Правителството пусна пенсионните поправки за обществено обсъждане

Предложението е осигуровките да се увеличават от 2017 г.

В проекта на управляващите няма разписан начин за ограничаване на инвалидните пенсии, няма и свиване на преференциите за военни и полицаи
В проекта на управляващите няма разписан начин за ограничаване на инвалидните пенсии, няма и свиване на преференциите за военни и полицаи
В проекта на управляващите няма разписан начин за ограничаване на инвалидните пенсии, няма и свиване на преференциите за военни и полицаи    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
В проекта на управляващите няма разписан начин за ограничаване на инвалидните пенсии, няма и свиване на преференциите за военни и полицаи    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Предложенията на правителството за промени в пенсионния модел вече имат конкретен вид - проектът за промени в Кодекса за социално осигуряване е качен за обществено обсъждане. Основната разлика с предварително обявеното от вицепремиера Ивайло Калфин и финансовия министър е, че се предвижда осигуровките да започнат да се увеличават не от догодина, а от 2017 г. Предложението е за 12 години вноските да пораснат с 4.5 процентни пункта, като се отмени сега предвиденото по закон увеличение с 2 процентни пункта, които да отиват по лична партида в частен пенсионен фонд. Срещу ръста на осигуровките се обявиха всички работодателски организации, според които първо трябва да се запушат пробойните в системата.

В тези две направления правителството не предлага почти нищо. Пенсионната възраст ще расте изключително бавно. Няма разписан начин за ограничаване на инвалидните пенсии, няма и свиване на преференциите за военни и полицаи. Кодексът въвежда пенсионна възраст за много по-малобройната група на балерини и танцьори - те ще могат да се пенсионират най-рано на 53 години. Според вестник "24 часа" същото число се обсъжда и за служителите в силовите ведомства. Това е почти колкото е средната възраст при пенсиониране в тази категория и сега. Разходите за пенсиите на полицаи и военни ще станат по-видими, защото ще се отделят в специален фонд.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  acarid avatar :-|
  acarid
  • - 2
  • + 2


  В някои страни в ЕС изобщо не съществува възможност да се излезе по-рано в пенсия, а където я има, тя е обвързана с изискване за навършване на минимална възраст.

  Обща тенденция в Европа е възможностите за ранно пенсиониране да се ограничават, докато у нас те стоят над всякакви опити за пенсионна реформа. Това показва проучване сред 23 страни, поръчано от комисията по труда и социалната политика в Народното събрание.

  В 10 европейски държави не съществува възможност за ранно пенсиониране. Това са Великобритания, Малта, Швеция, Норвегия, Дания, Холандия, Люксембург, Естония, Чехия и Унгария. В тях обаче има възможности за гъвкаво пенсиониране - да се излезе от пазара на труда преди законоустановената възраст срещу намалена пенсия.

  Подобно предложение има и социалният министър Ивайло Калфин - човек да може да се пенсионира до 12 месеца преди навършване на годините за трета категория, като пенсията му се намали с 0.4% за всеки недостигащ месец.

  Във Франция, Гърция, Италия, Австрия, Германия, Полша има ранно пенсиониране като у нас. Румъния, Кипър, Словакия, Словения, Литва, Латвия са предприели стъпки за ограничаването му, като основно се вдига изискуемата възраст.

  Миньорите се пенсионират по-рано в Гърция, Франция, Германия, Полша, Кипър, Италия, Румъния, Белгия.

  За военнослужещите условията са доста различни - до 10 години преди законовата възраст могат да излязат в заслужен отдих в Ирландия, Чехия, Испания, Хърватия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Финландия.

  България също е сложена в тази група, въпреки че у нас е възможно да се излезе много по-рано в пенсия - според справка на НОИ за миналата година сред военните има млади пенсионери на 37 г. Това е възможно, тъй като за някои служители от летателния състав, екипажите на подводници и др. условието е само 15 г. стаж. Между 6 и 10 г. по-рано се пенсионират в Норвегия, Германия, Франция.

  Най-тежки са условията за военните в Австрия, Белгия, Дания, Кипър и Люксембург - в тях минималната възраст е до пет години преди основната (за всички работещи).

  Нередност?
Нов коментар