Танц с тъпи саби
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Танц с тъпи саби

ГЕРБ и реформаторите управляват заедно, но на местния вот ще са противници

Танц с тъпи саби

За местните избори партиите от управляващата коалиция ще опитат да се конкурират помежду си, без да разклатят централната власт

Велина Господинова
6329 прочитания

ГЕРБ и реформаторите управляват заедно, но на местния вот ще са противници

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Ако има един град в България, в който почти всички партии ще спечелят на предстоящите местни, това вероятно е Кюстендил. Зад сегашния кмет на Кюстендил Петър Паунов, който, ако се кандидатира и спечели, ще получи трети пореден кметския мандат, ще застанат рекорден брой политически сили. 

Преди четири години той беше подкрепен от коалиция от единадесет малки партии, сред които и партията, чийто член е – СДС. Сега от Реформаторския блок (РБ) казват, че той е в списъка им от "сигурни кандидати" за поста. Източници от ГЕРБ твърдят, че в централата на най-голямата партия от управляващата коалиция обмислят идеята също да застанат зад него. Формацията на Борисов два пъти атакува безуспешно кметското място в града и за тези избори не се очертава да излъчи свой кандидат, който да се пребори с Паунов. Според депутати твърде вероятно е Паунов да бъде подкрепен и от Патриотичния фронт (ПФ). Същия ход може да предприемат и от БДЦ, защото на предишния вот една от формациите - "Гергьовден", застана зад него, а Паунов е близък и до бизнесмена Христо Ковачки, чиято партия ЛИДЕР наскоро се преименува на БДЦ.

Евентуалната подкрепа за кмета на Кюстендил във формат партиите от управляващото мнозинство (без АБВ) + други парламентарни формации за тези избори обаче ще е по-скоро изключение. Този модел може да се повтори в част от областните градове, главно в регионите със смесено население, като Кърджали и Смолян например, както и в някои по-малки общини, но със сигурност подобно съдружие няма да бъде практика. Местните избори всъщност ще покажат доколко партиите в управляващото мнозинство могат да участват като противници във вота. И дали това няма да доведе до по-големи катаклизми. Ще са и поредното изпитание за цялостта на РБ.

Сами сме, други няма

Една от причините е, че ГЕРБ имат политическо решение да номинират собствени кандидати за кметове и да излъчват партийна листа за общински съветници. От РБ твърдят, че на този етап е имало само една среща между тях и ГЕРБ за местните избори, на която бил поставен въпросът за възможността за явяване с общи кандидати за кметове и общи листи за общински съветници в общини, където ДПС или БСП имат силни позиции. От формацията на Борисов обаче заявили, че няма как да нарушат политическото решение за самостоятелно участие в местния вот.

ГЕРБ всъщност е единствената партия от управляващото мнозинство с изчистен вариант за явяването си на общинските избори. Очакванията са повечето сегашни кметове на областните градове да бъдат номинирани отново за поста. Сред тях са кметовете на София - Йорданка Фандъкова, на Бургас - Димитър Николов, на Варна - Иван Портних, на Благоевград - Атанас Камбитов, на Стара Загора - Живко Тодоров, на Пловдив - Иван Тотев. Депутатът Любомир Христов ще е кандидатът на партията за Шумен, а в Кърджали най-вероятно ще бъде издигнат сегашният областен управител Илия Илиев, който е общински лидер на ГЕРБ и бивш председател на групата съветници на партията в града. Почти е сигурно, че формацията на Борисов няма да номинира отново за поста сегашния кмет на Плевен д-р Димитър Стойков. За там от ГЕРБ все още нямат окончателно решение кого ще издигнат за поста, като за евентуални кандидати се сочат сегашният областен управител на града Ралица Добрева и депутатът Владислав Николов. Почти сигурно е, че ГЕРБ ще излъчи кандидатура за кмет на Сливен, но това няма да бъде предишният кандидат и бивш кмет на града Йордан Лечков. В останалите областни градове бъдещите кандидати на формацията на Борисов все още се обсъждат.

Трима са малко, петима са много

За разлика от ГЕРБ, където проблемът опира по-скоро до намирането на конкретни кандидатури за кметове за няколко областни града, въпросите за решаване пред РБ изглеждат далеч повече. От блока признават, че досега са имали само две срещи на ниво ръководства на партиите по темата за местните избори, но окончателно становище по няколкото въпроса, които трябва да решат и по които има разминаване между петте формации от десния съюз, няма.

Първият проблем е как партиите от РБ ще участват във вота. Дали ще се регистрират в Централната избирателна комисия (ЦИК) като коалиция от партии под името РБ, или всяка от партиите от дясното обединение ще се регистрира самостоятелно в ЦИК и след това в общинските избирателни комисии ще се регистрират с името на дясното обединение. На пръв поглед въпросът изглежда технически, но в случая с РБ това съвсем не е така. Единната регистрация в ЦИК означава, че всички партии от блока ще трябва да участват заедно във всички общини, където формациите от блока издигат кандидати за кметове или листа за общински съветници. Този вариант има и още едно предимство - ще предотврати възможността по места да се регистрират дублиращи коалиции от други формации с името Реформаторски блок. Самостоятелната регистрация в ЦИК  би позволила на някои от партиите да се явят на вота в друга конфигурация, ако по места има противоречия между партиите от блока за кандидата за кмет или за листата за общински съветници. В десния съюз е обсъждана и трета възможност – формациите от блока да се регистрират самостоятелно в ЦИК, а след това по места да участват в коалиция с друго име, различно от РБ, което ще даде възможност в обединението да участват и други формации извън блока.

Единни или не

В РБ не крият, че имат различия по този въпрос. Формацията на Меглена Кунева е най-горещият привърженик на единната регистрация в ЦИК. "В ръководството на ДБГ сме обсъждали този въпрос и преобладава мнението, че трябва да участваме във всички общини заедно като РБ", казва депутатът и лидер на движението в Пловдив д-р Димитър Шишков. Той дава пример с Пловдив, където вече има решение на петте местни организации от РБ да се явят на изборите с единна кандидатура за кмет и листа на РБ за общински съветници. "Все още нямаме номинация за кмет, но решихме кандидатът ни за Пловдив да е политическа фигура", казва Шишков.

Зам.-председателят на ДБГ и съпредседател на парламентарната група на блока Найден Зеленогорски казва, че на този етап в обединението са направили анализ на състоянието на блока по места, като са разделили общините на две групи. Едната е на сегашни кметове от блока, които ще бъдат подкрепени, ако решат да се кандидатират отново. "Те могат да бъдат подкрепени или като кандидати на РБ, или като независими", казва Зеленогорски. Според него техният брой е около 30, като сред тях са освен кмета на Кюстендил, още кметът на Монтана - Златко Живков, кметът на Хасково - Георги Иванов, на Петрич - Вельо Илиев и на Казанлък - Емил Кабаиванов. "Обсъждали сме различни концепции за общини, където имаме сериозен потенциал, ако се явим като РБ, и такива, в които имаме шансове, ако кандидатите бъдат подкрепени и от други формации извън десния съюз", обяснява съпредседателят на парламентарната група на РБ. Броят на тези общини е около 40. Зеленогорски също смята, че по-добрият вариант е блокът да се яви с единна регистрация на вота, като се положат усилия за изчистването на противоречията по места между формациите от съюза. "Ако обаче се окаже, че разнобоят е в 20 - 30 общини, това ще е проблем", обобщава той.

Противници на централната регистрация са от ДСБ. Най-силният им аргумент в полза на самостоятелната регистрация е, че по места може да възникнат сериозни конфликти при подреждането на общата листа за общински съветници. От формацията обмислят даже да предложат вариант, ако най-малко три партии от блока постигнат съгласие по листата за общински съветници, те да имат право да се регистрират с марката РБ. Като пример от ДСБ посочват Варна, където местната структура на СДС на практика е овладяна от бившия член на синята партия, впоследствие общински съветник от ДПС и сега отново завърнал се в редиците на СДС Янко Станев. Лидерът на ДСБ Радан Кънев е категоричен, че няма да подпише листа за общински съветници, ако в нея фигурира името му. Отделно между останалите партии и СДС има противоречие и относно кандидатурата за кмет. Там от ДСБ най-вероятно ще подкрепят отново кандидатурата на Чавдар Трифонов, който стана трети на извънредните избори за кмет след оставката на Кирил Йорданов.

Засега другата сигурна кандидатура за кмет на РБ е тази на Теодор Ролев в Разград, който сега е общински съветник от "Синята коалиция". Частична яснота има и за кандидата на РБ за кмет на Плевен. За там се спрягат две имена – на Найден Зеленогорски и на сегашния общински съветник Георг Спартански. Като по-вероятен кандидат, който да обедини партиите от РБ, се сочи Спартански.

На този етап все още не е ясно и как реформаторите ще участват на изборите в София. "90% е сигурно, че ще имаме кандидат за кмет в столицата", каза Радан Кънев. Името, което най-често се споменава от повечето партии в блока като евентуален кандидат, е на бившия зам.-председател на Столичния общински съвет, сега депутат - Вили Лилков от ДСБ. От формацията обаче казват, че номинацията за кмет на София ще зависи от начина, по който ще стартира борбата за кметската надпревара. "Ако ситуацията е спокойна и се очертае надпреварата за столицата да е на основата на политики, има голяма вероятност Лилков да е кандидатът на реформаторите за кмет. Ако обаче започне битка, трябва да мислим за друг кандидат", смятат от ДСБ.

Всичко това обаче ще зависи от отношенията в управляващото мнозинство и най-вече между двете управляващи партии ГЕРБ и РБ към началото на лятото, когато се очаква да има повече яснота кой как и с кои кандидати ще участва на местните избори.

Ако има един град в България, в който почти всички партии ще спечелят на предстоящите местни, това вероятно е Кюстендил. Зад сегашния кмет на Кюстендил Петър Паунов, който, ако се кандидатира и спечели, ще получи трети пореден кметския мандат, ще застанат рекорден брой политически сили. 

Преди четири години той беше подкрепен от коалиция от единадесет малки партии, сред които и партията, чийто член е – СДС. Сега от Реформаторския блок (РБ) казват, че той е в списъка им от "сигурни кандидати" за поста. Източници от ГЕРБ твърдят, че в централата на най-голямата партия от управляващата коалиция обмислят идеята също да застанат зад него. Формацията на Борисов два пъти атакува безуспешно кметското място в града и за тези избори не се очертава да излъчи свой кандидат, който да се пребори с Паунов. Според депутати твърде вероятно е Паунов да бъде подкрепен и от Патриотичния фронт (ПФ). Същия ход може да предприемат и от БДЦ, защото на предишния вот една от формациите - "Гергьовден", застана зад него, а Паунов е близък и до бизнесмена Христо Ковачки, чиято партия ЛИДЕР наскоро се преименува на БДЦ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK