Екоминистерството все пак намери дюни под бетона на къмпинг "Юг"

Ще бъде предписано премахване на строежа, а кадастралната карта на плажа трябва да се актуализира. Инвеститорът обаче ще обжалва

Плажът на къмпинг "Юг"    ©  Иф фаворит
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

На плажа на къмпинг "Юг", както и в рамките на самия къмпинг има сиви дюни и част от тях са засегнати от излетите бетонни плочи. Това показва публикуваният в понеделник доклад от проверката на междуведомствената работна група, включваща представители на министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите, както и на Българската академия на науките. Тя беше създадена, за да докаже очевидното, което обаче държавните органи отричаха първоначално - че под залятия с бетон парцел на къмпинг "Юг" има дюни.

 Сега от екоминистерството напомнят, че по закон строеж върху дюни е абсолютно забранен и изграденото до момента от инвеститора "ИФ фаворит" трябва да бъде премахнато. Кадастралният план на плажа също така трябва да бъде променен и на него да бъдат нанесени дюните. Представител на фирмата инвеститор коментира за "Капитал Daily", че  ще обжалват решението за промяна на картата. Така спорът вероятно ще продължи дълго и ще приключи в съда.

Има дюни, няма дюни

Скандалът със залетите с бетон пясъчни дюни избухна преди две седмици. Тогава стана ясно, че инвеститор в строеж на 16 къщи върху общо 1200 кв.м е излял бетонни плочи на плажа. Заради публичния натиск строежът беше временно спрян с принудителна административна мярка от РИОСВ - Бургас, заради липсата на оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие от община Царево, а самият инвеститор "ИФ Фаворит" сам поиска замразяването на 16 април, докато се извършва проверката.

Мерките бяха взети, въпреки че на пресконференция представители на регионалното и екоминистерството обясниха, че, първо, плажът всъщност не е плаж, защото през 2004 г. община Царево е одобрила подробен устройствен план (ПУП) за цялата територия на къмпинг "Юг" и той вече се води "урбанизирана територия", и, второ, там според картите няма дюни.

Въпреки това беше създадена междуведомствената работна група, която да проучи въпроса, а междувременно стана ясно, че голяма част от непубликуваните дотогава специализирани кадастралните карти на дюните всъщност не са актуализирани, включително тази на къмпинг "Юг".  

Така в крайна сметка работната група установи наличие на дюни, включително и под излетите две бетонни плочи. Експертите препоръчват да се промени границата на морския плаж "Къмпинг юг", както и да се изработи специализирана карта за имота, в който са излетите бетонните плочи. 

Очертава се дълга битка

Екоминистерството напомня, че съгласно закона строеж върху дюни не може да има и затова РИОСВ - Бургас, ще предпише на кмета на община Царево да предприеме съответните действия за премахване на строежа. От своя страна ДНСК ще разпореди на кмета на общината да предприеме действия за спиране на строителството по реда на Закона за устройство на територията, тъй като строежът е пета категория. ДНСК също така ще сезира Върховната административна прокуратура с искане за издаденото от главния архитект на община Царево разрешение за строеж на името на "ИФ фаворит" да бъде обявено за нищожно. 

Кадастралните карти на местността, които датират отпреди големия скандал със застрояване на дюните край Несебър от края на 2012 г., трябва да бъдат актуализирани. Собствениците на комплекса обаче планират да обжалват решение за промяна на кадастралната карта. Представител на инвеститора "ИФ фаворит" коментира за "Капитал Daily", че работна група е минала на проверка миналата седмица "с цел да се открие някоя и друга дюна".

Той посочи, че има становище от експерти геоморфолози, че там няма как да има пясъчни образувания. Ботаниците от екипа на екоминистерството обаче твърдят, че има заради наличието на характерни растения.

Така спорът може да се проточи с години. И най-вероятно в административните съдилища ще продължават да постъпват стотици жалби от други инвеститори, в чиито имоти попадат дюни според новите специализирани карти на плажовете.

Екоминистърът Ивелина Василева заяви в Бургас, че темата със застрояването на дюните ще бъде обсъдена и в парламента тази сряда. "По време на тези обсъждания се надявам, че ще има съществен дебат относно изискванията на закона и прецизиране на текстовете, както и въпросa със собствеността", каза тя.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  chichka avatar :-|
  chichka
  • - 12
  • + 3

  Поздравявам Капитал за коректната снимка. Точно това от сателит гледам от началото на сагата- дюни на Корал!!!! Затова толкова разгорещено протестирах против манипулацията със снимката на бетоновите основи направена с нисък ракурс и от близо до пясъка до основите.
  Вижте добре кадъра, стар е и знайте, че бетона е излят на мястото до басейна където има старите бунгала, най-близо до хотела. Отвратително е как живеем в менте, продажна държава! Вижте каменното плато на което е къмпинга, скалите по ската до морето..... какви дюни са това? Експертите написали че има "сиви дюни" сигурно ако им платят добре ще докажат и че има дървено желязо, частично бременна жена..... Срамувам се че живея в такава държава.
  Против бетона по морето съм. Затова плажувам на диви места... но тази измама не мога да преглътна, независимо от потбудите!
  Вижте добре кадъра!

  Нередност?
 • 2
  balaban avatar :-|
  balaban
  • - 4
  • + 6

  е, това място няма да бъде застроено и този "инвеститор" ще пие студена вода - това е добра новина, нали?

  Нередност?
Нов коментар