Коментари Daily 13 април - За какво все пак са поредните милиони за МВР
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Коментари Daily 13 април - За какво все пак са поредните милиони за МВР

В крак с традицията и новият вътрешен министър поиска още пари наред с увеличението на щата

Коментари Daily 13 април - За какво все пак са поредните милиони за МВР

И още: КТБ и парите на баламурниците; Георги Лозанов: Спокойно, хейтъри; Вълка от Уолстрийт: Има два типа хора - на резултатите и на оправданията; Триумфът на "условния морал"

3451 прочитания

В крак с традицията и новият вътрешен министър поиска още пари наред с увеличението на щата

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Стопанска политика*

За какво все пак са поредните "екстра" милиони за МВР

От коментар на Зорница Славова

В одобрения бюджет за 2015 г. от 1.031 млрд. лв. разходите за персонал в МВР вече са над 90%. Тоест и тази година почти всичко ще отиде за заплати и почти нищо за модернизация. В крак с традицията всяка година МВР редовно да получава допълнителни милиони от централния бюджет новият министър Румяна Бъчварова също поиска още 18 млн. и отново за заплати. Паралелно правителството увеличи и щата на министерството със 700 души, което щяло да допринесе за "осъществяването на предвидените структурно-организационни реформи".

Малко по-късно самият министър Румяна Бъчварова поясни, че увеличеният щат е заради присъединяването на ГДБОП към МВР, но такъв мотив липсва в официалното съобщение на правителството, в което са изредени "нормалното осъществяване на дейностите по противодействие на престъпността, опазване на обществения ред, защита на националната сигурност, граничен контрол, регулиране на миграционните процеси, както и осигуряване на пожарна безопасност и защита на населението при пожари, бедствия и извънредни ситуации". За какво всъщност са допълнителните пари?

Средната численост на полицаите в страните от ЕС показва, че България може да намали броя с поне още 20%, а ако се мерим със страните, в които щатът е най-малко раздут – поне наполовина. За какво тогава са допълнителните пари?

Структурата на МВР е толкова разширена, че на практика е неуправляема. Разходите постоянно се увеличават и винаги става въпрос за пари за заплати. А ведомството продължава да поддържа седем почивни бази, строителна фирма, столове за хранене, сигнално-охранителни дейности и т.н., от които може да освободи значителен ресурс. Та за какво са допълнителните пари? Ако структурата не се оптимизира за сметка на раздутия щат и несвойствените дейности, МВР пак няма да изпълнява ефективно описаните в по-горе задачи, само разходите ще продължават да растат.

КЕВР има да решава законов проблем

От коментар на Калоян Стайков

Общите разходи за изкупуване на електроенергия по преференциални цени се остойностяват и разделят между потребителите на регулирания и на свободния пазар. След като се определят необходимите приходи, а оттам – цените за регулирания пазар, остатъкът се разпределя върху потребителите на свободния пазар.

От началото на октомври компаниите, които купуват електроенергия на свободния пазар, плащат 18,93 лв./мВтч за задължения към обществото. Средните цени на този пазар не са публична информация, но е известно, че варират между 75 и 80 лв./мВтч. С прибавената такса за задължения към обществото се получава крайна цена (с изключения на други такси и акциз) между 93.93 и 98.93 лв./мВтч. В същото време НЕК продава електроенергията на крайните снабдители за 125.32 лв./мВтч, от която, като се приспадне компонентът "обществена доставка" (2.60 лв./мВтч), крайната цена става 122.72 лв./мВтч - с между 23.79 и 28.79 лв./мВтч над тази за свободния пазар.

С други думи, докато потребителите на свободния пазар плащат 18.93 лв./мВтч за задължения към обществото, тези на регулирания пазар плащат между 42.72 и 47.72 лв./мВтч за изкупуването на електроенергия по преференциални цени от страна на НЕК. И ако разходите за изкупуването по преференциални цени бъдат намалени за свободния пазар, това означава автоматичното им увеличение за регулирания пазар. Т.е. преференцията на големите потребители на електроенергия ще бъде платена от потребителите на ниско напрежение и домакинствата.

Чл. 31, т. 7 от Закона за енергетиката задължава КЕВР за "справедливо прехвърляне на разходите от преференциални цени за енергия от възобновяеми източници и високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия върху крайните клиенти на електрическа енергия, присъединени към електроенергийната система".

А чл. 35, ал. 5 пояснява, че "начинът за компенсиране на разходите, произтичащи от задължения към обществото, се определя по приета от комисията методика за разпределение на тези разходи по прозрачен начин между всички крайни клиенти". Методика има, но не става ясно защо едни плащат над два пъти повече в сравнение с други, т.е. определянето явно не е прозрачно, а по всичко личи, че не е и справедливо.

И това освен принципен представлява и законов проблем.

* Текстовете са от седмичния онлайн бюлетин на Института по пазарна икономика

Гледни точки

КТБ и парите на баламурниците

Д-р Тони Филипов в  reduta.bg

Борисов при Коритаров. Ако бил той на власт, щял да спаси КТБ: "Аз четири години, в най-тежката криза, съм наливал пари в тази банка, за да не падне… Както в момента сме направили с две банки други… със стотици милиони сме ги подпрели."

Братя, тия да не са бавноразвиващи се? Как така ще наливат пари в една банка 4 години и няма да вземат мерки поне налятото да не изтича? Само лудите носят вода с решето. И сега наливали в две други банки! Да наливаха техните си пари, щях дори да ги насърча. Така, де, баламурниците не трябва да се жалят. Обаче те наливат нашите! А може би и те мислят, че баламурниците не трябва да се жалят…

Истинската болка за Русия

Илиян Василев, икономически и енергиен експерт, пред novinite.com 

Не търсете дълбок смисъл в срещата в Будапеща за "Турски поток" - тя бе брънка от информационно-хибридната война на Кремъл.  Кремъл повтаря едни и същи грешки, както и с "Южен поток". Проблемът не е толкова и само финансирането, а съвместимостта на руските намерения с правилата в ЕС. Погледнете какво казва официална Турция, същата, която изпрати свой представител в Будапеща. Точно в деня на срещата на "приятелите на "Газпром" в унгарската столица потвърди официалната си позиция - че случването на "Турски поток" зависи от Брюксел.​

Коментарите за нашата "изолация" са нескопосан опит някои политици да заслужат "червена точка". Ние реално сме реципиенти на политиката на Москва, без да можем да я променим. Нито спираме руските туристи, нито спираме износа на храни за Русия. Истинската болка на тези, които ескалираха медийно темата за "заобикалянето ни", е, че като няма енергийни потоци от Русия, няма и малки съпътстващи "поточета" към симпатизиращите на Кремъл партии, организации и политици.

Единственото, което подобни хора могат, е да продължат традицията на Тодор Живков и се опитат да конвертират показната си вярност към Русия в източник на приходи. В тази посока политическата класа има най-устойчиви рефлекси.

Спокойно, хейтъри

Георги Лозанов, председател на СЕМ, в сайта "Площад Славейков"

Ако срокът на мандата ми беше един месец, можеше да ми е не шестият, а шейсетият избор. Просто мандатът на председателя на СЕМ е най-краткият в държавата – една година, като законодателят не е ограничил броя.  Този избор фактически играе ролята на нещо като ежегоден вот на доверие и съм благодарен на колегите в съвета, които още веднъж ми го засвидетелстваха.

Да кажа за успокоение на хейтърите, че това е за последен път, тъй като догодина ми свършва мандатът въобще като член на СЕМ и нямам право на следващ. Не е лошо да знаят и че председателят няма никакви предвидени привилегии спрямо другите членове – нито гласът му тежи повече, нито получава по-голяма заплата, но за сметка на това поема цялата административна и финансова отговорност в институцията.

Не казвам, че на критическите оценки им липсват основания, а само че отрицанието често е повече на "нервна почва" и "по подразбиране". Което дава прекрасна възможност да бъде популистки оркестрирано с лъжи и спекулации. Като се прибави и че нося папийонка, говоря с дълги изречения и че аз самият не ползвам език на омразата, няма как да не се превърна в любим герой на упражненията по омраза.

Вълка от Уолстрийт:

Джордан Белфорт разочарова очаквалите някакъв трик да се събудим богати, заявявайки, че успехът идва с труд.
Фотограф: Анелия Николова

Има два типа хора - на резултатите и на оправданията

От текст на Андрей Любенов в платформата medium.com

Без да обръщат внимание, че Джордан Белфорт е предприемач, фалирал няколко пъти, стартирал десетки бизнеси и консултирал стотици компании, повечето хора, присъствали на обучението му в София, се фокусираха върху тъмните петна от биографията му. Да, той е осъден, фалирал и има да плаща стотина милиона долара обезщетения. Но със сигурност е интересен и има какво да ни каже.

Обучението му беше насочено към хората, които продават, т.е. към всички. Дали продаваме убежденията си, дали управляваме хора, дали договаряме заплатата си — всичко около нас е търговия. С разработената от него "директна линия за продажби" той обикаля света, прави семинари, консултира.

В залата имаше доста хора, които очакваха, че Белфорт ще представи някакъв магически трик, нещо, с което да кажем "хоп" и да се събудим богати. Предполагам, че са останали доста разочаровани. Човекът каза, че успехът идва с труд.

Без да се спирам на директната линия за продажби, на мен лично най-много ми допадна групирането му на хората  —  "Има два типа хора: на резултатите и на оправданията". Хората на оправданията са много, обикновено са и много шумни. Можем да ги познаем по негласния им девиз: дай ми решение и аз веднага ще му намеря проблем.

Аз се замислих, замислете се и вие — какво всъщност ви пречи да сте добри в това, което правите? С 99% сигурност посочвам — стандартът. Задоволявате се с ниско качество и очаквате останалите да са доволни от ниското качество, което им предлагате. Има ли логика? Всякакви сравнения и с тези, които ни управляват, и техните стандарти, са съвсем уместни. Както и с овчата малодушност, с която ги приемаме — и управляващите, и стандартите им.

"Когато сте на работа, мислете като предприемачи, мислете така, сякаш бизнесът е ваш", препоръчва Белфорт. Това е в основата на мисловния апарат на успешните хора. Така се върви напред и се трупат опит, познание и експертиза. Как кореспондира това с класическите за България "те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя" и "учи, за да не работиш"?

Белфорт е предприемач, при това доказан. В момента, в който прегазва закона, той влиза в полезрението на властите. Осъден е, излежава си наказанието, излиза и започва да работи, за да живее отново добре. И да върне 110 млн. долара на ужилените инвеститори.

Голямото му престъпление е търговия със свързани лица, последвана от изнасяне на парите в Швейцария. Да превъртим лентата и да сменим перспективата — в България също има борса, също има регулатори, наблизо е и Швейцария. Практиката на капиталовия ни пазар показва, че търговията със свързани лица никак не е нещо екзотично. Компании, банки, застрахователи и пенсионни фондове са оплетени в сложна конструкция, а надзорът никак не се трогва.

Ако говорим за ужилени акционери, без никакви внушения, само ще спомена КТБ, БТК, "Меком", Холдинг "Пътища", "Мостстрой", "Зърнени храни", "Енергони". Няколко практики също не са за изпускане — увеличение на капитала под условие, сделки със свързани лица, изваждане на печеливши услуги към външни компании, промяна на ръководни органи без общо събрание, без търгово предложение към акционерите. Дори съм сигурен, че имаме "предприемачи", коитосмело могат да се състезават с Белфорт на база постигнати резултати от финансови измами.

Но някак не се сещам за български "предприемач", минал по неговия път. Може би и нашите юнаци имат добри качества и могат да тръгнат от нулата, но правораздавателните органи не им дават този шанс да стартират на чисто.

Едно говорят, друго вършат

Триумф на "условния" морал

От интервю с руския писател Виктор Ерофеев  в "Газета виборча", преведено в портала "Култура"

Има един руски сбор от ценности, различни от европейските. Ако прекосим житейската плоскост на обикновения руснак, ще установим, че той няма нищо общо с Европа. И, уви, цената на това дистанциране е равнодушието към реалното зло. На тези хора им е през ...  какво става в Украйна. Те не се шокират от кръвта.

В Русия за последните сто години два пъти се унищожават съществуващите ценности. През 1917 г. – историческите, органичните, имперските, бяха заменени с огромна доза жестокост от съветските, които на свой ред през 1991 г. бяха сравнени със земята. Два титаника потънаха. Днес хората плуват в ледения океан с останките от някоя ценност в чувалчето си. И няма да намерите две еднакви чувалчета в Русия! Във всяко има по малко демокрация, империализъм, православие, съветизъм, нахуизъм (отричане на възможността за промяна).

Но от почти сто години стратегията на нашите спецслужби и тайната полиция е планирана до такава степен, за каквато нито една друга държава не може и да мечтае. Другите са деца в сравнение с Русия. Когато по времето на сталинизма заедно с изтезанията се събираха доноси и обществото се манипулираше, КГБ придоби огромни познания.  Виждаме как сега системата действа в Украйна – много ефективно. Западът няма понятие как да й противодейства. Не съм сигурен дали този тип хора изобщо знаят какво е морал. Затова наблюдаваме триумф на "условния морал" – едно говорят, друго вършат и нямат никакъв проблем с това.

Проблемът на Европа е, че нейните възприятия са ограничени и когато към нея се обръща човек от друга култура (например руснак), тя често не разбира за какво иде реч.  Западът в своите илюзии твърди, че Русия е "потенциално европейска страна", където временно е установен режим на "политическо безумие". Тази катастрофална грешка намери своя финал в Донбас. За пръв път от толкова време в Европа се стигна до война за ценности, която коства много кръв и доказва, че Русия няма нищо общо с Европа. Но според Запада е достатъчно да да изчистим стаята и да си живеем заедно дълго и щастливо. Само че Русия не е съседна стая, а изобщо друг дом.

В момента Русия иска да възстанови империята, за да финансира съществуването си, но империята трябва да се отмъкне от някого другиго. За Украйна този процес ще е болезнен, защото руската империя не може да съществува без нея. Не знаем обаче какво ще донесе бъдещето. В момента цените растат бързо, така че или ще се върне нахуизмът, или руската интелигенция отново ще се опълчи срещу властта.

Все пак искам да кажа нещо оптимистично. Независимо от всички ужаси в Украйна и въпреки концентрацията на власт в ръцете на Путин наистина има и много промени. Руснаците разбраха, че на този свят има и много житейски радости и животът може не само "да се понася".  Който иска, отива на море в Турция или пък си купува нова кола. Това се свързва с въпроса за частната собственост - руснаците започнаха да се боят, че могат да я загубят И въпреки телевизионната пропаганда, ако човек иска да знае какво действително става в политиката, има "Новая газета" (поне засега), "Ехо Москвы", "Дождь", New Times.

Стопанска политика*


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK