Коментари Daily 4 май - Нещото пред НДК е естетическо издевателство
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Коментари Daily 4 май - Нещото пред НДК е естетическо издевателство

Уродливата му агония е добра метафора за смъртта на един уродлив строй, саморазпаднал се като него.

Коментари Daily 4 май - Нещото пред НДК е естетическо издевателство

И още: Реформата в здравеопазването - една малка крачка напред, Цесиите в КТБ след 30.09. - за такава сума може да се купи цялата съдебна система

4757 прочитания

Уродливата му агония е добра метафора за смъртта на един уродлив строй, саморазпаднал се като него.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Позиция

Нещото пред НДК е естетическо издевателство

От текст на Емил Данаилов в портала "Култура"

Ако това нещо пред НДК наистина символизира 1300-годишната България, то тя е на път да изчезне. И то по един твърде неелегантен начин. Беше време, когато то битуваше в общественото съзнание като паметник. Преди трийсет години нещото не спомняше нищо. За сметка на това постепенно се превърна в истински паметник – на епохата, която го направи възможен. В този смисъл нещото е най-добрият паметник на социализма – уродливата му агония е добра метафора за смъртта на един уродлив строй, саморазпаднал се като него.

Ако то спомня нещо сега, то това е тоталитарната държава и нейният догматичен естетически инструментариум. Неговото име трябва да е "45 години България извън времето и историята".

Просто трябва да се извърши цялостно преустройство на това пространство ведно с "двореца". Не е невъзможно. Дори е наложително. И по естетически, и по идеологически причини.

Не искам да спирам историята. Няма как да се върне видът на София отпреди войната, пък и не е необходимо. Сега е друго време с друга естетика и друга функционалност. Градът е жив и закономерно се развива. И точно затова не може да бъде табу идеята за промяната на площада пред НДК.

Няколко са знаковите комунистически подвизи в центъра на София – Ларгото с правителствените сгради, мавзолеят, железопътната гара и площадът пред нея, паметникът на съветската армия. И въпросното НДК с нещото отпред. Общото между тях е мегаломанията. Но не случайно отношението към тях е различно. Мавзолеят беше бутнат не само по идеологически причини: разделяше на две централния градски площад, самото му изграждане е било абсолютна недомислица – архитектурна и градоустройствена.

Никой обаче не иска да бута президентството, Министерския съвет, ЦУМ, "Шератон", нали? Дори партийния дом. Защото, макар и "сталински", имат физиономия, инкорпорирали са се функционално и имат своето място в историята на града. НДК и площадът пред него обаче е престъпно естетическо издевателство. По подобен начин Чаушеску бутна цял хубав стар квартал в Букурещ, за да издигне своята огромна и грозна сграда.

Мястото не е безвъзвратно увредено. То все още притежава своя естетически потенциал - площадът е обрамчен със стари хубави сгради. Градските пространства трябва да имат човешки измерения - за да е градът уютен и приятен за живеене, съизмерващ се с човека и служещ му.

Комунистическата епоха се опита да го насели с колоси, митове и клишета, каквото е и нещото пред НДК. Трябва да се отървем от едрогабаритните безвкусици, за да върнем човешкия облик на града. Едва ли ще дойде време, когато скулптурите на Бернини ще бъдат изхвърлени от римските фонтани. Високото изкуство има висока летва. Това нещо не успя да я прескочи. Картаген трябва да бъде разрушен!

Мнение

Реформата в здравеопазването - една малка крачка напред

От коментар на проф. Божимир Давидов, икономист и доктор на медицинските науки, в "Дневник"

Намерението на министър д-р Петър Москов  за обединяване на деветте големи болници в "медицинското каре" на София  може да се разчете наистина като малка крачка към голямата реформа на здравната система. Такива обединения не са новост. Целта е постигане на по-качествена и цялостна медицинска помощ и по-ефективно използване на ресурсите.

Агенция "Блумбърг" класира здравната система на Хонконг по ефективност на първо място в света за 2013 г. и на второ за 2014 г. В Хонконг има девет такива обединения, управлявани от държавната администрация - 42 болници, 48 специализирани и 73 общопрофилни извънболнични клиники обслужват около 90% от населението. В своя статия секретарят по хранене и здраве д-р Ко Винг Ман казва: "Болничните обединения осигуряват на нашите пациенти разнообразие от висококачествени грижи в даден регион: извънболнична помощ, активно лечение, възстановяване и рехабилитация, социална грижа." И в други държави подобни обединения функционират успешно.

Крайната цел на тази "крачка" на екипа на д-р Москов вероятно тепърва ще се избистря. Обединяването може да има различни степени, обхват, дълбочина, етапи, цели и прочее в зависимост от получените междинни ефекти. Най-елементарнo е да се обединят само администрациите: счетоводство, домакинство и прочие. Очертава се икономия от поне 4-5 милиона лева годишно, изчислява здравното министерство.

Друга степен на обединение може да бъде холдинговата структура. Всяка болница ще има свой мениджмънт, цели, икономика и т.н. в рамките на общи цели. Но има и въпроси: дали добре работещите болници, имащи печалби, ще могат да разполагат напълно с тях и няма ли да са принудени да ги споделят с по-лошо работещите? И кой ще отговаря за евентуално натрупаните задължения?

Може да се интегрират и стопански дейности като стерилизация, пералня, транспорт и други. Ще се търси т.нар. икономия от мащаба, т.е. икономия на разходи при увеличаване на обема - и дори 10% са си значителна сума. Списъкът от следващи "крачки" ще се увеличи с времето и най-вероятно практиката ще покаже нужната последователност.

Съпротивата срещу всяка реформа е класическа и очаквана. Редно е висшите мениджъри да бъдат убедени в необходимостта й и да се включват с компетентни съвети. А обвинения като това от д-р Дечев (доскорошен изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" - бел. ред.), че болниците се готвят за приватизация под масата, приличат на атака с цел самосъхранение, поради което уволнението му изглежда логично.

Лудите без баница

За такава сума може да се купи цялата съдебна система

От седмичната рубрика "Из записките на един луд" на д-р Тони Филипов в reduta.bg

Понеделник, 27 април. СГС обяви КТБ в несъстоятелност с начална дата на неплатежоспособността 6 ноември 2014 г., когато ѝ е отнет лицензът. Съдът отхвърлил датата 30 септември, за която настояваше БНБСпоред съдиите излиза, че от края на юни до началото на ноември банката е била платежоспособна и БНБ е разполагала с достатъчно инструменти, за да я оздрави. Можела е например да нареди принудително увеличаване на капитала. Обаче, както добре знаем, целта беше съвсем друга.

Датата на несъстоятелността е важна, а за някои и много важна. Всички цесии, които са направени преди нея, остават валидни, а тези след нея гризат дръвцето. От 852 млн. лв. цесии, 550 млн. са направени след 30 септември. За такава сума може да се купи цялата съдебна система у нас…

***

Петък, 1 май. Светият синод на БПЦ обяви официално Симеон Сакскобургготски за цар на българите. По предложение на Пловдивския Николай митрополитите решили на всяко богослужение той да се споменава като "благоверен цар на българите Симеон".

Загубихте, братя, в мое лице един българин. Тоя не може да ми е цар по един милион причини! Първо, той никога не е бил цар, защото не е коронясван. Второ, щото при републиката всеки може да стане президент.  Докато наследствената монархия ми отказва правото да поведа народа си. Трето, смятам, че Величеството е дребен шмекер. Ако вземе да иде и на парада в Москва, както се говори, ще докаже и една друга връзка, която колегата Минчев му приписа още когато идваше – човек на КГБ…

Дали пък не е точно това причината, та неговите хора се заеха да го отриват?

Позиция

Нещото пред НДК е естетическо издевателство


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  "Нещото пред НДК е естетическо издевателство".
  Нещото си има точно име - шестоъгълен петомуй.

 • 2
  hodounski avatar :-|
  hodounski

  Защо се опитват да съживят мумията цар? На КГБ им се изчерпаха вариантите?

 • 3
  dark_dirk avatar :-P
  Симо

  До коментар [#1] от "ПАВЛА":

  Точно това и аз исках да напиша и е много вярно, че е символ на епохата.

 • 4
  anonymous100 avatar :-|
  Anonymous

  Това нещо е по-добро от това, което готвят на негово място.

  Мемориални плочи нямат място в центъра при НДК, защото НДК е място за развлечение, култура и шопинг, а не е казарма, гробище, музей или място за поклонение. Това е така от времето, когато е замислен и строен НДК. Такъв мемориал не се вписва на това място.

  НДК е светско място и трябва да носи позитивно мислене. Там нямат място нито такива плочи, нито църква, която също трябва да се махне - такава не е била предвидена там по проект. Пък и каква църква е това - която пробутва мадридския измамник за цар.

  Плочите могат, ако изобщо трябва да ги има, да се насочат към друг район, където има подобни паметници - вечния огън и т.н.

  Да не забравяме и, че преди няколко години беше забранено поставянето на некролози по дървета, стълбове, сгради и т.н. А тези плочи какво са? Същото са!

 • 5
  wzq08394069 avatar :-|
  Georgi Georgiev

  Аз не знам някоя монархия да е зле. Това, че Симеон не е подходящ се дължи предимно на неговото дълго отсъствие от България. Преминаването към република (и комунизъм) е историческа грешка. Вече е късно за промяна. Особено с оглед на евентуалните кандидати.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.