Коментари Daily 22 април - Правото като инструмент на политическата класа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Коментари Daily 22 април - Правото като инструмент на политическата класа

Коментари Daily 22 април - Правото като инструмент на политическата класа

И още: От "Нотр Дам" до КТБ - институционални пичове; Средното образование - надграждане на паянтова основа

3947 прочитания

© Цветелина Белутова


Пъзелът КТБ

Всички прихващания и цесии между депозанти и кредитополучатели в КТБ ще бъдат отменени с законова промяна при второто четене на актуализацията на бюджета в Народното събрание.

Бойко Борисов, премиер, на среща с Асоциацията на търговските банки, 20 ноември 2014 г.

Договорите за цесии, сключени след затварянето на КТБса законни. Днес съдът е излязъл с решение за неплатежоспособността на КТБ с начална дата 6 ноември 2014 г.

Владислав Горанов, финансов министър, 22 април, 2015

Правото като инструмент на политическата класа

От интервю с адв. Ивайло Дерменджиев от адвокатско дружество "Симеонов и Дерменджиев", член на Международния арбитражен съд в Лондон, пред "Клуб Z".

Датата, която предложи БНБ на заседанието в съда, е 30 септември 2014 г. Тя съвпада със съответните отчети, когато е одитирана банката, и в тях беше установено, че е с отрицателен капитал. Припомням, че Фондът за гарантиране на влоговете в банките, както и акционерите се присъединиха към тази дата.

Ако се установи, че неплатежоспособността на банката е от датата, когато й беше отнет лицензът (6 ноември 2014 г., каквото е решението на СГС в сряда - бел. ред.), тогава нещата вече са ясни - всички цесии са редовни.

Това е един обществен интерес, който е свързан с една огромна сума - близо 1 млрд. лева. Но нещата не са никак прости. Това създава условия за  работа на адвокати за години напред. Приетите промени в Закона за банковата несъстоятелност  по-скоро  промениха статута на квесторите с този на синдиците в периода на особен надзор. Защото квесторите имат по-ограничени права от синдиците.

Изведнъж се чува, че са се случили едни цесии, които са ощетили Фонда за гарантиране на влоговете с 800 млн. лв. и много бързо се приема едно законодателство, което трябва да намали тази сума - от 800 да станат 300 милиона. Т.е. половин милиард лева да бъде разпределен по друг начин.

В единия случай ще загубят фирмите и физическите лица повече, а ще спечели държавата. В другия случай, ако цесиите бъдат признати, те ще загубят повече, но ще спечели държавата. Трябва да има някакъв баланс, който е трудно като юрист да ви кажа точно къде е.

Фирмите казват: Ние, като си загубим парите, ще уволним хората, ще фалираме, защото не можем да работим, и ще създадем проблем за държавата, защото всички тези хора отиват на социални помощи. Но, от друга страна, държавата казва: Да, но ако ние бъдем ощетени, Фондът за гарантиране на влоговете ще намали ресурсите си и ние трябва да теглим нов държавен заем, който всички да изплащаме заедно.

И тук въпросът е: Кой трябва да го плаща това - дали всички заедно, защото, когато теглим държавен заем, това се отразява на всички, които плащат данъци, или на една малко по-ограничена група хора и фирми, които са правили някакъв бизнес, но не са били достатъчно гъвкави и не са разбирали накъде отиват нещата. Т.е. кой е по-привилегирован и кой - по-малко от обществено-политическа гледна точка.

Правото е един инструмент на политическата класа, която в случая се възползва от него.

Коментар +

Обявяването на 6 ноември 2014 г. за дата на несъстоятелността на КТБ означава, че държавата ще събере по-малко пари. Правителството не иска да наеме фирма, която да проследи паричните потоци от КТБ и да върне средствата. Подозирам, че се създава лоби, което манипулира истината за КТБ и съм убеден, че ще бъде скрита. Няма да видим и Цветан Василев в България.

Георги Кадиев, депутат от БСП, пред БНТ

От "Нотр Дам" до КТБ 

Институционални пичове

На всичкото отгоре тези хористи цял живот са на държавната ясла и папат. Всеки получава 35 евро дневни по закон. Не може при едно държавно мероприятие, хора, които са и на държавна служба, да получават хонорари. Защо на мене например не ми платят за реклама?! Аз поисках ли хонорар, че представям България и българската култура на най-престижните места? Аз работя за българската държава. А някои се занимават с всичко друго, но не и с достойнството на българския народ. Докога аз ще работя за достойнството на моя народ?!

Всички журналисти, които съм акредитирал - аз уважавам българските журналисти - имат право на самолетен билет, средства за хотелски разходи и 35 евро дневни – така обезпечава законът за командировките. Всичко им е обезпечено на моите приятели-колеги.

Вежди Рашидов, министър на културата, пред агенция ПИК

Хорът не е държавен, аз съм ги помолил да дойдат в Париж, защото те са прекрасни певци и съм отворил вратите на най-легендарния храм "Нотр Дам". Те вдигнаха 1200 човека на крака на бис, а сега излиза един тенор и оплюва цялата работа за 50 лева хонорар ли? Това ли е цената на българското достойнство? Искате да убием Валерия Велева за това, че пише книги? Тя дойде и я представи по прекрасен начин, какво й е на жената, написала си е книгата, огромен беше интересът към нея.

Вежди Рашидов пред bTV

Защо някой, когато иска да използва услугите на друг, смята, че те са безплатни? Моят въпрос не е за това дали опират до 100-200 лева, до което го сведе Министерството на културата, а  принципно защо дейците на културата не получават заслуженото и как да оцеляват в България, и не влизаме ли в крив популизъм.

Едни хора, които ми говорят как трябва да правя престиж без пари, бъркат основни правила. Аз не съм избирал Вежди Рашидов и неговата партия, но аз съм данъкоплатец и хората, които са власт, на получават заплатата си от такива като мен.

Георги Петров, разбунтувалият се певец от хора "Йоан Кукузел-Ангелогласния", пред в. "Труд"

  Оказва се, че това никак не е било благотворително мероприятие в прослава на родината, а комерсиално събитие на цена 20 € билетчето. Бай Ганьовците се похвалиха, че е имало 1200 човека х 20 € = 24.000 € приходи. Въпросът е #КОЙ прибра парите от това събитие, което иначе е ЗА ПРЕСТИЖ, А НЕ ПАРИ. И колко от тези 24.000 € ще бъдат в полза на хористите от "Йоан Кукузел-Ангелогласния". И още, и още, и още въпроси...

@Darina Takova, Facebook

Ако изпълнителите са получили само командировки, а не заплащане за комерсиален концерт, който е генерирал приход, то тогава това е грубо нарушение на закона. Те може и трябва да изискат хонорар, и то според френското законодателство, за най-малко 20% от постъпленията от прихода на концерта. Най-добре да се консултират с адвокат, запознат с френското законодателство.

@Теnko Slavov, Facebook

Аз съм против политическия радикализъм. "Реформатор" в голяма степен е обратното на "революционер". Не приемам реплики от рода: "Защото Вежди Рашидов е простак, трябва да напуснете правителството!" Не може да се напуска правителство, защото някой се е държал като простак.

Радан Кънев, лидер на ДСБ, пред студенти от НБУ

 
Реформаторският блок, подтиквани от "младите консерватори", започват да мислят себе си като институционални пичове, а нас - за опасни радикал-разрушители на институционалността. Жалко. Уж не бяха такива хора. Ама тоя филм и друг път сме го гледали. И: где са днес звездите му?

@Evgenii Dainov, Facebook

Министърът на културата Вежди Рашидов е спасил милионите си в КТБ с две цесии, става ясно от публикувани документи. Едната цесия - за 661 122.53 лева - е с фирмата на Богомил Манчев "Риск инженеринг", а другата е за 1 939 995.52 лв. - с "Кимпекс енерджи" АД.

Репортер на OFFNews потърси г-н Рашидов за коментар, но той не вдига телефона си. Не отговаря и на съобщението, което му изпратихме с пояснение защо го търсим. Богомил Манчев пък се оказа извън България и от него също не получихме коментар.

Информация на offnews.bg от вторник

Цесията на министъра на културата Вежди Рашидов е законна.

Владислав Горанов, министър на финансите, в сряда

Средното образование

Надграждане на паянтова основа

От коментар на Даниел Пенев в reduta.bg

Според предложения законопроект за предучилищно и училищно образование основните цели на училищното образование включват: "придобиване на компетентности, необходими за успешна личностна и професионална реализация и активен граждански живот в съвременните общности", "формиране на устойчиви нагласи и мотивация за учене през целия живот" и "придобиване на компетентности за разбиране и прилагане на принципите на демокрацията и правовата държава, на човешките права и свободи, на активното и отговорно гражданско участие". Необходимостта от постигането на тези цели е безспорна, но на фона на видимия за всички (може би с изключение на управляващите) упадък те звучат като отвлечени пожелания.

Благодарение на делегираните бюджети и задълбочаващата се демографска криза българският ученик се превърна в ценна стока. В ролята си на ценен ресурс днешният ученик разполага с множество права и почти никакви задължения, а учителят с множество задължения и почти никакви права.

В проектозакона се уточнява, че "повишаването на квалификацията е непрекъснат процес на усъвършенстване и обогатяване компетентностите на педагогическите специалисти за ефективно изпълнение на изискванията на изпълняваната работа и за кариерно развитие".

Звучи фантастично, докато не разберете как се придобиват професионално-квалификационни степени: плащаш, караш изпит проформа и взимаш степен. Точно както много български университети раздават дипломи за висше образование!

 В крайна сметка средното образование в България изглежда така: мнозина от учениците се правят, че учат, мнозина от учителите се правят, че преподават, мнозина от инспекторите в регионалните инспекторати по образование се правят, че контролират качеството на учебния процес, а депутати и министри се правят, че полагат усилия за реформиране на системата. И сега се очаква приемането на закон, който да надгради тази паянтова основа. Кого заблуждаваме? Или по-точно: Защо се самозаблуждаваме?   

Пъзелът КТБ

Всички прихващания и цесии между депозанти и кредитополучатели в КТБ ще бъдат отменени с законова промяна при второто четене на актуализацията на бюджета в Народното събрание.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.