Прокуратурата сложи точка на манипулацията "Костинброд"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Прокуратурата сложи точка на манипулацията "Костинброд"

Главният прокурор лично присъстваше на прокурорската прожекция "Костинброд"

Прокуратурата сложи точка на манипулацията "Костинброд"

Така наречената "афера" се обърна срещу създателите си и изпълнителите на техния план, като освети конкретни зависимости и дългосрочни цели

13284 прочитания

Главният прокурор лично присъстваше на прокурорската прожекция "Костинброд"

© Анелия Николова


Точно две години след като наду балона с намерените бюлетини в печатницата в Костинброд прокуратурата сложи точка на "аферата". 

Ръководената от Сотир Цацаров инститиуция не е протестирала оправдателната присъда на единствения подсъдим - бившият главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков. Крайният срок за подаване на протест изтече преди седмица. Това съобщи "Дневник", позовавайки се на източници в държавното обвинение.

Прозрачната манипулация

Аферата "Костинброд" е едно от знаковите разследвания на ранния Цацаров. В деня за размисъл преди извънредните парламентарни избори през 2013 г. Николай Бареков, тогава все още "журналист" и изпълнителен директор на ТВ7, направи директно включване от печатницата "Мултипринт" в Костинброд, на която беше възложено отпечатването на бюлетините.

"Осъзнавам, че това което се случва на живо в национален ефир е новина от такъв грандиозен характер, който аз своите 20 години опит в журналистиката не съм имал възможност да открия и споделя с българските граждани" включи се драматично Бареков.

Той заяви, че са открити 350 хил. бюлетини, подредени в палета, които са били подготвени за фалшифициране на вота от ГЕРБ, а пък прокуратурата била задържала двама души - собственика на печатницата Йордан Бончев, който бил близък до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и главният секретар на Министерски съвет Росен Желязков, който бил "дясна ръка" на Бойко Борисов. Впоследствие щеше да стане ясно, че задържани няма.

Ден по-рано в печатницата е била проведена операция, в която са участвали прокуратурата, ДАНС и столичното следствие.

Истеричният тон на Бареков беше поет от прокуратурата. От най-високо място в държавното обвинение съобщават "неофициално" на няколко централни медии, че има данни, че е била подготвяна манипулация.

След провеждането на изборите прокуратурата дава шоу-пресконференция, на която пред очите на журналистите, прокурор Ваня Стефанова извършваше процесуално-следствени действия заедно с наложения от Цацаров и.д. градски прокурор Роман Василев. Всичко това ставаше пред зам.-главния прокурор Борислав Сарафов и ръководителят на прокуратурата Сотир Цацаров. На пресконференцията беше организирана безпрецедентна прожекция на снимки от фотоалбума от извършения оглед, от които се виждаха подредените в палети бюлетини с надписи за градовете

Впоследствие щеше да стане ясно, че "фотосесията" е била режисирана, а палетите - подредени под указанията на самите магистрати.

Политическа постановка

Разследването започва от сигнал на Мая Манолова, подаден до главния прокурор Сотир Цацаров, който от своя страна го препраща на своя заместник Борислав Сарафов, а той - на и.д. градския прокурор Роман Василев. Последният възлага проверка на ДАНС, която се ръководи от агенти, които се занимават с противодействие на терора. На място в Костинброд отиват Роман Василев, колегата му Бисер Кирилов, наблюдаващия прокурор Ангел Попколев, шефът на Столичното следствие Петьо Петров и агенти на ДАНС.

Още в първите часове от разследването прокуратурата потъва в процесуални гафове - районът на Костинброд е извън компетентността на Софийска градска прокуратура. За да не увиснат извършените процесуално-следствени действия се е наложило издаването на постановление за образуване на досъдебно производство срещу длъжностни лица от Министерски съвет (вече в компететността на СГП), което обаче е било антидатирано.

Малко след това наблюдаващият прокурор Ангел Попколев, който поема случая, въпреки че дори не е дежурен, е "понижен" в Софийска районна прокуратура. Причина за това е отказът му да изпълнява устните указания на ръководството на прокуратурата, разказаха източници на "Капитал" от държавното обвинение. Официалната версия за отстраняването на Попколев тогава беше, че той си е тръгнал от печатницата, за да гледа футболен мач.

Тогава магистрат, запознат с разследането коментира пред "Капитал", че то се провежда по "Предизборния кодекс, а не по Наказателно-процесуалния".

Няколко дни след акцията в Костинброд до журналисти е изпратено писмо, подписано от анонимни "достойни прокурори", които изпращат документи от проверката и в писмо обясняват, че подготвката за скандала е започнала още преди два месеца, а цялата афера е поръчана от кандидата за депутат от ДПС и син на собственичката на различни издания Ирена Кръстева Делян Пеевски.

Прокуратурата започва проверка срещу теча на информация от разследването. Вместо да стане ясно кой е изнесъл информацията до Николай Бареков и така е допринесъл за компрометирането на деня на размисъл, единствен виновник се оказа зам.-директорът на ДАНС Димитър Йорданов, който подаде оставка заради писмото на "достойните прокурори".

Източници от държавното обвинение разказаха за "Капитал", че наблюдаващите делото прокурори - Ваня Стефанова и Стоил Тойчев са били с мнение, че разследването следва да се прекрати, защото няма данни за извършено престъпление. По никакъв начин не била събрана информация, че бюлетините са били подготвени за фалшифициране на вота, а просто имало хаос около тяхното производство и съхранение.

Волята на ръководството на прокуратура обаче е делото да стигне до съд. Прокурорите по казуса се сменят. По него е привлечен като обвиняем главният секретар на Министерски съвет по времето на Борисов Росен Желязков. Той е обвинен в длъжностно престъпление.

Тезата на прокуратурата е, че той не е изпълнил служебните си задължения, като не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по отношение на изпълнението на задълженията на печатницата за изработка и доставка на бюлетините за гласуване. Според държавното обвинение Росен Желязков не е осигурил осъществяването на строг контрол върху отпечатаните количества бюлетини и манипулациите с технологичния отпадък. Не е осигурил строга отчетност върху чистия тираж бюлетини и заприходяването на всяка отделна бройка. По този начин са настъпили вредни последици - "създаване на обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт в Република България."

Една скоба - по същото време, когато прокуратурата разви тезата си за аферата "Костинброд" имаше висящо дело в Конституционния съд, с което се искаше касиране на изборите заради нарушаване на деня за размисъл. В свое становище по конституционното дело Сотир Цацаров заема позиция, която е обратна на тази, заложена в обвинението срещу Росен Желязков, а именно, че шумът около аферата "Костинброд" в деня на размисъл не е повлиял на изборните резултати.

В крайна сметка в края на 2013 г. обвинителния акт, подписан от прокурор Нина Кирилова, е внесен в съда. Един месец по-късно делото е прекратено и върнато на прокуратурата заради неясноти и пропуски в обвинението.

През пролетта на миналата година пропуските са поправени, а делото е внесено отново в СГС и така процесът започва.

В рамките на съдебните заседания обаче ключови свидетели опровергават и без това не съвсем ясната теза на държавното обвинение и така след едногодишен процес се стига до логичното оправдаване на едиствения подсъдим - Росен Желязков.

През двете години от началото на аферата, разследването се отразява изключително тежко на Росен Желязков и семейството му, коментираха източници на "Капитал", близки до оправдания.

Въпреки това, след като беше оправдан, бившият главен секретар на Министерски съвет заяви, че "уважава" тезата на прокуратурата и заяви, че няма да заведе дело срещу държавата заради незаконното обвинение, повдигнато срещу него.  "Удовлетворен съм от присъдата, за мен моралната справедливост чрез акта на съда намери своето обществено потвърждение", заяви след като излезе от съдебната зала Росен Желязков.

Освен това той повтори и "оправдателната" версия, която главният прокурор Сотир Цацаров и неговият заместник Борислав Сарафов лансираха, след като видяха, че балонът "Костинброд" се пропуква. Според нея действията на държавното обвинение всъщност са били успешни, защото бил променен изборния и наказателния закон и режимът около производството на бюлетини бил затегнат. 

Подобна теза противоречи изцяло на целите на наказателното преследване и няма как промяната на административната процедура да бъде оправдана с поддържането в продължение на година и половина (колкото време беше обвиняем и подсъдим Росен Желязков) на едно очевидно незаконно обвинение.

Прокуратурата - служба за политически поръчки

Казусът "Костинброд" е показателен за това как прокуратурата е активен политически играч.

Разследването показва как единната и централизирана прокуратура се адаптира към задаващата се коалиация БСП-ДПС след оставката на Бойко Борисов. В монтирането на разследването се включват магистрати, които са близки до дуото Цветан Василев- Делян Пеевски, към онзи момент все още цяло.

Впоследствие част от тях напуснаха системата (Роман Василев и Петьо Петров), но без каквито и е да е било дисциплинарни или наказателни последствия.

Други, като Ваня Стефанова бяха повишени - тя стана зам.-председател на ДАНС по предложение на Владимир Писанчев, а след аферата "Червеи" (нейни подписи стоят под част от разрешенията за подслушване) се върна в прокуратурата, като беше назначена за ръководител на един от отделите в новото специализираното звено за борба с корупцията.

Показателно е, че оперативните действия по казуса се провеждаха от ДАНС, която самият Пеевски щеше да поиска да оглави месец по-късно.

Дейността на прокуратурата беше обезпечена медийно от Николай Бареков, който по този начин се опита да натрупа капитал за бъдещата си политическа кариера.

След провала на кабинета "Орешарски" и връщането на Бойко Борисов на власт темата "Костинброд" вече беше табу в прокуратурата.

Така се случи и със серията други разследвания, насочени срещу върховете на ГЕРБ - балонът с т.нар. техника мобилно подслушване, използвана от Цветан Цветанов за контролиране на политически опоненти и делата за казуса с Мишо Бирата, убийството на Чакъра (същото е било пред внасяне в съда с обвинителен акт, но прекратено впоследствие), Авиоотряд 28 и т.н. 

Ето защо не трбява да се учудваме защо прокуратурата не протестира оправдателната присъда по "Костинброд" - още от самото начало не е вярвала в тезата си, а е продуцирала делото с цели, непознати на правото.

Не трябва и много усилия, за да се предположи и защо Сотир Цацаров поиска и получи пълен контрол върху новосъздаденото специализирано звено за противодействие на корупцията по високите етажи на властта. Тези дела ключов капитал в политическия инженеринг, който прокуратура активно практикува.

Точно две години след като наду балона с намерените бюлетини в печатницата в Костинброд прокуратурата сложи точка на "аферата". 

Ръководената от Сотир Цацаров инститиуция не е протестирала оправдателната присъда на единствения подсъдим - бившият главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков. Крайният срок за подаване на протест изтече преди седмица. Това съобщи "Дневник", позовавайки се на източници в държавното обвинение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

30 коментара
 • dimko

  Хнякой ще понесе ли Отговорност за щетите, които бяха нанесени на Суверена или от рибата на тази "мътилка", Хникой не се интересува ???...

 • 2
  winterbach avatar :-?
  Петър Иванов

  Казано иначе, прокуратурата оневини уйдурмата "Бареков -Манолова"

 • 3
  subaru avatar :-|
  subaru

  "....не е протестирала оправдателната присъда......"
  Най - нормалният въпрос е, защо тогава е повдигнато обвинението и каква отговорност ще понесе прокуратурата за съсипаните нерви, здраве, репутация, семейства и бизнес на потърпевшите?
  “За съжаление, познавам лекотата, с която едно лице може да бъде привлечено към наказателна отговорност. Въпреки увереността ми, че това не може да става системно, в отделни случаи може да стане и поръчково. Бизнес конкуренти могат да разчистят сметката чрез “услугата“ на някой прокурор да започне наказателно преследване и скоро след това да го прекрати поради необоснованост“, пише през 2012 г. в книгата си “Проблеми на наказателната политика в република България“, не кой да е, а бившият главен прокурор Борис Велчев. С тази книга Велчев стана професор.
  Със сигурност "лекотата" съществува и в обратната посока.
  Изместването на фокуса на вниманието/вече/, единствено и само към ВСС показва или неразбиране на заложените в сега действащата Конституция проблеми в независимата СЪДЕБНА власт или съзнателното им маскиране и отклоняване на вниманието на обществото от тях. Докато не се осъществи НЕЗАБАВНА Конституционна ПРОМЯНА/а не "реформа"/, от ВНС на СЪДЕБНАТА власт/ в която според действащата Конституция, все още са прокуратурата и абсолютно ненужното национално следствие/ и тотална подмяна на кадрите в нея/ засега не го искат нито управляващи нито опозиция/, България ще продължи да бъде единствената държава - членка в ЕС, в която върховенството на закона все още е непознато понятие. Всички останали приказки са насочване на общественото внимание в множество погрешни посоки и имитация, че нещо се предприема, в резултат на което, още 25г. ще се водят едни и същи разговори за "реформа" на съдебната власт. А от състоянието на правната сигурност най - недоволни трябва да са българските граждани а не само чуждестранните инвеститори и посланици.

 • 4
  abygale avatar :-|
  abygale

  Поредният провал на прокуратурата, страдаща от силни зависимости и изпълняваща политически поръчки. И Цацаров ще ми оглавява специализираното звено за противодействие на корупцията по високите етажи на властта. По-голям цинизъм от това да сте чували? Живеем в откровенна прокурорско-#КОЙ-премиерска диктатура. Докога?

 • 5
  chichka avatar :-|
  chichka

  Цацароцирка постигна своя апогей! Интересно ми е колко журналисти ще се осмелят открит да зададат въпрос на Главатаря на прокурорите за поредната издънка? Или "Протестна мрежа" Да направят митинг под прозорците му!!!
  Следва същия резултат от делата срещу Бисеров. Цацароцирка така смачка нещата, че само при добра воля Бисеров няма да осъди Държавата за милиони.
  Следва и панаира с КТБ. До момента към Ц Василев няма повдигнато обвинение за престъпление!!! Пуснат е с ЕЗА, но няма обвинение.... търсят го за разговор.... но обвинение с член, алинея...няма!

 • 6
  lxo07370614 avatar :-|
  lxo07370614

  ... И веем знамена...
  Ние, едни 5-6% от населението, се интересуваме и се възмущаваме. Други 10-15% гласуват за който даде бира и кебапче. Трети 20% гласуват за "ракията беше шейсе стинки", или за откровено етническа партия. А останалите теглят из мизерията с псувни по адрес на всички.

  И на тоя фон - затъващо здравеопазване, изчезваща армия, катаджии, които не могат да избягат 100 метра без да получат инфаркт, издънена съдебна система, поръчкова прокуратура, кметове с палати, Христо Бисеров с "лични" 7 милиона (а представете си от какви потоци е източил той тия 7 милиона)......
  Аз искам да живея в България, да работя в България, да плащам данъците си тук, да отгледам децата си тук. И искам да имам шанс за това!

 • 7
  finlip avatar :-|
  finlip

  Ако съда постанови оправдателна присъда по наказателно дело това става автоматично присъда за прокуратурата, защото очевидно тя не си е свършила работата и носи отговорност за това.

 • 8
  victorius avatar :-|
  victorius

  Боже, къде отиват парите на данъкоплатците - за измислени дела и разследвания. Ще се окаже, че Пеевски - Доган ни струва много повече от 5 липсващи милярда.

 • 9
  jimirino avatar :-|
  jimirino

  Някои се правят на ударени. Не е просто поредният провал на прокуратурата, нито аналог на Бисеров и други, които хем са разследвани, хем не докрай и резултатът е слаби обвинения. Това е измама от началото до края с прокуратурата като съучастник, а не отказ от разследване.

 • 10
  petar_bo avatar :-P
  petar.bo

  Някои от гореспоменатите "сладури" няма ли да си понесе отговорността??? Въпросът е риторичен.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK