Лиляна Павлова: Държавата ще отчужди 78 дка частни имоти на "Корал"

Става дума на терени на три компании, върху които според специализираната карта на плажа попадат дюни

Снимка/ Сдружение "Да запазим Корал": 
От години плажът "Корал" е обект на сблъсъци между природозащитници, инвеститори и държавни институции
Снимка/ Сдружение "Да запазим Корал": От години плажът "Корал" е обект на сблъсъци между природозащитници, инвеститори и държавни институции    ©  Капитал
Снимка/ Сдружение "Да запазим Корал": 
От години плажът "Корал" е обект на сблъсъци между природозащитници, инвеститори и държавни институции
Снимка/ Сдружение "Да запазим Корал": От години плажът "Корал" е обект на сблъсъци между природозащитници, инвеститори и държавни институции    ©  Капитал

На повече от половината частни терени зад плажа "Корал" има дюни и държавата ще отчужди тези територии от собствениците им. Това става ясно от изказване на регионалният министър Лиляна Павлова, цитирана от БНТ, след катослед поредния скандал с излят бетон на къмпинг "Юг". Агенцията по кадастъра публикува редица специализирани карта на дюните, сред които е и такава на плажа до Лозенец, изготвена през 2013 г.

"Имаме специализирана карта, на която виждаме обозначени доста навътре дюните...Ще направим необходимото, което за съжаление не е предприето вече две години – намаляване на площта на тези частни имоти, казва министъра.  Става дума за 12 имота, повечето от които са собственост на испанската "Ибердрола", придобити през 2007 г. , както и на  "Прайм пропъртиз" и "Корал Резиденс".

От регионалното министерство уточняват, че в Закона за устройство на морското крайбрежие (чл. 6, ал. 8) е предвидена възможност, когато се образуват нови плажове, засягащи частни парцели, засегнатите имоти да се отчужди по реда на глава трета от Закона за държавната собственост по предложение на министъра.

И изведнъж откриха дюните...

Седем години по-късно гражданите още нямат пълен достъп до картите на плажовете, които показват къде има дюни и други образувания. А това трябваше да е факт преди повече от половин година. Законът казва, че те са изключителна държавна собственост, с тях не могат да се правят разпоредителни сделки, нито да се застрояват.
В разгара на скандала с бетона над къмпинг "Юг" от последната седмица Агенцията по кадастър все пак публикува 322 специализирани карти, част от които не са актуални, защото  са създадени преди скандала "Дюнигейт" в Несебър в края на 2012 г., след който пак бе разпоредено спешно ново картиране. Сега шефът на Агенцията по кадастър Светослав Наков обещава до два месеца актуалните данни да са качени онлайн.

Една от актуалните карти е на плажа "Корал", която показва, че има дюни върху 78 дка от общо 150 дка частни имоти. По-голямата част от тях са на "Ибердрола имобилариа". Испанската компания ги закупи през 2007 г. за над 30 млн. евро от "Витатур инвест", която пък ги е закупила на силно занижени цени от община Царево с идеята да построи голямо ваканционно селище. След поредица скандали и натиск от екоорганизации преди три години ДНСК спря разрешителните за строеж заради липса на екооценки. После проектът бе замразен.

Поредното нарушение

Междувременно пък bTV съобщи за пореден незаконен строеж - този път в природен парк "Странджа" край Синеморец. Изливането на бетон според регионалното министерство е започнало без  разрешение от екоинспекцията и на 15 април РИОСВ - Бургас, е издала заповед за спиране на строежа. Въпреки това е излята бетонна плоча, а техническият ръководител на обекта твърди пред телевизията, че не е получил документ, спиращ строежа.

Възложител е "Корк и Форк" ЕООД, София. Според Търговския регистър фирмата е собственост на Дарина Неделчева Петрова. Тя е дъщеря на бизнесмена Неделчо Петров Гинин, който притежава няколко хотела в Синеморец. Преди години името му нашумя като получател на имот за "крайно нуждаещ се" от община Царево, на мястото на който "бездомният" бизнесмен построи ваканционно селище.

 
Екоминистерството съди "Юлен" за неизплатени 180 хил. лв.

Екоминистерството съди концесионера на ски зона Банско "Юлен" за системно неизплатени суми през годините. По-малко от седмица след като "Дневник" писа за тези намерения на МОСВ (1 април 2015 г.), министър Ивелина Василева и изпълнителният директор на ПУДООС са завели искова молба в Софийския градски съд. Задълженията са записани в концесионния договор и са били предназначени за националния фонд за опазване на околната среда към ведомството. Става дума за близо 180 хил. лв.

Според МОСВ концесионерът има задължение по договор да плащане в полза на ПУДООС на суми в размер 5% върху сумата по концесионния договор. Клаузата за отчисленията към екофонда обаче е едно от нещата, по които страните спорят как точно се тълкува. Според "Юлен" въпросните 5% влизат в концесионната такса и не трябва да се плащат отделно. Адвокатът на "Юлен" Петър Петров заяви пред "Дневник, че фирмата не е получила все още препис от иска, но позицията на концесионера на ски зона Банско е, че претенциите на МОСВ са "изцяло неоснователни".