Новият брой:
Служебната президентска република

Д-р Димитър Петров: Една пета от хоспитализациите са ненужни

Подуправителят на Националната здравноосигурителна каса пред "Капитал"

Профил: Д-р Димитър Петров е подуправител на здравната каса от около месец. Това е негово завръщане в институцията, която оглавяваше през периода 2003-2004 г. От 2006 г. досега беше началник на експертния отдел на Българския лекарски съюз, консултант е по здравен мениджмънт и преподавател. Бил е експерт на здравната комисия, народен представител, а преди 1997 г. ординатор и завеждащ вътрешно отделение в ОРБ – Търговище. Завършил е медицина в университета "Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна, през 1987 г., а през 2012 г. има втора магистратура "Здравна политика и мениджмънт на здравеопазването" в Нов български университет.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  xkx49392983 avatar :-|
  xkx49392983
  • - 2
  • + 7

  до 1
  Не смятате ли,че кръвоизлива е възникнал в резултат на тежката травма,и че има състояния при които каквото и да бъде направено-те са неспасяеми.И защо при наличието на тежка травма,вие не закарахте близкия си по най-бързия начин до болница,а чакахте линейка.

  Нередност?
 • 3
  today avatar :-|
  today
  • - 1
  • + 1

  "Тя струва 200 лв. в извънболничната помощ, а в болницата по клинична пътека 800 лв."

  И защо едно и също нещо на едното място е 200, а на другото 800? Според мене изхода е по-силно частно здравно осигуряване, защото там частните фондове няма да оставят алчни доктори да източват фондовете, и ще се видят нормалните цени.

  Нередност?
 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 2

  Тези, които са прочели с разбиране казаното от д-р Петров, трябва да са разбрали няколко неща:
  - стремежът на НЗОК и на МЗ е с разделянето на здравните услуги на два "пакета" - основен и допълнителен (!!) - да се спестят едни пари, които да се поемат от пациентите. Парите за допълнителния пакет ще са толкова малко и ще свършват толкова светкавично, че например плановите операции на практика ще станат платени, ако нямате търпение да сте в листа на чакащите 4-5 години;
  - няма логика да се гласува почти нов закон за ЗО, който ще се дообяснява с наредби на министъра на здравеопазването;
  - здравната услуга за основната част от населението реално ще стане още по-недостъпна;
  - тези, които могат да плащат, ще получават здравна услуга, тези, които нямат пари... Ако сега личният лекар може да издаде направление 3 за хоспитализация, с новата система и в зависимост от това как е описано заболяването в наредбата на министър Москов, може и да си отчакаш, а може и да си платиш...

  До коментар [#3] от "today":

  Много елементарно е това хаосът в здравеопазването да се обяснява с алчните доктори.
  По вашата логика също толкова алчни трябва да са и автомонтьорите, дето ви потягат колата и овчарите, дето ви продават агнешкото, и шивачката, дето ви подгъва панталона, защото накрая им плащате.
  Всеки труд има цена! И колкото е по-високо специализиран, толкова тя е по-висока. Медицината е бизнес, да - хуманен, но бизнес. Нещата имат ценя, която някой трябва да палати - касата, пациента, частни фондове, спонсори... Безплатен обяд няма - все някой го плаща.

  Пишете за частното здравно осигуряване. Прочел ли сте изобщо едни общи условия на такова дружество?
  Да не би да сте останали с впечатление, че те са самарянски дружества? Съвсем не е така - има определени пакети здравни услуги, които се покриват и колкото повече - толкова по-висока е таксата, която плащате, независимо дали имате нужда от помощ в момента.
  Има и заболявания, които не се включват - скъпите лечения.

  Пиша ви пространно, защото здравеопазването е много сложна и скъпа система, която няма как да се променя с щракване с пръсти от всеки следващ министър.

  Нередност?
Нов коментар