Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Христо Бисеров
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Христо Бисеров

Христо Бисеров, Ивайло Главинков (по средата) и адвокат Христо Ботев

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Христо Бисеров

Бишият зам.-председател на парламента укрил 25 хил. лв. данъци

15787 прочитания

Христо Бисеров, Ивайло Главинков (по средата) и адвокат Христо Ботев

© Велко Ангелов


Софийска градска прокуратура (СГП) изпълни заръката на главния прокурор Сотир Цацаров и е внесла днес обвинителния акт срещу бившия депутат от ДПС Христо Бисеров.

От държавното обвинение съобщиха, че Бисеров е предаден на съд по три обвинения - за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, за нарушаване на Валутния закон относно задължението за деклариране на сделки с валутни ценности и за затаяване на истина в писмена декларация пред Сметната палата.

Тези обвинения се разминават напълно с първоначалните заявки на държавното обвинение, че разследва Христо Бисеров за "изпирането" на 314 529 щатски долара и 117 192 евро, които имал в сметка в Швейцария.

Според новата теза на прокуратурата в подадената през 2013 г. от Бисеров данъчна декларация Христо Бисеров декларирал, че дължи данък от 8 хил. лв., а всъщност дължал - 25.6 хил. лв. данък, защото не включил в декларацията си доходи, придобити през 2012 г., с които се е разпоредил на 2012 г. с два валутни превода от собствените си сметки в евро и щатски долари в банка в Женева, Швейцария.

Второто обвинение срещу Бисеров е за това, че за период от година и два месеца (2013-2014 г.) е нарушил и задължението си по Валутния закон и по Наредба за статистиката на платежния баланс, като не е подал пред БНБ статистически форми, с които се отчитат и декларират вземания от чуждестранни лица, надвишаващи левовата равностойност на 50 000 лв.  Той е трябвало да подаде такива декларации, защото през 2013 г. Бисеров е имал такива вземания от чуждестранни лица по финансови кредити в размер на 34 хил. евро.

Освен това  Бисеров не е декларирал пред БНБ и нареденият от него превод по сметки на доведения си син Ивайло Главинков в банка в Република Македония. Според прокуратурата  "осъществените сделки с валутни ценности са в особено големи размери, с обща левова равностойност 700 960,60 лв."

Третото обвинение, за което Бисеров е предаден на съд е за това, че не е декларирал наличностите по сметките си в различна валута в банка в Женева, Швейцария  (314 529 долара и 82 515,39 евро) пред Сметната палата декларация по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.

По последното обвинение прокуратурата има противоречива практика и само за отделни хора приема, че недекларирането на обстоятелства пред Сметна палата е престъпление. Такъв беше казусът с бившия директор на НАП Мария Мургина, която беше оправдана от ВКС с мотив, че  укриването на данни от Сметната палата не е престъпление, защото декларацията подавана пред одитиращия орган няма за задача данните да се доказват по този начин, а само да станат известни и достъпни за обществото. За разлика от Бисеров и Мургина, държавното обвинение реши да не разследва например информацията, че Емел Етем и Ахмед Доган са имали кредитни карти към КТБ, които не са декларирали пред Сметната палата.

Първоначалното обвинение

Преди година и половина Христо Бисеров беше привлечен като обвиняем за две престъпления. Първото беше за това, че през 2012 г. в декларацията си пред Сметната палата не е декларирал, че има банкови сметки в Швейцария. Другото обвинение е за пране на пари. - за това, че за период от три месеца - от края на 2012 до февруари 2013 г. е извършил финансови операции за сумите от 314 529 щатски долара и 117 192 евро, за които средства е знаел или предполагал, че са придобито чрез престъпление.

Обвиняем заедно с Бисеров е и доведеният му син Ивайло Главинков, който е бил получател на преведените от депутата от ДПС суми.

На двамата обвиняеми прокуратурата беше наложила парична гаранция и забрана да напускат страната.

Срещу Главинков обаче не е внесен обвинителен акт. По информация на "Капитал" материалите по отношение на доведения син на Бисеров са отделени в друго досъдебно производство, което не е приключило.

Разследването срещу Бисеров започва в началото на ноември 2013 г., когато главният прокурор Сотир Цацаров получава справка от ДАНС, която съдържа данни за "парични преводи в щатски долари и в евро от сметка в банка в европейска страна към сметка в банка на друга европейска страна, с титуляри посочените по-горе лица (Бисеров и Главинков). Последвали са извършване на влогове (срочни депозити), теглене на суми в брой, както и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони (Сейшелски острови)."

Наблюдаващ прокурор по случая е Боряна Бецова, която стана известна с отказа си да образува разследване срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, но започна проверка срещу част от вносителите на 

сигнала срещу неуспелия шеф на ДАНС по сигнал на ПИК. Прокурор Бецова отказа да разследва и свързания с ДПС министър на инвестиционното проектиране Иван Данов за когото имаше данни, че неправомерно е получавал помощи за безработен във Франция.

Очаквайте подробности

Софийска градска прокуратура (СГП) изпълни заръката на главния прокурор Сотир Цацаров и е внесла днес обвинителния акт срещу бившия депутат от ДПС Христо Бисеров.

От държавното обвинение съобщиха, че Бисеров е предаден на съд по три обвинения - за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, за нарушаване на Валутния закон относно задължението за деклариране на сделки с валутни ценности и за затаяване на истина в писмена декларация пред Сметната палата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Нека да позная, няма да има годни доказателства, или ще го осъдят на първа инстанция условно, на втора и това ще отпадне.

 • 2
  samsum avatar :-?
  Петър Самсонов

  А ще станат ли известни тези офшорки и колко пари са минали през тях?
  И как ДС е захранвала Христо Бисеров още от времето, когато се изявяваше като Сивия кардинал в СДС?
  Нихната вяра!...

 • 3
  subaru avatar :-|
  subaru

  Блестяща тактика. Обвинения за неща, които впоследствие ще се окажат администраттивни нарушения, за които ще бъде платена съответната глоба. Така всеки ще си е свършил работата перфектно. Остава обаче истински важният въпрос: с какво се е издънил та беше хварлен на кучетата.

 • 4
  stanimir62 avatar :-|
  stanimir62

  Колко ли интересни неща ще излязат ако ДАНС и прокуратурата се бяха заели да проследят движението по сметките на Пеевски и другите юнаци от ДПС. Данчо Ментата и Бисеров бяха дълго време приятелчета.

 • 5
  rharalampieva avatar :-|
  rharalampieva

  Наглост!

 • 6
  svoboden avatar :-|
  svoboden

  Да му пишат ДРА и да ги плаща (ако влезе в сила), за какво е това обвинение!? По тази логика няма да има нито един среден бизнесмен или човек със свободна професия, който да е без обвинение, но всъщност май това е мечтата на управляващите.

 • 7
  id_1 avatar :-|
  !D !калпав е новия вид Дневник!

  Браво!
  Бисеров е платил и сега остава да замажем.
  Едва ли Доган щеше да го отърве за джобните 25 000!-или чуждите служби да му се вгледат в 300 к веро -хахах

 • 8
  dimko avatar :-|
  dimko

  Бисеров е напълно под хпоправката "Ал Капоне" - влиза в историята ...

 • 9
  kwf45396988 avatar :-|
  Ivan

  Защо Капитал не попита прокуратурата за няколко интересни неща:
  1) Дали Бисеров е отрил сметките си в Швейцария през 2012г? Защото прокуратурата говори за периоди след 2012 (вероятно сигнала от Швейцария до ДАНС е за подобни преводи).

  2) Всъщност от къде са се взели тия 700,000 лева в сметките, а дължимия данък е 25,000лв? Дори и 10% данък в България означава двойно повече?

  3) Дали са изследвали движенията по тези сметки за да се види всъщност произхода на тези пари. Това е най-интересното. От къде идват, дали са платени данъци, дали не е финансиране на тероризъм, дали не е подкупи, дали не е партийно финансиране и т.н. Бисеров беше отговорник за партийните финанси на две големи управляващи партии в България и за приватизацията по времето на СДС... Каква по-добра възможност да се разследва 'бандитската приватизация на Костов', за която все говорят прикривайки собствените си далавери...

  Но за съжаление нито Капитал ще пита, нито Цацаров ще отговори и Бисеров ще си живее тихо и кротко в луксозните имоти у нас и по света, с откраднатите от всички нас пари... Късметлия...

 • 10
  nia.nemtur avatar :-|
  Ния

  Уффф, защо така подценявате читателите си? Кой вярва на тези историйки, съшити с бели конци? Ръка на сърце, журналистът, дето ги пише, вярва ли им? Не, нали? Ами те са от един дол дренки, гарван гарвану око не вади и това го знаем всички - и вие, пишещите, и ние, четящите. Хайде да не се правим взаимно на идиоти.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.