Почистването на София: При "Титан", Домусчиев и Вълка

Почистването на София: При "Титан", Домусчиев и Вълка

Новата петгодишна поръчка на общината остави старите местни играчи в сметосъбирането, които ще получат около 450 млн. лв.

Десислава Лещарска
39540 прочитания

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Чистенето в града отива все повече в местни фирми, докато преди години на пазара имаше и по-осезаемо чуждестранно присъствие

Фирми на "Титан АС" на Димитър Борисов и Иво Иванов и на братята Георги и Кирил Домусчиеви ще чистят половината от територията на Столичната община в следващите пет години. От вече пет години те държат първа, втора и седма зона (виж инфографиката), а след сегашния конкурс добавят и нов регион - ще извозват боклука и на пета зона ("Връбница", "Банкя" и "Нови Искър").

Това става ясно от договорите на Столичната община с дата 30 март, сключени с новите фирми за сметопочистване и публикувани на страницата на Агенцията за обществени поръчки. Реално търгът на общината не променя нищо – статуквото в почистването на боклука на София се затвърждава с тази разлика, че "Титан" завзема по-голяма територия.

Новост е, че и Румен Гайтански-Вълка има голям шанс да се върне в почистването, където държеше монопола от края на 90-те години до 2007 г.

Така след поръчката на общината почистването на града отива все повече в местни фирми, докато преди години на пазара имаше и по-осезаемо чуждестранно присъствие.

Пари от боклук

Столичната община плаща годишно за почистване на осемте зони около 90 млн. лева, което го прави едно от най-скъпите пера в бюджета, финансирано от такса смет на столичани. В новите договори е записана първоначална прогнозна стойност, но реално крайната цена е двойна, тъй като на фирмите се плаща след отчет за свършената работа и често им се възлагат допълнителни дейности. Каквито и да са вариациите в задачите обаче, тъй като дейността едва ли ще се свие, за петте години спечелилите фирми могат да очакват плащания за около 450 млн. лв.

Офертите в поръчките са класирани по много показатели. Така се стига до абсурдния факт, че за най-масовата дейност ще се плаща скъпо, защото за по-екзотичните офертата е била ниска. Например консорциумите на Домусчиеви и "Титан" са дали най-високи цени от всички участници за събиране и транспортиране на отпадъци – 180 лв/тон, за миене с автоцистерна – 65 лв. на декар, и други. За някои от дейностите цените им са най-ниски, като например тези за ръчно почистване на улиците от сняг.

Сигурните победители

"Титан София център 1" ще чистят първа и седма зона, както досега, а "Титан София изток 1" поема още една зона освен втора – пета, която досега се държеше от "АЕС-Х – РТК – София". Първото обединение е поделено между "Нелсен чистота" (на "Титан") с 60% и "Ай Ес Ви трейд", свързано с Кирил Домусчиев. А във второто влизат "Титан БКС" (собственост на "Титан интернешънъл холдинг") с 10% и "Търговски център Тракия" на братята Домусчиеви с 90%.

Фирмите на "Титан" често влизат в новините покрай финансови проблеми, последно покрай чистенето във Видин, където местната власт говореше за запори на сметките на дружеството от данъчните. Служителите на "Титан АС" спряха да изпълняват задълженията си заради забавени с осем месеца заплати. Дъщерни компании пък са обезпечавали кредити с бъдещи вземания от Столичната община по стария договор от 2010 г., а през 2012 г. Общинска банка е отпуснала на "Титан интернешънъл холдинг" 12.94 млн. лв. за рефинансиране на необслужван заем към Първа инвестиционна банка, сочат данни от Търговския регистър.

АЕС-Х е свързана с бившия общински съветник и бивш шеф на общинското дружество "Чистота" Красимир Арсов. Неговата компания остава в почистването в следващите години с договор за четвърта зона, за която отговаря и до момента. Офертата му за пета зона обаче е била отстранена за сметка на тази на "Титан".

Без промяна остава почистването на трета зона ("Изгрев", "Слатина", "Подуене") – и занапред тя ще се поддържа от българското подразделение на австрийската А.С.А. Реално тя ще върши 54% от работата. Останалата част ще е задача на посочените подизпълнители - двете местни компании "Астон сервиз" (18%), която ще извършва повечето дейности в район "Изгрев", и БАКС-99, която поема почистването на район "Слатина". Реално двете фирми държат "Изгрев" и "Слатина" още от 2009 г.

Завръщането на Гайтански

Най-много оферти в търга за почистването събра шеста зона ("Красно село" и "Красна поляна"). Причината най-вероятно е оттеглянето на австрийската "Щрабаг", която в момента поддържа района, но реши да не участва в новия конкурс и така освободи една зона за конкуренцията.

Оферти подадоха "А.С.А. България", обединение БТЕ–ТЕВ с участници полската "Тонсмейер полудние" и българските консултантски "БТ инженеринг" и "Евротехконсулт", австрийското обединение "Кершнер сервиз", обединение "Грийн сити" (КРС 1 - 11%, "Би енд Ем консулт" - 28%, "Папир БГ" - 60%, "Селе амбиенте" - Италия, 1%), софийската "Евро импекс" на Александър Иванов и обединение "Грийн партнърс БКС", свързвано неофициално с дългогодишния монополист в сектора Румен Гайтански-Вълка.

Той няма пряка връзка с "Грийн партнърс", но от периферни факти може да се съди за свързаност. Например управителят на "Грийн партърс" Пламен Цонков е в ръководството и на "Проперти консулт", която преди години е била регистрирана на адреса на почистващите фирми на Гайтански - бул. "Цариградско шосе" 48-50. Там бяха офисите на неговите "Волф 96", "Дитц" и "Чистота София", които той продаде на фонда Equest.

Именно офертата на "Грийн партнърс БКС" е класирана на първо място за шеста зона, съобщиха от Столичната община за "Капитал Daily". От кметството не посочиха прогнозна цена, защото класирането се обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията от "Евро импекс София". Производството е образувано на 7 април и още няма решение.

Чистенето в града отива все повече в местни фирми, докато преди години на пазара имаше и по-осезаемо чуждестранно присъствие

Фирми на "Титан АС" на Димитър Борисов и Иво Иванов и на братята Георги и Кирил Домусчиеви ще чистят половината от територията на Столичната община в следващите пет години. От вече пет години те държат първа, втора и седма зона (виж инфографиката), а след сегашния конкурс добавят и нов регион - ще извозват боклука и на пета зона ("Връбница", "Банкя" и "Нови Искър").


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  aussie avatar :-P
  aussie

  Човека има нужда от нов Вейрон, стария откога до търкаля из разбитите софииски улици!

 • 2
  majorman avatar :-?
  majorman

  Банкя, Нови Искър, Кремиковци, а Обеля отсъства от графиката?

 • 3
  subaru avatar :-|
  subaru

  В моя квартал почистват перфектно. С движението на камионите можеш да си сверяваш часовника - А.С.А. България ЕООД.

 • 4
  martin132 avatar :-|
  martin132

  Прокопиев захапа Домусчиев, тепърва ще четем много статии за братята :)

 • 5
  butterbrot avatar :-|
  Yomega

  Данчето Фандъкова - удобната пионка.

 • Любомир Попов

  Поредният законен грабеж на жителите на София. Колкото повече фирми почистват София, толкова по-голям е разхода за чистота. Това обяснява нежеланието на ръководството на Столична община, в София боклука да се събира разделно, такса смет да се заплаща на база реално изхвърлен битов отпадък, а не по раздута план-сметка, в която общината си слага измислени разходи и не спазва правилото събраните в повече пари през миналата година да намаляват сметката, а от там и таксата. За капак построиха и възможно най-скъпият завод за боклук в света. Завод, който вместо да се издържа от проходите си, ще легне на гърба на данъкоплатците с разходите си от 25 млн. лева годишно, а приходите общината ще си прибира за себе си. На завода също му пречи разделното събиране, защото има изгардени сепариращи инсталации, които ако няма да има какво да разделят, няма да има и приход в касичката на общината.

 • 7
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Няма страна в света, където чистенето и боклука да не са добър бизнес.
  На мен не ми стана ясно от статията, механизма по който по скъпите оферти печелят търговете, освен ако не сме изобретили нещо, за което да не публично оповестено.
  Но предвид предстоящите местни избори, какво ли още ще се напише по въпроса и дали ние ще може да се ориентираме, кой пише искрено разтревожен за нашите пари, събирани от такси и данъци и кой ни заблуждава с далеч не безскрупулни цели.
  И понеже няма на земята човек доволен като плаща, без значение дали данъци, дали за паркиране и т.н., няма как тези писания да не влияят на хората, но аз никъде не можах да прочета, къде и кой може и предлага по-добри решения за града и гражданите.

 • 8
  forza avatar :-?
  forza

  Ясно - Лудогорец трябва да го броим вече софийски отбор, щото софиянци ще го издържат.

  Ето защо г-н К. Гела е все по-благонастроен към правителството в битността си на шеф на КРИБ...

 • Любомир Попов

  До коментар [#7] от "tsvetko_51":

  Няма никъде да прочете, защото от боклука лесно се краде. Много интересно четиво е сайта на НСИ. Там в частта за депонираното количество боклук на човек в София се забелязва следната забележителност - по принцип средно годишно на човек се депонират около 250-260 кг. През 2009, 2011 и 2013 депонираното количество е над 400 кг. Интересно нали!? Това означава, че на фирмите е платено повече. Те после как се отблагодаряват, можем само да гадаем. В същото време таксата не се променя. Въпреки, че боклука по документи е 2 пъти повече.

 • 10
  znayko84 avatar :-?
  znayko84

  Значи заради тези юнаци дишаме канцерогените. Сигурно по документи се скъсват от миене, а реално моята улица не са я мили поне 3-4 години.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход