Цената на електроенергията от американските централи пада с между 7 и 8% (Коригирана)
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Цената на електроенергията от американските централи пада с между 7 и 8% (Коригирана)

При "КонтурГлобал Марица-изток 3" крайната цената на електроенергията пада със 7%, а при "Ей И Ес Гълъбово" - 4%, показват изчисления на "Капитал", базирани на финансовия модел на двете дружества.

Цената на електроенергията от американските централи пада с между 7 и 8% (Коригирана)

Сделката е успех, тъй като държавата я постига срещу съгласието НЕК да изплати накуп дължимите суми. "Ей И Ес" получи и допълнителни отстъпки.

22749 прочитания

При "КонтурГлобал Марица-изток 3" крайната цената на електроенергията пада със 7%, а при "Ей И Ес Гълъбово" - 4%, показват изчисления на "Капитал", базирани на финансовия модел на двете дружества.

© Надежда Чипева


(14%+17%)/2=31%

Това не е поредното доказателство, че журналистите не могат да смятат. Изчислението беше направено от министъра на енергетиката Теменужка Петкова по време на подписването на споразумението между НЕК и ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" за понижаване на цените по дългосрочните договори с двете централи. "Намалението на цената за разполагаемост е 30% и по двата договора", каза Петкова. Ентусиазмът обаче в случая изневери на министъра.

Малко сметки

Реално договореното е друго: ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" сваля с 14%, а "КонтурГлобал Марица-изток 3" със 17% цената си за разполагаемост, която НЕК им заплаща, за да стоят централите в готовност. Тоест средното намаление на цените на двата ТЕЦ-а е около 15% (тъй като цената за разполагаемост на "КонтурГлобал Марица-изток 3" е значително по-ниска от тази "Ей И Ес Гълъбово").

В споразумението с "Ей И Ес" държавата се е съгласила да увеличи разполагаемостта на централата с приблизително 160 часа годишно, каза източник на "Капитал". Това означава, че НЕК ще трябва да преведе допълнително над 6 млн. лв. годишно на централата. Така ефектът в дългосрочен план на настоящето намаление ще е по-нисък от договорениет 14%.

При "КонтурГлобал" такова допълнение няма. От компанията уточниха, че ефективното намаление на тяхната цена за разполагаемост е под 13%.

Разполагаемостта служи за покриване на постоянните разходи на ТЕЦ-овете и за изплащане на инвестициите на мажоритарните собственици - американските AES и ContourGlobal. Тоест двете компании могат да си позволят по-ниските цени както с преструктуриране на дейността си в България, така и с намаление на възвращаемостта си.

По този начин крайната цена на електроенергията, която включва както разполагаемостта, така и фактически произведената енергия (чиято цена не се променя), е различна при двете централи. При "КонтурГлобал Марица-изток 3" пада със 7%, а при "Ей И Ес Гълъбово" - 8%, показват изчисления на "Капитал", базирани на финансовия модел на двете дружества.

Годишно намалението ще спести на НЕК близо 100 млн. лв., а в оставащите 10 години от споразумението сумата може да достигне 1 млрд. лв., каза министърът на енергетиката Петкова. По изчисления на "Капитал" ефектът ще бъде около 97 млн. лв. годишно.

При по-голяма използваемост на централите намалението ще бъде значително по-голямо. В момента НЕК е принудена да плаща около 300 млн. лв. годишно на двете централи за разполагаемостта им по договор, т.е. за нещо, което не се използва. Това допълнително надува цените на централите. При работа на 100% цената на един мегаватчас електроенергия от "Ей И Ес" е 148 лв. Тъй като към нея се добавя и неизползваната разполагаемост, цената на електроенергията на ТЕЦ-а скача до космическите 220 лв. При "КонтурГлобал" е съответно 95 и 144 лв. за мегаватчас. Основната причина е, че в последните две години например натоварването на "КонтурГлобал"е паднало с 40%.  

Условностите в споразумението

Споразумението се очаква да влезе в сила от началото на юли след погасяването на дълговете от страна на НЕК и ще трябва да бъде одобрено и от банките - кредиторки на централите. Това беше и основното изискване на двете компании, за да започнат преговори за намаляване на цените си.

В момента НЕК дължи на двата ТЕЦ-а близо 700 млн. лв. Държавната компания постоянно изпада в подобна ситуация. През 2013 г. НЕК отново трябваше да погасява задълженията си към двете централи, тогава със заем от Българския енергиен холдинг. За деветмесечието на миналата година компанията има заеми към банки за 250 млн. лв., дължи 1.75 млрд. лв. на свързани лица и още 1.032 млрд. лв. търговски задължения.

Преговорите за промяна на условията продължават вече няколко месеца и наистина първоначалната амбиция на кабинета беше да постигне 30% намаление (на което може и да се дължи грешката на Петкова). За да свалят повече цените си, "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" настояваха и за други облекчения.

"Ей И Ес" например предлагаше държавата да поеме управлението на сгуроотвала й, който е най-модерният в България, но увеличи значително инвестицията в централата. Срещу това американската компания беше съгласна да свали цените си с 20%. До сделка не се е стигнало, като едно от обясненията е, че "Ей И Ес Гълъбово" са се притеснявали как ще реагират работниците им.

Въпреки значително по-ниския процент намаление сделката все пак е успех, тъй като държавата я постига единствено срещу съгласието НЕК да изплати накуп дължимите на двете централи пари. Опитите цената да бъде свалена едностранно от НЕК - както през миналата година се опита да направи кабинетът на Пламен Орешарски, щеше да предизвика поредица от съдебни дела, както заплашиха двете централи. "България е правова държава и ако ние бяхме почнали да разваляме договорите и да гоним инвеститорите, това щеше да бъде много тежък репутационен проблем", каза по време на церемонията в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

Споразумението ще има пряк ефект върху финансовото здраве на НЕК и индиректен върху потребителите. По-ниските разходи на държавната компания ще намалят натиска за вдигане на цените на електроенергията.

* Статията е допълнена и коригирана в 19:00

(14%+17%)/2=31%

Това не е поредното доказателство, че журналистите не могат да смятат. Изчислението беше направено от министъра на енергетиката Теменужка Петкова по време на подписването на споразумението между НЕК и ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" за понижаване на цените по дългосрочните договори с двете централи. "Намалението на цената за разполагаемост е 30% и по двата договора", каза Петкова. Ентусиазмът обаче в случая изневери на министъра.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

29 коментара
 • 1
  kaiser_soze avatar :-P
  kaiser_soze

  РУбладжиите пак ли ще реват против "колонизаторите"? С Руския АЕЦ много евтино ще ни излезе...

 • 2
  alex.p.ivanov avatar :-|
  alex.p.ivanov

  До коментар [#1] от "kaiser_soze":

  Нито съм "рубладжия", нито съм "американофил" (или какъвто етикет е измислил някой).

  Не виждам как това МНОГО малко намаление в цените на двата най-неизгодни договора за електроенергия в Европа ти дава впечатление, че американските ТЕЦове са с нещо по-добри за България от руския АЕЦ. Един дол дренки са трите централи, просто 2 сме позволили да бъдат завършени, а третата надявам се ще се случи при различни условия, ако изобщо се случи.

 • 3
  musashii avatar :-|
  musashii

  До коментар [#2] от "alex2":
  Разликата е че двата ТЕЦ работят само с българска суровина-въглища,добити от мини Марица изток.Тези въглища на практика са непродаваеми на световният пазар поради ниската си калоричност.

 • 4
  today avatar :-|
  today

  И освен другото, нова АЕЦ е ужасно скъпа, съответно и тока от нея просто няма как да е евтин поне първите 20 години, докато се изплати кредита за централата. Отделно зависим от руснаците за доставка на горивото, отделно ще трябва да се занимаваме и с отработеното гориво.

 • 5
  bilbotorbins avatar :-|
  bilbotorbins

  Ако съм разбрал правилно общото намаление ще бъде около 9%. Обаче тези 800 млн. лв. НЕК ги няма, а ще ги изтегли като заем. Добре, всички знаем, че заемите се дават срещу лихва, която зависи от състоянието на заемоискателя. В случая той е затънал в дългове и ще го одрусат. Ако заемодателя му вземе 5% лихва, да не се окаже, че вноските по кредита надхвърлят спряганата икономия от 100 млн. лв. годишно?

 • 6
  simo87 avatar :-|
  simo87

  До коментар [#5] от "bilbotorbins":

  Е, едва ли. При тези нива на ликвидност на международните финансови пазари НЕК, макар и затънал в дългове ще получи заем с ниска лихва. НЕК има много активи, а и може държавата да даде държавна гаранция за заема и така лихвата да бъде много по-ниска.

 • 7
  dzwer avatar :-|
  ДЗВЕР

  До коментар [#4] от "today":

  ... хм, руснаците приемат отработеното гориво от 5-ти и 6-ти блок... същото предлага'а и за Белене. Офертата на Уестингхаус предвижда, горивото да си го кОпаме у назе. А инак еуфорията замъглЯ глАви... Цените трЕбеше да приближат стоте лева за МВт...

 • 8
  objective avatar :-P
  objective

  Е, каква излиза тя сега – че от страните в ЕС точно на България Русия продава най-скъпия газ. Нещо повече - саботира всеки плах наш опит да се освободим от нейния газов монопол. В същото време САЩ ни дава на дело рамо, понижавайки с 30% цената на електроенергията от Американските ТЕЦ-ове.
  За сведение на нашите рубладжии, които се крият зад етикета русофили, аналогични действия не са изключение в политико-исторически план. Русия винаги е била против обединението на България и след нашето Съединението дава рамо на Сърбия да ни нападне в Сръбско-Българска война, а по-късно през 1914 г. - на Сърбия, Гърция и Румъния да отворят Втора Балканска война и да разпокъсат новоосвободената българска земя. За разлика от Русия, единствено САЩ през 1919 г. на Парижката конференция, на която е приет гибелния и унизителен за нас Ньойски договор, се противопоставя на домогванията на Сърбия и Гърция да присвоят значителна част от територията на днешна западна и южна България. Нещо повече, президентът на САЩ Уилсън до последно настоява да се зачита при следвоенното устройство прогласеният от него принцип за етническо самоопределение на териториите и да се запази южната българска граница по линията Мидия-Родосто !

 • 9
  lisav avatar :-|
  Vasil Georgiev

  руснаците приемат отработеното гориво рециклират го и пак ни го продават

 • 10
  today avatar :-|
  today

  [quote#7:"ДЗВЕР"]руснаците приемат отработеното гориво от 5-ти и 6-ти блок... същото предлага'а и за Белене.[/quote]
  Нали след време го връщат.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.