Цайс по Виенски

Бившият зам.-директор на митниците по времето на Сергей Станишев Румен Божинов е издрирван за тежки престъпления в Австрия

Румен Божинов в съдебната зала в Хасково
Румен Божинов в съдебната зала в Хасково    ©  БТА
Румен Божинов в съдебната зала в Хасково
Румен Божинов в съдебната зала в Хасково    ©  БТА

"Българският съд и българската прокуратура са на светлинни години пред т.нар. демократично законодателство. Българският съд и българската прокуратура са супердемократични и суперобективни." 

Сигурно помните тези думи на петричкия бизнесмен и собственик на футболния клуб "Беласица" Константин Хаджииванов – Коце Маца, изпуснати на кацане от Германия, където беше екстрадиран от Гърция, за да бъде съден за контрабанда на цигари.

Най-вероятно някакви подобни мисли се въртят в главата и на бившия зам.-директор на Агенция "Митници" по времето на премиера Сергей Станишев Румен Божинов-Цайса.
 
В началото на месеца той се връща в България от Турция през граничния пункт "Капитан Андреево". Когато граничният полицай, който проверява документите на Божинов и пътуващата с него дама, въвежда данните им в Шенгенската информационна система, светва червени надпис "Обявен за издирване".

Ден по-рано срещу Божинов е издадена Европейска заповед за арест от прокуратурата на австрийския град Винер Нойщадт. Документът е одобрен от местния съд и от него става ясно, че Божинов е разследван за четири престъпления – съучастник в подправяне на официални документи под особена защита, изнудване в особено тежка форма, злоупотреба с доверие и измама в особено големи размери (т.е. над 50 хил. евро).


Въпреки че Румен Божинов от години се ползва с противоречива репутация в България, той не само никога не е имал проблеми с правоохранителните институции, но дори ги е и ръководел.

Бърза екстрадиция

Миналата седмица Хасковският окръжен съд остави Божинов в следствения арест до екстрадицията му в Австрия. Според адвоката му Георги Еленков (който е и председател на Общинския съвет в Свиленград) бившият митничар няма да обжалва определението на хасковските магистрати с мотив, че иска по най-бързия начин да отиде в Австрия и да разбере за какво става дума.

 За да постанови задържането на бившия зам.-директор на митниците, съдът приема, че съществува опасност Румен Божинов да се укрие. Този извод се базира на факта, че причината да бъде издадена Европейска заповед за ареста му е "неявяването му пред  разследващия орган" в Австрия. 


Неофициално от защитата на Божинов коментираха, че става дума за лична история, в която е замесена жена, с която бившият зам.-директор на митниците е живеел на семейни начала. Ставало дума за подправено пълномощно. По делото бил ангажиран австрийски адвокат, който е проверил случая и споделил, че бившият митничар е чист.

 Защитник Георги Еленков коментира, че Австрия била държава рекордьор по издаване на европейски заповеди за задържане и искала международен арест много често.

Говорителят на прокуратурата във Винер Нойщат Ерих Хабицл представи малко по-различна версия пред "Капитал".  Като цитира събраните по делото документи, той коментира пред вестника, че става дума за разследване за подправени лични документи и измама във вреда на клон на австрийска банка в градчето Нойнкирхен. Точният текст, по който работят австрийските власти, е за "измама, която е извършена с използване на фалшив или подправен официален документ". Когато Румен Божинов пристигне в Австрия, той ще бъде разпитан и властите ще решат дали да му повдигнат обвинение и дали да го задържат под стража.


Румен Цайса има топли връзки с Австрия. Според австрийския търговски регистър през 2010 г. Божинов регистрира фирмата Immobilienlux Gmbh във Виена, в която е мажоритарен собственик. В управлението на дружеството влиза и софийският бизнесмен Кирил Илиев, който има общи фирми с Петър Лашов, който е познат като собственик на различни нощни заведения.Биография с последващ контрол

Румен Божинов в годините преди да започне бизнес в Австрия звучи далеч по-интересно. 

През юли 2006 г., тогавашният директор на митниците Асен Асенов предлага Цайса на тогавашния финансов министър Пламен Орешарски за зам.-директор на митниците. В агенцията Божинов, който е работил в МВР преди 10 ноември, отговаря за ключовите ресори  "Митническо разузнаване и разследване" и "Последващ контрол". Впоследствие той остава и в екипа на наследника на Асенов – Христо Кулишев, митническия началник, който работи там още от времето на Тодор Живков. (За протокола - преди няколко месеца Специализираната прокуратура арестува доведената дъщеря на Кулишев и нейния мъж с обвинение за организирана престъпна група за поръчкови убийства.) 

Преди да отиде на работа в митниците, Румен Божинов е бил изпълнителен директор на "АКБ Компания за мениджмънт и сигурност" на Николай Банев.


Преди 10 ноември 1989 г. Румен Божинов е работил в структурите на МВР, като според бившия шеф на контраразузнаването ген. Атанас Атанасов той е бил ангажиран по линия на оперативно осигуряване на граничните контролно-пропускателни пунктове. (По времето на комунистическия режим ГКПП-тата бяха под контрола на Второ главно управление на ДС.) През 2009 г. Комисията по досиетата проверява Цайса и не установява той да е бил свързан със структурите на ДС. 

Миналата седмица, когато Хасковският окръжен съд решаваше дали да задържи бившия митничар под стража до екстрадицията му в Австрия, неговият адвокат Георги Еленков заяви в пледоарията си, че Божинов е служител на ДАНС. 

От ДАНС отговориха на запитване на "Капитал", че човек с имената на задържания бивш митнически шеф не е работел за агенцията. 

Източници от службите за сигурност, пожелали анонимност поради обективни причини, коментираха пред "Капитал", че Божинов най-вероятно е бил на т.нар. секретен щат на агенцията и това е причината ДАНС да отрече, че бившият зам.-директор на митниците има нещо общо с агенцията. Казусът с ареста на бившия зам.-директор на митниците Румен Божинов, който подобно на всеки гражданин е невинен до доказване на противното с влязла в сила осъдителна присъда, повдига много въпроси за това какви точно хора са заемали ръководните постове на едни от най-невралгичните институции в България.

Каквито и да са те обаче, може би е добре да си спомнят стария виц за надписа на митницата в Израел: "Не се прави на хитър - тук всички са евреи!"