Коментари Daily 7 май - Театрална работилница "Прокуратура"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Коментари Daily 7 май - Театрална работилница "Прокуратура"

Коментари Daily 7 май - Театрална работилница "Прокуратура"

И още:БСП трябва да мине през катарзис "Пеевски"; "Турски поток" - ще го бъде, няма да го бъде

2934 прочитания

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Без коментар

Театрална работилница "Прокуратура"

Жива верига около Съдебната палата подкрепи главния прокурор Сотир Цацаров. Някои от присъстващите носеха плакати "Доживяхме честен главен прокурор" и "Цацаров - гордост за България". Събралите се изказаха одобрението си за разследванията на нерегламентираното подслушване от МВР под ръководството на Цветан Цветанов и на откритите 350 000 бюлетини в печатница в Костинброд в навечерието на извънредните парламентарни избори.

Изпълнителният директор на ТВ7 Николай Бареков заяви пред ръководената от него телевизия ТВ7, че участва в качеството си на гражданин. "Всъщност това е храмът на Темида и на справедливостта в България - да предпазим съдебната система от посегателства на политици", обяви той в ефир. "Няма вече разигравания, това свърши според мен", каза Желязко Георгиев, на 69 години, който смята, че "може да се случи нещо". "Господин Цацаров ще направи България по-добро място за живот", вярва Гергана Илиева от младежката организация на ВМРО.

Информация в "Дневник" на 22 май 2013 г.

Софийският градски съд (СГС) оправда бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по делото за т.нар. кечъри - техниката за мобилно подслушване. Няколко часа по-рано прокуратурата заяви, че не поддържа обвинението по делото.

Информация от 29 януари 2015 г.

Две години след като прокуратурата сложи началото на разследване за нарушение на изборните права, станало известно като аферата "Костинброд", самата тя сложи точка на казуса, като се съгласи, че по случая няма виновни. Прокуратурата не е протестирала оправдателната присъда на бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков, срокът за което е изтекъл миналия четвъртък.

Информация от 7 май 2015 г.

Прокуратурата е повдигнала обвинение на Владимира Янева по разработката "Червеи" по време на кабинета "Орешарски". То е за престъпление по служба за това, че в периода 12 септември 2013 г. -  25 март 2014 г. като съдия и председател на СГС два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства (СРС) в нарушение на Закона за СРС.

Информация от 7 май 2015 г.

To be continued

Позиция

БСП трябва да мине през катарзис "Пеевски"

От интервю с Георги Кадиев, депутат от БСП и бивш кандидат-кмет в София, в "Дневник"

Намерението на БСП да даде оценка на кабинета "Орешарски" година след оставката за обществото е без значение. В 21-и век реагираш същия ден или не се занимаваш. За какво ми е тази оценка днес - за да нарочим двама-трима виновници?! Ами тези, дето гласуваха за Пеевски? (Кадиев беше единственият от БСП в предишния парламент, който не подкрепи избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС - бел. ред.)

Драгомир Стойнев бил спрял "Южен поток"... Нали на всички е ясно, че такива решения на това ниво не се взимат от министъра? Ако изключат Стойнев от Националния съвет, трябва да изключат и Станишев, и Миков, и ред други. Факт, че енергетиката беше "делегирана" на шефа на Българския енергиен холдинг Георги Христозов (свързван с бившия тандем Цветан Василев - Делян Пеевски - бел. ред.), който беше силно промотиран от ръководни кадри в БСП. И Защо Драго да го изхвърлим, а тези, дето му сложиха Христозов, да ги оставим?

В политически план провалът е абсолютен. Обещахме да сме различни от ГЕРБ, да сме прозрачни, да няма корупция и избрахме Пеевски за шеф на ДАНС. Това никой никога няма да ни го прости. Казвал съм го - за тези 15 минути БСП загуби доверие, градено години. Загуби морал, лице, стотици хиляди гласове. И докато не се оттеглят всички, свързани с това решение, няма да има катарзис в партията.

Оценката я дадоха хората - от 920 хил. гласа през 2013 г. само за година паднахме на 540 хил. гласа. В дългосрочен план всички лица, свързани с ръководството в годините до 2014, трябва да отстъпят. Иначе постоянно ще се връщаме на едни и същи теми - ДПС, ДС, Пеевски...

Важното е на местните избори в София да се даде сериозна алтернатива на сегашното управление, включително и на държавата, и тя не е лява или дясна, а честна или нечестна. Като общински съветник четири пъти съм давал Фандъкова на прокурор заради грубо занижен контрол. Само че тогавашният градски прокурор Кокинов ходеше при Борисов, викаше му "шефе, ти си го избра"... Как да разследва Фандъкова?

Ами районният кмет на район "Витоша" - 263 общински обекта бяха на неактуализирани от 2003 г. наеми. Ами павилионите пред кино "Изток" - наемателят плаща на общината 80 кв.м, а ги направил върху 240 кв.м - дали общината не знае? Ами аферата "Карат-С", заради която двама зам.-кметове трябваше да си тръгнат, вместо Фандъкова да им дава бутафорни "жълти картони"? Всичко това има алтернатива.

Единственото, което може да ме амбицира да се кандидатирам за кмет, са реални хора, които искат алтернатива в София. Вече столичани ме познават достатъчно добре. Ако са ме оценили, ще намерят начин да го покажат. Както намериха начин да ме изберат на парламентарните. Колкото до мое евентуално изключване от БСП, ако се кандидатирам, това е мой проблем. Не мисля, че хората особено ги вълнува.

Започналите разкрития за имотите на кметове не са случайни. Отстрелват ги. Не че не заслужават според това, което гледам и чета, ама защо не се занимават и с корупцията в градове, където ГЕРБ управлява? Мисля, че ГЕРБ са си поставили за цел да вземат всички областни градове и си разчистват терена. Ако съм прав, скоро трябва да има атака и по кметове на градове като Монтана, Кърджали и т.н.

Досега реформата в митниците показа, че закриват едни позиции - за да не могат хората на тях да обжалват, а в същото време обявяват свободни места и конкурси за същите позиции. Сливане на митници и НАП е абсолютно грешно решение, защото създава контрабанда, не я премахва. И ако ГЕРБ продължат с тази идея, значи просто участват в договорка за убийството на митниците.

Коментар+

Когнитивен дисонанс

Д-р Тони Филипов в reduta.bg

Ако питате мен, рядко ще се намери кмет, дето да не е заслужил някоя от по-големите награди, предвидени в НПК. И, ако стане чудо и прокуратурата и съдът заработят, ще останем без местна власт. Разбира се, ако заработят, и без централна ще останем. Случките с кметове минават и заминават през медиите. Следи от тях оставят само в местния фолклор. Но ако се извадят всичките кметски изпълнения и се турят едно до друго, ще разберете колко малоумия сме изтърпели за тия 25 г. Народът верно греши рядко, веднъж на 4 г. Ама пък как греши само...

Психолозите наричат това "когнитивен дисонанс". Като си избере българинът некой политик и оттам нататък търси само доводи, подкрепящи избора. Демек си самодоказва, че не се е минал. И ходи му обяснявай, че некой си е мутра, друг е луд, трети е тиква, той остава глух...

Най-труден е първият мандат. Той е като първия милион и често съвпада с него. Един мандат е достатъчен за тарикат кмет пряко и чрез подставени лица да монополизира целия бизнес. Така той и неговите бизнес приятели стават работодатели на хиляди избиратели, слагат ръка на парите, на медиите…

Та казвам, че кметовете, пък и политиците, вече не се делят на крадливи и честни, а на хванати и нехванати.

Дума срещу дума

"Турски поток" - ще го бъде, няма да го бъде

Русия ще започне да доставя газ през "Турски поток" през декември 2016 г. Това е основният извод от срещата в четвъртък между президента на "Газпром"Алексей Милер с турския министър на енергетиката Танер Йълдъз. Проведохме много конструктивни и важни преговори.

Постигнахме споразумение за пускането в експлоатация и началото на газови доставки по "Турски поток" през декември 2016 г. "Газпром" ще съобрази графика с изграждането на трасето с постигнатите днес договорки.

От съобщение на руския газов монополист

Шумно рекламирания "Турски поток" няма да го бъде. И никой нищо не трябва да строи, защото такъв газопровод просто няма да има. Европейските партньори на "Газпром" не трябва да предприемат нищо, а просто да стоят и да чакат естествената смърт на проекта.

"Газпром" трябва да преодолее много препятствия, на първо място острата нужда от финансиране, което е трудно да се намери в условията на западните санкции. Русия не бива да дава и повод на ЕС, САЩ и Швейцария да наложат забрана за продажба на "Газпром" на услуги при строителството на подводната част на газопровода, тъй като всички компании, които могат да извършат това, са от тези страни.

Голяма част от капацитета му е предназначена за Италия, т.е. някой трябва да инвестира в 1500 км тръбопровод от гръцко-турската до северната граница на Италия. "Газпром" вече заяви, че това е работа на ЕС, а ако това не стане, продажбите за Италия няма как да бъдат извършени.

В САЩ пък влезе в сила закон, който дава право на президента да наложи санкции на "Газпром", ако намали доставките за страните от НАТО, включително спиране на финансирането на компанията. Без външно финансиране цялата руска източна газова програма ще бъде прекратена.

Михаил Корчемкин, собственик на East European Gas Analysis, пред руското издание на"Форбс"

Без коментар

Театрална работилница "Прокуратура"


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK