Новият брой:
Служебната президентска република

България ще преговаря с Гърция за отмяната на превантивния данък от 26%

Депутати от опозиционните партии настояват за реципрочни мерки

Вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че активен дипломатически натиск е най-добрият метод за действие
Вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че активен дипломатически натиск е най-добрият метод за действие
Вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че активен дипломатически натиск е най-добрият метод за действие    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че активен дипломатически натиск е най-добрият метод за действие    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
"Стокооборотът между България и Гърция за миналата година е 2.8 млрд. евро, а 26% данък означава 800 милиона евро по-малко", коментира зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев

Правителството ще предприеме активна дипломатическа дейност и ще преговоря с гръцкото правителство по повод решението на Гърция да облага превантивно с 26% всички сделки и транзакции между гръцки фирми и фирми от страни, в които данъкът печалба е с 50% и повече по-нисък от този в Гърция. Това засяга основно България, Ирландия и Кипър. Това беше основната позиция, върху която се съгласиха представители на изпълнителната власт и депутати на заседанието на комисията по бюджет и финанси. На заседанието обаче имаше и разногласия: депутати от БСП, ДПС и Патриотичния фронт настояха българското правителство да вземе реципрочни мерки срещу Гърция и да не разчита твърде много на мерки от Европейската комисия. Според заместник-министъра на финансите Кирил Ананиев обаче първо трябва да се търси дипломатическо решение. По негови изчисления българският бизнес може да изгуби над 1.5 млрд. лв. (800 млн. евро) от въпросния данък.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
14 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • shisharko
  • - 4
  • + 14

  Този 26% данък е очевидно анти-български и представлява покана за икономическа война. На такива груби изцепки като тази ние гражданите трябва да отговорим както му е редно - с пълен бойкот на Гръцките стоки. Като например всички почивки в Гърция.

  Но за съжаление знам, че нашите съфорумници всичко гръцко любят, тачат и милеят. Ние като нация най-обичаме да даваме финансов ресурс на страни, които не ни уважават, плюят ни и използват този финансов ресурс срещу самите нас.

  Нередност?
 • 2
  veso101 avatar :-|
  veso
  • - 5
  • + 2

  Абсолютно съм съгласен с коментар 1.
  Ама има и нещо друго.
  Ако питаш всички са на почивка в Гърция, а е задръстен пътя към Созопол. Нещо много им бъркат навигациите.

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 3
  ariella avatar :-P
  ariella
  • - 3
  • + 7

  Налагането на такава груба ставка увреждаща едностранно националните ни интереси предполага и пропорционален отговор, с ответна реакция от наша страна към ''братята'' Гърци.
  То бива бива икономическа недалновидност ,но ако не я махнат ще трябва да се обложим банките им с целият Гръцки внос за да има МИР

  Нередност?
 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 3
  • + 8

  До коментар [#1] от "shisharko":

  "...Този 26% данък е очевидно анти-български и представлява покана за икономическа война..."

  Много елементарно заключение, извинете. А и БГ не е пъпът на света, та всички неблагополучия да се обясняват така.

  Логиката да регистрираш фирма в офшорен рай или в страна спо- ниска корпоративна ставка (България, Кипър, Ирландия) е на не плащаш по-високата в собствената си държава. Проста логика.
  От това, обаче, въпросната държава губи данъци.
  Ако българската държава забрани на офшорни фирми да оперират с обществен ресурс, знаете ли колко корпоративен данък ще влезе в бюджета от Юлен, от фирмите собственици на българските банки, от фирмите собственици на ТЕЦ-овете на Ковачки, от ...

  Предлагам ви да помислите и над друго: защо в депешата, която нашите са изпратили до Московиси няма позоваване на текст от договора на ЕС, който гърците да са нарушили?

  И последно - въпросният предварителен данък от 26% ще се възстановява, ако сделката не е фиктивна.

  Ако ще ми отговаряте с общи патриотарски приказки - не го правете.

  Нередност?
 • 5
  pivoley avatar :-|
  pivoley
  • - 3
  • + 5

  Забравете дипломацията. Нямате шанс с нея. Това са гърци. Необходими са радикални мерки, като въвеждане на реципрочни мерки и даже затваряне на границите с Гърция през определени дни, до отменяне на този абсурден данък, поставящ България в неравнопоставено положение спрямо други европейски държави. Ако имаме смели управляващи биха предприели именно подобни радикални действия, а не да си мълчат и да се ослушват само.

  Нередност?
 • 6
  pivoley avatar :-|
  pivoley
  • - 2
  • + 6

  До коментар [#4] от "D-r D":
  Напротив. Този данък нарушава основен принцип на ЕС - свободното движение на капитали. Аз като инвеститор имам пълната свобода да инвестирам капиталите, в която и да е страна от ЕС. Моята държава няма никакво право да изисква да инвестирам именно в нея и да ме наказва, ако не го правя. Това е грубо погазване на правото на собственост. Ако Гърция иска да привлича повече инвеститори, моля, нека намали данъците, намали бюрокрацията и корупцията, а не да се опитва да рекетира собствените си граждани. Този данък е еманация на гьон-суратщината.

  Нередност?
 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 3

  До коментар [#6] от "pivoley":

  Моля да обърнете внимание на две неща:

  - данъкът е ПРЕВАНТИВЕН и цели ограничаване на ф и к т и в н и т е сделки. За действителните сделки сумата ще се възстановява.
  В този ред на мисли, сумата от 1,5 млрд лв, която се цитира, би бил данъкът, ако целият стокооборот на база миналата година е фиктивен;

  - ЕК едва ли ще предприеме действия в защита на "българския" интерес, защото случаят е прекалено частен и касае едва 1400 фирми на гръцки граждани, регистрирани в БГ, които търгуват с фирми, регистрирани в Гърция.
  Още повече, както писах и по-горе, държавната ни администрация не може да открие член от закона за ЕС, на който да се позове, че е нарушен. Ако вие го знаете - подскажете им...

  После - това е деклариран стремеж на гръцката държава да увеличи приходите в издънения си бюджет, което ще се приеме доста благосклонно от кредиторите, сред които най-отпред е ЕЦБ.

  Ако опитате да се запознаете и с другата гледна точка, а не да си съставяте мнение по вестникарски публикации, където журналистката я разбрала, я не - мнението ви няма да е така голословно в позоваването на фрази като права на собственост, свободно движение на капитали и пр.

  Я потърсете дали в Кипър се шуми за "антикипърска" мярка? А сигурно там засегнатите фирми са много повече от 1400.

  Нередност?
 • 8
  drkskwlkr avatar :-|
  Иван Арнаудов
  • + 4

  [quote#4:"D-r D"]И последно - въпросният предварителен данък от 26% ще се възстановява, ако сделката не е фиктивна. [/quote]
  Тук е препъни-камъчето. Как ще се докаже дали сделка е фиктивна или не? Чие задължение ще бъде? На българските и гръцките данъчни служби ли, на самите търговци от двете страни на границата ли? Съдът ли? И за колко време?

  Ако българската страна може да лобира пред Гърция, единствената посока в която може да го направи е този 26% налог да не се начислява за сделки със стоки, т.е. където е лесно да се докаже фактическото протичане на сделката. Ако се подходи разумно към преговорите, не би трябвало гърците да откажат - техният проблем е наистина бягството на капитали, което най-лесно (и съвършено законно) става чрез нематериални сделки: гръцки бизнесмен има фирми в Гърция и България, и (например) възлага на българската си фирма да му изработи web сайт, за което й плаща цялата си брутна печалба за годината (отново примерно), след което идва в България, плаща 10% корпоративен данък печалба + 5% данък дивидент и си спестява гръцкия данък от 26%.

  Нередност?
 • 9
  antipa avatar :-(
  D-r D
  • + 3

  До коментар [#5] от "pivoley":

  Боже! Чак сега прочетох тези ви предложения!

  Ако го бях направил преди да отговоря на поста ви до мен, изобщо нямаше да си губя времето с човек, който говори за затваряне на граници като ответна мярка.

  А защо пък да не насочим към Тесалоники и дупнищката дивизия?!

  Ужас! Я погледнете календара - средновековието вече отмина...

  Нередност?
 • 10
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1
  • + 4

  До коментар [#8] от "Иван Арнаудов":

  Най-сетне нещо конструктивно!
  Благодаря, г-н Арнаудов.
  Не твърдя,че познавам законопроекта в детайли, защото не ме засяга.
  Гръцките бизнесмени, които познавам с фирми и в България, и с които съм говорил по темата, не са притеснени от евентуалното въвеждане на този данък, което за мен е достатъчно.

  Неприятен привкус остава, обаче, от хаотичната реакция на българските власти, която вкарва населението в заблуда, че едва ли не вече няма да ядем маслини и портокали.
  Горните коментари говорят точно за това: антибългарска атака, икономическа война, посегателство върху собствеността и свободната воля, затваряне на границата и прочее щуротии.

  От мярката ще пострадат най-вече дърварите, които изнасят българската гора с фалшиви разрешителни и с нереални фактури в Гърция. Ако сте ходили скоро там, от Промахонас до Тесалоники е пълно със складове с дърва за огрев - български, защото гръцките гори - колкото ги има - са непокътнати.

  Няма лошо да се ограничава фиктивния стокооборот. Нека и българската държава да се замисли за десетките хиляди офшорни компании зад банки, енергийни дружества, в туризма и индустрията, които източват капитали.

  Нередност?
Нов коментар