Прокуратурата се обяви против идеята да може да блокира частни сделки

Сотир Цацаров смята, че замислените проектопромени в ГПК "могат да създадат опасни прецеденти"

Сотир Цацаров не поиска правомощията, които ГЕРБ планира да му даде
Сотир Цацаров не поиска правомощията, които ГЕРБ планира да му даде    ©  Анелия Николова
Сотир Цацаров не поиска правомощията, които ГЕРБ планира да му даде
Сотир Цацаров не поиска правомощията, които ГЕРБ планира да му даде    ©  Анелия Николова

Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви против законовите промени, с които може да получи право да блокира частни сделки без съдебен контрол за срок до 48 часа. Това се разбира от съобщение на прокуратурата, след като в понеделник сутрин обвинител номер едно се е срещнал с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Двамата са обсъдили законодателните инициативи на ГЕРБ от миналата седмица.

Цацаров се обявява и против предвиденото правомощие прокурори да могат да обжалват съдебни актове, засягащи имуществени права и законни интереси на държавата, общините или на граждани, ползващи се от особена закрила на закона, дори когато не са участвали в производството, в което актът е постановен. Възможността главният прокурор да може да спира сделки за до 48 часа бе оттеглена в петък от проекта за промени в наказателно-процесуалния кодекс (НПК), но ГЕРБ дадоха заявка, че ще опитат да я прокарат в Закона за съдебната власт чрез поправки в гражданско-процесуалния кодекс (ГПК). 


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  info111 avatar :-|
  info111

  Еми тогава чие предложение точно внесе онзи ден като закон Цецо на Кумецо с шестте тъщини апартамента, като много виден и изявен правен експерт по спешност? Що за цирк се разиграва тук?
  Цецо Голямото Ухо внесе точно нещата, които Цацаров и групата му обезкостители са искали и зашитавали, след като решиха да се оттеглят, защото не им е минал номера.
  Какво става сега - Цацаров ли дава заден год - не че му е за пръв път, или просто е усетил, че Пеевски и останалите от сарайско-библиотекарската кохорта с Доган са го сготвили и пускат по пързалката за да обере негативите - не че и сега е всенароден любимец?

  Цветанов да не се прави на пп-голям шапшал. отколкото е, а да излезне и обясни на хората каква точно игра този път играе и как се отзова "от другата страна" заедно с Цацаров, който от години му предяви половин дузина обвинения за какво ли не,ат сега Цацата ни представя поредния си завой!
  Какъв му бе зорът на Цецо Голямото Ухо, дето ги натвори едни големи л.йна в Софийски Градски Съд с неговото протеже и "семейна приятелка" Владимира Янева, че сега понеже се справи с борбата с организираната престъпност и със съда, реши да оправя и законите в съдебната система?

 • 2
  info111 avatar :-|
  info111

  Кой, кой да ти каже"

  Кой да отговори на тези ПРОСТИ И ЛОГИЧНИ ВЪПРОСИ, и кой точно закон пречи да се потърсят и намерят, И ПУБЛИЧНО ОПОВЕСТЯТ ОТГОВОРИТЕ ПО "КРАЖБАТА НА ВЕКА"?

  Цветан Василев ще съди държавата в Страсбург

  Сподели

  06.04.2015 11:49; 24 часа онлайн; 817; 0;

  Истерията, своеoбразното мънкане, а даже и неадекватното поведение в ефир на определени представители на държавните институции, последвали моето интервю за "Гласове", само ме мотивира допълнително да изоблича постепенно всички лица, които волно или неволно допринесоха за изкуствения фалит на КТБ АД.

  Това се казва в изявление на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев "във връзка с приноса на държавното обвинение и неговите доверени лица към съсипването на КТБ АД и способстването за разграбване на нейните активи". Изявлението е публикувано в личния сайт на Василев:

  "За изнервянето на определени хора, на които истината не им е приятна, говорят и опитите да се хакне моят личен сайт (съвсем случайно) няколко пъти през изминалата седмица, както и "невинните" заплахи, пратени до мене чрез посредници. Днес ще засегна темата за приноса на държавното обвинение и неговите доверени лица в съсипването на КТБ АД и способстването за разграбването на нейните активи.

  На 1 април тази година един "невинен" депутат от управляващата опозиция (не е лапсус) изрече, ЧЕ БАНКАТА Е БИЛА АТАКУВАНА ОТВЪТРЕ! Точно така, г-н Чобанов, прав сте! Атаката е подготвена и с неоценимата помощ на вътрешен човек (за неговите действия и чии инструкции е изпълнявал ще говорим по-късно). НО СЦЕНАРИЯТ ЗА ИЗКУСТВЕН ФАЛИТ И НЕГОВАТА РЕАЛИЗАЦИЯ СА ПОДГОТВЕНИ ОТВЪН, г-н Чобанов! (вероятно си спомняме за онези поредица от срещи ПРЕДИ ВАРВАРСКАТА СИНХРОНИЗИРАНА АТАКА, с редица управленци и политици, лидери, за които Василев съобщи И КОИТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ СКРИЯТ И ОТРЕКАТ, макар че откровен мошеник и подлец като Иван Искров дори и това опита да направи - бе. моя, на които Василев е уведомил за готвената атака, вкл. и Бойко Борисов) По-специално, от Вашия ментор, пред когото стояхте диван-чапраз в качеството си на министър на финансите в правителството на Пламен Орешарски и изпълнявахте всичките му прищевки - от назначенията по митниците (които се опитахте да ми припишете) до назначенията в поверената Ви Банка за развитие. По-големият проблем обаче е в това защо българската прокуратурата прие за ментор същия този човек? Някой запитвал ли се е как и защо основният опонент на Цацаров в съревнованието за главен прокурор през 2012 г. беше отказан да участва? (това е много добър въпрос - и кой или кои са го отказали да учавства и страхували ли са го? - бел. моя) След като, разбира се, се прояви като звуков оператор в сериала от латински тип "Ало, Ваньо!". Вероятно е напълно случайно, че Бойко Найденов е намерил тих пристан в "Булгартабак"- един холдинг, който няма "нищо общо" с главния изпълнител и координатор на поръчката да се унищожи КТБ АД, заявява Василев.

  Повече детайли относно тази предистория ще предоставя на по-късен етап. Може би тази предистория трябва да се проучи и от Извънредната парламентарна комисия. Като казахме Извънредна парламентарна комисия, тази седмица разбрахме, че тя не прави риалити шоу според председателката й. За сметка на това обаче гуверньорът Искров и "вездесъщият" специалист със звучния прякор Ментата разиграват бездарни етюди пред нея. Затова не получихме и обоснован отговор на доста въпроси, а пък и удобно част от тези въпроси не бяха зададени:

  Гуверньорът на БНБ не даде разумен отговор на въпроса защо БНБ мълча една седмица при бруталната атака срещу КТБ АД, а беше хиперактивен, когато беше застрашена сигурността на втора банка!
  (това е един въпрос, който многократно и упорито задавахме още на времето, ако си спомняте - бел. моя)

  Интересно е как за един ден гуверньорът и неговите колеги разбраха, че едната банка има достатъчно капитал, а Корпоративна търговска банка АД не отговаря на изискванията за държавна помощ? Защо подложиха КТБ АД на "одит", а ПИБ - не? Сериозно ли е да се прави одит на банка, дори и първоначален, за 10 дни, при положение че такъв не може да бъде направен и на малка фирма в този срок?

  (още един съвсем уместен и логичен въпрос, без отговор за сега - официален поне, иначе ние си го знаем - бел. моя, но явно не е за казване, а нямат друга версия още засега!)

  Защо наричат "одит" детайлната консултация, направена от трите одиторски фирми, на базата на която отнеха лиценза на КТБ АД? Самите фирми отказват да нарекат тази консултация "одит". Освен това е използвана методология, която никога не е прилагана не само в България, но и в Европейския съюз! Да не говорим, че част от "одиторите" са в конфликт на интереси! А и тази консултация никой не я е виждал, защото е строго секретна. Какво й е секретното, пита Василев.


  (още един от въпросите, които многократно задавахме на времето - бел. моя)

  Защо дадоха разрешение на КТБ АД да придобие Креди Агрикол България, ако са имали съмнения за дейността й? Но да се върнем на действията на прокуратурата, която иззе функцията на БНБ, а и сега придобива нови правомощия!

  Изключително любопитно е, че през март 2014 г. е заведено досъдебно производство срещу неизвестен извършител по донос на анонимен свидетел (май ня#КОЙ е действал бързо и припряно). До май 2014 г. по това дело няма почти никакво движение. Както вече казах много пъти, през март 2014 г. г.н Пеевски чрез своя адвокат Александър Ангелов ми постави "искания" да прехвърля безвъзмездно дялове в определени компании. (Малко уточнение: Това стана в присъствието на защитения и безценен ключов свидетел на прокуратурата Лазов, който в момента отрича. Същият свидетел май забравя обаче, че е дал показания за тази среща и на трето място преди менторите му да му кажат какво да говори.)

  (ами сега!?! - май излиза, че някой от прокуратурата е учавствал в престъпление, или по-точно В ПРИКРИВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, ИЛИ СИГНАЛ ЗА ТАКОВА!!! - бел. моя)

  Затова предполагам, че са чакали отговор от моя страна на "коректно поставените" искания? (демек дотогва още са се пазарили с Цветан Василев и са го измудвали, страхувайки го... - бел. моя) Доуточняване на политическото съзаклятие (да не би някоя от партиите участнички да се откаже)? Резултатите от европейските парламентарни избори?

  Какво последва след изчакването? Каквато и да е била причината за отлагането на драмата, събитията следват стройно от един момент нататък: Зрелищен арест на трима невинни човека за "организирано-.недоорганизирано" покушение срещу вездесъщия г.н Пеевски през юни 2014 г.! Огласено, както се полага, от Главния прокурор и, разбира се, с поръчител - Цветан Василев! В същото време на бюрото или в касата на прокурора по това дело (не си мислете друго - просто съвпадение) лежи сигнал от мене - с приблизително същите мотиви, но и с включен сигнал за рекет! Познайте кога е разгледан този сигнал? След като затвориха КТБ АД, естествено! И за това Главният прокурор говори, че са обективни! И погледнете кого са разпитали по този сигнал - Пеевски, Ангелов и Лазов - който междувременно е пропял това, което са му поръчали менторите! Защо мислите, че освободиха клетниците няколко дни по-късно? Тогава ли констатираха, че нямат никакви доказателства? Естествено, не! Целият този зле скалъпен сценарий на г-н Пеевски и прокуратурата имаше една единствена цел - да ме извади от играта, за да стане банката много по.лесна плячка! Какви бяха алтернативите за мене - или да съм вътре в ареста (и тогава нямам съмнение, че нещата нямаше да приключат с изсмуканото извинение на Главния прокурор за неволна грешка), или да бъда навън и да се опитам от дистанция заедно с екипа си да овладея ситуацията, казва Василев.

  Единствената ми опция в момента е да съдя българската държава за умишленото съсипване на КТБ АД в името на всички несправедливо пострадали от този зловещ сценарий, разработен и реализиран с подкрепа на множество държавни институции!

  Въпросите за мене са риторични! Очаквам поредните словоизлияния и поредното ми заклеймяване по най­-брутален и елементарен начин! Вярвам, обаче, че в Страсбург те ще намерят адекватен отговор! А дотогава представителите на прокуратурата със сигурност ще се самоопияняват от собственото си величие! Вече видяхме примера със Сарафов."


  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4698353

  Цветан Василев трябва освен ясни факти и събития, ДА ЗАПОЧНЕ ДА ПРЕДСТАВЯ И ДОКУМЕНТИ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ПРЕД БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ, ЗА ДА МОЖЕ ДА БЪДЕ РАЗБИТА МАФИЯТА В БЪЛГАРИЯ! КРАЙНО ВРЕМЕ Е!
  Онези документи и показания, които стоят някъде в чужбина нотариално заверени НЕ ВЪРШАТ НИКАКВА РАБОТА НА ДЪРЖАВАТА И НАРОДА, А НА САМИЯ НЕГО, НО ТОЙ ТРЯБВА ДА РАЗБЕРЕ, ЧЕ ЗА ДА МУ СЕ ПОВЯРВА, А И ЗА САМАТА НЕГОВА СИГУРНОСТ, ТОЙ ТРЯБВА ДА ГИ НАПРАВИ ПУБЛИЧНО ОСНОВАНИЕ, КАКТО И НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ОРГАНИ И ИНСТИТУЦИИ, СЛЕД КАТО СЪВСЕМ ОСНОВАТЕЛНО И РАЗБИРАЕМО НЕ ВЯРВА НА БЪЛГАРСКИТЕ!
  Цветан Василев трябва, длъжен е този път да постави интересите на Бъгария, на българския народ, а и на ЕС над своите лични!
  В дългосрочен план това е и най-добрата негова защита, а и най-добрата гаранция и за личната му сигурност и безопасност, убеден съм!

  ( и в случая даже няма и особено значение КОЙ точно задава тези въпроси, А ФАКТЪТ, ЧЕ НИЕ ВСИЧКИТЕ ТЪРСИМ ОТГОВОРИТЕ ОТ ОТОРИЗИРАНИТЕ И УПЪЛНОМОЩЕНИ ЛИЦА И ИНСТИТУЦИИ, НО ... НИКОЙ НЕ ГИ ДАВА!!!
  Цветан Василев може да е всякакъв - и далеч не е сред любимците ми - НО ВЪПРОСИТЕ СА МУ АБСОЛЩТНО РЕЗОННИ И ТОЙ, А И ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА ТЪРСИ И ИЗИСКВА И ТОЧНИТЕ И АРГУМЕНТИРАНИ ОТГОВОРИ!!!)

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Много са неуки това в ГЕРБ!
  Слушах сутринта безсмислиците на Цветанов, който се оплете в стари и нови опорни точки.
  Накрая се роди чудото министърът на финансите за контролира законността!
  Можи би, защото Горанов и много съгласен...

  А, спомняте ли си култовия виц за Иванчо и Марийка:

  Учителката вдигнала Иванчо на дъската. Той мълчи на всеки въпрос по урока.
  - Кажи поне една съгласна.
  - Марийка!
  - Иванчо, Марийка не е съгласна...
  - А, съгласна съм, другарко, съгласна съм!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход