Поръчки в неравностойно положение
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Поръчки в неравностойно положение

Поръчки в неравностойно положение

Как поправените правила за обществените поръчки могат да пречат на бизнеса и да отглеждат злоупотреби

Мария Манолова
10236 прочитания

© shutterstock


Паркоместата за инвалиди точно до входовете на големите магазини са чудесно замислена идея. Единственият проблем с нея е, че от облекчението обикновено се възползват тарикати с големи черни джипове (и по някой млад депутат), а не онези, за които е запазено това право.

Промъкването покрай правилата и през дребните дупки в закона е национален спорт, с който е добре да се съобразяваш, ако ще управляваш. Това обаче не е впечатлило достатъчно отишлото си правителство "Орешарски", което забърка подобен казус на много по-високо ниво. Екипът на тогавашния икономически министър Даниела Бобева така поправи Закона за обществените поръчки (ЗОП), който регулира хиляди проекти всеки месец, че вместо да намали злоупотребите, им отвори нова врата.

От октомври миналата година ЗОП дава нови и големи преференции на фирмите на хора с увреждания (описани в чл. 16г). Според променените правила, появата на такова предприятие в конкурс означава директна елиминация на всички останали участници. Законът обаче е така разписан, че да освободи тези фирми от всякакви критерии за подбор. Те не трябва да плащат парични гаранции или да доказват професионален опит. Единствената гаранция за тяхната дейност е присъствието в регистъра на Агенцията за хората с увреждания. Там обаче не пише нито с какво се занимават, нито колко хора наемат, нито от колко време оперират въпросните предприятия. Тези свръхпротекции е логично да са запазени за доста тесен кръг от дейности, но и това претърпя поправка. В последния работен ден на Орешарски списъкът, който се одобрява от Министерския съвет, набъбна от 200 на около 400 различни дейности.

Идеята ЗОП да помага за интеграцията на хората с увреждания на трудовия пазар не е задължително лоша. Шест месеца след въвеждането на правилата обаче има достатъчно натрупване на обществени поръчки, за да проличат пробойните в правилата. Нито подготовката за въвеждането му, нито крайното изпълнение са изпипани докрай. Новите управляващи ще трябва да решат как да настроят фините детайли, които сега пречат на бизнеса. А междувременно законът просто няма да работи твърде добре.

Какъв е проблемът

Основният аргумент на Даниела Бобева за промяната на ЗОП беше, че твърде малко обществени поръчки се отделят за хора с увреждания. С промените за няколко месеца вече има проекти за над 45 милиона лева по въведения от нея механизъм, показва справка в регистъра на обществените поръчки. Въпросът обаче е колко добре обслужва той възложителите и изпълнителите на поръчки и работи ли наистина за хората с увреждания. Накратко отговорът е такъв - внезапно започват да изникват непропорционално много специализирани фирми, а пазарните играчи се притесняват да не бъдат изолирани от конкурсите. Притесненията са, че новият ЗОП май работи най-вече за тези, които искат лесна печалба с фирма фантом.

Новите правила тежат повече на възложителите на поръчки, които вече трябва да пишат проектите по нов начин. Една досегашна поръчка за канцеларски материали вече може да се появи като десет отделни такива - за класьори, за кламери, за хартия, за тетрадки и прочее. В организацията на един семинар пък може да участват пет различни фирми - за самолетни билети, за хотелски нощувки, за транспорт, за печат на информационни папки, за кетъринг. В ръцете на възложителите остава да преценят как да управлява всичко това. "Сега основният проблем е, че възложителите са задължени да възлагат такива поръчки, без да е ясно дали те ще им донесат резултата, който целят", допълва списъкът с проблеми вицепремиерът Томислав Дончев.

Изпълнителите също имат притеснения. Социологическите проучвания, дизайнът на уебстраници и софтуерните услуги, печатът на рекламни материали, туристическите услуги, че дори и изкопните работи вече са предназначени за специализирани фирми. "Цели браншове и гилдии са засегнати от това - печатни материали, транспорт, туроператори. Това изкривява пазара и конкуренцията", смята консултантът по европейски проекти Мартин Петков. Достатъчна е появата на една подобна фирма в бранша, която да декласира останалите на всеки конкурс. "Участвахме в този процес, но не се получи това, което ние искахме", казва зам.-председателят на Националния съюз на трудово-производителните кооперации (НСТПК) Нико Ников. Според него организациите на хора с увреждания не са съгласни със ситуацията. "Не сме удовлетворени най-вече защото идеята ни не беше да блокираме обществените поръчки. Искаме да подпомогнем структурите, където работят хора с увреждания, но това да не е за сметка на някой друг", коментира той пред "Капитал". В браншовите организации на софтуерните фирми и на социологическите агенции пък вече обмислят позиции и действия срещу новите правила.

Пари ми трябват за злоупотреба

През последните три месеца са регистрирани 60 нови предприятия на хора с увреждания - повече, отколкото за трите години преди това. Според Мартин Петков схващането, че тези фирми са класическите трудови колективи на инвалидите, е невярно. "Това може да са фирми с по един служител, без история и капацитет, и пак да печелят големи поръчки.", обяснява той. Истината е, че външен човек чудно може да прецени дали работата на фирмите с инвалиди е автентична или фиктивна. Възможно е и те да наемат хора с ограничена трудова способност за три месеца, докато спечелят проект, а след това да ги освобождават. Нито ЗОП, нито регистърът на специализираните фирми дава инструмент за проверка.

В момента Министерството на земеделието и храните има проект за два милиона лева за самолетни билети и пътувания, който е запазен за фирми на хора с увреждания. Министерството на туризма ще даде 753 хил. лв. за социологически проучвания по същия чл. 16г. Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури се подготвя за въвеждането на нова софтуерна система, която също трябва да бъде изградена от такава фирма. Предстои ремонт на туристическа инфраструктура в природен парк "Витоша", обезопасяване на туристически пътеки в Рила и строително-монтажни дейности в природен парк "Пирин" - запазени за хора с намалена трудова способност. 

"Ние сме изцяло производствена структура. Произвеждаме само стоки за широко потребление, не се занимаваме с услуги, с проекти и пр.", казва Нико Ников.

НСТПК дават предложения за списъка на запазените услуги, но само свързани със собствената им дейност. Никой не знае откъде в него са се появили социологическите или туроператорските дейности. Даниела Бобева прехвърля отговорността на социалното министерство и Министерския съвет.

Повечето запазени за инвалиди поръчки все още нямат изпълнител, но вече има такива, които показват пробойните на закона. Например фирмите "Плутон 1" (на Роза Тотева, майка на кмета на Пловдив Георги Тотев) и "Пали травъл", които отстраняват 12 други участници в обществена поръчка за организация на обучения. Офертите на останалите фирми изобщо не са отворени. "Плутон 1" и "Пали травъл" съществуват от над 10 години, но влизат в списъка на специализираните предприятия преди няколко месеца. Проект на "Софийска вода" за работно облекло за 200 хил. лв. пък е спечелен от "Евро - консулт 2020" ЕООД. Фирмата е на родения през 1928 г. Ангел Киров и съществува от няколко месеца. "Имаме достатъчно добър опит, след като сме подписали договор, който е сериозен и го изпълняваме успешно", отговори Росица Кирова на въпрос на "Капитал" за професионалния опит на фирмата. Тя каза, че цехът на фирмата е в провинцията, но отказа да отговори колко хора работят в него и, видимо раздразнена от въпросите, ни препрати към юрист. 

"Де факто са създадени условия за злоупотреба с право, като съществено е изместен смисълът на преференцията. Стига се до положение парите на държавата да отиват в съмнителни фирми, възползващи се механично от привилегированите режими на закона", смята вицепремиерът по европейските средства Томислав Дончев. Според него настоящият режим не облекчава хората с увреждания. Напротив - създава се нова изкуствена конкуренция. "Това е аспект на позитивната дискриминация, която обаче като всяко право, ако не бъде комбинирана със съответния контрол от страна на държавата или отговорност, става злоупотреба", допълва още той. Според Даниела Бобева пролуките за злоупотреба в тези поръчки са незначителни на фона на общия обем проекти. "Аз съм против тази истерия, че е настъпил краят на света и всички злоупотребяват, защото на фона на над 1600 поръчки на месец не повече от 30 -  40 поръчки, откакто е влязъл законът, са били запазени за такива предприятия - това не е толкова голям проблем", казва тя.

Пътят е постлан с добри намерения

"Много добре знаехме, че криминалната енергия в изпълнението на законодателството е неизчерпаема в България и винаги тя върви преди законодателя. Злоупотребите с текстовете в закона не ме изненадват, но се радвам на дискусията, защото това се нарича обществен контрол", казва по темата от днешната си гледна точка бившият министър Бобева. Тя обяснява крайния резултат като съвкупност от "предложения от не по-малко от 200 организации" и не поема пълната отговорност за него. "[В крайна сметка] успяхме да формулираме един закон, в който лично аз не съм измислила нито един текст, нито пък служителите, които писаха, от Агенцията за обществените поръчки, министерствата и Министерския съвет", коментира Бобева.

"Това е стара битка - дали да изолираме хората с увреждания в няколко големи предприятия, или да разширим и дадем инициатива на работодатели да назначават инвалиди в своите фирми. Аз съм против изолирането им", казва бившият икономически министър. ЗОП според нея трябва да изпълнява наред и социални цели. И към момента тя не смята, че проблемът е в закона, а в начина, по който се гледа на него. "Честно казано, се чудя как може да има хора, които злоупотребяват с хората с увреждания. Как може да го назначиш само за няколко дена, колкото да спечели поръчката, и след това да го изгониш? Аз съм против това ние да се отказваме от важни и хубави неща просто защото някои злоупотребяват", коментира тя.

Единственият път пред новия ЗОП в момента явно е той да бъде преправен. Това ще се случи така или иначе заради въвеждането на нови европейски директиви. Въпросът е как ще бъдат настроени фините детайли, които в момента тежат на бизнеса, като се запазят и интересите на уязвимите групи. Самата Даниела Бобева има ясен списък от такива мерки (но не е ясно защо те не са се случили преди влизането на закона в сила). "Агенцията на хората с увреждания трябва да започне незабавни проверки на място дали тези фирми реално са назначили хора с увреждания, дали те ходят на работа. В списъка има дейности, които трябва да се извадят - примерно изкопните работи", казва тя.

Това явно е и посоката, която ще поеме и новото правителство. "Трябва да се изследва капацитетът на тези предприятия, като задължително се установи къде има струпвания на такива, какво правят те и как средствата от обществени поръчки достигат до тези хора", обяснява Томислав Дончев. Според него правилната политика е гъвкава, т.е. всяка година да се решава къде да бъдат насочени ресурсите. "Такъв подход ще бъде предложен с проекта на нов ЗОП", казва Дончев. Според него този закон може да е помощен инструмент за подпомагане на хората с увреждания, но не трябва да е основният. "Ролята на ЗОП трябва да е да ги изравни с конкурентите на пазара, а не да елиминира тотално конкуренцията в тяхна полза. ЗОП е закон преди всичко за регулиране на пазарни отношения, така че да се защитят принципите на конкуренция и равенство на стопанските субекти", довършва Дончев. Преференциите за инвалиди вероятно няма да изчезнат в новите поправки на закона, но може да приемат нова форма. "При ниски стойности, точно където трябва да има такива предприятия, възложителят ще прилага по-облекчен ред, без да има и обжалване", обяснява вицепремиерът по европейските средства.

Паркоместата за инвалиди точно до входовете на големите магазини са чудесно замислена идея. Единственият проблем с нея е, че от облекчението обикновено се възползват тарикати с големи черни джипове (и по някой млад депутат), а не онези, за които е запазено това право.

Промъкването покрай правилата и през дребните дупки в закона е национален спорт, с който е добре да се съобразяваш, ако ще управляваш. Това обаче не е впечатлило достатъчно отишлото си правителство "Орешарски", което забърка подобен казус на много по-високо ниво. Екипът на тогавашния икономически министър Даниела Бобева така поправи Закона за обществените поръчки (ЗОП), който регулира хиляди проекти всеки месец, че вместо да намали злоупотребите, им отвори нова врата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    wzq08394069 avatar :-|
    Georgi Georgiev

    Пф... Защо им е да наемат хора и после да ги освобождават. Минават на ТЕЛК с приготвена сума пари и вече са инвалиди! Като половин милион бъгари. То не е лесно да НЕ наемеш инвалид в фирмата си. Чисто статистически е много вероятно. Аз ако имах такива проблеми, щях да съм силно огорчен, че перат влияние на мой гръб.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK