Езикът на революцията
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Езикът на революцията

През последните седмици на Москов му се събраха много обяснения, няколко отворени писма и призоваване пред здравната комисия, за да обясни идеята си за сливането на болниците.

Езикът на революцията

С изказванията си д-р Петър Москов си отвори няколко политически и професионални фронта

Десислава Николова
9058 прочитания

През последните седмици на Москов му се събраха много обяснения, няколко отворени писма и призоваване пред здравната комисия, за да обясни идеята си за сливането на болниците.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


"Д-р Петър Москов е подложен на най-силната публична атака от последната година в управлението на Иван Костов насам, която се е виждала в българското медийно пространство", обяви през миналата седмица Радан Кънев, лидер на ДСБq пред Радио Благоевград. Според Кънев в "това няма нищо чудно, защото предложените от него реформи застрашават бизнес интереси в различни сфери – в източването на болничните бюджети, в лекарствената политика, които смело можем да изчислим на над 300 млн. лева годишно. Говоря единствено за генерирани нечистоплътни приходи в сферата, не за чисти обороти".

Думите му, разбира се, са пресилени. Не защото най-рейтинговият министър няма противници, а защото повечето атаки към него са отклик от експанзивния му темперамент и понякога бруталните му публични откровения за състоянието на здравния сектор. Москов беше автор и говорител на всички предложения за здравна реформа, а всъщност те едва сега започват да се гласуват в парламента и по част от тях тепърва ще има пълна конкретика. Засегнати ще има и това е нормално. В същото време желанието за бърза и коренна промяна в нереформирания от 2001 г. сектор товарят министъра с очакванията на цялото общество всичко да се случи веднага, пациентите да не плащат нито лев повече, да не чакат за линейка, а лекарите да получават огромни заплати. Така фокусът на напрежението и от двете страни - и от система, и от общество - се концентрират у министъра. А той обича да ползва прожекторите, понякога доста шумно.

През последните седмици на Москов му се събраха много обяснения, няколко отворени писма и призоваване пред здравната комисия, за да обясни идеята си за сливането на болниците. Допълнително дойде и натискът да реагира срещу болница "Софиямед" заради битото новородено.

За начало - уволнение

През тази година болниците имат намален бюджет от здравната каса в сравнение с парите, които са усвоили през 2014. Единствено частните болници се обявиха срещу методиката за разпределение на средствата. По принцип директорите на държавните болници се назначават от здравния министър и само един от тях се оказа недоволен, че клиниката му е с намален бюджет и критикува министъра публично. Това е директорът на една от малкото печеливши държавни болници - университетската клиника "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев.

Дечев критикува и идеята в болниците да се купят устройства за чекиране на лични карти, като показа, че през устройството може да мине копие от документа. В резултат той стана вторият уволнен директор на държавна болница през мандата на Москов, след като завеждащият болницата в Разград си отиде заради починало дете. Уволнението на Дечев първо се случи по време на отпуската му. След това министърът обясни, че причината е, че ще слива болници. После – че ще слива само административните звена на девет университетски клиники. Накрая дойде и изказването, че ще уволнява всички шефове на болници, които не са съгласни с реформата. "Разбрах, че директорът се противопоставя на това решение, естествено е да си намери друго място в живота", каза Москов.

Лекарите от болницата, които две седмици наред протестират с искане за връщане на директора си, се окичиха с баджове "Не съм послушен". "Бащата на здравната реформа" от времето на Иван Костов - д-р Илко Семерджиев, който сега оглавява партия "Десните", припомни, че "преди време министърът каза, че ще уволнява "болничните шашкъни". Сега трябва да каже що за "шашкън" е този, чиято болница няма дългове и е печеливша. Защо уволнява точно него".

В същото време най-голямата работодателска организация КРИБ излезе с отворено писмо, в което обясни, че засега единствените преки действия по реформата са уволнението на д-р Дечев, че подробностите около процеса не са й ясни, и критикува изказванията на Москов като прибързани и неподкрепени с необходимите анализи. "Сигурни сме, че всеки демократично убеден гражданин ще се съгласи с нас, че сигналът, който изпраща тази саморазправа с успешен мениджър, говори за автократизъм, разчистване на лични сметки и дори политически непрофесионализъм, които нито един министър не би трябвало да проявява в своята работа в услуга на българското общество", отбелязаха в острото си писмо работодателите.

Език мой, враг мой

В тези дни министърът трябваше да дава и обяснения как ще реагира в случая със "Софиямед". Първото му изказване по случая пред "Дневник" беше по-скоро в защита на лекарите - "Лекарската професия е такава - свързана с нощен, а понякога с извънреден и непредвиден труд. Понякога просто така се случва, някой не издържа психически или физически", коментира Москов и разпореди проверка на случая в клиниката. "Просто понякога така се случва" обаче не беше прието добре в социалните мрежи. Следващите изказвания на Москов бяха в очакване на резултатите от проверката и обясняваха, че болницата в никакъв случай не е привилегирована и че "няма да допусне да се петни името на една добре работеща болница само заради един лош случай". Тези думи на министъра също не прозвучаха добре. "Не, господин Петър Москов, това не е "лош случай", това е системно нарушаване на правилата! Да родиш здраво бебе и да го пребият там, където се очаква точно обратното, не е "лош случай", криминално престъпление е", реагира Теодор Михайлов от "Протестна мрежа" във фейсбук.

По това време в онкодиспансера във Варна се извиха опашки от онкоболни, а клиниката съобщи, че няма лекарства заради орязаните лимити за медикаменти от здравната каса и че ще връща пациенти, за да не фалира. По това време касата взимаше решение да вдигне лимитите за онколекарства. Тук Москов също избухна. Във Варна се продават отпуснати и платени от НЗОК лекарства, което е "доста по-долно от търговията с наркотици", съобщи здравният министър пред bTV и допълни, че завеждащата аптеката е арестувана, защото е продавала на пациентите лекарства, които им се полагат безплатно, а ръководството е дало пресконференция с БСП.

В отворено писмо от онкодиспансера заявиха, че аптекарката е арестувана през октомври миналата година, никога не са давали пресконференция, а това е пресконференция на БСП, в която е участвал и председателят на Дискусионния клуб във Варна д-р Десислав Тасков, който работи в диспансера, но не е и никога не е бил част от ръководството й.

"Приемаме като силно обидни обвиненията на министър Москов, внушаващи, че в болницата едва ли не работят дилъри на лекарства "по-долни и от тези, които продават наркотици". Смесването на факти от различно естество и опитът на министър Москов да прехвърли проблема от болната глава на здравата по недопустим за институционалния му статут начин, поставя на изпитание безспорния до момента имидж на СБАЛОЗ – Варна", се казва в отвореното писмо.

Основното оръжие и основна слабост

Така в седмицата преди изслушването в здравната комисия д-р Москов попадна в серия от капани, повечето от които си заложи сам. Той не успя да присъства на здравната комисия заради командировка и изслушването му беше отложено за следващата седмица.

Това, разбира се, не е първият път, когато езикът на Москов му печели известност. В краткото му време на депутат той успя да се обърне към Делян Пеевски с репликата – "смисълът на ясното мнозинство е да създаде прозрачност, защото плаващите мнозинства са мнозинства на сенките, а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски".

После дойде изказването му като министър, че екипи на Спешна помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците. "Нямам задължението да осигурявам правото на някой да бие лекари", заяви Москов, предизвиквайки одобрение сред лекарите и сред публиката. Още тогава стана ясно, че Москов ще разчита на езика си като основно оръжие в битките в сектора. То обаче доста често се оказва нож с две остриета.

"Д-р Петър Москов е подложен на най-силната публична атака от последната година в управлението на Иван Костов насам, която се е виждала в българското медийно пространство", обяви през миналата седмица Радан Кънев, лидер на ДСБq пред Радио Благоевград. Според Кънев в "това няма нищо чудно, защото предложените от него реформи застрашават бизнес интереси в различни сфери – в източването на болничните бюджети, в лекарствената политика, които смело можем да изчислим на над 300 млн. лева годишно. Говоря единствено за генерирани нечистоплътни приходи в сферата, не за чисти обороти".

Думите му, разбира се, са пресилени. Не защото най-рейтинговият министър няма противници, а защото повечето атаки към него са отклик от експанзивния му темперамент и понякога бруталните му публични откровения за състоянието на здравния сектор. Москов беше автор и говорител на всички предложения за здравна реформа, а всъщност те едва сега започват да се гласуват в парламента и по част от тях тепърва ще има пълна конкретика. Засегнати ще има и това е нормално. В същото време желанието за бърза и коренна промяна в нереформирания от 2001 г. сектор товарят министъра с очакванията на цялото общество всичко да се случи веднага, пациентите да не плащат нито лев повече, да не чакат за линейка, а лекарите да получават огромни заплати. Така фокусът на напрежението и от двете страни - и от система, и от общество - се концентрират у министъра. А той обича да ползва прожекторите, понякога доста шумно.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  peni1948 avatar :-|
  Peni Radulov

  Министър д-р П.Москов е най критикуваният български здравен министър.Защо обаче на някои това не им изнася?Ами много просто няма далавери.Случи ми се преди години да ме оперират в ИСУЛ и ми искаха кеш пари за консумативи,които ми се полагат тъй като съм с направление.Да обаче не!Или плащаш или си заминаваш в провинцията да ти бере грижата този който те е изпратил.Така че на въпроса нямаш ли здравна осигуровка не ти се полага БМП.Още повече да бият лекари.То един мангал можеш да направиш и жомежката,но един д-р трябват години да учи и още толкова да практикува.В здравното осигуряване не се вписва обслужване с линейка,като си на зор има таксита.Само че се плаща и болежките ти минават.Само така д-р Москов режи до здраво месо иначе управия няма!!!

 • 2
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов

  За съжаление вече се отказах да се надявам този човек да свърши нещо полезно.

 • 5
  ter75 avatar :-|
  Think

  - Докторе, боли ме.
  - Ще боли, ами. Нали затова се казва болница. За да ги боли хората.

 • 6
  ariella avatar :-?
  ariella

  Др- Москов е анестезиолог
  Очевидно мисли ,че като даде свръхдоза упойка на по голямата част от пациентите у нас ще реши проблема веднъж завинаги.
  Само ,че ако беше следовател щеше да знае ,че тук става въпрос за масово убийство на хора .ХОРА ,а не катерици и животни г-н Москов

 • 7
  stf avatar :-|
  Стефанов

  Москов е супер!

 • 8
  4ugun_industries avatar :-?
  Чугун Индъстрис

  "Сигурни сме, че всеки демократично убеден гражданин ще се съгласи с нас"...сигурни сте, ама друг път...като вземат така да ми започват тежко тежко изреченията и замирисва, та се не търпи...мачлето сме го играли, домси!

 • 9
  wzq08394069 avatar :-|
  Georgi Georgiev

  Силен старт, слабо продължение. Москов не показва с действията си, че е подходящ за поста.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.