С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
23 17 апр 2015, 14:17, 14789 прочитания

Къде са дюните

Осем години институциите не намират воля да нанесат дюните върху специализираните карти на плажовете и да защитят брега от незаконни строежи

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Още по темата

Едно от делата за "Карадере" приключи в полза на природозащитниците

Инвеститорът в "луксозен къмпинг" на дивия плаж трябва да изготви нов прокет и да получи екооценка за него, реши ВАС

19 окт 2015

Прокуратурата е прекратила разследването срещу кмета и главния архитект на Несебър

Николай Димитров и Валентин Димов станаха обвиняеми покрай аферата "Дюнигейт"

30 юли 2015

Трима са кандидатите за екоконцесията на плаж "Корал"

Въпреки обществения интерес за съдбата на пясъчната ивица конкурсът се провежда на тъмно

2 юли 2015

Регионалното министерство обяви конкурсите за екоконцесиите на "Корал" и "Делфин"

Кандидатите могат да подават офертите си до края на юни, а изборът ще се проведе на 2 юли.

28 май 2015

Бургас губи руснаците

Надеждите са насочени към другите националности, но очакванията не са обнадеждаващи

2 май 2015

Близо 3300 декара дюни попадат в частни имоти

Предложенията за опазването им варират от пълна забрана за строежи до експертен съвет, който да одобрява инвестиционните намерения

30 апр 2015

Екоминистерството все пак намери дюни под бетона на къмпинг "Юг"

Ще бъде предписано премахване на строежа, а кадастралната карта на плажа трябва да се актуализира. Инвеститорът обаче ще обжалва

27 апр 2015

Държавата даде ход на екоконцесиите за "Корал" и "Делфин"

Заложени са специални екологични изисквания, а таксата остава без промяна

22 апр 2015

Корал - изборът е още пред нас

Ако държавата наложи няколко рестрикции и изпълни ангажиментите си, тя все още може да запази един от малкото останали екологични плажове

21 апр 2015

Лиляна Павлова: Държавата ще отчужди 78 дка частни имоти на "Корал"

Става дума на терени на три компании, върху които според специализираната карта на плажа попадат дюни

19 апр 2015

Парламентът улесни строежите и търговските обекти по морето

Срокът за плажни концесии се увеличава на 20 години, но само за новите договори

29 апр 2014

Колко е трудно да бъдеш инвестиционен министър

Министър Иван Данов пред "Капитал" за (не) реформата в строителството, бизнес средата, дюните, кадастъра, Франция и още

28 фев 2014

Върху дюни няма да се строят "технически обекти"

Конституционният съд отмени една от спорните поправки в закона за черноморието, приети през февруари

4 дек 2013

Да застроим Иракли

"Емона 2000" с ново инвестиционно намерение за местността Кладери, в близост до Иракли

18 окт 2013

"Перла" в застой

Почти одобреното застрояване до плажа на старата резиденция стига до съда

18 юни 2013

Измамното спасение на Черноморието

В последните си дни депутатите приеха осакатен закон за строителството край морето

28 фев 2013

Прокуратурата обвини кмета и главния архитект на Несебър за "Дюнигейт"

Николай Димитров и Валентин Димов ще отговарят за престъпление по служба

11 фев 2013

Нова идея - отделят дюните в специална категория

Според природозащитниците подготвените законови поправки не решават проблема

24 яну 2013

Нарича се корупция

Скандалът с Несебър

11 яну 2013
Специализираните карти на плажовете могат да се превърнат в мощен инструментза гражданското общество.
Българското Черноморие предлага широк набор от парадокси - в Несебър дюните не са дюни, в Царево плажът не е плаж, масивни бетонни сгради на Камен бряг са рибарски заслони, а хотели край Варна са брегоукрепителни съоръжения. Крайният ефект е поредната демонстрация на регулаторната немощ на държавата и морски бряг, който е все по-отблъскващ за любителите на чистия досег с морето.

Новата доза бетон, която вдигна градуса на общественото недоволство, се изля преди седмици до плажа на къмпинг "Юг" от инвеститора "ИФ Фаворит". И отново предизвика обществено брожение, оперативни намеси на правителството, решителни предложения... А всичко това можеше да се избегне с няколко... jpg-а.

Повече от половин година след поредния краен срок по закона за Черноморието (1 октомври 2014 г.) гражданите все още нямат пълен достъп до актуалните специализирани карти на плажовете, които показват разположението на пясъчните дюни, лиманите, крайбрежните езера, лагуните, влажните зони, островите, включително и изкуствените. Законът казва, че тези природни и пясъчни образувания са изключителна държавна собственост, с тях не могат да се правят разпоредителни сделки, нито да се застрояват. Тоест специализираните карти на дюните могат да се окажат най-сигурният, използваем и незабавен начин да се опазят последните незастроени кътчета на Черноморието.
 
Хубава работа, ама...

Специализраните скици за плажовете бяха въведени със Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) от 2007 г. (влязъл в сила 2008 г.), работата по изработката им започна 4 години по-късно и на практика още не е приключила. Осем години четири редовни и две служебни правителства прехвърляха едни на други отговорността за липсващите карти с оправданията "нямаше пари, сменяхме ръководството на Агенцията по кадастър, общините се дърпаха".

В разгара на скандала от последната седмица Агенцията по кадастър публикува 322 файла със специализирани черноморски карти. По-голяма част от тях са огромни pdf файлове на сканирани хартиени карти, които са трудно разбираеми за неспециалисти. Правени са от различни изпълнители и в някои от тях графичните елементи се различават. Най-притеснителното е, че в част от разположението на дюните въобще не е отбелязано, а само границите на морския плаж и различните хабитати."За съжаление над 70% от тези карти са създадени преди големия скандал със застрояването на дюните край Несебър в края на 2012 г.", посочват в свое становище от четвъртък от коалиция "За да остане природа в България". Въпросът за картите е повдиган многократно от природозащитните организации, като най-голям отзвук имаше след така наречения "Дюнигейт" - заравняването на дюни (необозначени в кадастъра) на плажа в Несебър от "СЛЕ груп" за изграждането на ваканционен комплекс. Тогава отново се разпореди спешно картиране на пясъчните образувания и пълна забрана за строежи.

От отговори на регионалното министерство до "Капитал" става ясно, че след скандала в Несебър МРРБ, МОСВ и Агенцията по кадастър са решили да актуализират картите на 41 плажа плюс тези на плажовете в землищата на селата Осеново, Близнаци, Ново Оряхово, Шкорпиловци и Самотино. До края на годината пък ще се изработват картите за плажовете в останалата част от землищата от област Варна и за цялата територия на област Бургас.

"Това е гавра с потребителя", коментира пред "Капитал" Тома Белев от сдружение "Зелени Балкани" и "Асоциация на парковете в България", които са част от коалицията. По думите му регионалното министерство и Агенцията по кадастър от месеци обещават онлайн платформа с актуалните данни от специализираните морски и кадастралните карти. Такава няма и до ден днешен, а новият срок, определен от шефа на агенцията Светослав Наков, е два месеца.

И все пак - къде са


Но отново няма гаранция, че дюните ще са коректно нанесени. Ангажимент за определянето на техните граници имаше Министерството на околната среда, което трябваше да наеме специалисти за заснемането. В действителност експерти ботаници от БАН са присъствали на огледите още през 2012 г., когато започна същинската изработка на специализираните карти, но някои плажове са подминавани с аргумента, че вече имат скици и нямат нужда от актуализация. Това беше потвърдено пред "Капитал" от д-р Антоанета Петрова, директор на Ботаническата градина към БАН, която е част от екипа по изготвянето на картите. Тя каза, че на къмпинг "Юг" не е правено заснемане. За плажа има стара карта и от екоминистерството твърдяха, че тя няма нужда от актуализация, а на мястото на конфликтния строеж няма дюни. Впоследствие се оказа, че не е точно така, и екип от специалисти замина по спешност да прави нов оглед. Д-р Петрова посочи, че все пак за голяма част от плажовете има актуални данни от 2013 и 2014 г., но не всички са нанесени върху публикуваните тази седмица от Агенцията по кадастър скици. От МРРБ обясниха пред "Капитал", че единствените карти, които не са актуализирани са за въпросните 41 плажа и работата по обединяването на цифровите данни трябва да приключи до края на май.

Да си върнем плажа

В момента, в който специализираните карти на плажовете са изрядно попълнени и качени за публично ползване в достъпен вид, те се превръщат в мощен инструмент за гражданското общество. С подходящо приложение всеки ще може да види в реално време дали даден проект, съществуваща масивна или временна постройка на плажа е незаконна, както и да сигнализира институциите.

Освен това с последните промени в закона за Черноморието регионалният министър се задължи да издаде актове за изключителна държавна собственост въз основа на актуализираните карти, както и да отчужди по реда на Закона за държавната собственост естествено формирани морски плажове, засягащи частни имоти.

Това даде надежда на природозащитниците за запазване на последните пощадени от бетона плажове като Иракли, Карадере и Корал. В случая с Корал те се оказаха оправдани. "Ето как сега вече няма как да се строи на Корал", написа в страницата на гражданското сдружение "Да запазим Корал" Атанас Русев.

Според публикуваната във вторник по спешност специализирана кадастрална карта на района част от частните земи зад плажа са дюни и каквото и да е строителство върху тях е забранено. В същия ден регионалният министър Лиляна Павлова потвърди, че площта на имотите на трима частни инвеститори в района на Корал ще бъдат намалени за сметка на държавата. "Пясъчните дюни, разположени непосредствено зад морски плаж "Корал" попадат върху части от 12 бр. частни поземлени имоти. Общата площ на тези поземлени имоти е 150 дка, от които върху 78 дка са разположени дюни, което представлява 52 % от общата им площ", уточниха от регионалното министерство. Това означава, че испанската "Ибердрола" с проект за огромен ваканционен комплекс върху площ от 120 дка (блокиран от екоминистерството през 2014 г.), "Прайм пропърти БГ" АДСИЦ и "Корал резидънс" с няколко по-малки проекта (също блокирани), ще се простят с половината от терените си. Закупените през годините имоти от инвеститорите навлизат на територията на плажа, който е изключителна държавна собственост, обясни министър Павлова. Тя посочи, че това не е отчуждаване, а актуализация, скиците на въпросните частни имоти не са верни към момента и компаниите няма как да са собственици на части от плажа. Изпълнителният директор на Агенцията по кадастър Светослав Наков каза ден по-късно пред електронното издание "Club Z", че най-вероятно ще има отчуждения и на други морски терени, преминали в частни ръце. Но едва след актуализацията на картите.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

6 ноември 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/healthforum

Иновации и добри практики в здравния секторАкценти в програмата:


 • Промени в здравноосигурителния модел
 • Тенденции в плащанията за здраве
 • Нови терапевтични хоризонти - бъдещите генни терапии
 • Иновации в здравеопазването в Норвегия
 • Болнична помощ и проблемите в управлението на лечебни заведения

Повече подробности на capital.bg/healthforum

Прочетете и това

Вечерни новини: Търговският регистър може пак да спре, Джи Пи отказа втора поръчка Вечерни новини: Търговският регистър може пак да спре, Джи Пи отказа втора поръчка

И още: БСП внесе вот на недоверие за здравния модел; Меглена Плугчиева сменя Берн с Подгорица; Политическата несигурност в Германия расте

15 окт 2018, 1001 прочитания

Летят ли "черни хеликоптери" над София? Летят ли "черни хеликоптери" над София?

Мистериозните вертолети, смущавали съня на столичани, се оказаха на "Гранична полиция"

15 окт 2018, 2389 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Изкуството да те запомнят

Добрите мениджъри са и добри комуникатори, казва Александър Ковачев, съсобственик на кетъринг компанията "Ред девъл кетеринг"

Арх. Иво Пантелеев: Част от недоволството се дължи на преекспонирани снимки в интернет

Водещият проектант на течащите от няколко месеца ремонти в центъра на София пред "Капитал"

Центърът на София – в какво се превръщат мечтите

Конкурсът за нов облик на центъра от 2015 г. беше съпроводен със скандали и преработван във времето

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Кино: "Роди се звезда"

Мелодиите на сърцето в талантлива версия на холивудската приказка

20 въпроса: Маргарита Борисова и Явор Ганчев

Започна третото издание на Olé Festival!, посветен на музиката на Испания и Латинска Америка

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 41

Капитал

Брой 41 // 13.10.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Търговският регистър може пак да спре, "Джи Пи груп" отказа втора голяма поръчка

Емисия

DAILY @7PM // 15.10.2018 Прочетете