Правителството опитва да въведе минимална възраст за пенсия в сектор "Сигурност"

Предлаганите промени дават още привилегии за служителите в специалните ведомства

Вицепремиерът Ивайло Калфин обяви, че служителите в сектор "Сигурност" не искат да се пенсионират рано, но са "принудени"
Вицепремиерът Ивайло Калфин обяви, че служителите в сектор "Сигурност" не искат да се пенсионират рано, но са "принудени"    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Вицепремиерът Ивайло Калфин обяви, че служителите в сектор "Сигурност" не искат да се пенсионират рано, но са "принудени"
Вицепремиерът Ивайло Калфин обяви, че служителите в сектор "Сигурност" не искат да се пенсионират рано, но са "принудени"    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Кабинетът ще се опита да въведе минимална възраст за пенсиониране в сектор "Отбрана и сигурност". Социалното министерство предлага от 1 януари догодина тя да бъде 52 години и 10 месеца за военните и полицаите. След това този праг да се увеличава с по 2 месеца годишно до достигане на 55 години. В момента има единствено изискване за стаж от 27 години, 18 от които в съответното специално ведомство. Мярката има за цел да реши един от основните проблеми в пенсионната система – ранното пенсиониране в силовите ведомства. Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е предвидило още няколко промени в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), които са пуснати за обществено обсъждане и по думите на вицепремиера Ивайло Калфин ще бъдат внесени за одобрение от Министерския съвет в началото на май. Неговите надежди са до началото на лятната ваканция на Народното събрание (края на юли) промените да са гласувани.

Освен въвеждането на минимална възраст за пенсиониране всички останали промени, общо взето, са изцяло в полза на работещите в МВР, отбраната и затворите. Всъщност предвидената първоначална възраст е съвсем малко над средната ефективна възраст за пенсиониране в сектор "Отбрана и сигурност" – 52 години и 8 месеца през 2014 г. Към всичко това трябва да се добави и липсата на яснота дали това ще се случи, тъй като тепърва предстоят разговори със синдикатите.

Замазване на положението

Въвеждането на минимална възраст за пенсиониране вероятно ще има, защото границата е близка да сегашното ниво. "Въвеждаме възраст. От това няма как да отстъпим. Но мисля, че това няма да затрудни по никакъв начин работещите в силовите ведомства", каза министър Калфин при представянето на промените в петък. Споразумението с представителите на тези ведомства явно се е случило с цената на много компромиси от страна на правителството, тъй като служителите в сектор "Сигурност" запазват всички свои социални придобивки и дори получават допълнителни.

"Служителите в МВР и отбраната казаха по време на срещите, че и те не искат да напускат рано системата. Ранното пенсиониране обаче им дава увереност, че няма да загубят социалните си права. Включително 20-те заплати, които получават при пенсиониране", каза Калфин. Министърът е съгласен с тяхното твърдение и очаква предложеният пакет от мерки да спре тенденцията за ранно пенсиониране. Това обаче означава, че правителството ще продължи да плаща прескъпо за всеки пенсионирал се от системата или за всеки, който трябва да бъде съкратен. В момента една от основните пречки да се оптимизира съставът на специалните ведомства е именно размерът на обезщетенията.

Към всичко това се добавя още един бонус за работещите в сектора. "Служителите в специалните ведомства ще имат възможност да се пенсионират, без да напускат службата, като така си запазват работното място и могат да останат по-дълго в системата, ако тя има

нужда от тях", подчерта министър Калфин. Промяната според министъра е продиктувана от отпадналото през 2015 г. изискване за прекратяване на осигуряването при отпускане на пенсиите за осигурителен стаж и възраст за пенсионираните при трета категория труд. Предвижда се тя да бъде приета от 1 юли 2015 г. и по отношение на служителите в сектор "Сигурност и отбрана". Това означава, че всеки пенсиониран военен или полицай, независимо на каква длъжност, ще може да остане в системата след пенсионирането си и получаването на 20-те заплати компенсация.

Друг бонус за е възможността на бивши служители, които не са на служба към момента, но имат навършени необходимите възраст и стаж, също да придобият право да се пенсионират. Т.е. всеки излязъл от системата и работещ в частния сектор да може да се пенсионира при много благоприятни условия и да получи 20 заплати. "С промените даваме възможност на хората, натрупали изискуемите възраст и стаж, да упражнят правото си на пенсиониране", подчерта министърът.

Трудните промени

Засега не е много ясно дали предложенията ще бъдат одобрени. В края на 2014 г. служители на МВР, правосъдното и военното министерство излязоха на протест срещу служебния социален министър Йордан Христосков заради споменаването на възможността за премахване на ранното пенсиониране. В шествието тогава участваха само неколкостотин души, но това беше достатъчно, за да се прекрати всякакво говорене по тази тема.

Освен това на брифинга в петък социалният министър Ивайло Калфин спомена, че служителите в сектор "Сигурност и отбрана" не са особено склонни да се въведе разделение на вида труд в специалните ведомства според риска на работата. Министърът беше обявил по-рано, че е възможно да се въведе разделение на категорията труд според риска. Така чиновниците ще бъдат назначени по Закона за държавния служител. По неговите думи се водят разговори с вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, но засега няма яснота дали ще се случи.

Не е ясно и дали синдикатите в МВР ще се съгласят минималната възраст за пенсиониране да се въведе за всички служители. Според Калфин исканията са промените да действат само за новоназначените служители.