Да ги слеем, да не ги слеем

В рамките на две седмици премиерът Бойко Борисов смени коренно мнението си за нуждата от обединението на НАП и Агенция "Митници"

Спекулациите са свързани с опити да се смени директорът на митниците Ваньо Танов

Митниците и НАП няма да се сливат. Това е волята на министър-председателя Бойко Борисов, изразена на последното правителствено заседание, която, разбира се, в познатия премиерски стил може също да се окаже предпоследна. Само две седмици по-рано обаче той изглеждаше убеден, че обединяването на двете приходни агенции е абсолютно наложително.

Объркването на премиера е донякъде разбираемо - еднозначен отговор за ефекта от подобно преструктуриране на Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите (НАП) няма. Прави впечатление обаче начинът, по който се пуска темата в общественото пространство, и начинът, по който реагира правителството след това. Въпреки че обединяването на двете агенции присъства в управленската програма на ГЕРБ, финансовият министър Владислав Горанов неохотно коментира темата. На въпрос дали се готви сливане на двете агенции той отговори, че "още в документа, с който формирахме правителството, е записано, че след анализ ще се прецени доколко е разумно създаването на единен орган по приходите".

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни пред журналисти в парламента, че има работни групи, които отговарят за преструктурирането. От изказване на Горанов в Министерски съвет обаче ни става ясно само, че всяка сряда се провеждат срещи, на които се коментира темата с контрабандата в присъствието на премиера, министрите на финансите и вътрешните работи, както и представители на прокуратурата, ръководителите на ГДБОП и МВР.

Премиер, изгубен в аргументите

Сливането на Агенция "Митници" и НАП е от "вечните теми" и подобно на приватизацията на фондовата борса и създаването на мултифондовете изниква от време на време, за да запълни малко ефирно време. Прави впечатление обаче, че напоследък идеята се лансира все по-често, по не особено институционален начин. На правителственото заседание от 8 април премиерът Борисов изрази огромното си разочарование от работата на митниците, които според него "абсолютно ненадеждно охраняват границите". Формален повод за критиките стана скорошен случай, когато бяха арестувани 13 митничари и трима граничари на пункта "Капитан Андреево". Премиерът обаче тогава даде срок от една седмица да го убедят, че митничарите могат да охраняват границите, иначе ще предложи сливане на двете служби.

И, оказва се, са го убедили. На заседанието от 22 април Борисов вече изразява своето удовлетворение колко добре работят агенциите, изтъквайки именно заплахата като причина за това активизиране. За съжаление Агенция "Митници", която е под шапката на финансовото министерство, спря да публикува изпълнението на приходите от акцизи, мита и ДДС от внос. Благодарение на стенограмата от последното правителствено заседание обаче разбираме, че между 15 март и 15 април Агенция "Митници" е събрала с 58 млн. лв. повече приходи спрямо същия период на предходната година.

И ако премиерът е прав, тези милиони повече са събрани за една седмица. Което, разбира се, е трудно да се повярва. Освен това, отново стъпвайки на стенограмата, по думите на Горанов, за периода от началото на годината до средата на април преизпълнението на приходите от страна на митниците се оценява на 115 млн. лв., т.е. агенцията, оглавявана от Ваньо Танов, се е справяла по-добре от заложеното дори преди заканата на премиера.

От стенограмите се вижда също, че премиерът насочва своите критики основно към митниците, докато за работата на НАП не се споменава нищо. Вероятно причината за липсата на критика към данъчните са повечето постъпления от ДДС. За първите два месеца на годината постъпленията при сделки в страната и внос от държави от ЕС са с 404.6 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година. В месечния си бюлетин за изпълнението на бюджета обаче дори Министерството на финансите изтъква, че причината за преизпълнението е свързана с повишеното вътрешно потребление, породено от по-ниските цени на горивата, както и заради ударното възстановяване на данъчен кредит през декември 2014 г., с което се разтовари бюджетът през януари и февруари. Същевременно поевтиняването на горивата, а от там и на останалите стоки, се отразява негативно на резултатите на митниците, които заради по-ниските цени събират по-малко ДДС от внос и на този фон преизпълнението им изглежда още по-впечатляващо.

Решение, обвито във въпроси

Всичко това оставя много неизяснени моменти, които трябва да се изяснят, преди да се пристъпва към важна стъпка, която, ако не се премери добре, може да блокира двете приходни ведомства и да застраши бюджета: Защо към митниците, за които има данни, че работят по-добре в момента, има критиките, а за НАП, където няма доказателства за подобрение на работата, се мълчи? Защо Министерството на финансите се притеснява да говори за процеса, който, ако вярваме на Менда Стоянова, вече е започнал? И най-вече защо не се изнасят аргументи и разчети, а темата минава единствено през подхвърлени реплики?

В кулоарите на парламента упорито броди слухът, че всичко това има една цел – Ваньо Танов да бъде сменен. А причината според източници на "Капитал" е една – постоянните му конфронтации с търговците и производителите на акцизни стоки (цигари, горива и алкохол) и опитите му да засили контрола върху тяхното движение в страната. В края на миналата година депутатите приеха големия пакет от промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с които се връщат измервателните уреди на всички точки в производствения и транспортния процес вътре в данъчните складове. Тогава обаче депутатите оставиха вратичка, като въведоха спорното изискване за получаване на нотификация от Брюксел за уредите. Процедура, която ще трае повече от година. А освен това удобно, и всъщност без логично обяснение, изключиха тръбопроводите на "Лукойл" от тоталния контрол. И тогава единствено Ваньо Танов и Мартин Димитров от Реформаторския блок бяха хората, които настояваха да се действа бързо и да не се правят изключения. Депутати от РБ впоследствие внесоха промени в закона, с които тръбите на "Лукойл" също бяха обхванати от закона.

Според два източника на "Капитал", запознати с процесите в митниците, върху Танов има натиск, който в крайна сметка може да доведе до неговата оставка. След като премиерът се отказа, засега, от сливането на двете структури, премахването на Танов може да се случи чрез сделка. Тоест на директора на митниците да му се предложи друг пост, а на негово място да се назначи "по-удобен" кандидат.

Според Георги Кадиев от БСП обаче ситуацията не е точно такава, а по-скоро премиерът Борисов е подведен от някой, че сливането на НАП и митниците е реална реформа и впоследствие е разбрал грешката си. "Ваньо Танов е свещена крава. Според управляващите единствено той може да спаси митниците", смята депутатът. Той е на мнение също, че смяната на Танов не е никакъв проблем, тъй като никой не го пази институционално.

Ваньо Танов обаче се превърна в "оръжие" на две правителства в борбата им с контрабандата. Към края на юли 2014 г. приходите от акцизи, ДДС от внос и мита изоставаха с 500 млн. лв. спрямо заложения план и всеки месец неизпълнението растеше. Тогава, за да успее да закърпи бюджета, служебният финансов министър Румен Порожанов назначи Танов и е факт, че свободното падане от времето на кабинета "Орешарски" бе спряно. Впоследствие и Владислав Горанов гласува доверие на Танов, вярвайки, че той е правилният човек.

Агенцията не успя да изпълни първоначално заложения план за ДДС от внос за 2014 г., но при акцизите нещата почти се случиха. И тъй като митниците спряха да публикуват изпълнението на плана си през септември, конкретен резултат от работата на Танов може да се види само през данните за изпълнението на бюджета. През август 2014 г. планът изостава с над 56 млн. лв., а през септември вече има преизпълнение с 1.3 млн. лв. Изпълнението на консолидираната фискална програма за 2014 г. показва, че актуализираният план за годината е изпълнен на 99.5%.

За и против сливането

Мартин Димитров от Реформаторския блок смята, че е по-добре да се даде срок от половин година на двете агенции, за да си разрешат проблемите. Освен това той смята, че сливане на НАП и Митниците следва да се прави, когато няма дупка в бюджета, защото "иначе рискуваш изпълнението на бюджета". Друг риск от прибързани действия според него е свързан с реакцията на служителите на двете агенции, които биха се притеснили от евентуални съкращения, а това ще се отрази негативно на работата им.

Според Менда Стоянова ефектът ще е само към оптимизиране работата на двете структури. "Проектът, разработен още преди 10 години, предвиждаше в крайната си фаза в единна агенция да бъдат включени НАП и Агенция "Митници". Мисля, че този момент, макар и отложен, вече е крайно време да настъпи", каза председателят на бюджетната комисия в интервю за "Фокус".

Депутатът от БСП Георги Кадиев определя идеята на правителството да слеят НАП и Агенция "Митници" като бъдещ генератор на контрабанда. "Да слееш НАП с Митниците е, като да слееш КАТ с ГДБОП. На пръв поглед и двете служби ловят нарушители, но всъщност нямат нищо общо. На пръв поглед Митници и НАП събират приходи, но всъщност нямат почти никакви други допирни точки. Различно законодателство, различен кадрови състав, различен манталитет, различни информационни системи", смята депутатът.

А разнопосочните аргументи само показват, че и Митниците, и НАП имат проблеми, които трябва сериозно да се анализират. А не да се търси решение в стил "обича ме, не ме обича...".