Коментари Daily 6 април - Като дявол от тамян от румънския модел

Същинското намерение на ГЕРБ и ДПС е да запазят своите кадри в съдебната система. На реформаторите оставиха само знамето на реформата

Коментари Daily 6 април - Като дявол от тамян от румънския модел

И още: Стотици такива бездействия; Селективна отзивчивост; Не руският, а европейският пазар е необятен

4748 прочитания

Същинското намерение на ГЕРБ и ДПС е да запазят своите кадри в съдебната система. На реформаторите оставиха само знамето на реформата

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Съдебната система

Като дявол от тамян от румънския модел

От интервю с Михаил Екимджиев, адвокат правозащитник, в "Медиапул"

Начинът, по който бяха предложени измененията в Гражданско-процесуалния кодекс, ме кара да мисля, че освен бламиране на съдебната реформа тези промени показват възстановяването на заверата между ГЕРБ и ДПС, по-конкретно -  между премиера Борисов и Делян Пеевски.

Очевидно в сумрака на задкулисието се осъществява едно управление на политическите процеси, което става все по-осезаемо. Според мен зад това, което се случва, се крие същинското намерение на ГЕРБ и ДПС да запазят своите кадри в съдебната система.  Те са изключителен властови ресурс, в който е инвестирано страшно много време и пари. На реформаторите им оставиха само знамето на съдебната реформа. Странно беше да се връчат тези нови правомощия точно на прокуратура, от години доказала, че е склонна повече да работи в корпоративен и личен интерес. Това е все едно да се даде атомна бомба на терористи. Говорейки за ненадеждността на прокуратурата, показателна е реакцията на главния прокурор от края на миналата седмица.

Когато някой поиска разследване на Делян Пеевски, изведнъж прокуратурата пуска димката с радикалния ислям и започва атака на спящите клетки в ромските махали на Пазарджик и Пловдив. Това се повтаря като сценарий много пъти.

Така предложените промени нямат никаква връзка с КТБ. Прокуратурата и сега не върши основната си работа. Тя отказва да образува досъдебно производство срещу управителя на БНБ и срещу председателя на КФН въпреки наличието на сериозни данни за престъпно бездействие от тяхна страна. Бих задал тук и насрещния въпрос - колко успешни дела за неупражнен контрол срещу ръководители на такива контролни институции е завела прокуратурата.

Разбрах миналия петък от г-жа Меглена Кунева, че от понеделник ще заработи ново антикорупционно звено между прокуратурата, ДАНС и МВР - на базата на някакво споразумение. Публичните институции се ръководят чрез обнародвани правни норми. Изведнъж се оказва, че има някакво антикорупционно звено, видиш ли, под прякото ръководство на главния прокурор.

Ние като крепостни селяни не знаем нищо - кой е взел това решение, какви ще са правомощията на главния прокурор... Това е управление от средновековен тип. Само преди година Цветан Цветанов и Бойко Борисов бяха едни от най-обвиняваните лица. Когато ГЕРБ беше в опозиция, дела като това за Чакъра, Мишо Бирата и т.н. бяха активирани, за да заспят отново, след като ГЕРБ взе властта. Виждаме и как Сотир Цацаров отказва разследване на Делян Пеевски колкото и пъти това да бъде поискано, независимо от кого. 

Аз нямам еднозначна оценка към това, което се случва в Румъния, но по- важното е, че страната никога няма да се върне към този модел на повсеместна корупция. Илюзията за недосегаемост ще бъде изкоренена от нейните елити, както в Италия в края на 80-те години.

Според мен управляващите в България бягат като дявол от тамян от румънския модел, защото това би означавало да поемат сериозен риск. Тогава хора като премиера и главния прокурор не биха могли да бъдат сигурни, че спрямо тях няма да се предприемат ефикасни разследвания и някоя сутрин да се събудят с белезници.

Facebook

@Lyubo Datzov: Мракобесническото законодателство, което се прокарва покрай КТБ, ще нанесе много по-големи беди от "едни пари", които трябва да бъдат събрани. Между другото, предвид ограничения брой фирми, на които са раздадени кредитите от КТБ, отдавна трябваше някой да направи оценка колко ще се съберат.

Асиметричността на оценките по отношение на КТБ почват да стават досадни. Ако КТБ е жертва на война, защо цялото внимание е съсредоточено върху загубилия? Обикновено е обратно.

Коментар+

Автора, автора

Д-р Тони Филипов, "Из дневниците на един луд", reduta.bg

В отговор на интервюто на Цветан Василев пред "Гласове" "Труд" публикува "Задочно интервю с обвиняемия Цветан Василев". Обаче са допуснали малки грешчици, които издават, че текстът е писан лично от Пеевски.

Навсякъде обръщението е на "Вие", но на две места редакторът е пропуснал да го оправи и си е останало, както Пеевски го е написал:. "Как така един шофьор влиза във Вашата банка с учредено на негово име дружество, без дейност (така нареченото от теб SPV) и си тръгва още същия ден с многомилионен кредит… Ако се окаже, че сте декларирали през годините големи доходи по някакви договори (както твърдят адвокатите ти)…"

И стилистиката е на Пеевски. Макар "творчеството" му да е твърде оскъдно, все пак няколкото отворени писма, излезли изпод перото му, не оставят съмнение за авторството на това "задочно" интервю. Та толкова за медиите и за "Труд", който иначе бил на Блъсков.

***

Пък Радан Кънев вика: "КТБ не е било банка, а политически инвестиционен фонд… Интересно е това, което казва Василев за "Южен поток" и че три от фирмите в проекта са на Пеевски… Без съмнение институциите при първото правителство на ГЕРБ са бездействали."

Бездействали са друг път. А как се сдоби Пеевски с тези три фирми? Ето конкретен пример за "бездействие" по повод една от тях -  "Техноекспортстрой". Фирмата е продадена за 51 млн. лв., взети като кредит от КТБ. После се разбра, че по сметките ѝ е имало над 30 млн. лв. и над 100 000 кв.м имоти в най-скъпите квартали на София. И всичко това остана за новия собственик. За да стане възможен този пладнешки грабеж, вицепремиерът Дянков уволни дългогодишния шеф Емил Коцев и прехвърли дружеството от строителното към финансовото ведомство.

Егати бездействието! Има десетки, даже стотици такива бездействия.

Блог

Селективна отзивчивост

От коментар на Нели Огнянова в блога й "Медийно право"

Градът е Казанлък. Сезонът е дъждовен. Медиите отразяват наводнения и как общината се справя с тях. По сигнал на кмета журналист с критична публикация получава призовка да се яви за привличане в качеството обвиняем.

Основанието: чл. 326 НК: "който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години". Обвинението: за разпространение на неверни данни, с които е предизвикана паника сред населението.

Случаят заслужава внимание, защото става дума за перспективата прокуратурата да се превърне в поредния мега -гига-ултра-медиен регулатор. Подобна заявка наскоро направи и Комисията за финансов надзор, прилагайки дори Етичния кодекс на българските медии –  но прокуратурата винаги е особено внушителна: все пак става дума за наказателната репресия. Вече беше коментирано от магистрати, че чл. 326 НК не може да се тълкува разширително, защото разпоредбата е с оглед друга ситуация: фалшив сигнал за бомба, на тел. 112, за инцидент и т.н.

Прокуратурата регистрира нов опит да го приложи – този път за критични медийни публикации, засягащи дейността на една община. Прокуратурата се активизира (самосезира) по сигнал на кмета,  както  месеци по-рано  - по сигнал на БНБ, по сигнал на агенция ПИК, по сигнал на свързано с Пеевски търговско дружество.

Казусът има контекст - кметът и собственикът на медиите заемат позиции в различни политически партии, но това, за което в случая става дума, е смразяващият ефект, който има върху медиите една селективно отзивчива прокуратура. В тревожната рамка на законодателни предложения за още повече власт на прокуратурата.

Митове и факти

Не руският, а европейският пазар е необятен

От коментар на Георги Ангелов, икономист, в webcafe.bg

"Още един руски туроператор фалира", "Пореден руски туроператор фалира" - подобни новини чувахме почти всяка седмица миналото лято. Финансови проблеми срутиха множество руски туристически фирми и това беше първата предупредителна лампичка за българския туристически бизнес, че трябва да помисли за пренасочване на усилията към други пазари. Не се случи.

Русия е най-зле представящият се туристически пазар през миналата година и това трябва да говори много ясно за проблемите. Обаче дълго време никакви икономически данни не можеха да променят въжделенията на нашия туристически бизнес. Митът за руския турист е свързан с един друг мит - за необятния руски пазар.

Необятен е европейският пазар, не руският. Това се вижда и от статистиката. Например износът на България към ЕС е 27 пъти по-висок от износа й към Русия. Делът на руските граждани сред чужденците, които посещават България, е около 7% през 2014 г., докато ЕС има 57% дял, Турция 12%, Македония 5%, Сърбия 5%, Украйна 4%.

По отношение на нощувките на чужденци делът на Русия е 17%, а на ЕС - 58%. По отношение на приходите от международен туризъм делът на ЕС е също около 58% - 1.8 млрд. евро, а на Русия е над три пъти по-малък. Това не означава, че Русия не е важен пазар за туризма, но просто не бива да се надценява.

И още едно сравнение - повече българи ходят на почивка в Гърция, отколкото руснаци идват на почивка в България (съотношението става още по-драстично, ако включим Турция и други предпочитани от българите дестинации). Защо толкова много българи избягват нашите курорти е въпрос, над който секторът трябва да се замисли.

Съдебната система

Като дявол от тамян от румънския модел


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Адвокат Михаил Екимджиев много точно формулира два проблема:
  - тоталната неспособност на властниците (Кунева-Пръмова) да обяснят бягството от румъвския модел за борба с високата корупция;
  - борбата на Борисов и Доган (БОСТАН) да запазят на всяка цена кастрираната от тях самите съдебна система.

 • 2
  ujc33369406 avatar :-|
  UJC4040

  В тази фигура в центъра ми е надеждата!

  Ех, ако му бяха дали ДАНС...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход