И Владимира Янева получи обвинение по делото "Червеи"

Това е второ обвинение по скандала след това на бившия шеф на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов

Владимира Янева
Владимира Янева    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Владимира Янева
Владимира Янева    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Подалата оставка бивша председателка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева е получила в четвъртък обвинение за издаване на незаконни разрешения за експлоатация на специални разузнавателни средства (СРС) по скандала "Червеи", по който досега е ясно, че агенти на ДАНС са използвали незаконно в продължение на 300 дни СРС-та, подписани от Янева, спрямо информационния масив на МВР. Това съобщи Mediapool, позовавайки се на информация от адвоката на Янева Трендафил Трендафилов.

Янева е обвинена за издаването на общо четири разрешения за използването на СРС. Наказателният кодекс предвижда затвор от една до пет години, както и глоба до 5000 лева, ако делото стигне до съда и той признае вината й. По думите на Трендафилов прокуратурата е определила на клиентката му най-леката мярка за неотклонение "подписка".

Това е второто обвинение по скандала след това на бившия ръководител на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР и настоящ зам.-шеф на звеното за използване СРС-та в ДАНС – Тодор Костадинов. За него прокуратурата твърди, че е съставил документ с невярно съдържание с цел той да бъде използван като доказателство, за което НК предвижда затвор до пет години. 

Скандалът около "Червеи" избухна през февруари т.г., когато стана публично известно за съществуването на делото, водено в дирекция "Вътрешна сигурност", ръководена от Тодор Костадинов - един от най-приближените хора до вътрешния министър Цветлин Йовчев. По информация на "Капитал" по това дело по сигнали, някои от които анонимни, в мандата на кабинета "Орешарски" са били разработвани полицейски служители на ръководни постове, които са били близки до ГЕРБ. По време на разработката са били приложени СРС-та от бутиковото звено за подслушване и проследяване на ДАНС – "Технически операции". 

В рамките на разработката "Червеи" е било получено разрешение, подписано от Владимира Янева, за срок от 300 дни и е било за "наблюдение" на достъпа до автоматизираната информационна система (АИС) "Криминален анализ", както и други системи на МВР.  Служители на ДАНС са се опитали на няколко пъти да влязат в системата, за да я закачат на "подслушване", но без успех. 

След избухването на скандала Янева подаде оставка като ръководител на съда. Проверка на Националното бюро за контрол на СРС показа редица нейни нарушения при разрешенията за използване на специални разузнавателни средства. Самият главен прокурор Цацаров обяви при последвалото отстраняване на Янева от съдебната система от ВСС, че тя е разследвана за издаването на серия разрешения за незаконни разузнавателни средства, а Костадинов – за съставянето на неверни мотиви към исканията за тях.