🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Източването на милиарди чрез инвалидни пенсии остава

Социалният министър Ивайло Калфин обеща решение, но не каза кога

Предложението на Ивайло Калфин е да има втора комисия след ТЕЛК, която да преценява индивидуално всеки човек
Предложението на Ивайло Калфин е да има втора комисия след ТЕЛК, която да преценява индивидуално всеки човек
Предложението на Ивайло Калфин е да има втора комисия след ТЕЛК, която да преценява индивидуално всеки човек    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Предложението на Ивайло Калфин е да има втора комисия след ТЕЛК, която да преценява индивидуално всеки човек    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инвалидните пенсии са един от най-тежките проблеми на системата - броят им е почти един милион, а разходите за тях надхвърлят 1.36 млрд. лв. годишно.

Решението на проблема с огромния брой фиктивни инвалидни пенсии, чрез които се източва системата, няма да намери място в пакета от мерки, който ще бъде внесен за одобрение в Министерския съвет в началото на следващия месец. Това стана ясно от думите на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин. В края на миналата седмица той представи промените в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), свързани с ранното пенсиониране в силовите ведомства. Инвалидните пенсии са един от най-тежките проблеми на системата - почти един милион получават, а разходите за тях надхвърлят 1.36 млрд. лв. годишно.

За да се намали фиктивният им брой, министър Калфин има идея след медицинската експертиза, давана от ТЕЛК, да се минава и през втора комисия, съставена от лекар, социален работник, както и от представители на НОИ и агенцията по заетостта. "За да не забавим всичко, което до момента сме направили, предпочитам да спазим поставения срок и до лятото да сме приключили темата с пенсионната система. Успоредно с това ще работим и по темата, свързана с инвалидните пенсии", каза Калфин. Според него създаването на подобна комисия изисква разписването на определени стандарти и промяна в няколко закона, което изисква допълнително време. Социалният министър отказа да се ангажира с конкретен срок за приемането на така необходимите мерки срещу източването на пенсионната система. На въпрос дали е възможно да се случи до края на тази година Калфин отговори: "Не съм най-добрият експерт в тези стандарти. А основата за работата на втората комисия са именно те."

Големият брой и разход

Фиктивните пенсии, раздавани на база намалена работоспособност, са основен проблем за стабилността на пенсионната система. Данните на НОИ показват, че общият брой на пенсиите, отпускани през 2014 г. на основание намалена трудоспособност, са над 907 хиляди. Това е струвало на НОИ около 1.36 млрд. лв. през миналата година при общо разходи за пенсии от над 8 млрд. лв. Естествено, част от хората наистина са извън пазара на труда по медицински причини, но за по-голямата това е лесен източник на доход и път към излизането в пенсия.

По думите на министър Ивайло Калфин половината от новоотпуснатите през 2014 г. пенсии са инвалидни. Това надхвърля данните на  НОИ за 30%. "Броят на пенсиите по инвалидност се увелича, когато расте безработицата", каза министърът в интервю за bTV, като според него това показва ясно, че голяма част от хората ползват тези средства не защото имат увреждания, а защото им са необходими допълнителни пари.

Трудно разбирателство

"Всички са съгласни, че ако не пипнем нищо, няма да може да увеличим пенсиите", коментира социалният министър, който имаше предвид цялостната промяна на пенсионната система. Най-голям консенсус има именно по темата с инвалидните пенсии. Проблемът е признат както от участниците в тристранката, така и от всички експерти. Въпреки това обаче тази най-належаща мярка се оставя за накрая.

Една от основните причини е, че има сериозно разминаване във вижданията между социалния министър и здравния министър Петър Москов. Още когато темата с инвалидните пенсии стана актуална в началото на тази година, здравният министър заяви, че ТЕЛК-овете трябва да бъдат закрити, а експертизата да се дава от лицензирани лекари, които да поставят диагнозата. След това социални работници да преценяват на тази база кой от какви социални придобивки има нужда. Това беше отхвърлено категорично от вицепремиера Калфин. Според него социалните работници нямат капацитета да преценят от каква помощ има нужда човек на базата на медицинската експертиза.

Министър Калфин заяви в петък, че има сформирана работна група, в която участват представители на двете министерства. "Основната идея е да се прави индивидуална оценка и да се преценява какво може да работи всеки човек. Това обаче предполага да се изработят стандарти и в тази връзка работим с Министерството на здравеопазването", каза Калфин. В началото на март, когато правителството обяви своите предложения за промяна в КСО, министър Калфин заяви, че "предстоят разговори със здравния министър Петър Москов". Това предполага, че такива не са водени между януари и март, когато уж бяха най-интензивните разговори за оптимизацията на пенсионната система. Резултатът до тук: сигурно е, че правителството иска да вдигане осигуровките, а привилегиите за ранно пенсиониране на военни и полицаи и инвалидните пенсии ще се мислят, но друг път.

23 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  fonche avatar :-|
  Иван
  • - 5
  • + 54

  Най-лесно е да ни вдигнете на нас данъкоплатците осигуровките, понеже ние сме примерни, изпълняваме си гражданските задължения и сме балъци че за всичко това си мълчим. 1 милион инвалидни пенсии???? 1.36 млрд. лева на година от които според мен 1 млрд са за фиктивни пенсии. Това са само разходите на държавата към тях, а колко са пропуснатите ползи ако тези почти милион работят и плащат осигуровки? Калфин и Москов да се стегнат, да използват доверието което имат от гражданите и да оправят мизериите че търпението е на изчерпване.

  Нередност?
 • 2
  chicago514 avatar :-|
  chicago514
  • + 6

  Що бе?

  Нередност?
 • 4
  antipa avatar :-(
  D-r D
  • - 3
  • + 47

  Гледах по телевизора преди време репортаж от циганската махала на Видин. Репортерката показа маса мургави пенсионери с инвалидни пенсии.
  Аз не поставям под съмнение евентуалните им заболявания, а недоумявам как хора с интелект на ... са събрали купа документи, за да се явят успешно пред ТЕЛК???
  Намекът от репортажа беше, че с парите от НОИ партии си плащат гласуванията по изборите и си оформят твърд платен от всички нас електорат.
  Политическата класа няма интерес да премахне тази си "гениална" хрумка. Няма и кой да я принуди...

  Нередност?
 • 5
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси
  • - 5
  • + 10

  Калфин и той повече говори,по-малко казва нещо.

  Нередност?
 • 6
  kukuband avatar :-P
  kukuband
  • - 7
  • + 30

  Ей, това инвалидната пенсийка си е голяма далавера, кихнеш 500 лв. , толкова върви средно инвалидноста, а после може и фирмичка да си направиш и пак да цуцаш от държавата, абе супер си е измислено, ще взема и аз да проуча схемата по-добре!

  Нередност?
 • 7
  bigspout avatar :-|
  bigspout
  • - 10
  • + 11

  Това правителство първо стреля а после пита.
  Калфин да прочете конституцията основния закон в България и да преведе законодателството към нея.Инвалидната пенсия е колкото социялната около 120 лева. С нея неможе да се осигори нормално съществуване на човек с ограничена трудоспособност.
  Просто се подпомага да има равенство между хората.
  Ако здрав работи за 1000 лева то инвалид ако бъде нает ще е на минималната заплата с която също неможе да се живее.
  Колкото до раното пенсиониране на инвалиди които вземат по висока пенсия от социялната, тези хора са работили яко когато са били здрави и са внасяли здравни осигоровки.Никой не е застрахован да не се разболее.
  Имаше един министър Минчо Коралски кито е на инвалидна количкла и взима инвалидна пенсия и работи в държавна агенция и взима заплата.

  На калфин и на останалите искам да кажа че недъгавите по време на Османско робство са били освободени от данаци.

  Нередност?
 • 8
  cormoranstrike avatar :-|
  cormoranstrike
  • - 7
  • + 7

  До коментар [#1] от "Фоуч":

  Кралят-слънце няма да позволи на Калфин и Москов да нарушат статуквото ....

  Нередност?
 • 9
  cormoranstrike avatar :-?
  cormoranstrike
  • - 2
  • + 34

  До коментар [#7] от "bigspout":

  Тук не става дума за хората, които наистина са инвалиди, а за една прослойка здрави, прави тарикати, които източват системата. Приятел за съпруга ми - здрав, прав мъж, на 40 години, който спортува редовно, с добри доходи, получава инвалидна пенсия, затова, че някога е имал скъсани колянни връзки,които не са излекувани правилно и не може да прегъва крака си лесно...

  Нередност?
 • 10
  reaper33 avatar :-|
  не на безразличието
  • - 1
  • + 9

  естествено че калфин не пипа главния проблем тия така наречени инвалидни пенсии и невнасянето на осигуровки или внасяне но не в пълен размер,според мен заради тия неща НОИ губи около 40% от парите си а тоя вчера обясни че висшите военни ще могат да се пенсионират и пак да останат на служба? Абсолютен нонсенс....тоя тотално ми падна в очите хипер некадърник хипер...........

  Нередност?
Нов коментар