Заби ли казусът "Бисеров"?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Заби ли казусът "Бисеров"?

Заби ли казусът "Бисеров"?

Може ли прокуратурата да разследва корупция по висшите етажи на властта

11662 прочитания

© Велко Ангелов


В понеделник медиите съобщиха, че Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е излязла с решение, че бившият зам.-председател на парламента и зам.-председател на ДПС Христо Бисеров не е бил в конфликт на интереси.

Става дума за дейността на Христо Бисеров като народен представител за периода 2009-2013 г. Тогава неговата съпруга и двамата му синове са имали дялове във фирми, които се занимават с производство на енергия от възобновяеми източници, а от своя страна Бисеров е предприемал "законодателна инициатива по отношение на нормативни актове", касаещи именно зелената енергия.

Комисията приема, че действително Бисеров е внасял законопроекти, свързани с енергетиката и ВЕИ, докато негови близки роднини са имали интереси в този бизнес, но конфликт на интереси не е имало. Според нея в крайна сметка всичко зависело от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която била независим орган. Или в други случаи Бисеров не е участвал в разискванията в правната комисия и няма доказателства как е гласувал, а пък в пленарната зала единствено е подкрепил по време на обсъждане на законопроектите да присъстват служители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), но отново не е участвал  в гласуването на внесения проектозакон, нито се е изказвал по него.

Решението на Комисията по конфликт на интереси, с което е оневинен Бисеров, може да бъде протестирано от прокуратура. Но не това е най-важното, а сюжетът, в който комисията (успяла да генерира през седемгодишното си съществуване само и единствено корупция и скандали) разравя отгоре-отгоре.

Същият този сюжет

за ВЕИ бизнеса на семейството на Бисеров седи в основата на разследването срещу него, което прокуратурата шумно обяви в ноември  2013 г. Тогава Бисеров и доведеният му син Ивайло Главинков бяха привлечени като обвиняеми за пране на пари, а депутатът от ДПС - и за това, че е скрил данни от Сметната палата.  

Година и половина по-късно, няколко дни след като главният прокурор Сотир Цацаров обеща обвинение "до Великден", Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт. На съд обаче беше предаден само Христо Бисеров, но не за пране на пари, а за укриване на данъци, валутно престъпление и за недекларирането пред Сметната палата на притежаваните от него сметки в Швейцария.

Тук ще отворим една голяма скоба. Прокуратурата приема, че скривайки данни пред Сметната палата, Бисеров е извършил престъпление по чл. 313 от Наказателния кодекс (който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева).  Макар и всяка година Сметната палата да установява стотици разминавания между подадените от няколкото хиляди висши държавни служители декларации и притежаваното от тях имущество, прокуратурата е решила на два пъти да приеме, че е налице престъпление по този текст - първият случай беше срещу бившата шефка на данъчните Мария Мургина, а вторият - срещу Бисеров. В казуса с "Мургина" (общото между нея и Бисеров е, че държавната машина се задейства срещу тях с цялата си сила чак когато преди това беше снето доверието на подкрепящите ги властови кръгове) Върховният касационен съд (ВКС) прие, че декларациите пред Сметната палата не попадат в тези, визирани от чл. 313 от НК, защото подателят не декларира в тях нищо пред държавата (защото трябва да го е направил с данъчната си декларация), а пред обществото, което има право да научи всичко за имуществото му. Тази теза се възприема и от по-голямата част от юристите. Прокуратурата, която е единна и централизирана и не би трябвало (не че не го прави постоянно) да продуцира противоречива практика обаче мисли - поне в казусите с Мургина и Бисеров, че престъпление е налице. Тук не става ясно защо в останалите стотици случаи на несъотвествия, които Сметната палата установява всяка година, държавното обвинение мълчи. Но това е друга тема.

Всъщност

Голямата липса

в обвинителния акт срещу Бисеров е обвинението за пране на пари. От източници в държавното обвинение "Капитал" научи, че делото срещу бившия депутат от ДПС е било разделено в тази му част и в момента разследването продължава в Софийска градска прокуратура (СГП), а по-вероятно в лустросаното и чисто ново АСЗ - антикорупционно специализирано звено.

То се води от прокурор Боряна Бецова, при която, както стана ясно, има силна концентрация на дела с ресор ДПС - по сигнала срещу Пеевски от Протестна мрежа, по сигнала на ПИК срещу Протестна мрежа, срещу министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов и др.

С какъв интензитет и успех върви това дело - едва ли скоро ще научим, защото за разлика от първоначалната си словоохотливост по казуса "Бисеров", днес държавното обвинение е господар на мълчанието по този случай. Изпратихме въпроси за хода на разследването до говорителя на СГП прокурор Павел Панов, на които вероятно ще получим отговор след две седмици. А те вероятно ще гласят, че разследването е в срок.

Големият проблем на държавното обвинение е, че не може да убеди швейцарските власти да разкрият банковата тайна на притежаваната от Бисеров сметка. От източници в прокуратурата "Капитал" научи, че те вече са отказали, защото българските власти не са били достатъчно убедителни в аргументите си за това кое е т.нар. предикатно деяние (престъплението, с което са били придобити "мръсните" пари, преди да бъдат изпрани) на бившия депутат от ДПС. Властите в швейцария съобщиха, че са получили допълнено запитване от българската прокуратура на 16 март и то все още се разглежда.

Източниците ни в държавното обвинение разказаха, че разследващите търсят предикатното престъпление именно в посока ВЕИ дейността на фирмите на роднините на Христо Бисеров, но без особен успех.

Внесеното преди месец обвинение срещу бившия зам.-председател на парламента

Изглежда разочароващо

защото не отговаря на първоначалните заявки на прокуратурата. Днес разследващите знаят, че Бисеров има сметка в Швейцария, както и че от нея са излизали едни пари (за които е бил обвинен, че не е декларирал пред НАП и БНБ) и те са отивали по друга сметка, но не знаят нито откъде идват, нито при кого отиват. Сметката в чужбина на бившия депутат от ДПС на практика е черна кутия, която прокуратурата не може да отвори, защото за момента не е в състояние да убеди властите в Швейцария, че тези пари са придобити от престъпна дейност.  

Да, предаването на Бисеров на съд за формални престъпления може да изглежда в очите на някои като борба с престъпността в стил  "Ал Капоне е осъден за укрити данъци" (и пак, бившият депутат трябва първо да бъде признат за виновен, което ама хич не е сигурно).

Същинската част от разследването, така шумно обявено от прокуратурата, е установяването на източника на придобитите средства. А доколкото Бисеров е в политиката от началото на прехода, трудно можем да приемем, че произходът на тези средства може да е различен от корупция.

Именно в мандата на прокуратурата, ДАНС и всичките специализирани звена е да установят механизма на корупцията. Нещо, което от няколко години успяват да правят в Румъния.

В понеделник медиите съобщиха, че Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е излязла с решение, че бившият зам.-председател на парламента и зам.-председател на ДПС Христо Бисеров не е бил в конфликт на интереси.

Става дума за дейността на Христо Бисеров като народен представител за периода 2009-2013 г. Тогава неговата съпруга и двамата му синове са имали дялове във фирми, които се занимават с производство на енергия от възобновяеми източници, а от своя страна Бисеров е предприемал "законодателна инициатива по отношение на нормативни актове", касаещи именно зелената енергия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  igla avatar :-P
  Time is on my side

  "Източниците ни в държавното обвинение разказаха, че разследващите търсят предикатното престъпление именно в посока ВЕИ дейността на фирмите на роднините на Христо Бисеров, но без особен успех."

  В нормалните държави властите тръгват от престъплението към наказанието, а тук... както винаги наобратно. Първо гръмва новината по утвърден цацаратурен модел, а след това започва да се търси престъплението.

 • dimko

  Това означава, че първият и още друг милион на всяка от знайните и до днес видими далавери от началото на "прехода", са от първоначалното хнатрупване ... Всички помним, лишенията ви от закуски и прочее ...
  Амнистирани сте, национални айдуци - продължавайте и днес, с нас да търсите причините за батака, в който сме набутани и заедно - Хреформа да завъртим ...

 • 3
  chicago514 avatar :-|
  chicago514

  Май да.

 • 4
  hodounski avatar :-|
  hodounski

  Защо никой не пита ,дали притежаваните пари отговарят на доходите му?Откъде са му парите?

 • 5
  mmommo445 avatar :-|
  Mmomo

  бойко да глоби бисеров едни 200 лв, да му се скара да не прави така, и да продължават напред герб и дпс.

 • 6
  cobanmaala avatar :-|
  чобанмахала

  Изглежда в определени места и по определени направления доходите на Бисеров се пресичат с това на други лица от мутрополитическия елит на България. И затова, ако се покажат едните доходи" като "пране" ,то ще лъснат или веднага или при следващ "преглед" и другите и всичко се замита,както е в "българския етнически модел".А той нямо нищо общо с етносите. Просто на една част от мутролигархията и дадоха на оперативно подчинение един етнос. Това е нашият принос в направляването на политическите процеси при използването на етническите различия за решаването на икономически проблеми.

 • 7
  elviejo avatar :-|
  elviejo

  "Заби ли казусът "Бисеров"? Може ли прокуратурата да разследва корупция по висшите етажи на властта"

  Не може, защото не и остава време от фабрикуването на нескопосани поръчкови обвинения срещу Волен Сидеров и Атака?!

 • 8
  svd avatar :-|
  не на безразличието

  те ако не бяха някои партньорски служби едва ли щеше да има нещо за него,по скоро щеше да си гледа кефа в парламента...

 • 9
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  "Същинската част от разследването, така шумно обявено от прокуратурата, е установяването на източника на придобитите средства. А доколкото Бисеров е в политиката от началото на прехода, трудно можем да приемем, че произходът на тези средства може да е различен от корупция."

  И цялата тази работа, освен официалното потвърждението от Швейцария за наличието на тези пари и движение по сметките, става по един доста прост и достъпен начин - чрез разследване и разпитване на Бисеров и семейството му.
  И тук е големия препъни камък, тези, които "научиха" изпреварващо за сигналите срещу Бисеров, при това от външен, а не от вътрешен (опази Боже:)) източник сигнали, освен че тихомълком и без никакви обяснение ( то има ли кой да ги пита) го извадиха от употреба, но сега, понеже се безпокоят, че ако бъде реално разследван и осъден, може да реши да стане защитен свидетел, да сключи сделка и да натопи тези, с които и покрай които е получил възможността да върти и собствените си далавери и за това са взели мерки, службата която на практика открито ги обслужва ( за прокуратурата става дума), бавно и тихо да го пусне това разследване и дело, така както постъпи и с делото срещу Марио Николов.
  С комбинации от "грешки", пропуски, неправилно формулирани обвинения и ако все пак се стигне до съд, ако трябва на по-късен етап, съдията ще бъде компрометиран ( да речем като Ченалова) и дори защо не и убит... и делото ще трябва да започне от начало, докато изтекат всякакви давностни срокове.
  Та схемата е проверена, обезпечена с верни изпълнители и само очакваните реформи и размествания могат да объркат плановете на стоящите над Бисеров.

 • 10
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  До коментар [#1] от "Black Ice":


  [quote#1:"Black Ice"]В нормалните държави властите тръгват от престъплението към наказанието, а тук... както винаги наобратно. Първо гръмва новината по утвърден цацаратурен модел, а след това започва да се търси престъплението.[/quote]

  Дори и така да беше, пак щеше да е по-добре в сравнение със сегашното дередже.
  Между другото тази 'новина" нямаше никога да гръмне, но понеже сигнала е от външна служба и държава, нямало е как да го скрият.
  Затова сега обвинението, след новината, не търси престъплението, напротив, то има важната задача, как по успешно да го скрие, замаже, забави, докато престане да бъде новина - виж "Октопода", виж делото срещу Марио Николов и маса други подобни, които къде с нарочни грешки, къде със загуба на документи, ако трябва със "загуба" на свидетели и т.н., докато съда поради липса на доказателства установи, че човека е невинен.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK