Прокуратурата обвини одитори от KPMG за фалита на КТБ

Те са помагали на изпълнителните директори да източват банката

"Ще има нови обвинения, имам предвид и днес, а най-вероятно и утре във връзка с КТБ", заяви главният прокурор Сотир Цацаров часове преди новината за привлечените като обвиняеми одитори
"Ще има нови обвинения, имам предвид и днес, а най-вероятно и утре във връзка с КТБ", заяви главният прокурор Сотир Цацаров часове преди новината за привлечените като обвиняеми одитори    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
"Ще има нови обвинения, имам предвид и днес, а най-вероятно и утре във връзка с КТБ", заяви главният прокурор Сотир Цацаров часове преди новината за привлечените като обвиняеми одитори
"Ще има нови обвинения, имам предвид и днес, а най-вероятно и утре във връзка с КТБ", заяви главният прокурор Сотир Цацаров часове преди новината за привлечените като обвиняеми одитори    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Името на Хаджидинев седи под отчет на друга банка - ПИБ, а заедно с Цеко Минев са в управлението на Българската федерация по ски.

Близо два месеца след като иззе доклада за КТБ от комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, прокуратурата привлече като обвиняеми двама от одиторите на банката от "КПМГ България" - Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев. Обвинение има и за вътрешния одитор на банката - Снежанка Велева–Стефанова – ръководител на специализираната служба за вътрешен одит на КТБ.

В началото на годината комисията за публичен надзор гласува за наказание на одиторското предприятие и двамата одитори, като предложението беше да им бъдат отнети лицензите. В крайна сметка членовете й не събраха мнозинство и санкционираха одиторите и предприятието с обща глоба от 200 хил. лв., която пък "КПМГ България" обжалва в съда.

Умишлено улесняване

Маргарита Голева и Красимир Хаджигенов (прокуратурата е объркала в съобщението си фамилията на одитора и го е нарекла Хаджигенов - бел. ред.) са обвинени, че в периода от началото на 2009 г. до 20 юни 2014 г. умишлено са улеснили  изпълнителните директори на КТБ Орлин Русев, Илиян Зафиров, Александър Пантелеев и Георги Христов да не положат достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното им имущество. От това е последвало разпиляване на имуществото на КТБ и значителни щети за банката - намаляване на капиталовата адекватност и влошаване на ликвидността, както и предизвикване на ликвидна криза. Според обвинението това е довело до поставяне на банката под особен надзор и до намаляване на пазарната й капитализация.

Прокуратурата приема, че в качеството си на отговорни одитори Голева и Хаджидинев са извършвали действия в нарушение на задълженията си съгласно Закона за кредитните институции и наредби на БНБ. Въпреки констатирани нарушения в дейността на банката, които са им станали известни в хода на одитните ангажименти, те не са докладвали писмено и незабавно за тях на БНБ. Освен това нарушенията през този период не са били отразени в одиторските доклади съгласно изискванията на нормативните актове. "По този начин обвиняемите са възпрепятствали пълноценното използване на системата на пруденциален надзор на БНБ над дейността на КТБ", заключават от прокуратурата. От прессъобщението на прокуратурата не става ясно нито в какво престъпление са обвинени служителите на KPMG, нито каква е мярката им за неотклонение.

Името на един от обвинените външни одитори - Красимир Хаджидинев, седи под отчет на друга банка - ПИБ. В същото време Хаджидинев и единият от акционерите в банката - Цеко Минев, са в управлението на Българската федерация по ски.

Обвинението към Снежанка Стефанова е, че през периода от 1 септември 2009 г. до 20 юни 2014 г. не е положила достатъчно грижи за възложената й работа и от това е последвало разпиляване на имуществото на КТБ и значителни щети за банката - намаляване на капиталовата адекватност и влошаване на ликвидността, както и предизвикване на ликвидна криза. Прокуратурата също смята, че действията на вътрешния одитор са довели до поставяне на банката под особен надзор и намаляване на пазарната й капитализация. В случая с вътрешния одитор обвинението смята, че деянието е извършено умишлено, щетите са в особено големи размери и случаят е особено тежък. 

Поредните обвинени

По делото КТБ преди ден беше обвинен бившият подуправител на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" при БНБ Румен Симеонов. Наложена му е най-леката мярка за неотклонение - подписка. Обвинението срещу Румен Симеонов е идентично с това на неговия наследник като шеф на "Банков надзор" - Цветан Гунев. Той беше първият разследван по делото КТБ - прокуратурата го обвини в длъжностно престъпление на 16 юни 2014 г., пет дни преди банката да бъде поставена под особен надзор.

Освен тях до момента обвиняеми са Орлин Русев, председателят на УС и изпълнителен директор на КТБ, главният касиер Маргарита Петрова, главният счетоводител Мария Димова и нейният заместник Борислава Тренева. Обвинение има и мажоритарният акционер на КТБ Цветан Василев, което обаче не му е предявено, защото тече производството по неговата екстрадиция от Белград. Василев е разследван за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  antipa avatar :-?
  D-r D

  Я-а-а! КПМГ били виновни!?
  Остава прокуратурата да се потруди в съда да докаже тези си приумици, защото ако и този път обвиненията паднат, логично е и прокуратурата като такава да се разпусне и последния да хвърли ключа от вратата в Перловския канал.

  На никого ли в прокуратурата не хрумва да обвинят и предишни министри на финансите, които не са защитили държавния интерес и не са се съобразили със законовото изискване държавните дружества да не държат повече от 1/4 от депозитите си в една банка?

  На никого ли в прокуратурата не хрумва да обвинят за използване на служебна информация зам.-управителя на БНБ Кордовска, чиято часове преди КТБ да се постави под особен надзор закрива сметките си там?

  Че какъв е смисълът от такава прокуратура, която досега не е успяла да защити и едно-единствено обвинение по знаково дело?

 • 2
  jupel avatar :-|
  Жупел

  "Името на един от обвинените външни одитори - Красимир Хаджидинев, седи под отчет на друга банка - ПИБ. "

  Ха-ха-ха, абе Капитал вие серизно ли бе?

  Името на един от обвинените външни одитори - Красимир Хаджидинев, седи и под отчета и на ДСК и на Райфайзенбанк (България), сигурно и на други банки.

  Това защо сте го пропуснали? Да не искате да внушите нещо? Или просто имате зъб на ПИБ, че така ни в клин, ни в ръкав ...

 • 3
  contra_banda avatar :-|
  contra_banda

  Одиторите били виновни за ликвидната криза в КТБ. Хайде, бе! А не е ли Пеевски и прокуратурата, които предизвикаха атаката срещу банката?

 • ПАВЛА

  Е ... на това му се вика да търсиш теле.

 • 5
  glupak_0 avatar :-|
  глупав българин

  Обидно елементарно - прах в очите. Търсят някой, който да поеме вината на истинските престъпници. Искров и Чобанов са престъпните типове фалирали банката, но са под крилото на КОЙ - изпълниха добре поръчката. А Бойко КОЙ знае защо и крепи. Наред са чистачките в КТБ.
  Хляб и зрелища вече не работи, мафиоти!
  Искров и Чобанов на съд!!!

 • 6
  baba_vuna avatar :-|
  Мамата

  Красимир Хаджигенов (прокуратурата е объркала в съобщението си фамилията на одитора и го е нарекла Хаджигенов - бел. ред.)

  ъъъъъ кой какво е объркал, че май се объркАх

 • 7
  damianrm1 avatar :-P
  damianrm1

  До коментар [#2] от "Жупел":
  "Името на един от обвинените външни одитори - Красимир Хаджидинев, седи и под отчета и на ДСК и на Райфайзенбанк (България), сигурно и на други банки."

  Къде виждаш тук внушение, аз виждам факт! Всеки, всеки който работи в надзорни органи, ще ти каже, че ако лице Х има нарушение У, ревизията НЕ е само в/у дейността по нарушение У, а по ЦЯЛАТА дейност на лице Х. 100% така действат в 100% по света!

 • bankbank

  Нямам думи - крайно време беше да ги подведат под отговорност за да спрат със схемите. Но искаме да видим тези двама одитори зад решетките. Само с глоба и пробация няма да стане. Изучиха си децата в чужбина, после им намериха и работа, а на всичко от горе, те не стават за нищо. Така и баба знае. Тези хора имат ли изобщо съвест? Някакъв морал имат ли? :( :( :(

 • 9
  curious1234 avatar :-|
  curious1234

  Те че са помагали да се източва банката, помагали са. Но не само тези двамата. Цялото съсловие на лъскави скъпо платени одитори отдавна е затънало в непочтеност. Още помня шока от фалита на Енрон в САЩ в началото на века - просто виждах ставащото отблизо. Някои хора загубиха частните си пенсии в седмицата преди пенсиониране. Бяха стигнали почти до самоубийство. Тогава лъскавият международен одитор на Енрон просто изчезна, и то глобално. Репутацията му се срина. А съдружниците и мениджърите... се пребоядисаха и станаха съдружници и мениджъри в довчерашните си конкуренти, в т. ч. (сигурен съм) и в КПМГ. Съвестта на тези хора е притъпена почти до липса на такава. За пари изглеждат готови на всичко. Абсолютно на всичко.

  Обвиненията и наказанията не са качествена обществена реакция на проблема. Трябват промени в образователната система, така че младежите да разбират какво са банките и какви са неизбежните рискове, свързани с тях. Трябва опростяване на правилата като цяло и намаляване на глупавите държавни регулации (като задължителния одит на банки - задължителността неминуемо корумпира одита) и неограничена отговорност на банкери и одитори, ако банката фалира - нека отговорят с цялото си имущество пред ощетените вложители - това е достойния подход).

  Тези двама одитори не трябва да влизат в затвора, за да ги храним и там, а да останат без професионална репутация, имоти, пари или други активи. Нека се изхранват с нещо почтено, което могат да вършат - например да станат преводачи или учители по английски. И да живеят под наем, както много вложители в КТБ, останали ограбени с международно-одиторска помощ. На "успелите одитори" (и те на 33 са "успели" май) ще им е полезно да видят как се живее с пестене от заплата до заплата, като "простолюдието", което са свикнали да лъжат сложно и "професионално". Тези одитори се мислят за образовани и успели, само защото са натрупали милиони и живеят в лукс. Всъщност са псевдо-образовани наплашени и жалки хорица с почти погубени души. Добре облечени мошеници, почти забравили, че може да се живее и почтено и достойно. Приземеният живот би им помогнал да се родят, преди да са умрели физически.

  Друг е въпроса, че одиторите са само средното ниво на безгръбначния слугинаж около #КОЙ. Когато конкретният #КОЙ загуби властта, неговите лични одит-прислужници-милионери също ще станат клиенти на прокуратурата (пребоядисана съответно в цвета на новия #КОЙ). Само преди година-две Цветан Василев беше обсип(в)ан с награди от журита с лъскави "финансисти" и можеше да строи всички международни одитори, министри, прокурори и т.н. и да ги командва като взвод подчинени редници. Те щяха да маршируват пред него... от страх да не си загубят скъпите вещи. И маршируваха, образно казано... Следите от маршовите им стъпки са по страниците на вестниците от тогава.

  Живот в лукс, омазан с лайна - това е животът на алчната овластена посредственост във "финансовата индустрия", "правораздаването" и "политиката".

  Провалените финансисти, чиновници и политици трябва да живеят не в затвор, а под наем на пазарни цени. Би им било полезно да консумират заслуженото - срината лична репутация и ежедневна нужда да правят нещо полезно, за да ядат. Само така могат да се родят.

 • 10
  samsum avatar :-P
  Петър Самсонов

  Бре много се разработила прокуратурата през Страстната седмица!
  Страстно лови ли лови престъпници!... :-):-):-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход