Здравният министър иска шест месеца кредит на доверие за болнична реформа

НЗОК започва усилени проверки на причините за рязкото увеличаване на дейността в някои болници

Здравният министър иска шест месеца кредит на доверие за болнична реформа

Дотогава ще са готови всички закони, които позволяват на здравната каса да сключва договори само с най-добрите клиники

Десислава Николова
7996 прочитания

НЗОК започва усилени проверки на причините за рязкото увеличаване на дейността в някои болници

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


"Целта на здравноосигурителната система не е да бъде напасната към бизнес плана на определена болница или диагностично-консултативен център, или фармацевтична фирма. Целта на цялата поредица законови промени, които залагаме, е да върнат здравното осигуряване към целта – да осигурява нуждите на пациентите", заяви д-р Петър Москов, министър на здравеопазването, по време на обсъждането на предстоящата болнична реформа в "Клуб Капитал".

Той начерта основните промени в болничния сектор и за пореден път изтъкна, че министерството ще продължи да търси максимално широко обсъждане на законопроектите си и консенсус по тях, както и досега.

"Зад мантрите "парите следват пациента", "конкуренцията определя свободния пазар", "монопола на касата" се крие единствено и само логика, която е различна от медицинската. Съсловието отново трябва да се върне към медицината, трябва да се очовечи. Това, че досега системата е накарала българския лекар да се държи като търговец, преди това да бъде лекар, е проблемът. А не е проблемът в лекаря, който отнася псувните на пациентите, и това трябва да се промени. Не съм останал с впечатление някои от пациентите и някои от лекарите, с малки изключения, да харесват това, което е досега. Промяна трябва да има", коментира д-р Москов.

Методиката на затегнатите колани

Основен акцент в дискусията бяха проблемите, които създават сегашните правила на разпределение на бюджетите на болниците – методиката на здравната каса, по която това става, създава лимити на прием на пациенти и според нея бюджетите на болниците са намалени средно с 5%, а в някои случаи и много повече в сравнение с 2014 г.

"Досега не е имало добра методика. В средата на миналата година Съборът на лекарския съюз поиска да си оттеглим подписите, защото не е добра. Сега се оказа, че доста от болниците искат миналогодишната, от която си оттеглихме подписите. Наистина тази методика е много голям компромис от страна на съсловието, за да има регулация в системата", отбеляза д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

Той допълни, че под натиск на съюза в методиката са били включени възможности за промяна на лимитите и че настояват за безлимитно заплащане на три вида дейности – раждане, хемодиализа и интубация.

"В момента сумите спадат не до 95% от миналогодишните средства, а до 92-93%, което е прекалено. Затова искаме да се разблокират 25 млн.лв. от резерва, да се покрие дефицитът и до края на годината болниците да разполагат поне с 95% от миналогодишните си консумирани средства", каза д-р Райчинов.

Д-р Москов коментира, че въпреки усилието, което положиха БЛС и Националната здравнооосигурителна каса (НЗОК) за приемането на методиката като част от Националния рамков договор, тя всъщност представлява парите в бюджета на здравната каса, разпределени по еднакво справедлив за всички начин.

"Не мога да кажа, че каквато и да било методика, която формира лимит, когато говорим за здраве, е нещо, което е изцяло приемливо, най-доброто или няма да срещне съпротива. Още когато встъпвахме в длъжност, казах, че 2015 г. ще бъде трансформационна година. В рамките на тази трансформационна година НЗОК, държавното управление трябва да може да предостави както максимално количество здравни услуги на хората, така и лекарствени средства с парите, които има. Реалната промяна ще дойде, когато задействат нормите, свързани с промените в Закона за здравното осигуряване и в предстоящи закони за лечебни заведения", отбеляза д-р Москов.

 

Къде са изкривяванията

Председателят на Българския лекарски съюз изтъкна, че сегашният начин на плащане, при който болниците са търговски дружества, показва, че когато системата зависи от оборота, той може да расте до безкрайност и вече 2 200 000 души годишно лежат в болница.

"Докато се плаща на принципа на плод-зеленчука, т.е. колкото повече домати продадем, повече пари ще влязат, няма да има никакво качество. Системата на заплащане в болниците трябва абсолютно да се промени. В момента тя не е справедлива", коментира д-р Райчинов.

Другият проблем е непрекъснатото увеличаване на броя на новите болници. Само в София клиниките вече са над 100 и всяка от тях се бори за пациенти. Според предложените от здравното министерство промени здравната каса няма да е длъжна да сключва договори с всяка болница, а ще има определени критерии за това.

"Няма директор, който да не подкрепи реформите, ако те целят да има справедливост и еднакви правила. Една година ние ще изтърпим недостатъците на методиката. Но трябва да сме сигурни, че ще има правила. Колко университетски болници има в България, те растат ден след ден. Говорите, че се увеличавали хоспитализациите. Колко нови болници идват непрекъснато, колкото и нови да се разкрият, те ще са пълни. Много ми харесва, че касата няма да бъде длъжна да сключва договори с всички болници и ако успее сегашното ръководство на министерството да го отстои, накрая всички ще сме благодарни", коментира проф. д-р Иван Миланов, изпълнителен директор на университетска болница "Св. Наум".

Д-р Москов коментира пробойните при прилагането на методиката за заплащане на дейността на болниците от здравната каса и посочи, че директорите на районни каси са направили лимити в полза на определени болници по места.

Като пример послужи хасковската болница, която по думите на директора й д-р Славчо Близнаков е с намален бюджет от 10%, а са я посетили 40 хил. пациенти, 22 хиляди от тях са хоспитализирани, 5500 са докарани с линейки, като 3500 от тях са били от съседните общини и болници.

"Обясних това на представителите на държавата в надзорния съвет на НЗОК и те на следващото заседание трябва да поискат настойчиво от управителя на НЗОК да вземе ясни мерки спрямо директорите на районни каси. Когато ощетиш една голяма областна болница, която приема 90% от спешността в областта, за сметка на една друга, независимо дали е държавна, частна или общинска, която изпълнява, да кажем, съпътстващи функции, това означава да ощетиш пациентите в този град", отбеляза д-р Москов.

Пътешествие по болниците

Директорът на университетската многопрофилна болница "Александровска" доц. Костадин Ангелов коментира друго изкривяване в системата – голяма част от болниците отказват да лекуват тежките случаи и ги прехвърлят в най-големите университетски болници. Оказва се, че 51% от пациентите на "Александровска" не са от София и здравната каса трябва да отчита това.

"Въпросът е дали повече министерството и касата ще търпят болница, която има определено ниво на хирургия, на реанимация, да се освобождава от по-тежките си пациенти, въпреки че е сключила договор с касата за тези пътеки и получава пари. Днес имаше такъв случай с една частна болница в Плевен и "Пирогов". Оттук нататък това трябва да води до прекратяване на договора по определената дейност и по определената клинична пътека от касата и точка. Като ще се кара в "Пирогов", защото е тежък, да се кара направо там", заяви министърът.

Закъде пътува линейката

Министерството на здравеопазването започва битка и с още един проблем в болничната система – това, че пациенти на Спешна помощ се карат не в най-близката и най-качествено работеща болница, а там, където срещу това екипите на линейките получават пари. Ведомството на д-р Москов започва да следи на дневна база GPS-те на линейките в няколко големи града от тази седмица.

"Оттам нататък следват проблеми за директорите на тези центрове и проблеми в договорните отношения на НЗОК. Тоест налагат се правила, държавата си се връща на мястото, защото аз вярвам в производствения капитализъм", каза д-р Москов.

Д-р Димитър Петров, подуправител на НЗОК, също изтъкна, че методиката не е съвършена и една от частите, в които тя ще бъде изгладена, е да се отпуснат допълнителни средства на болниците, които реално работят спешни случаи, като става въпрос за 49 болници със спешни отделения.

"Най-работещите" болници

 

Здравният министър обобщи предложенията за законови промени и обеща ясни стимули и санкции в сферата на здравното осигуряване, ясна система на болнична инфраструктура, ясна лекарствена политика и нов начин на формиране на лекарските възнаграждения.

"Целта на здравноосигурителната система не е да бъде напасната към бизнес плана на определена болница или диагностично-консултативен център, или фармацевтична фирма. Целта на цялата поредица законови промени, които залагаме, е да върнат здравното осигуряване към целта – да осигурява нуждите на пациентите", заяви д-р Петър Москов, министър на здравеопазването, по време на обсъждането на предстоящата болнична реформа в "Клуб Капитал".

Той начерта основните промени в болничния сектор и за пореден път изтъкна, че министерството ще продължи да търси максимално широко обсъждане на законопроектите си и консенсус по тях, както и досега.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Много верни неща казват докторите. Но пьк всеки бяга от темата за злоупотребите - те все стават в N-ската болница. Кои са "чекиращите болници? Ако ги знаете: закривайте ги! Ама те са собственост на партийни бонзи и част от откраднатото влиза в черната партийна каса. Д-р Москов там няма да пипне, каквото и да приказва.
  Апропо - какво стана с медицинския ген. Тонев,дето наля за десетина години наля в частната клиника на гаджето си няколко стотин хиляди пари от касата? Когато видите Тонев осьден, тогава започнете да вярвате в красиви приказки за бьлгарското здравеопазване.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  gogotod avatar :-|
  gogotod

  Зад мантрите "парите следват пациента", "конкуренцията определя свободния пазар", "монопола на касата" се крие единствено и само логика, която е различна от медицинската. Съсловието отново трябва да се върне към медицината, трябва да се очовечи."
  Аз съм лекар, човек съм, отдавна съм се очовечил възпитан в добро семейство като добър гражданин. Не смятам че съм си загубил човешкия лик. А след това изказване д-р москов вече не може да е министър.
  Предствяте ли си Бойко Борисов да каже че българските полицаи и служители на МВР следва да се очовечат?

 • 3
  ftq1430170295398955 avatar :-|
  Pavlinka Klisurska

  Аз тези 6 месеца кредит ги давам от 20 години работа в системата на здравеопазването.И от 20 години всеки иска от нас разбиране и реформи и какво ли не.И ако може ние да ги изнесем на гърба си.Но защо да продължаваме да разираме министрите и да продължавме... от нас да мине и на нашия гръб всяка реформа и всеки техен кредит........................Защо??????Минаха 20 години,още колко ще им позволим да минат????Заащо аз да го правя,защо колегите ми да го правят,защо пациентите да го правят????Защо???Кредита е ясен,но доверието го няма.

 • 4
  ftq1430170295398955 avatar :-|
  Pavlinka Klisurska

  До коментар [#2] от "gogotod":

  Добре,но нали пак искаха от нас да мислим на като финансисти,а не като лекари и сестри.Това ни караха да правим години наред.Не ни научиха,защото ние сме учени на друго.Но това е доста лицемерно..............................МНОГО ЛИЦЕМЕРНО е да казваш,че трябва да очовечиш хората дето са като буфер между пациенти и реформите на здр.министри и касата,която гледа на пациента като процедури и кодове...и дори да няма нужда от тях,ако не са написани в документи те ,няма плащане.И нас точно дето се чудим как да помогнем на хората и лавираме между реформите ИМ ще ни очовечават.ЕЕЕееееееееее,стига толкова,нагло е това.И


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход