Пазарът на труда страда от застаряване и неграмотност

Между 2010 и 2050 г. населението на България ще се стопи с над 30% заради ниската раждаемост и миграцията

Шанс за професионален успех имат хората с аналитично, иновативно и креативно мислене
Шанс за професионален успех имат хората с аналитично, иновативно и креативно мислене    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Шанс за професионален успех имат хората с аналитично, иновативно и креативно мислене
Шанс за професионален успех имат хората с аналитично, иновативно и креативно мислене    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Младежката безработица нараства устойчиво, проблемите с миграцията се увеличават, а регионалните дисбаланси се задълбочават.

Застаряващо население, слабо образование, функционална неграмотност (ниво на уменията за четене и писане), липса на компетенции и топящо се население. Това са основните проблеми пред пазара на труда, показва съвместно проучване на Световната банка, Българската стопанска камара (БСК) и Институт "Отворено общество". Изводите от националното представително панелно проучване за България - Bulgarian Longitudinal Inclusive Society Survey (BLISS), са, че бизнесът търси интердисциплинарни познания и хибридни умения - комбинации от технически способности, маркетингов нюх и предприемаческа нагласа.

Поради липсата на достатъчно работници, притежаващи комбинацията от тези качества, много работодатели не успяват да запълнят свободните си позиции, докато безработицата в страната остава на сравнително високо ниво.

Трудностите пред България

Според Виктория Левин, икономист в Световната банка, основните предизвикателства пред страната през следващите десетилетия ще са свързани със застаряващото население и емиграцията. "Хората в трудоспособна възраст ще стават все по-възрастни, като между 2010 и 2050 г. населението на България ще се стопи с над 30% заради ниската раждаемост и миграцията", обясни Левин. В проучването се посочва, че някъде около средата на този 40-годишен период най-голямата възрастова група в България ще са хората между 50 и 52 години.

"Основните изводи за пазара на труда в България са обезпокоителни. От циклична и временна безработицата вече се превръща в структурна. Дори се появи ново понятие – потомствена безработица. Това са случаите, когато родителите са безработни, децата са безработни и има вероятност и внуците да са безработни", коментира Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите (НЦОК) към БСК. Той открои и още няколко негативни тенденции, които през последните 5 години се задълбочават. "Младежката безработица нараства устойчиво, проблемите с миграцията се увеличават, а регионалните дисбаланси се задълбочават", смята той. Според него квалифицираната работна сила е съсредоточена в 10 града, където са 80% от висшистите. Също така сивата икономика се увеличава и вече надхвърля 30%. "За 10 години осигурените лица са намалели с 1.3 млн. души", каза Томов.

Ръководителят на НЦОК посочи основните сфери, в които пазарът на труда в момента буквално се задъхва от недостиг на квалифициран персонал. "Критичен е дефицитът в медицинските професии - лекари, фармацевти, медицински сестри, парамедици, здравни мениджъри. Аналогично е положението при биоинженерите, учителите и социалните работници. Не достигат специалисти в софтуерната индустрия, нанотехнологиите, мехатрониката, мобилните комуникации, приложните науки, енергетиката, химията, строителството, машиностроенето", обяви Томов. По неговите думи само в IT сектора са необходими около 40 хил. специалисти. "Тези проблеми ще се видят ясно след 4-5 години, когато проблемът вече ще е много сериозен", смята той.

Какво е решението

Прогнозирането на потребностите на пазара на труда намалява несъответствията между търсене и предлагане на работа. Това заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев, който също присъства по време на представянето на доклада. За преодоляването на този дисбаланс в МТСП са разработени първите средносрочни и дългосрочни прогнози. Зам.-министърът също така съобщи, че от 2016 г. социалните партньори ще изготвят краткосрочните прогнози за развитието на пазара на труда и потребностите от квалифицирана работна сила, които след това ще се използват при формирането на политики най-вече в организирането на обучения, съответстващи на потребностите.

Според Томчо Томов шанс за професионален успех имат хората с аналитично, иновативно и креативно мислене. "На пазара на труда се ценят също уменията за развойна дейност, създаване и внедряване на нови технологии, готовността за учене и усъвършенстване", посочи експертът. Неговото мнение е, че друг проблем пред пазара на труда в България е липсата на желание у хората да се развиват. "От ранна възраст трябва да е ясно, че ученето не е еднократен акт. Не свършва със завършването на университета. Жизненият цикъл в съвременната икономика е такъв, че едно образование е актуално между 3 и 9 години. Ако не се инвестира в нови знания и умения, изпадаш от пазара на труда", заяви Томов.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  joanikij avatar :-(
  Йоаникий

  Няма никакъв смисъл да говорим за пазар на труда там, където нещата са изначално сбъркани... Най-големият проблем на страната ни продължава да бъде...политическият! Самият трудов пазар беше окончателно довършен преди да бъде създаден. Докато мутро-милиционери, партийни секретари и обикновени доносници на ДС продължават да се пъчат като собственици, меринджеи, банкери и медийни магнати, все ще е така... В страна, в която понятието бизнес се свързва основно и предимно с пране на пари, корупции, измами и изнудвания, какво да очаква човек?... Изследванията имат смисъл в по-нормални страни, с функциониращи институции и най-вече съд. За нас остават имитациите - и на работа, и на организация, а и на заплащане...:-(((

  Настроение - отвратено.

 • 2
  srn avatar :-|
  Станислав

  И както върви, ще става все по-зле!

 • 3
  raimond avatar :-|
  Meister Eckhart

  функционалната неграмотност е основния проблем на нашето образование и причината е че се преподава изключително теоретично и абстрактно, докато в образованието на запад всичко се преподава и обеснява с примери, и то не с абстрактни примери, а фактически и реални.

 • 4
  cop04316043 avatar :-|
  cop04316043

  За 400 - 500 лева заплата заслужава ли си човек да "инвестира" 12 години от живота си за да ходи на училище? А за висше въобще няма да споменавам. Комунизма свърши. Доматите в магазина не са без пари. Труда също не е безплатен вече!

 • 5
  Slick avatar :-|
  Slick

  Надежда всяка тука оставете. Малък, но много прост народ. Зарежете изкуствения патриотизъм - на нас ни трявба плесница.
  И докато ние сами не осъзнаем, че ни трябват акъл и здраво бачкане, нищо няма да стане. Скатаването от комунистическо време ето до какво доведе.

 • 6
  teri_beri avatar :-|
  Terry bear

  Тези проучвания защо се правят?
  Поне на сегашните управляващи образованието е последната грижа. Приемат няакви спорни поправки към Закона за образованието, но на практика промяна няма.
  За тях е важно МВР да има дстатъчно средства, да си обновят автопарка, да си осигурят добър кетеринг и т. н...

 • 7
  alabalko avatar :-|
  alabalko

  До коментар [#4] от "cop04316043":

  и понеже не инвестира в обучението си ще седи на 400-500лв. Виж тия дето си късат гъзовете в ИТ сферата, да се учат и да пишат по нощите, те получават заплати на максималния осигурителен праг. Те пък какви глупаци са били да се учат, а? ;)

 • 8
  kalnik avatar :-|
  Калник

  [quote#7:"alabalko"]Те пък какви глупаци са били да се учат, а?[/quote]

  Ако всички учеха и се научаваха, надали заплатите в ИТ сектора щяха да са толкова високи :)

  Не знам дали повечето хора са непригодни за ИТ сектора, но е достатъчно да не им е интересно. В тази сфера трябва постоянно да се учи, само за да не изоставаш. Ако не ти е интересно не става. А на повечето хора компютрите хич, ама хич, не са им интересни. Е, не може всички да сме по един калъп. И добре, че не сме. Но трябва на човек все нещо да му е интересно. А моето впечатление е, че на много хора нищо полезно не им е интересно.

 • 9
  t_ avatar :-|
  t_

  Не че ще помогне на някой, който в момента е без работа, НО пазарът е безмилостен. И тук вече започва да си проличава колко много. Вярно е, че на БГ работодателите не им се дават заплати. Вярно е, че преди години на вратата чакаха няколко веднага да започнат. Но вече не е така. Вече искат да работят само при тези, които плащат и то добре. При другите - само плява. И то си е съвсем нормално. Вярвайте ми, работя във фирма, която не се напъва да плаща много над нормалното за сектора, в който работи. В момента е точно такава ситуацията. Колеги напускат и на тяхно място няма кой да дойде. Кандидати има, но нито квалификация, нито желание даже имат да се научат...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход