Строежът на къмпинг "Юг" не бил върху дюни, но е незаконен

Екоминистерството ще спре временно проекта на "Иф Фаворит" до Корал, заради липса на екологична оценка

Бетонните основи за ваканционните къщички на къмпинг "Юг"
Бетонните основи за ваканционните къщички на къмпинг "Юг"    ©  Club Z
Бетонните основи за ваканционните къщички на къмпинг "Юг"
Бетонните основи за ваканционните къщички на къмпинг "Юг"    ©  Club Z

Проектът на компанията "Иф Фаворит" за строеж на 16 едноетажни къщи на територията на къмпинг "Юг" (Община Царево), ще бъде временно спрян заради липса на оценка за съвместимост с екомрежата "Натура". Това стана ясно от думите на зам.-министъра на околната среда Бойко Малинов, който даде обяснения по случая, заедно с регионалния министър Лиляна Павлова и шефовете на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) и Агенция по кадастър.

Строежът вбеси природозащитници и обикновени граждани, тъй като бетонните плочи за къщите на новия комплекс са изляти директно върху пясъка, на метри от водата – въпреки ограниченията за строежи в стометровата първа линия на брега и съмненията за наличие на дюни, които са с най-висока степен на защита от закона. Къмпинг "Юг" е непосредствено до плажа "Корал" - един от малкото останали незастроени, който се превърна в емблема на сблъсъка между инвеститори, институции и граждански сдружения през последните години.

Плажът не е плаж

От обясненията на регионалното и еко министерствата стана ясно, че плажът всъщност не е плаж. През 2004 г. Община Царево е одобрила Подробен устройствен план (ПУП) за цялата територия на къмпинг "Юг" и той вече се води "урбанизирана територия". Тя е предвидена за ваканционно селище със сгради от пета категория (жилищни и смесени с разгъната застроена площ до 1000 кв.м. или с капацитет до 100 места), не по-високи от 10 метра, каза министър Лиляна Павлова. Това е станало възможно преди затягането на държавния контрол, след приемането на Закон за устройство на черноморското крайбрежие през 2008 г. Дотогава община като Царево спокойно можеше да одобри строеж почти на самия плаж.

Самият строеж пък не е на самата плажна ивица, на нивото на морската вода, а е издигнат върху скат на 5-6 метра над брега, казаха още представители на двете министерства. Комплексът щял да отговаря на ограниченията за Зона А, записани в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК).

Картите с дюните щели да се публикуват

След като министър Павлова обясни, че строителната площадка не е плаж, а частен имот в урбанизирана територия, от Министерството на околната среда и водите обясниха, че там няма дюни. Според специализираната карта на морския плаж от 2012 г., на това място няма защитени пясъчни образувания, каза Михаил Михайлов, шеф на Национална служба за защита на природата. Не всеки пясък е дюна, каза Михайлов и обясни, че картата е правена през 2012 г. и към момента не се налагало промяна. Въпреки това на мястото има екип от Агенция по кадастър и фирма за геодезически заснемания, която ще направи повторна проверка, казаха министър Павлова и зам.-министър Малинов.

"Защо специализираната карта на плажа не беше достъпна е добър въпрос", каза още министър Павлова. От днес тя може да бъде свалена от страницата на Агенцията по кадастър, но все още има карти, които не могат да се открият в публичните електронни регистри. "Знаете, че картите бяха изготвени през 2012 г., както и заповедите за защитени зони, но дълго след това не бяха одобрени, публикувани, качени, всички знаят защо", каза министър Павлова. По този начин намекна, че така издаването на строителни разрешителни за спорни територии беше възможно още няколко години. Агенцията по кадастър малко по-малко ще отстранява пропуските, обяви тя, но не посочи конкретен срок.

В полза на инвеститора

Проектът на "Иф Фаворит" има оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) от 2004 г. с 5-годишен давностен срок. В момента компанията с управител Стамо Стамов стопанисва къмпингите "Юг", "Оазис" и "Китен". Нейн е и хотел "Морско конче" на брега на къмпинг "Юг". Шестнайсетте къщички са замислени да се изградят до и около хотела.

Строителното разрешително за комплекса обаче е издадено от Община Царево в края на 2012 г., когато ОВОС-ът на проекта вече е с изтекъл. Още през януари РДНСК Бургас отменя разрешителното, каза министър Павлова. Мотивите са, че инвеститорът не е съгласувал свързване на къщите с електрическата и водопроводната мрежа, както и че ОВОС–ът е стар. На 30.12.2013 г. Бургаският административен съд и по-конкретно съдия Станимир Христов отменят решението на РДНСК с аргумента, че РДНСК не са компетентен орган и че проектът е съгласуван с Община Царево, затова всичко е наред. В съдебното решение е посочено още, че проекти в урбанизирани територии не се нуждаят от ОВОС.

Въпреки това към онзи момент инвестиционното предложение е трябвало да се подложи на оценка за съвместимост с "Натура". При разглеждането на проекта от експертен съвет по устройство на територията обаче, представителят на РИОСВ Бургас не е направил никакви забележки и е подписал одобрението. Този факт е описан в съдебното решение от края на 2013 г. "В момента правим проверка по случая", каза зам.-министърът на околната среда Бойко Малинов.

Решението на първоинстанционния съд в подобни случаи е окончателно според Закона за устройство на територията (ЗУТ). "Предложили сме промени в закона, които да позволят да обжалваме решенията на първоинстанционния съд", посочи министър Павлова. В момента те са на етап обществено обсъждане.

Строежът спира... може би

Бойко Малинов посочи, че заради липсващата оценка за съвместимост екоминистърът ще издаде заповед за временно спиране на строежа. Той може да продължи, когато и ако инвеститорът докаже, че строителството не вреди на биологичното разнообразие. Лиляна Павлова каза от своя страна, че строежът може да бъде спрян и от община Царево, но това не се е случило към момента.

"Строежът има всички необходими документи и това е потвърдено както от експертен съвет в общината, в който има представители на екоминистерството, така и от съда", коментира пред "Капитал" Стамо Стамов, управител на "Иф фаворит". Екоминистерството освен това е било страна по делото и не е казало нищо, а сега по някаква причина пак се повдига въпросът, каза още инвеститорът. И заяви, че ще обжалва всеки акт за спиране на строежа и отново ще представи всички необходими документи.

Държавата ще си върне от инвеститори части от плажа "Корал"

Държавата ще предприеме действия за намаляване на площта на частните имоти, собственост на инвеститорите "Ибердрола", "Прайм пропъртис" и "Корал резидънс" на територията на плажа "Корал", съобщи министър Лиляна Павлова. Тя каза, че не можа да уточни точната площ, но не става въпрос за голям процент.

Причината е, че специализираните карти на морските плажове са показали, че закупените през годините имоти от инвеститорите, предвидени за изграждане на комплекси, навлизат на територията на плажа, който е изключителна държавна собственост. Това не е отчуждаване, това е актуализация, каза Павлова. Тя обясни, че скиците на имотите на въпросните инвеститори са сгрешени и те няма как да са собственици на части от плажа.

Павлова каза още, че тази година ще започне процедура за предоставяне на къмпинг "Корал" на концесия като еко плаж, съобщи министърът. Ще има специфични изисквания към концесионера да разполага преместваеми постройки само от естествени материали, а свободната от чадъри и шезлонги зона да бъде по-голяма, обясни тя.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  galleen avatar :-|
  galleen

  Не знам за вас, но аз се чудя дали да не спирам да ходя по Бг морето. Вярно е че почнаха да се усещат някои, миналата година цените и качеството в Синеморец бяха на ниво, а и ни се радваха много по крайбрежните заведения. Но с тоя хаус и мутренски история няма как някой нормален турист да се чувства добре. Само че не знам след като ни разкрият скоро и арабите, кой ще е следващия пазар, който ще измислите, че не останаха вече много.

 • 2
  info111 avatar :-|
  info111

  Плажът не е плаж

  От обясненията на регионалното и еко министерствата стана ясно, че плажът всъщност не е плаж..."?!?!?!?  В България не е проблемът само, че условията явно са много благоприятни за процъфтявнето на мошениците, но и че много от тях са на последните фази на окончателното им видиотяване!

 • 3
  tougherty avatar :-|
  tougherty

  "Не всеки пясък е дюна, каза Михайлов"
  Точно така, г-н Михайлов. На брега на морето е пълно с пясъци, които обаче не са дюни, а са изсипани със самосвал строителни пясъци. Или може би са пясъчници, в които си играят деца. Или са котешки тоалетни. Изобщо варианти много. В конкретния случай се касае за случайни песъчинки, навяти от вятъра върху урбанизираната територия на морския бряг. "Да живеят инвеститорите, да го ... народът" ревнаха в един глас министър Павлова, МОСВ и шефът на Национална служба за защита на природата г-н Михайлов.

 • 4
  info111 avatar :-|
  info111

  "Гледам и не вярвам на ушите си"!

  От обясненията на регионалното и еко министерствата стана ясно, че плажът всъщност не е плаж."
  По телевизията - по"Нова Телевизия" - "Здравей България" видях някакво длъжностно лице да посочва току що отлята бетонова плоча на самия бряг и да заявява:
  Това - тоест БЕТОНЪТ - НЕ Е БЕТОН!"
  "Дюните НЕ били ... ДЮНИ!"
  А само "навят пясък"!?!?!? И как са се образували през годините и вековете дюните, бе чукундур?
  И всичките тези претендират да знаят и разбират, да са не само компетентни, но и най-компетентни по това, за което говорят, да са ЕКСПЕРТИ!!!
  Виждаме всекидневно какви ли не други "ЕКСПЕРТНИ" твърдения и тези.
  Например как при марка "ПОДПИСКА" при обвинено лице, ТО НЕ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ... ПОДПИСВА ПО ОПРЕДЕЛЕН РЕЖИМ!
  Или как обявено за издирване или дори с ефективна немалка присъда затвор лице СИ НАПУСКА ДЪРЖАВАТА СЪВСЕМ БЕЗПРЕПЯТСТВЕНО И "ЗАКОННО"! И дори на границата не можело и даже не трябвало да бъде проверявано!?!?!?! Вероятно за да не се окаже, че е в списъка за издирване или забрана да напуска странта, ЗА ДА НЕ МУ СЕ НАРУШАТ ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА!!!
  (А правата на жертвите на престъпниците, вкл. убитите - ТОВА Е ЯВНО ДРУГА "БИРА", ДРУГА КАТЕГОРИЯ ЗА ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ПИШМАН-ЕКСПЕРТИ!
  Видяхме и как куп експерти и специалисти години наред не видяха огромните кражби и безобразия в КТБ - и в БНБ, и в КТБ, и големите специалисти - ръководители на службите и на МВР, напр, докторантите - библиотекари!
  Един друг експерт - професор, психиатър пък на времето след половин час "преглед" на известен хидромелиоратор определи категорично, че псохоческото му здраве не му позволявало да се яви пред съда - И ПОСЛЕ БЯГАШЕ ОТ КАМЕРИТЕ И ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ ВЪПРОСИ НА ЖУРНАЛИСТИТЕ И КАК УСТАНОВИ ТОЧНО ТОВА ЗА НУЛА ВРЕМЕ?
  Защото гузният "ЕКСПЕРТ" знаеше истината и не искаше да го попитат И КАК СЛЕД КАТО ПРЕДИ ТОВА (а и след това) въпросното лице и всички, които го познават твърдят, че е в отлично здраве и психика, ТОЧНО КОГАТО Е ТРЯБВАЛО ДА СЕ ЯВИ ПРЕД СЪДА ВНЕЗАПНО Е ПОЛУЧИЛ "ПСИХИЧЕСКИ СРИВ"!
  Куп "експерти" всекидневно отърват престъпници или обвинени от явяване на съда и протакат дела с години - вкл. и много болни мутри, КОИТО СЛЕД ТОВА РИТАТ МАЧЛЕТА И ГОНЯТ ТОПКАТА КАТО СПРИНТЬОРИ ВЪВ ВЪРХОВНА ФОРМА, ИЛИ ВДИГАТ ТЕЖЕСТИ И ТРЕНИРАТ АКТИВНО В ДЖИМОВЕТЕ...
  "Експертите" от съда не можеха дори да намерят и шеф на КФН Мавродиев, на времето, ЗА ДА МУ ВРЪЧАТ ЛЕГАЛНО ПРИЗОВКА, ЗА ДА МОЖЕ ТОЗИ ДА НЕ СЕ ЯВИ ЛЕГАЛНО ПРЕД СЪДА КАТО РЕДОВНО ПРИЗОВАН!
  Големи "експерти" притежават заводи, в които се демонтират снаряди И ТЕ ГЪРМЯТ КАТО ЗАРЯ НА НОВА ГОДИНА! А оше по-голями и безчет експерти пък ПРОВЕРЯВАТ И КОНТРОЛИРАТ ТЕЗИ НЕЩА!?!?!?
  Експерти дават и разрешителни, за да се стигне до невероятното, нечовешко, безумно презастрояване на Черноморието ни!
  Други експерти пък отговарят за горите - И ВСИЧКИ ВИЖДАМЕ АБСОЛТНО ДИВАЩКАТА, МАСОВА СЕЧ НА ГОРИТЕ НИ!
  Ддури "експерти" пък отговарят за язовирите ни, и всички видяхме какво стана!
  За коритата на реките, за засторяването там, вкл.дори и в ... ЧАШКИТЕ НА ЯЗОВИРИ!?!?!?

  Борисов преди предните избори обяви на всеослушание, че - цитирам - "САМО ТОЙ И СТАНИШЕВ БИЛИ ДОСТОЙНИ ДА ПРАВЯТ ПРАВИТЕЛСТВО, ЗАЩОТО ... САМО ТЕ БИЛИ ЕКСПЕРТИ, ЗАЩОТО - и вижте този връх на мисълта, тази гениална мисъл - САМО ТЕ БИЛИ ВЕЧЕ УПРАВЛЯВАЛИ!?!?!?!"
  Аз обаче съм малко объркан по отношение на Борисов, защото неотдавна пък той категорично отсече, че ... ТОЙ БИЛ НАЙ-КОМПЕТЕНТНИЯТ, НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ЕКСПЕРТ КОГАТО СЕ КАСАЕ И ДО РЪКОВОДСТВОТО НА МВР И СЛУЖБИТЕ!
  Доган се оказа не само голям, даже най-голямият в света експерт по етническите въпроси и човешките права и свободи, НО И ГЕНИАЛЕН ХИДРОМЕЛИОРАТОР!
  Иван Искров, който успя да направи и невъзможното за да се разклати банковата система и финансовата стабилност на държавата и да срине до невъзможно дъно репутацията и на БНБ също го лансират за експерт!
  Олигарски, който сбърка с има-няма 500 милиона, когато се опита да оправдае продължаването на един голям и донесъл вече огромни загуби срещу една дупка, един гьол проект, също се изока МНОГО ЕКСПЕРТНО, ЧЕ ... "ИМАЛ (ЕКСПЕРТНОТО" УСЕЩАНЕ!?!?!?, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ТРЯБВАЛО ДА ПРОДЪЛЖИ ДА НАЛИВА ПАРИ В КАЦАТА БЕЗ ДЪНО, ЗАЩОТО ... ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ ЩЯЛА ДА БЪДЕ ОСЪДЕНА ОТ РУСНАЦИТЕ!
  И ТОВА ГО КАЗА ТОЗИ ТЪПАК ПРЕДИ ДОРИ РУСНАЦИТЕ ДА ЗАВЕДАТ ИСКА СИ С ... 500 МИЛИОНА ПО-МАЛКО ОТ ЦИФРАТА, КОЯТО ТОЗИ СПОМЕНА!
  А аз си мислех, че дори и руският премиер не би могъл да направи по-добро изказване В ПОЛЗА НА МОСКВА, от този "велик експеет"!
  Да споменаваме ли други всеизвестни "експерти"? Като "преуспялия катарзис", или банкерът с мустака, който няколко години бе банкер на годината, за да се разгневи след това и да оспори, и то дори и в престижни западни медии, че ... ИЗОБЩО БИЛ БАНКЕР!!!
  Да си спомним ли за великия енергиен експерт с "Големия шлем" - "социалният президент" и слуга на ДС олигархията?
  Или за эксперта, който щеше да ни оправя експертно (защото така прочел в някаква книжка за бизнес) за ... 800 дни?
  Или един друг велик експерт - командир, КОЙТО ЗАВЯВАЩЕ И УБЕЖДАВАШЕ МНОГОКРАТНО, КАК ВСИЧКО, ЦЯЛОТО ДЪРЖАВНО ИМУШЕСТВО ТРЯБВАЛО ВЕДНАГА, ЧАС ПО-СКОРО ДА СЕ РАЗПРОДАДЕ, ДОРИ И НА ЗАГУБА ИЛИ ЗА ЕДИН ЛЕВ, ЗАЩОТО ... "ДЪРЖАВАТА БИЛА ЛОШ СТОПАНИН"!
  И това го казваше и внушаваше, когато той - великият експет беше ... РЪКОВОДИТЕЛЯТ НА ДЪРЖАВАТА, ТОЕСТ ДЪРЖАВАТА!!!

  Мога да продължа с примерите до догодина, всеки може!

  Мисълта ми е, че в държава, в която не една, не две, а всички институции правят ТОЧНО ОБРАТНОТО НА ОНОВА, ЗА КОЕТО СЪЩЕСТВУВАТ И УКАЗВАТ ЗАКОНИТЕ И КОНСТИТУЦИЯТА (като например прокуратурата не обвинява, а оневинява големите престъпници, БНБ не регулира и осигруява банковата стабилност, А Я РУШИ, И Т.Н.) НЯКАК СИ Е СЪВСЕМ ЕСТЕСТВЕНО РЕСОРНИ МИНИСТЕРСТВА И ЕКСПЕРТИ, КМЕТОВЕ ДА НИ УБЕЖДАВАТ, ЧЕ "СОВИТЕ НЕ СА ТОВА, КОЕТО СА", ТОЕСТ, ЧЕ ПЯСЪКЪТ НЕ Е ПЯСЪК, ПЛАЖЪТ НЕ Е ПЛАЖ, ДЮНИТЕ НЕ СА ДЮНИ...
  И премиерът Борисов да призовава българите да ходят по българските курорти, докато ... ТЕЗИ СИ ПРАВЯТ МЕНЮТО В ПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ САМОЛЕТИ САМО ОТ ИЗБРАНИ - забележете - ВНОСНИ ВКУСОТИИ!!!
  След като всякакви мутри, престъпници и крадци - и чрез офшорки - ПРЕЗАСТРОИХА ЗВЕРСКИ ЧЕРНОМОРИЕТО И С ПРОСТО ОКО МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ, ЧЕ ТАМ СА ПРЕПРАНИ ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ!

  И накрая само за протокола - ако подобно нещо - изливане на някаква бетонна плоча или основа - без значение как ше се нарече - се извърши тук, в Америка, на такова разстояние от водата и върху пясъка ОНЗИ, КОЙТО ГО Е НАПРАВИЛ ЩЕ БЪДЕ НЕ САМО ПРИНУДЕН НЕЗАБАВНО ДА РАЗКАРА ВСИЧКО И ДА ОСТАВИ ПЛАЖА И МЯСТОТО КАКТО Е БИЛО, НО И ДА ПЛАЩА ТОЛКОВА, ЧЕ СВЯТ ДА МУ СЕ ЗАВИЕ, ЧЕ И ДА ИДЕ В ЗАТВОРА!
  А ФИРМАТА МУ ПРОСТО НЯМА ПОВЕЧЕ ДА Я ИМА!!!
  Нешо повече - ако е местен и живее наблизо, няма да е в състояние повече да живее там, защото общественото мнение ще направи живота му (и евентуалния му бизнес) там кошмар!
  Но това е в гнилия капитализъм...

 • 5
  thepirineagle avatar :-|
  thepirineagle

  До коментар [#4] от "info111":
  Проблемът е, че всички споменати от теб "експерти" са съучастници в престъпления, и то не само индивидуални,а по-често са част от организирани престъпни групи. Още по-големият проблем е, че много, много от тях са узурпирали повечето държавни длъжности и имитации / вече / на институции и освен широкото народно недоволство, протести и натиск, нищо не е в състояние да ги накара да си свършат работата. А и тогава се опитват ,ако е възможно само наполовина или четвъртина....Общо взето няма коректив и от страна на медиите. Просто им излъчват простотиите,правят се, че не са чули добре или открито им се мазнят. Колко са медиите и журналистите,които биха се осмелили да кажат на Бойко Борисов,Доган,Цацаров или дори на някои от по-низшите "експерти" ,че говорят глупости и че хората искат директни и смислени отговори на техните въпроси и проблеми,че искат институциите просто да започнат да спазват законите?
  За съжаление и днешното правителство е поредната имитация на демокрация-единиците министри и депутати стремящи се към сериозни реформи биват изолирани,бламирани,залъгвани.....
  И случая с Корал е просто поредния пример за липса на държава,институции,елементарен морал. Временно се "спира" нещо,което в нормални страни би довело до светкавични арести,уволнения и солени глоби....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход