Какво затруднява предприемачеството в България

Сред пречките са неясните регулации, липсата на кадри и на предприемаческа култура, смятат експерти и представители на бизнеса

Участниците в дискусията смятат, че стъпките за развитие включват изграждане на предприемаческа култура и повече видимост
Участниците в дискусията смятат, че стъпките за развитие включват изграждане на предприемаческа култура и повече видимост    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Участниците в дискусията смятат, че стъпките за развитие включват изграждане на предприемаческа култура и повече видимост
Участниците в дискусията смятат, че стъпките за развитие включват изграждане на предприемаческа култура и повече видимост    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Неясните регулации, както и ограниченията, които оказват върху бизнеса, са едни от основните врагове на предприемачеството по принцип. В България пречка за развитието на тази среда е и липсата на кадри, както и на изградено предприемаческо мислене. Тези проблеми очертаха експертите и бизнесът по време на дискусията "Предприемачеството и неговите противници. Как да освободим творческата си енергия", организирана от Фондация за свободата "Фридрих Науман". Участниците посочиха още необходимостта от положителни примери, за да се подобри имиджът на предприемача в страната, както и за да се изгради у младите хора идея за възможностите, които предприемачеството предлага.  


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  m_style avatar :-|
  m_style

  Основният проблем е административният произвол и отглеждането на всякакъв вид мастодонти в ущърб на свободния пазар. "Държавата на благоденствието" се е превърнала в държава на социалното подпомагане и има пряк интерес от зависими наркомани - социално слабите, без професия и квалификация и често без каквото и да било желание за труд, на които тя обещава, а и често дава безплатни транквиланти! Срещу мин. раб. заплати държавата си затваря очите за условията на труд в мини, болници, образование... Стимулира пряко развитието на разни вериги и картели, като им произвежда наготово инфраструктура, раздава им концесии, ЗОП-ове... Прави им отстъпки дори при процеса на документиране на приходите /БДЖ, Соф. вода, ЕРП-та, Топлофикации и др./. И накрая, но може би на първо място - малкият бизнес няма никаква правна защита на собствеността. То са предназначения, то са регулации на имоти, то са общински рекети, като такса "битови отпадъци", то изобщо е чудо, че разумен човек иска да прави бизнес в България. За това и инвестициите като цяло отдавна ги няма!

 • traveler1

  Истината е, че няма никаква перспективност за малък и среден бизнес в България, ако нямате депутат или някой в министерство да ви пробута обществена поръчка примерно. Като откриете нова фирма, трябва да търсите клиенти на пазар на, който няма никакъв финансов ресурс, дори и потенциалните ви клиенти да имат нужда от това което предлагате. Като прибавим роднинските обвързаности при доставката на материали и почти пълната незаинтересованост(ако не ги заинтерсувате лично с определен процент) на хората, от които зависи да решат дали да вземат точно от вас, картинката става съвсем "розова".
  Живеем и работим в родовообщинска икономика, в която всеки нов бизнес е по принцип обречен, ако не спазва "традициите в родното бизнес общество". На практика няма начин да оцелеете от собствени постъпления в такава среда.
  За капак нормативната база е такава, че дори и да сте само един човек във фирмата, то задължително трябва да плащате на счетоводител и юрист, защото всичко така е усукано че няма начин да се оправите сам ако нямате 3-4 висши образования.
  Това е само малка част от абсурдите при правене на бизнес в България, които пречат не само на родните фирми, но и на новите малки и средни чужди инвеститори.
  За тези, които идват, за да не плащат данъци и да използват незаконно евтина ръботна ръка, проблеми няма, тъй като от спестените пари плащат процент на когото и където трябва за да продължавата с беззаконията си.

 • 3
  hipokrat avatar :-|
  hipokrat

  Горното мнение ми прилича на такова на анархист псевдо-предприемач. А такава категория предприемачи не искаме в БГ!

 • 4
  hipokrat avatar :-|
  hipokrat

  Имам предвид мнението на m_style

 • 5
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  То,право да си кажем,истинският предприемач не би трябвало да среща особени затруднения в преодоляването на пречки от всякакъв характер.Той трябва да е по-умен от държавата,която си е поставила за цел да го няма,с всичките й институции,вкл. съдебната система,да е по-информиран и по-гъвкав от партийно-държавната олигархия. Еврофондовете,наистина,дават допълнителна сила на неговите противници,в това спор няма,но все пак....

 • 6
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Полезно е да се дискутират пречките пред приемачеството.Но пък и не трябва да се внушава че те са прекалено големи и предприемачите в България трябва да чакат нещо коренно да се подобри.Ето,на хоризонта се задава планът Юнкер,който си е ново анти-предприемаческо мероприятие,кой знае този план какви проблеми ще създаде и какви пожари ще се гасят след това.

 • 7
  m_style avatar :-|
  m_style

  До коментар [#4] от "hipokrat":
  За разлика от теб, НЕЩАСТНИКО, аз практикувам частен бизнес в БГ от доста време и не само съм оцелял... Но полуидиот като теб, с тенденция да стане завършен 100% такъв, едва ли може да проумее за какво иде реч. Иначе да - и ние и администрацията сме учили в едни и същи училища, но по-добрите се реализираме в практиката. Въпросът е, че нашата държава и такива като теб, не могат да проумеят, че такива като мен не са зависими колкото теб от твоето правителство... Както виждаш нито един "нормален" предприемач не се вихри по медиите, не реве за пенсия и не иска държавни помощи и програми. Не се оплаква от продължителността на работния ден, не ползва отпуска и разни други чиновнически социални пакети и придобивки... Но това не значи, че ми харесва олигархо-мутренския модел и посегателствата върху частната собственост и инициатива. Не знам какво наричаш анархия, но картелно-държавният бизнес и ЗОП не е нормалният ред!

 • 8
  velian avatar :-|
  volarok

  У нас вместо мутри вече се пращат прокурори и данъчни и те вършат същата работа по отнемането на чужд бизнес.

 • 9
  raimond avatar :-?
  Meister Eckhart


  абе хора, какви регулации, идете в западна европа да ви се изправят косите от регулации и данъци.Кадри няма, вярно е, ама ,който иска да си ги обучи.
  България е рай за бизнес.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата