Докторът и стадото

Последният магазин от веригата на Исмет Шабанов отвори на пазара "Иван Вазов" в София миналата седмица.

Докторът и стадото

Кой държи основния дял от бизнеса с изкупуването на агнета, вноса, износа и преработката им

Калина Горанова
26030 прочитания

Последният магазин от веригата на Исмет Шабанов отвори на пазара "Иван Вазов" в София миналата седмица.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Доктора. Това е краткият отговор, който ще получите, ако се поинтересувате кой държи най-голям дял от бизнеса с изкупуването на агнета, вноса, износа и преработката. Зад Доктора стои името Исмет Шабанов, по образование ветеринарен лекар. Той може да бъде определен като живата история на овцевъдния сектор в страната за последните 20 години. От добрите му времена, когато българските агнета са прекосявали моретата с кораби за трапезите в Йордания, Либия и Ливан, през вноса от Румъния и износа за турския пазар, затворен преди няколко години, до днешната ситуация, при която трудно се покрива търсенето на местния пазар.

За Доктора се знае, че е затворил цикъла на работа, като има собствено стадо, месокомбинат, фирма, изкупуваща агнета на територията на страната, и изнасяща за Италия, Хърватия и Гърция. Исмет Шабанов поне две поредни години попада в Топ 3 на най-субсидираните животновъди от бюджета с две свои фирми. По-дългият отговор на много хора от бранша (концентриран производствено в Източните Родопи и Кърджалийско) за Доктора е, че Шабанов е покровителстван от ДПС, а овцевъдите получават директни указания, че той е единственият възможен за тях купувач на стоката им. Твърденията са трудни за доказване, а коментарът на самия д-р Шабанов по темата е, че не е обвързан с абсолютно никого и никой с нищо не му е помагал.

На въпроса дали бизнесът е печеливш той отговаря утвърдително: "Печелят се пари, ако не се печелят, няма да го поддържам". Нещо повече. Единственото нещо, за което има ежедневен пазар, са живите агнета, смята Доктора. "Не съм спирал нито за седмица. Всяка седмица се изнася за Италия, Хърватия, Гърция. Дава пример с последната партида - 1370 бройки за Италия и 1600 за Хърватия. "За Великден сме закарали 85 хил. бройки за Италия и Хърватия и малко за Гърция."  

Да затвориш агнешкия кръг

Успехът на Исмет Шабанов отчасти се дължи на това, че е затворил изцяло кръга. Той разполага с 2600 овце. Има четири ферми в Омуртаг, Антоново и Попово, където освен овцете има и 750 крави и около 500 телета. Фермите са в едноличния търговец "Исмет Шабанов - Олимп -131". В него е и земята, като Доктора има около 15 хил. декара, както и превозните средства и животновозите. За 2012 и 2013 г. дружеството има приходи съответно 4.1 млн. и 4 млн. лв. "Голямата" фирма в кръга, по думите на доктора, е "Агрокомерс-98", която се занимава с международната търговия и изкупуването на живите агнета от цялата страна. Приходите на компанията за 2012 г. са 20.9 млн. лв, а за 2013 г. - 15 млн. лв., като печалбата за двете години е съответно 92 хил. лв. и 74 хил. лв. Основна част от веригата е и месокомбинатът в Свищов, където основният дял е на търговеца "Агрокомерс - 98". Приходите на "Месокомбинат Свищов" за 2012 г. са 12.5 млн. лв., а за 2013 г. - 13.5 млн. лв. (при печалба от 99 хил. и 97 хил. лв.)

"Като почнах през 1994 г., бяха пет месокомбината за агнешко - Шумен, Силистра, Разград, Враца, Свищов", разказва той. Сега е останал да работи само този на д-р Шабанов. "Първо спря да функционира този във Враца, след това - Разград, Шумен, а преди две години и Силистра. Останах сам", продължава той.
Доктора е сам и в износа. "Около 99% от износа на агнешко минава през месокомбината в Свищов", изчислява той, като останалото са единични доставки. "Два-три камиона за Хърватия и Италия направиха "Унитемп", Пловдив", коментира Шабанов, но не можа да каже колко е делът му на вътрешния пазар.

Последната брънка от веригата са магазините, като има 15 за телешко, агнешко и свинско месо под бранда на "Месокомбинат Свищов". Последният от тях беше открит миналата седмица на пазара "Иван Вазов" в София, а в целия кръг на д-р Шабанов работят над 300 души.

Носталгията по пълните кораби

Доктора може само с носталгия да си спомня за годините от 1991 до 2003 - 2004 г., когато е изнасял с кораби живи агнета за Йордания, Либия и Ливан. От 2004 - 2005 г. започва да внася агнета от Румъния. "Дотогава родното производство ни стигаше. Имаше около 3 млн. овце. Сега нашето не стига. Когато в България е имало ликвидационни съвети, в Румъния са запазили всички ферми и продължават да строят и да се разширяват", коментира той. Дава пример със собствените си ферми, където може да угоява до 40 хил. бройки. В Румъния фермите с подобен капацитет са над 200, като общо в страната имало над 15 млн. овце.   

Като голям в бизнеса д-р Шабанов, разбира се, е бил и сред износителите за Турция, един по думите му интересен пазар, от една страна заради търсенето на агнета с широк диапазон в килограмите (от 15 до 60 кг), а от друга, заради по-висока цена от тази в Европейския съюз. За схемата с купуването на румънски агнета и продаването им в Турция като български Доктора казва, че той специално не е чул и не е видял. Според него по-логичната причина за затварянето на турския пазар в последните няколко години не е тази практика, а традиционната протекционистична политика на южната съседка. "Когато си набавят нужните количества, те спират вноса. Когато имат недостиг, отварят вноса." 

И постното настояще

Силните години на бизнеса с българските агнета обаче са назад в миналото. До 2011 г. Доктора има 4200 овце, но свива стадото си поради липсата на животновъди. Спад има и по другите части от веригата. Допреди три години от Месокомбината в Свищов изнася по 3500-4000 тона агнешко. Пазарът обаче започва да пада, като за 2014 г. износът е 2300 тона. За тази година очакванията на Шабанов са за лек ръст до 3000 тона.

На вътрешния пазар просто няма голямо предлагане на живи агнета. "За Великден някак си спасихме положението, но в момента вече е много трудно да се намерят", коментира той. В добрите години без син език и т.н. от стадото си от 2600 овце Доктора може да изкара на пазара 3700-3800 агнета. Тази година обаче бройката им е едва 1200. "Щом при мен е така, представете си как е при малките", обобщава той.
Колкото до епичния катарски проект, д-р Шабанов е скептичен. "В Румъния има над 50 араби, които се занимават с овце и нито един от тях не е изнесъл за Катар." По думите на Доктора причините са във високия разход за преминаване на Суецкия канал, несъответстващ на ниската цена на стоката, превозвана в кораба. При обща стойност на животните 2 млн. долара разход за преминаване от 500 хил. долара е едно твърде скъпо удоволствие. Отделно катарците изискват количества, а "ние не можем и един кораб да направим".

Миналата година Доктора участва в износ за Либия, но с кораб от Констанца и заедно с колеги от Румъния. 

Другите

Доктора все пак не е единственият голям производител в овцевъдния сектор. За другите по-забележими с по над 1000 бройки овце председателят на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров обяснява, че обикновено имат съпътстващ бизнес, който са развили, преди да се заемат с животновъдство. Като пример посочва 2000-те овце в Ловешко на петролния бос и собственик на "Литекс" Гриша Ганчев. С около 3000 овце е Красимир Боев от Карнобат. От 21 години Боев се занимава с автомобилни превози на товари с фирмата си "Формула-2", като има 81 камиона. В овцевъдство е едва от една година, през дружеството "НЕСИ Агро". Като причина посочва дядо си, който се е занимавал с животни, и това е станало мечта и за самия него. По-думите му обаче животновъдството е по-скоро свързано с разходи. Инвестицията във фермата е била 2.4 млн. лв. А само година след старта хоризонтът за възвращаемост се е изместил от очакваните 5-6 години, до 10. Бъдещите му планове са да си внесе овце от породата "Лакон" от Франция, за да подобри продуктивността на стадото си.

За подобряване на продуктивността на българското овцевъдство като цяло обаче ще е нужна по-сериозна лекарска помощ.

Доктора. Това е краткият отговор, който ще получите, ако се поинтересувате кой държи най-голям дял от бизнеса с изкупуването на агнета, вноса, износа и преработката. Зад Доктора стои името Исмет Шабанов, по образование ветеринарен лекар. Той може да бъде определен като живата история на овцевъдния сектор в страната за последните 20 години. От добрите му времена, когато българските агнета са прекосявали моретата с кораби за трапезите в Йордания, Либия и Ливан, през вноса от Румъния и износа за турския пазар, затворен преди няколко години, до днешната ситуация, при която трудно се покрива търсенето на местния пазар.

За Доктора се знае, че е затворил цикъла на работа, като има собствено стадо, месокомбинат, фирма, изкупуваща агнета на територията на страната, и изнасяща за Италия, Хърватия и Гърция. Исмет Шабанов поне две поредни години попада в Топ 3 на най-субсидираните животновъди от бюджета с две свои фирми.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  pesheff avatar :-|
  Пешката

  Евала бе докторе. Успял е човека в дадената система която имаме. Ако искаме да се разшири този бранш, трябва да се почне отгоре, а не да гледа на кой се е облагодетелствал под настоящия режим. Това за ДПС и протекциите които има от тях и аз съм го чувал, а в кърджалийско именно те са на власт вече 20 години.

 • 2
  opetkov50 avatar :-|
  Oggie Petkov

  Статията е пълна с неясноти, недоглеждания, измислици. Ако при приход от 10 млн имаш печалба под 100 хил значи че много лъжеш държавата или себе си(което няма как да стане). Ако беше вложил тези пари в банка за тези години щеше да има по 400 хил печалба. Не може да се развива бизнес с под 10%печалба. Всички тези цифри в началото сякаш са изсмукани от пръстите. Таксата за Суец канал за 20 000 t кораб е около 100 хил долара. Не може да се говори за затворен кръг ако разполага с 2600 овце, а изнася 3000 т агнешко месо, равно на най-малко 300 хил. агнета, които трябва да закупи от други производители.

 • 3
  atropin avatar :-|
  atropin

  Класически пример за "обръчите от фирми".
  [quote#0:"статия"]За схемата с купуването на румънски агнета и продаването им в Турция като български Доктора казва, че той специално не е чул и не е видял[/quote]

  Въх! Жива да не бях!
  Той я е измислил тази схема, не е "чул и видял".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход