Новият брой: Накъде след вота
Close

Всичко, което институциите крият от вас

Администрацията публикува данни, когато е заплашена от санкции, иначе удобно забравя, показва изследване на "Програма достъп до информация"

Знаете ли колко общини са си направили труда да обяснят на своите граждани ясно и разбираемо с колко пари разполагат за тази година и какво ще правят с тях? Не повече от 13 от 264. В останалите 95% от общините информацията, ако изобщо някой я е публикувал, е добре замаскирана във компютърни формати като pdf (които са почти невъзмобни за обработка) и след това прилежно скрита във най-дълбоките дебри на така или иначе обърканите и винаги различни уебсайтове на администрацията.  

На теория общините, министерствата, държавните и изпълнителни агенции са длъжни да публикуват за свободен достъп бюджетите си, договорите, които сключват и информация за дейностите, които вършат. Всеки първо трябва да може да разбере какво точно вършат тези структури, за да започне нормална дискусия за тяхното подобряване. Поне такава е идеята на записаните задължения в Законите за достъп до обществена информация, за публичните финанси, за обществените поръчки и за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, според които почти всички администрации трябва да публикуват информация за своята работа.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар