Неочакваното обаждане
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Неочакваното обаждане

Shutterstock

Неочакваното обаждане

Или какво да направите, когато получите предложение за нова работа от специалист по директен подбор

12819 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Директният подбор на персонал (т.нар. headhunting) се използва за конфиденциално намиране на експерти и мениджъри за позиции, при които подборът чрез обяви (т.нар. advertisement recruitment) не е ефективен или не би довел до желания резултат. При него процесът на търсене на кандидати се обръща. За разлика от подбора чрез обяви, при който кандидатите се отсяват, за да се намери подходящ, при директния подбор на персонал се изгражда списък от подходящи специалисти – хора, отговарящи на поставените изисквания и работещи в конкурентни фирми, които не търсят активно работа към настоящия момент.

Методът за директен подбор се използва все по-често и вероятността да бъдете "хедхънтнати" нараства. Много от кандидатите, които съм търсила по този начин, обаче се сблъскват за първи път с подобна ситуация и не знаят как да реагират. Обикновено естествената реакция на база психологическите защитни механизми, отключени от неизвестното, е отдръпване от специалиста по директен подбор и объркване как и дали да се откликне на предложението му. Ето няколко съвета, които могат да бъдат от полза на хората, сблъскващи се за първи път с "ловец на глави".

Приемете обаждането като комплимент за работата ви

Доста често първоначалният контакт на специалиста по директен подбор е чрез обаждане на вашия служебен или личен телефон в служебно време. Не се притеснявайте от това. Основната цел на този първоначален разговор е да се провери дали имате желание да поговорите за подобна възможност. Ако в същия момент за вас е неудобно да питате за подробности и не се чувствате комфортно, можете да помолите да върнете обаждането по-късно през деня. Така ще можете да си осигурите удобно време и място, където да проведете по-спокойно разговора с консултанта по директен подбор.

Друга възможност е контактът с вас да бъде осъществен чрез кратко съобщение в някоя от социалните мрежи. Този вариант е по-благоприятен, тъй като можете да прочетете и отговорите на съобщението в удобно за вас време. От друга страна, в съобщението ще получите повече информация за позицията и компанията, за която се отнася.

Този първи контакт показва, че вие сте успели в работата си и предизвиквате интерес в сектора, в който работите. Обаждането доста често е предизвикано от човек, който е работил с вас по някакъв проект и ви е препоръчал, а понякога е на база представения от вас профил в социалните мрежи. Проявеното желание за комуникация от ваша страна не означава, че ще кандидатствате за позицията, а че сте заинтересован. Не трябва да се притеснявате и да спирате на този етап, тъй като до момента все още сте в опознавателен период на позицията. Реално това е възможност, която доста често не е активно търсена. Дори и да не желаете да сменяте местоработата си към настоящия момент, подобен контакт би ви дал информация за пазара на труда във вашия сектор, която може да ви е полезна в бъдеще.

Задавайте въпроси и общувайте открито

Осъществили сте първоначалния контакт и сте получили повече информация за позицията. На този етап специалистът по подбор ви моли да изпратите автобиография. Покажете, че проявявате интерес към позицията, ако желаете да кандидатствате по нея. Задавайте въпроси за компанията, дейностите, които се изпълняват, и целите на позицията. Тези допълнителни въпроси биха помогнали на консултанта да прецени вашите познания и опит в сферата. Отговорите, които ще получите, ще ви помогнат да ограничите кръга от възможни компании, както и ще ви дадат по-ясна представа за самата позиция, така че да можете да вземете по-информирано решение. Не се притеснявайте, ако не получавате отговори на всичките си въпроси по конкретната позиция, тъй като специалистът по директен подбор е външен за компанията човек и съответно не е запознат с всички тънкости и подробности за нея.

Агенцията по подбор има практика да подписва договор за конфиденциалност с компанията, обявила отворената позиция. Съответно специалистът по подбор няма право да споделя името на компанията до определен етап от комуникацията с вас. Въпреки това можете да споделите интересни за вас компании, такива, в които не бихте работили, и такива, които са ваш предпочитан бъдещ работодател. Тази информация би помогнала на "ловеца на глави" да установи своевременно, ако вие не желаете да работите в дадена компания, и да прекрати по-нататъшни действия по конкретната позиция.

Попитайте за възможностите за интервю в извънработно време

Установили сте, че позицията представлява интерес за вас и сте изпратили вашата автобиография. Консултантът ви прави предложение за провеждане на интервю. Попитайте за възможностите за провеждането му в извънработно време. Обикновено първоначалното, опознавателно интервю, което се организира, е в извънработно време, на спокойно и удобно за комуникация място извън офиса. Това създава удобство за кандидата, тъй като не се притеснява от това, че ще отсъства в работно време, а, от друга страна - няма да влиза в сграда и офис на агенция за подбор. В същото време неформалната обстановка го предразполага и интервюто е по-открито – интервюираният се чувства по-комфортно, но и интервюиращият го опознава по-добре.

Особености на отношенията с консултанта

Комуникацията с консултанта по директен подбор е различна по характер от тази със специалиста по подбор на компанията. Т.е. компанията не е запозната, че вие водите разговори по конкретната позиция до момента, в който представите автобиографията си и потвърдите желанието си да продължите да се борите за позицията. Възможно е да преминете през няколко етапа на интервюиране и провеждане на тестове, през които комуникацията се води изцяло между вас и агенцията за подбор. Специалистът няма да сподели вашето име с компанията, докато не преминат всички тези етапи и потвърдите, че желаете да продължите.

Има случаи, в които две агенции за подбор на персонал са сключили договор за търсенето на кандидат за една и съща позиция или самият вие вече сте кандидатствали директно по обява за сходна позиция. Тъй като на първоначален етап има вероятност да не сте запознати напълно с позицията и името на компанията, споделете, че провеждате разговори и с друг специалист по директен подбор или че сте кандидатствали за подобна позиция.

Това би помогнало на следващия етап от разговорите със специалиста, за да разберете дали не се отнася за една и съща компания. Споделянето на такава информация е полезно не само за "ловеца на глави", а и за самите вас. Ако се опитвате да кандидатствате за дадена позиция сам или чрез друга агенция, няма да ви донесе по-добри условия за конкретната позиция, както някой може би си мисли, а по-скоро би създало усещане за прикритост и "двойна игра". На специалистите по подбор е зададен диапазон на заплащане за наетия кандидат, който е определен от компанията и варира в зависимост от опит, квалификация и др.

Какво се случва на финала

Специалистът по директен подбор ще оцени възможно най-добрите кандидати спрямо определените изисквания. Ще получите обратна връзка от консултанта дали сте избран за следващ етап – среща с компанията, което означава, че сте от селектираните 3 до 5 специалисти. Оттук комуникацията може да премине директно между вас и компанията или специалиста по подбор да изпълни ролята на посредник при уговарянето на интервютата с представителите на работодателя.

Следва интервюто със служител на компанията – ръководител на отдела, в който ще работи назначеният кандидат или специалист човешки ресурси. На този етап ще имате възможност да получите информация на по-специфични въпроси, отнасящи се до позицията. Ще можете да се запознаете с условията на работа и да преговаряте за тях. Периодът между първия контакт с компанията и получаването на оферта за работа зависи от броя на проведените интервюта и нуждата от провеждането на допълнителни тестове. Практиката ми до момента показва, че този период обикновено е до два месеца.

За съжаление само един от представените кандидати ще бъде назначен. За тези, които не са избрани, могат да бъдат сигурни, че консултантът по директен подбор ще запази контакта си с тях и ще ви има предвид при появата на друга подходяща позиция. Именно затова за вас ще е благоприятно, ако поддържате добри взаимоотношения с "ловеца на глави". Може би следващото му предложение ще се окаже точно за вас.

* Стефка Стефанова е консултант директен подбор в IESF Bulgaria, част от швейцарската IESF Group International, от 2013 г. Завършила е магистратура по "Бизнес администрация – Развитие на човешките ресурси" в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Следвала е и "Педагогика" в същия университет. Преди да започне да се занимава с директен подбор, е работила като оператор бази данни във финансовия сектор и асистент човешки ресурси за международна компания в сектора на бързооборотните стоки.
За да получавате бюлетините на "Кариери" с новини и тенденции в областта на човешките ресурси, влезте в сайта или се регистрирайте.

Станете част от онлайн общността на "Кариери". Включете се в нашите дискусии и анкети и през социалните мрежи: Facebook; Twitter; LinkedIn; Google+; Pinterest.

Директният подбор на персонал (т.нар. headhunting) се използва за конфиденциално намиране на експерти и мениджъри за позиции, при които подборът чрез обяви (т.нар. advertisement recruitment) не е ефективен или не би довел до желания резултат. При него процесът на търсене на кандидати се обръща. За разлика от подбора чрез обяви, при който кандидатите се отсяват, за да се намери подходящ, при директния подбор на персонал се изгражда списък от подходящи специалисти – хора, отговарящи на поставените изисквания и работещи в конкурентни фирми, които не търсят активно работа към настоящия момент.

Методът за директен подбор се използва все по-често и вероятността да бъдете "хедхънтнати" нараства. Много от кандидатите, които съм търсила по този начин, обаче се сблъскват за първи път с подобна ситуация и не знаят как да реагират. Обикновено естествената реакция на база психологическите защитни механизми, отключени от неизвестното, е отдръпване от специалиста по директен подбор и объркване как и дали да се откликне на предложението му. Ето няколко съвета, които могат да бъдат от полза на хората, сблъскващи се за първи път с "ловец на глави".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK