По-добро здраве със същите пари?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

По-добро здраве със същите пари?

По-добро здраве със същите пари?

Ведомството на Петър Москов се опитва да изкара от сивата зона около 4 млрд. лв., с които болните доплащат за лечение

Десислава Николова
10827 прочитания

© shutterstock


Н. е с тежка форма на рак на кръвта и трябва да чака за химиотерапия. Не защото го няма лекарството, а защото болницата, в която се лекува, е задлъжняла и получава доставки по-рядко. Може да си купи медикамента, ако има за това няколко хиляди лева, или да чака.

Дали има листи на чакащите в България? Има, и от чакането зависят животи. Здравното министерство се опитва с промените в Закона за здравното осигуряване, които предлага, да не се чака и плаща нищо на болницата за лечение на заболявания, от които зависи животът като рак, инсулт, инфаркт, детски болести. Това ще стане чрез формулиране на основния пакет здравни услуги, който ще покрива 80% от сегашните дейности, които здравната каса плаща. Останалите медицински дейности в болница ще се покриват от допълнителния пакет, като пациентът попада в листа на чакащите за безплатни процедури или пък доплаща в брой или чрез застраховка, ако иска да се лекува веднага.

В момента законът е на второ четене в здравна комисия и според досега приетия текст какво точно да съдържат двата пакета ще бъде обект на наредба, която ще издаде здравното министерство след приемането на закона. Българският лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в момента изработват критериите за това кои заболявания ще попаднат в основния и кои в допълнителния пакет (виж интервюто с д-р Димитър Петров, подуправител на здравната каса).

В момента обаче здравното министерство е изправено пред предизвикателството да се опита да побере лечението на основните заболявания в сегашния бюджет на здравната каса и освен това да наложи критерии, при които се плаща за качество на лечението. Според доклада на Световната банка до правителството от февруари т.г. чрез здравни осигуровки и субсидии от държавата се покриват общо услуги на стойност над 3 млрд. лв. На теория здравната каса покрива основен пакет, в който са включени всички възможни медицински дейности, с малки изключения. На практика обаче основният пакет съвсем не покрива всичко и встрани от рамките му остават тежко болни хора, които трябва да търсят пари, за да оживеят.

Предизвикателството е освен тежкоболните да не чакат нито минута, да се направи така, че на светло да излязат още около 4 млрд. лв., които пациентите плащат в брой за допълнителни услуги, въпреки че са здравноосигурени – избор на екип, медикаменти и консумативи, специални медицински изделия и изследвания. Идеята е те да бъдат канализирани в регламентирани доплащания по допълнителния пакет и тези 4 млрд. лв. рязко да намалеят.

Защо парите не стигат?

Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев, който в момента е секретар на работната група по промяната на здравното законодателство, в която участват медицинските специалисти, пациентските организации и здравните институции, припомня, че здравната система в сегашния й вид е замислена да работи с 12% здравна вноска, като 6% са били за извънболничната помощ и останалите 6% - за болничната. Включително т.нар. голям резерв на здравната каса от здравни вноски в БНБ се събираше, за да подпомогне финансово болничната реформа.

"В момента здравната каса работи с 8% здравна вноска и това натрупва огромното напрежение, дълговете, изкривяванията на системата. На всички е ясно, че парите не стигат, за да покрият всички възможни заболявания. В този й вид системата може да отдели 3 млрд. лв. за основния пакет здравни услуги, който трябва да се свие", коментира д-р Хасърджиев.

На практика основният проблем е справедливото разпределение на средствата от здравни вноски, от които около 2 млрд. лв. са от осигуряващите се в частния сектор и малко под 1 млрд. са осигуровки, които внася държавата за осигурените от нея 4.5 млн. души.

Тези средства не покриват реалната себестойност на лечението в болница, за което се харчи най-голямата сума от вноските. Постройката е обратната – това какво получават болниците се изчислява на база на събраните средства в здравната каса, самите клиники получават еднакво за приет пациент, независимо от качеството и изхода от лечението.

"Моделът за плащане на услуга е този, който налага този хищнически подход за свръххоспитализации. Всяка година трябва да се хоспитализират все повече болни - не толкова, за да работят болниците на печалбата, а да си изкарат заплатите. Системата трябва да работи така, че заплащането да е толкова по-високо, колкото по-тежко болен е пациентът. В момента тя е настроена така, че да приема колкото може повече леки и практически здрави хора, за да покрие лечението на един тежко болен", коментира проф. Асен Гудев, председател на Съюза на медицинските специалисти.

Нито един от служителите и работодателите не е съгласен да плаща повече за нереформирана здравна система, в която болниците са близо 400 и няма измерител за качество.

Така листите на чакащите, които най-много притесняват пациентите, на практика съществуват и в момента там, където е възможно.

Как ще се случи чакането?

В момента текстът, който се предлага, е със здравната вноска да се покрият основният и допълнителният пакет лечение. За основния нито един от пациентите няма да плаща нищо в болница, включително и за консумативите. При допълнителния, който ще включва леки и неживотозастрашаващи състояния, ще се получава услуга безплатно след известно изчакване или ако пациентът иска това да се случи веднага, ще трябва да плати допълнително в брой или чрез частен фонд.

"Доплащането го има и в момента, то е общо 4 млрд. лв. и идва от джоба на болния, на страдащия човек. Въпросът е да се изсветли и да се намали", казва д-р Хасърджиев.

Според него обаче допълнителният пакет трябва да бъде предмет на солидарно осигуряване, а не на допълнително застраховане, каквото е предложението. По този начин застрахователите или осигурителите няма да могат да имат основания да връщат хронично болни хора, няма да има дискриминация по възраст и заболявания и ще се запази солидарният модел.

В този случай обаче стои въпросът с какви средства държавата ще покрива допълнителните услуги на възрастните и социалнослабите пациенти, на хората без доход и дали пак държавата ще трябва да плаща от данъците на останалите осигуровките на огромната държавна администрация, отбелязва д-р Хасърджиев.

Ако доплащането ще се случва само за онези, които искат да получат услуга по-бързо, съществува риск от това да се създадат привилегировани групи от платежоспособни пациенти, които да изпреварват възрастните, бедни??? и болни хора.

"Едва ли ще се стигне дотам. От пакетите не се вадят услуги. Просто смяната на тазобедрена става може да стане след един месец, но ще има ограничения дали съответната болница ще може да смени 10 или 5 стави за определен период от време", смята д-р Хасърджиев.

Проф. Гудев обяснява, че в случая не се търси вариант да се въвежда доплащане и да се спечелят повече пари, а да се направи така, че болницата да се съсредоточи върху лечението на най-тежко болните.

"Разговорът може да се води само за пари, смисълът на определянето на тези пакети е да се установи за какво точно се плаща и да се плаща за качество", казва той.

Как да се измери качеството?

В многобройните дискусии за това дали пациентите могат или не могат да оценят грижите, които се полагат за тях, се пропускат основни показатели, които могат да доведат до намаляване на плащанията за лечение в болница. Първият от тях са ненужните влизания в болница, които представляват около една пета от 2-та милиона хоспитализации през миналата година (виж интервюто).

Вторият начин за намаляване на средствата, които се отделят за здраве, е въвеждане на строго медицински критерии за качество на лечението.

Според проф. Гудев общоприетите критерии за това са дали съответната болница има специалисти, които да се грижат за тежко болни пациенти, измерител на качеството са вътреболничните инфекции, пациентите с декубитални рани, некачествено гледаните пациенти, които са дехидратирани или са получили фрактури от падане в болницата.

"Честотата на тези проблеми е допълнителен измерител за качеството. В Англия личните лекари, които постигат добър контрол на кръвното налягане на пациентите си, получават бонуси, защото това се трансформира в по-малко инфаркти", отбелязва проф. Гудев. По думите му като критерий трябва да се включи това дали направените изследвания са били необходими. Критерий за грижа за пациентите е броят на лекарите и медицинските сестри.

"Голямото предизвикателство в обучението по медицина е най-правилният подбор на лекарите и трябва да обърнем внимание на това. В Холандия за лекари се допускат кандидати, които пред комисия от психолози и клиницисти трябва да покажат как ще съобщят новината за смъртта на пациент. Преди да учиш медицина, в Англия трябва определено време да работиш като санитар, за да видиш дали би понесъл това напрежение. Изключително важен е правилният подбор на лекари от гледна точка на духа на хуманност, жертвоготовност, емпатия", казва Гудев.

Символичен протест

Някои от частните болници посрещнаха професионалния си празник с обявен символичен протест заради новата методика за плащане на лечението Тя е в сила от месец март и нейната основна цел е тази година да няма актуализация на бюджета на НЗОК. Затова болниците получават между 80 и 95% от средствата, които са получили през 2014 г. През миналата година при бюджет на касата от 1.1 млрд. лв. болниците лекуваха над 2 млн. пациенти за 1.6 млрд. лв. През тази имат лимит от 1.2 млрд. лв.

Н. е с тежка форма на рак на кръвта и трябва да чака за химиотерапия. Не защото го няма лекарството, а защото болницата, в която се лекува, е задлъжняла и получава доставки по-рядко. Може да си купи медикамента, ако има за това няколко хиляди лева, или да чака.

Дали има листи на чакащите в България? Има, и от чакането зависят животи. Здравното министерство се опитва с промените в Закона за здравното осигуряване, които предлага, да не се чака и плаща нищо на болницата за лечение на заболявания, от които зависи животът като рак, инсулт, инфаркт, детски болести. Това ще стане чрез формулиране на основния пакет здравни услуги, който ще покрива 80% от сегашните дейности, които здравната каса плаща. Останалите медицински дейности в болница ще се покриват от допълнителния пакет, като пациентът попада в листа на чакащите за безплатни процедури или пък доплаща в брой или чрез застраховка, ако иска да се лекува веднага.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Москов е един от малкото, които се опитват да променят нещо в положителна посока.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#1] от "today":

  Ако впечатленията ви от здравеопазването идват само от четене на заглавията по вестниците - имате право, д-р Москов всеки ден прави революции.
  Сега, моля, изредете две, три от "революциите".

 • 3
  antipa avatar :-?
  D-r D

  Апропо, г-жо Десислава Николова, не ви прави чест да вплитате тежки лични трагедии във веригите на тежката здравна система. И в най-щастливата държава има лични трагедии. Те не са определящ елемент за системата. Тя се грижи за масата.
  Отново и отново ще повторя: спешната се вижда най-много, но най-много мрат от сърдечно-съдови и онкологични заболявания.
  Кажете, г-жо Николова, къде е държавната политика там?

 • 4
  vaticana avatar :-|
  vaticana

  Москов е палячо. От същата самодейна трупа е и целият МС.
  Може да очаквате от тях да вадят аса от ръкавите си и гълъби от шапките, но нищо сериозно.

 • 5
  greenhrast avatar :-|
  greenhrast

  Дано успее Москов.
  А, и да е здрав, че ако им падне в ръчичките...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  kung_fu_zee avatar :-|
  kung_fu_zee

  Би било много хубаво едно простичко нещо да стане факт - във Военна болница да не се плаща само в брой. Само там колко пари се взимат безотчетно с този начин на плащане ...
  Отделно бих казал за лекарите - по колите ще ги познаете!
  Проблемите в здравеопазването са много. В момента се чудят как да останат лекари в България като хем не им плащат достатъчно (официално), хем да ги накарат да плащат данъци за взетото на ръка.
  Не ми се пише повече за това блато, което Москов се е захванал да пресушава.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#6] от "kung_fu_zee":

  "...това блато, което Москов се е захванал да пресушава. .."

  Той ще го пресуши точно толкова, колкото и Кунева ще пребори корупцията, Лукарски ще съживи икономиката, а Хр. Иванов - съдебната система - никак.
  Опознаването на една сложна система като здравеопазването в случая само от вестниците и от агенцията "една жена каза..." не ви дава основание да правите адекватни анализи.

  Като ви чета, оставам с впечатление, че масовият българин освен от футбол и жени е взел да разбира и от здравеопазване...
  Също толкова повърхностно...

 • 8
  nemakvonavi avatar :-|
  Nakom

  това което Костов сътвори,сега москов го реформира.А журналетата от капитал с промити от Айн Ранд мозъчета пишат и цитират глупостерии.
  Пари за здравеопазване има, не са много но са достатъчни.С едно условие- да няма толкова лапачи на редицата.Няма как млад лекар да взима под 1000 лева а директора на болницата -50хиляди и този модел да работич.И това разбира се става със знанието и благословията на министерството, което утешава овцете с вечното "ми не давате пари,бедни сте" което тях ги устройва и те блеят благословии към министъра-и той ще ги спаси от комунистите като патрона си преди 15 годин.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  kung_fu_zee avatar :-|
  kung_fu_zee

  D-r D, не съдете по себе си за другите. За разлика от вас, аз не съм на всяка манджа мерудия и не разбирам от футбол.
  Бъдете здрав, за да не се налага да се сблъсквате със системата като пациент.

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.