КТБ на седем дни от фалита
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

КТБ на седем дни от фалита

Въпреки големия обществен интерес делото се гледа при закрити врата по искане на БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете в банките

КТБ на седем дни от фалита

Продажба на имущество на банката ще е възможно след повече от година

Гергана Михайлова
8025 прочитания

Въпреки големия обществен интерес делото се гледа при закрити врата по искане на БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете в банките

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Десет месеца след като затвори и половин година след като беше поискана несъстоятелност, решението за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) е на седмица разстояние. На проведеното в сряда близо 3-часово закрито заседание в Софийския градски съд (СГС) представителят на Българската народна банка (БНБ) поиска началната дата на неплатежоспособността да е 30 септември 2014 г., когато за пръв път е отчетен отрицателен собствен капитал на банката. Това е и основанието, с което бе отнет лицензът на КТБ и бе поискан фалитът й. Срокът, в който магистратите ще вземат решение по казуса, е седемдневен.

Набързо и без експертизи

Делото за несъстоятелността на КТБ е от ноември миналата година и е образувано по молба на БНБ. Пречка пред разглеждането му създадоха жалби на акционерите срещу отнемането на банковия лиценз. Върховният административен съд окончателно ги отхвърли в началото на април с мотива, че собствениците на банката нямат правен интерес да водят такива дела. Така съдията в СГС Иво Дачев даде ход на производството за несъстоятелността по същество, с което за пръв път ще се прилага новият закон за банките, написан след масовите фалити от края на 90-те години.

Въпреки високия обществен интерес делото на КТБ се гледа при закрити врата по искане на БНБ и на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. След заседанието главният юрист на регулатора Нина Стоянова и адвокатите на акционерите в КТБ обясниха, че не са представяли допълнителни материали за определяне на началната дата на неплатежоспособността, различни от докладите на квесторите, счетоводните отчети и констатациите на тройната одитна проверка. За разлика от методиката, която се ползва при търговските дружества, при определянето на начална дата на неплатежоспособността на банката няма да се търси моментът, в който краткосрочните активи са недостатъчни за покриване на краткосрочните задължения. Съдът ще може да стъпи на счетоводните данни към 30 септември миналата година, когато за пръв път е отчетен отрицателен собствен капитал от -3.8 млн. лв. Да се ползва тази дата като ориентир за неплатежоспособността е препоръчала и представителката на БНБ по време на съдебното заседание. Въпросът откога КТБ е неплатежоспособна е определящ за възможността да се развалят сделки, като например тези с прехващания след цесии. В последния си доклад квесторите отчетоха осчетоводени такива операции за над 800 млн. лв. Ако например за начална дата беше избран денят, в който КТБ не успя да плати поисканите от депозантите пари, много по-лесно можеха да бъдат отменени случилите се през следващите месеци цесии и прехващания.

По време на заседанието от името на акционерите е било направено искане за назначаването на експертиза, която да се извърши от Федерацията на европейските счетоводители в Брюксел, но то е било отхвърлено от съдията. Не е била уважена и молбата за инцидентен съдебен контрол, с който да се проверят основанията, с които БНБ е отнела лиценза на КТБ, тъй като досега този въпрос не е разглеждан по същество. Заради тези отсъждания адвокатът на Цветан Василев -  Менко Менков, заяви за пореден път, че подготвя дело срещу държавата пред европейските институции.

Над година до финала

Решението на съда за несъстоятелността на КТБ се очаква да излезе през следващата седмица и ако то е положително, ще постави началото на дълга поредица от правни процедури, обясниха от СГС. На първо място, в банката вече ще се назначат постоянни синдици, като най-вероятно това ще са сегашните временни синдици Лазар Илиев и Росен Ангелчев. Въпреки заявката на премиера все още няма назначен трети синдик в банката.

Кредиторите на КТБ (фондът, негарантираните депозанти, облигационерите и т.н.) ще имат два месеца да предявят вземанията си пред синдиците. Те от своя страна трябва да изготвят три списъка: на приетите, на неприетите и на служебно приетите вземания. Законът дава възможност за оспорване на списъците, а също и допълнителен период от една година, през който заинтересовани страни могат да предявяват вземанията си от банката пред съда. Това означава, че до осребряване на масата на несъстоятелността (продажба на имущество на банката) би се стигнало най-рано след година и два месеца. Сделките също ще отнемат време, така че кредиторите ще могат да получат частица от вземанията си най-рано през 2017 г.

Десет месеца след като затвори и половин година след като беше поискана несъстоятелност, решението за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) е на седмица разстояние. На проведеното в сряда близо 3-часово закрито заседание в Софийския градски съд (СГС) представителят на Българската народна банка (БНБ) поиска началната дата на неплатежоспособността да е 30 септември 2014 г., когато за пръв път е отчетен отрицателен собствен капитал на банката. Това е и основанието, с което бе отнет лицензът на КТБ и бе поискан фалитът й. Срокът, в който магистратите ще вземат решение по казуса, е седемдневен.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  save_knforest avatar :-|
  save_knforest

  Цирка с цесиите и прихващанията предстои.
  А това, че такова дело се гледа при закрити врата, независимо от обществения интерес по темата е показателно.

 • 2
  contra_banda avatar :-|
  contra_banda

  Очевидно ня#КОЙ много го е страх от публичността на това дело. Ако неплатежоспособността е от 30.09., каква е била КТБ на 20.06.2014?

 • 3
  glupak_0 avatar :-|
  глупав българин

  Грозно заглавие - много ви се иска. Приличате на хиени. Последният обаче се смее най-добре. Ще ни спукат от съд и дела. И с право.

 • 4
  ariella avatar :-P
  ariella

  Това някаква подигравка с инвеститорите ли е ?
  Банка която 1г. я няма и е ограбена до дъно все още е с неотнет лиценз т.е не е обвявена от никакъв БГ Съд в несъстоятелност с влязла в сила присъда :-(
  Очевидно Мафията подготвя чист банкрут за България от съдебните искове които ще завалят сега след като всички засегнати сезират международните съдилища.
  Само на Оманците не можем да изплатим с години щетите .
  Тогава искам да знам когато се присъдят щети и обезщетения
  кой ще плати ?
  Е ли 'Цацата' готова да започне да събира директно от бюджета на Съдебна власт възмездените суми на увредените интереси заради нескопосаните му действия
  Та именно размахването на Хрилните му перки по коридорите на КТБ бе основно действие в драмата
  Всичко ''крещи'' за носене на персонална ,лична отговорност и аз не съм съгласна Българските граждани и бюджета а страната да носят отговорност за неграмотните действия на един или друг овяластен.
  Крайно време да да почнат да си плащат простотиите.

 • 5
  forsenx avatar :-|
  forsenx

  До коментар [#2] от "contra_banda":

  "Ако неплатежоспособността е от 30.09., каква е била КТБ на 20.06.2014?"

  Само да добавя и още един-два въпроса: И ако на 20 юни е била такава, на какво основание на 18-19 юни на банката е отказана ликвидна подкрепа? Каква е била КТБ на 10 юни, че да й бъде позволено да придобие Креди Агрикол?

  Имам и още един въпрос към "спецовете" от БНБ. След като определят за дата, от която КТБ е неплатежоспособна 30.09.2014, как ще коментират датата 08.08.2014? Също така как биха нарекли банка (а и която и да е друга фирма), която отказва да изплати купона и главницата по падежиращ облигационен заем за 150 млн. долара?

  Отговорите на всичките тези въпроси може да бъдат пренебрегнати от бългаския съд, но в международно съдилище ще донесат ОГРОМНИ загуби за България.

 • 6
  moon744 avatar :-|
  moon744

  Престанете да повтаряте тона невярно нещо - това не е първата банка, която фалира при действието на новия банков закон за несъстоятелността. Имаше и една друга през 2005 г.

 • ЧИЧО ПЕШО

  [quote#2:"contra_banda"]Очевидно ня#КОЙ много го е страх от публичността на това дело. Ако неплатежоспособността е от 30.09., каква е била КТБ на 20.06.2014?[/quote]

  До коментар [#2] от "contra_banda":

  ОЧЕВАДНО - КТБ на 20.06.2014 год. е била ПЛАТЕЖОСПОСОБНА НО С ЛИКВИДНИ ПРОБЛЕМИ по вина на ЦАЦАРАТУРАТА.
  Кой ще отговори КОЙ , КОЙ , КОЙ доведе банката до "НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТ" за времето от 20.06.2014 год. до 30.09.2014 год.

 • 8
  today avatar :-|
  today

  Нали затова беше голямото бавене, и продължителните "проверки", за д могат да минат повечко цесии.

 • 9
  evolutionary avatar :-|
  evolutionary

  Театрали...

 • 10
  t_ avatar :-|
  t_

  Ей, всичките "специалисти", които толкова ревете за всички цесии и как била ограбена банката, замислете се! Банката по закон трябва да оперира така, че с набраните средатва и капитала си да финансира кредити и други инвестиции(дцк да кажем). Прочетете внимателно изречението. Взема парите от едно място и ги влага на друго. Понеже няма функциите на централна банка и не може да печата пари, във всеки един момент се очаква сумата на депозитите поне приблизително да отговаря на сумата на раздадените кредити и инвестураните в акции и облигации суми.
  Е след като всички цесии са направени за реално направени депозити, дуржавата даде 2 млрд и пак няма пари за покриване на всички депозити, дали банката е управлявана добре и дали наистина не е във фалит?
  Поради това, че повечето средства на банките са инвестирани в нещо, в цял свят ЦБ оказва ликвидна подкрепа, но нашият случай явно не е такъв. Не се касае за временно затруднение.

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.