Политическата пропаганда с руските туристи пречи на бизнеса
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Политическата пропаганда с руските туристи пречи на бизнеса

Политическата пропаганда с руските туристи пречи на бизнеса

Част от опозицията използва темата като алиби за желанието си да види България извън ЕС

16245 прочитания

© мария съботинова


Даниел Митов е министър на външните работи на България

От известно време насам различни представители на опозицията се опитват да спекулират с туристическия бранш в страната, използвайки затрудненията, които той среща, за собствени политически цели. Функциите на свободния пазар обаче не могат да бъдат изпълнявани от партийните централи. Оставам скептичен и спрямо онова тяснопартийно говорене, което се интересува от цвета на очите на туристите, но не и от тяхната платежоспособност. Деленето на туристическия поток в България на "квоти", фаворитизирани етнически или културно не е пазарен механизъм.

Като външен министър на Република България няма да позволя евро-атлантическият избор на страната ни да бъде атакуван от угоднически партийни нагласи, които използват за това всяка една възможност, включително и проблемите пред туризма. Евентуалното намаляване на руските туристи през летния сезон в България е последният лозунг, който антиевропейските среди в българската опозиция се опитват да "яхнат", за да обслужат омразата си към Европа. Тези субекти не се интересуват нито от българския туризъм, нито от руските туристи. Те искат да видят България извън НАТО и ЕС. По този начин, въпреки че се използват внушения от вътрешноикономическо естество, се цели външнополитическата ориентация на страната. Туризмът е сериозен сектор в българската икономика, за който трябва да се мисли стратегически. В него на първо място трябва да се слага не етническият профил на туристическия поток, а интересът на българския малък и среден бизнес, който изнася бранша на гърба си. Когато говорим за летните и зимните ни курорти, приходите на българските фирми са на първо място.

Интересът на малкия и средния бизнес е основополагащ за секторни политики като туризма. Затова, когато родните фирми биват подлагани на информационен стрес, целящ всяването на паника у тях, това очевидно не се прави в тяхна услуга, а на конкурентни държави с туристически капацитет. Съжалявам, че виждам основни политически субекти с главна роля в заливането на българския туризъм с манипулативни вълни.

Когато говорим за туризъм и пари, трябва да боравим с факти, а не с пропаганда.

Първо, прогнозните данни на туроператорите показват, че се очаква общ спад на руски туристи на стандартните дестинации, които те посещават. Тезата, че руснаците "наказвали" тенденциозно България заради това, че страната ни – като член на ЕС, е приела изпълнението на санкции спрямо Русия, се оказва фалшива. По думите на Ирина Тюрина, говорител на Руския съюз на туристическата индустрия, руският туризъм като цяло е намалял между 50 и 70 процента от началото на годината.

Второ, обезценената рубла и намалената платежоспособност на руските граждани отговарят на въпроса защо те пътуват по-малко изобщо. Рублата се обезцени с 43% спрямо долара, което на практика увеличава почти двойно необходимите средства, които трябва да се отделят за почивка. Текущата криза на руската икономика, която е най-суровата от 17 години насам, дава най-ясен отговор защо руските граждани нямат възможност да пътуват толкова, колкото са го правили досега. Причините са в намалената платежоспособност на гражданите от руски произход, а не защото България е член на ЕС.

Трето, създаването на впечатление, че България е любима дестинация на туристите от руски произход в региона, е невярно. За съжаление, както сочат данните от последните няколко години на статистическата служба на Руската федерация Росстат, на всеки един руски гражданин, посетил български курорт, се падат средно по около 6-7 негови сънародници, почиващи в Турция, и 1,5-2 в Гърция. Това повдига много въпроси, нито един от чиито отговори обаче не може да бъде обяснен с налагането на санкции от България като страна - членка на ЕС, по отношение на Русия, тъй като тези пропорции съществуват отпреди това решение.

Четвърто, предварителните прогнози сочат, че намаленият руски туристически поток ще бъде компенсиран от други туристи, които ще дойдат най-вече от държави - членки на ЕС. Така например се очаква увеличение на желаещите да посетят летните ни курорти граждани на Германия (ръст от 5%), Чехия (ръст от 5-6%), Полша (ръст от 6-7%), Гърция (ръст от 10%), Австрия (ръст между 10 и 15%) и други. Това са платежоспособни туристи, които повишават интереса си към България като туристическа дестинация. Първоначалните прогнози показват, че този ръст от редица страни ще компенсира очаквания спад на туристи от Русия и Украйна.

Пето, намаляването на дела на руски туристи не означава задължително спад на приходите от туризъм. Данните за миналата година от Турция, Гърция и Египет, които са сред най-предпочитаните в региона дестинации от страна на туристите с руско гражданство, показват точно обратното. Въпреки намалелия дял от руски туристи в тези държави приходите им от туризъм са се увеличили. В Египет – с над 1/4, в Турция – с около 6%, а в Гърция туристическият поток е нараснал с почти 1/5.

Тези данни обаче далеч не трябва да ни успокояват. Противно на партийното говорене, всеки един турист – независимо откъде идва - е важен за българската икономика. И въпреки че една държава не трябва да "дирижира" бизнеса, който се развива на територията й, тя е длъжна да му създаде всички необходими условия за неговото развитие, които имат отношение към нейните компетентности.

Радвам се, че подобно разбиране бива материализирано с конкретни действия от страна на министъра на туризма Николина Ангелкова. Благодарение на усилията на г-жа Ангелкова Националното представителство по туризъм на България вече е член на Асоциацията на руските туроператори (АТОР).

Междувременно като ръководител на Министерството на външните работи разпоредих облекчаване на процедурите за издаване на визи, чиято цел е туристическо посещение на страната ни. Издават се краткосрочни двукратни или многократни визи с цел организиран туризъм, със срок на валидност до една година на гражданите, които са използвали през предишни години български визи. Специално разпоредих откриването на 19 изнесени визови консулски служби в цяла Русия с цел облекчаване на тамошните туристи, които искат да почиват у нас. Посредством функциите и компетентностите на поверената ми институция няма да допусна среди от опозицията да компрометират този процес, използвайки геополитически инсинуации за създаване на неблагоприятна среда за българския бизнес. България е надежден и предвидим член на ЕС и НАТО, което е предпоставка за политическа стабилност и икономически растеж. В усилията си за последното, вярвам, трябва да бъдем all-inclusive.

Даниел Митов е министър на външните работи на България

От известно време насам различни представители на опозицията се опитват да спекулират с туристическия бранш в страната, използвайки затрудненията, които той среща, за собствени политически цели. Функциите на свободния пазар обаче не могат да бъдат изпълнявани от партийните централи. Оставам скептичен и спрямо онова тяснопартийно говорене, което се интересува от цвета на очите на туристите, но не и от тяхната платежоспособност. Деленето на туристическия поток в България на "квоти", фаворитизирани етнически или културно не е пазарен механизъм.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  kalnik avatar :-|
  Калник

  Ами аз така като гледам, плажната ивица е плътно заета от чадъри (но номинално е изключителна държавна собственост). Колко беше допустимото оползотворяване от концесионерите?

 • 2
  juliof avatar :-|
  juliof

  Браво на министъра за точният коментар! такива сигнали трябва да излъчва държавата. Точни, ясни и фактически обосновани!

  Просто полудявам, когато слушам напоследък как руският турист ни "наказвал", като не идвал в България, без да се осъзнаят фактическите неща, като обезценяване на рублата, масово обедняване на Руснака и изобщо кризата в Рисия, както и че част от Руснаците еднакво няма да дойдат и у нас и в Гърция и Турция.

  От друга страна съм възмутен от дебелоочието на "Туристическият бранш". Не мое да протестираш с Руски байряци окичени на Джипове за над 100 бона, да даваш по 500лв на персонала си, да чакаш на Държавата да ти доведе летовници и в същото време да ревеш че нямаш туристи и си пред фалит.
  Ако си истински професионалист и разчиташ на такива да движат бизнеса ти, плащаш им достойно и пр. винаги ще имаш пълен хотел с ХОРА (не Руснаци, Германци или Българи)!!!

 • 3
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Нашите хотелиери да забравят времената,когато руснаците можеха да пътуват само в страни от соцлагера.Те сега могат да почиват навсякъде и навсякъде плащат с долари.Тогава защо да не изберат най-изгодното и най-хубавото.А българските хотелиери да се замислят,защо не избират нас.

 • 4
  pinoccio avatar :-P
  pinoccio

  Сичко му пречи на тоз пусти бизнес. Най-ниското ДДС, неплащането на данъци, мизерните заплати за персонала, скапаните продукти и ментетата за туристите, денонощната чалга, корупцията и прането на пари.
  А колко е привлекателен туризма ни - презастроен бряг, дори и на плажа, никаква инфраструктура, ла@ната директно в морето, неконкурентните цени и качеството на услугите, като в страна от третия свят...

  Не драги мутри/дргари, мерси. Ще си харчим парите другаде, а вие вийте като безумни що ги нямало блядовете или алкохолните туристи.

 • 5
  reckless avatar :-P
  Consumer

  На крив космонавт ракетата му пречи. Идват майски празници, пак ще има потоци към чужбина, а вие ще си хапете пръстите.

 • 6
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  Американското ченге подробно обяснява за какво е сложено на тоя пост.
  Мога ли ,значи , да го попитам колко американски туристи ще дойдат да летуват на Черно море ?

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Много посредствена дописка, подписана от министър.
  Моля, прочетете отново първото изречение.
  А сега си отговорете на въпроса каква е причината, която трябва да отправи под строй руските туристи към България?
  Ами че те са залели Турция, Гърция, изкупили са Виена, наводнили са Швейцария, навсякъде са в Мюнхен, да не говорим за лондонското Сити.
  Моля, отново прочетете първото изречение на министъра. На детето министър...

 • 8
  dimdim avatar :-|
  Дим Дим

  Политиците както винаги си чешат езиците, а средния и дребен бизнес за който всички толкова милеят, ще го отнесе. Очертаващата се катастрофа по морето няма да изправи до стената братя Велчеви, Диневи от Св. Влас и прочие мастити хотелиери, а Иванчо, Драганчо и прочие ситнеж, които и без това са допуснати само до бизнеса с баничарници, кафенца, къщи за гости и други подобни.
  В интерес на истината обаче коментара на министъра е изненадващо адекватен и точен- абсолютно задължително е да се спре с политическата спекулация. Средния руснак не се интересува от политически санкции и прочие глупости като избира почивка, както и средния българин не се интересува от проблемите на Гърция докато се излежава на плажа в Халкидики. Държавата трябва да намеси с адекватни мерки в подкрепа на туризма, но се проваля сериозно към момента. Похвалената в тази статия министърка на туризма (дано е просто колегиално лицемерие) е ужасяващо посредствена и незнаеща за какво въобще става въпрос. То не бяха голф туристи, китайци, литовци, марсианци и какви ли не, дето ще компенсират руснаците. ПФУ...

 • 9
  citoyen avatar :-|
  citoyen

  Все още се учудвам на платените драскачи във Форума. Фалшивата им загриженост за българския туризъм просто прелива в поток от мръсотия върху държавата. Анализът на министъра е убийствено точен и вероятно за това не се харесва.

 • 10
  GeorgiKolev avatar :-|
  Ivailo Nenov

  Визовите облекчения (многократни визи и уж по-бързи срокове на издаване) са едни и същи от 5 години и ги повтаря всеки министър. Относно 19-те изнесени визови центра, то те не са открити от правителството на ГЕРБ, а от НДСВ през далечната 2009 г. Фирмата, която ги поддържа е частна - ВиЕФЕс и печели по 25 евро от всяка издадена руска виза. За комисионните - те си знаят...С една дума другари, под вола има голямо ТЕЛЕ!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK