Къде са дюните

Проблемът с липсващите карти имаше най-голям отзвук след т.нар. Дюнигейт - заравняването на дюни на плажа в Несебър от "СЛЕ груп"

Къде са дюните

Осем години институциите не намират воля да нанесат дюните върху специализираните карти на плажовете и да защитят брега от незаконни строежи

Десислава Лещарска
19350 прочитания

Проблемът с липсващите карти имаше най-голям отзвук след т.нар. Дюнигейт - заравняването на дюни на плажа в Несебър от "СЛЕ груп"

© Спас Спасов


Специализираните карти на плажовете могат да се превърнат в мощен инструментза гражданското общество.

Българското Черноморие предлага широк набор от парадокси - в Несебър дюните не са дюни, в Царево плажът не е плаж, масивни бетонни сгради на Камен бряг са рибарски заслони, а хотели край Варна са брегоукрепителни съоръжения. Крайният ефект е поредната демонстрация на регулаторната немощ на държавата и морски бряг, който е все по-отблъскващ за любителите на чистия досег с морето.

Новата доза бетон, която вдигна градуса на общественото недоволство, се изля преди седмици до плажа на къмпинг "Юг" от инвеститора "ИФ Фаворит". И отново предизвика обществено брожение, оперативни намеси на правителството, решителни предложения... А всичко това можеше да се избегне с няколко... jpg-а.

Повече от половин година след поредния краен срок по закона за Черноморието (1 октомври 2014 г.) гражданите все още нямат пълен достъп до актуалните специализирани карти на плажовете, които показват разположението на пясъчните дюни, лиманите, крайбрежните езера, лагуните, влажните зони, островите, включително и изкуствените. Законът казва, че тези природни и пясъчни образувания са изключителна държавна собственост, с тях не могат да се правят разпоредителни сделки, нито да се застрояват. Тоест специализираните карти на дюните могат да се окажат най-сигурният, използваем и незабавен начин да се опазят последните незастроени кътчета на Черноморието.

Хубава работа, ама...

Специализраните скици за плажовете бяха въведени със Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) от 2007 г. (влязъл в сила 2008 г.), работата по изработката им започна 4 години по-късно и на практика още не е приключила. Осем години четири редовни и две служебни правителства прехвърляха едни на други отговорността за липсващите карти с оправданията "нямаше пари, сменяхме ръководството на Агенцията по кадастър, общините се дърпаха".

В разгара на скандала от последната седмица Агенцията по кадастър публикува 322 файла със специализирани черноморски карти. По-голяма част от тях са огромни pdf файлове на сканирани хартиени карти, които са трудно разбираеми за неспециалисти. Правени са от различни изпълнители и в някои от тях графичните елементи се различават. Най-притеснителното е, че в част от разположението на дюните въобще не е отбелязано, а само границите на морския плаж и различните хабитати.

"За съжаление над 70% от тези карти са създадени преди големия скандал със застрояването на дюните край Несебър в края на 2012 г.", посочват в свое становище от четвъртък от коалиция "За да остане природа в България". Въпросът за картите е повдиган многократно от природозащитните организации, като най-голям отзвук имаше след така наречения "Дюнигейт" - заравняването на дюни (необозначени в кадастъра) на плажа в Несебър от "СЛЕ груп" за изграждането на ваканционен комплекс. Тогава отново се разпореди спешно картиране на пясъчните образувания и пълна забрана за строежи.

От отговори на регионалното министерство до "Капитал" става ясно, че след скандала в Несебър МРРБ, МОСВ и Агенцията по кадастър са решили да актуализират картите на 41 плажа плюс тези на плажовете в землищата на селата Осеново, Близнаци, Ново Оряхово, Шкорпиловци и Самотино. До края на годината пък ще се изработват картите за плажовете в останалата част от землищата от област Варна и за цялата територия на област Бургас.

"Това е гавра с потребителя", коментира пред "Капитал" Тома Белев от сдружение "Зелени Балкани" и "Асоциация на парковете в България", които са част от коалицията. По думите му регионалното министерство и Агенцията по кадастър от месеци обещават онлайн платформа с актуалните данни от специализираните морски и кадастралните карти. Такава няма и до ден днешен, а новият срок, определен от шефа на агенцията Светослав Наков, е два месеца.

И все пак - къде са

Но отново няма гаранция, че дюните ще са коректно нанесени. Ангажимент за определянето на техните граници имаше Министерството на околната среда, което трябваше да наеме специалисти за заснемането. В действителност експерти ботаници от БАН са присъствали на огледите още през 2012 г., когато започна същинската изработка на специализираните карти, но някои плажове са подминавани с аргумента, че вече имат скици и нямат нужда от актуализация. Това беше потвърдено пред "Капитал" от д-р Антоанета Петрова, директор на Ботаническата градина към БАН, която е част от екипа по изготвянето на картите. Тя каза, че на къмпинг "Юг" не е правено заснемане. За плажа има стара карта и от екоминистерството твърдяха, че тя няма нужда от актуализация, а на мястото на конфликтния строеж няма дюни. Впоследствие се оказа, че не е точно така, и екип от специалисти замина по спешност да прави нов оглед. Д-р Петрова посочи, че все пак за голяма част от плажовете има актуални данни от 2013 и 2014 г., но не всички са нанесени върху публикуваните тази седмица от Агенцията по кадастър скици. От МРРБ обясниха пред "Капитал", че единствените карти, които не са актуализирани са за въпросните 41 плажа и работата по обединяването на цифровите данни трябва да приключи до края на май.

Да си върнем плажа

В момента, в който специализираните карти на плажовете са изрядно попълнени и качени за публично ползване в достъпен вид, те се превръщат в мощен инструмент за гражданското общество. С подходящо приложение всеки ще може да види в реално време дали даден проект, съществуваща масивна или временна постройка на плажа е незаконна, както и да сигнализира институциите.

Освен това с последните промени в закона за Черноморието регионалният министър се задължи да издаде актове за изключителна държавна собственост въз основа на актуализираните карти, както и да отчужди по реда на Закона за държавната собственост естествено формирани морски плажове, засягащи частни имоти.

Това даде надежда на природозащитниците за запазване на последните пощадени от бетона плажове като Иракли, Карадере и Корал. В случая с Корал те се оказаха оправдани. "Ето как сега вече няма как да се строи на Корал", написа в страницата на гражданското сдружение "Да запазим Корал" Атанас Русев.

Според публикуваната във вторник по спешност специализирана кадастрална карта на района част от частните земи зад плажа са дюни и каквото и да е строителство върху тях е забранено. В същия ден регионалният министър Лиляна Павлова потвърди, че площта на имотите на трима частни инвеститори в района на Корал ще бъдат намалени за сметка на държавата. "Пясъчните дюни, разположени непосредствено зад морски плаж "Корал" попадат върху части от 12 бр. частни поземлени имоти. Общата площ на тези поземлени имоти е 150 дка, от които върху 78 дка са разположени дюни, което представлява 52 % от общата им площ", уточниха от регионалното министерство. Това означава, че испанската "Ибердрола" с проект за огромен ваканционен комплекс върху площ от 120 дка (блокиран от екоминистерството през 2014 г.), "Прайм пропърти БГ" АДСИЦ и "Корал резидънс" с няколко по-малки проекта (също блокирани), ще се простят с половината от терените си. Закупените през годините имоти от инвеститорите навлизат на територията на плажа, който е изключителна държавна собственост, обясни министър Павлова. Тя посочи, че това не е отчуждаване, а актуализация, скиците на въпросните частни имоти не са верни към момента и компаниите няма как да са собственици на части от плажа. Изпълнителният директор на Агенцията по кадастър Светослав Наков каза ден по-късно пред електронното издание "Club Z", че най-вероятно ще има отчуждения и на други морски терени, преминали в частни ръце. Но едва след актуализацията на картите.

Специализираните карти на плажовете могат да се превърнат в мощен инструментза гражданското общество.

Българското Черноморие предлага широк набор от парадокси - в Несебър дюните не са дюни, в Царево плажът не е плаж, масивни бетонни сгради на Камен бряг са рибарски заслони, а хотели край Варна са брегоукрепителни съоръжения. Крайният ефект е поредната демонстрация на регулаторната немощ на държавата и морски бряг, който е все по-отблъскващ за любителите на чистия досег с морето.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


23 коментара
 • ПАВЛА

  Дюните са под бетона. Нема такава държава.

 • 2
  shto_ne avatar :-P
  Планинар

  Браво на всички граждани и журналисти, които загърбиха егоестичната си нагласа "от мен нищо не зависи..., няма да си усложнявам хубавия живот..., други да се борят"...., и скочиха срещу престъпното бездействие на корумпираните служители и спасиха поне част от дюните по Черноморието ни.

 • Mishef

  Защо никъде в публикацията Ви не споменахте нищо за Къмпинг Китен и незаконната дейност на същата фирма от Къмпинг Юг ?????

  Видео по темата: https://www.facebook.com/iKiten.net/videos/vb.60501832023/10152663080692024

 • pinoccio

  Няма дюни бееее, не разбрахте ли?

  Има навят пясък, донесен или отнесен от морето или засипан с багери и инертни материали...

  Има огради, бетон, оскотели другари/мутри, корупция и беззаконие...

 • 5
  mariqna_t avatar :-(
  mariqna_t

  разказаха играта и на къмпинг Китен, направо си поревах! Същите престъпници от същата фирма!

 • mariqna_t

  Всичко е от невежество и алчност! Преди да сключат какъвто и да е концесионен договор, трябва да държат изпит, гарантиращ информираност за това, което ще стопанисват! Това са прости люде, водени единствено от мисълта как да си разширят кочинката! Съсипаха къмпинг Китен, боли ги @я, че ще платят мижава глоба! Съсипаха го завинаги!!!

 • 7
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  Дюните са там, където ще бъдат туристите по родното бетономорие - няма ги. Пълен провал на сезон 2015, твърдо дъно като бетона дето го леете.

 • 8
  ancho66 avatar :-|
  ancho66

  И пред устието на Велека, няколко стотин метра от реката, в Синеморец Неделчо строи поредната трета, огромна 4-5 или 5-6 етажна сграда. Макар,че от няколко дни има забрана на текущия строеж, вчера продължиха да строят и наляха още ОКОЛО 20 кубика бетон, за да довършат плочата. В едно и също време, когато по БНТ вървеше предаване за забрана на строежа. Това е типичното за България, едни забраняват чрез съда, но другите продължават да строят. ДНЕС НЕ СЕ СТРОИ. НЕ ЧЕ Е НЕДЕЛЯ, ами вали дъжд и работниците ги няма.

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  Гениалността на българските мошеници, които твърдо са в последната фаза на окончателното си видиотяване и оскотяване, е че реват и повтарят, че "това не са дюни" ДОКАТО ГИ УНИЩОЖАВАТ И ... СЛЕД КАТО СА ГИ УНУЩОЖИЛИ!!!

  Е да, чукундури, СЛЕД КАТО ВИЕ СТЕ ГИ УНИЩОЖИЛИ, ТЕ ВЕЧЕ НЕ СА ДЮНИ!
  Там, откъдето вие минете здраво място не остава, варвари! И горите ни вече не са гори, и язовирите и реките ни не са язовири и реки, и селата и стопанствата ни не са села и стопанства...
  КАКТО И БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ НЕ Е ДЪРЖАВА, СЛЕД ВАС!
  Много е верна тази приказка, за нашите червени боклуци и превъплъщенията и отрочетата им, че докато хората превръщат пустинята в рай, тези превърнаха рая в пустиня!

  "Дай му на простака пари и власт, за да видиш колко МАЛКО му е акъла!"

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  Не бях ходил от близко 20 години на нашето Черноморие, което някога страшно много харесвах и обичах.
  Все бях чувал, бях гледал, бях чел, бяха ми разказвали за варварското унищожаване на природата и брега и за безумното презастрояване, за огромното пране на пари там...
  Но това чудо, което видях, когато преди няколко години наех една кола да го разгледаме със семейството ни мина и най-безумните предположения и очаквания!
  В България наистина комунистите и наследниците им се доказаха, И ТО ПО ЕДИН БЕЗСПОРЕН И КАТЕГОРИЧЕН НАЧИН, че са ДИВАЦИ И ВАРВАРИ!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход