Трудните здравни реформи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Трудните здравни реформи

Парите от здравната каса покриват средно 70% от болничните услуги

Трудните здравни реформи

Какви са промените, които парламентът ще гласува и къде са спорните точки

Десислава Николова
9094 прочитания

Парите от здравната каса покриват средно 70% от болничните услуги

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


Какво повече може да иска един реформатор от това всеки да получава спешна помощ за най-много 40 минути във всяка точка на България, най-тежките заболявания да са напълно безплатни за пациентите и здравната каса наистина да ги покрива, а болниците в България да станат поне малко под 400?

 Това са и основните акценти на здравната реформа, която провежда правителството. До момента най-напредналата й фаза са промените в Закона за здравното осигуряване, които са на второ четене в здравната комисия на парламента. Основните проблемни текстове по тях обаче все още са на фаза отлагане. В процес на обсъждане са промените в Закона за лечебните заведения, които предвиждат намаляване на броя на болниците и въвеждане на задължителна здравна карта. Ако тя се спазва, здравната каса няма да е длъжна да сключва договор с всяка нова клиника, както е сега.  Предложенията на здравното министерство обаче опират до гласуването на народните представители и в част от случаите най-важните от тях претърпяха корекции, които ги обезсмислят. Тепърва предстоят дебатите за най-важните промени – разделянето на здравните услуги на спешен, основен и допълнителен пакет, за който ще има листи на чакащите или ще се плаща.  
 1. Лицензите на болницитеЕдна от основните промени, които здравният министър предлага, е здравната каса да може да прекрати договора си с клиники или цели лечебни заведения, ако те системно не предлагат качествена услуга и ако пациентите не са доволни от лечението и отношението в тях. Критериите за качество се изработват от Съюза на медицинските специалисти по водещите европейски стандарти и ще бъдат предложени от Българския лекарски съюз. Удовлетвореността на пациентите ще се измерва по обективна методика и акцентът върху това те да имат думата е в основата на духа на закона. Управителят на здравната каса д-р Глинка Комитов предупреди, че ако депутатите не гласуват предложените текстове за контрол, законодателният орган ще бъде виновен за това, което се случва в здравеопазването.След дискусии в парламентарната здравна комисия обаче този текст беше бламиран и в крайна сметка беше гласувана негова модификация. Ако болниците системно не предлагат качествени услуги и пациентите пускат жалби срещу тях, в крайна сметка те отначало само ще бъдат глобявани по силата на действащия Национален рамков договор. Предложението беше на д-р Красимира Ковачка от БДЦ и получи одобрение като компромисен вариант, след като депутати от опозицията многократно изтъкнаха, че тези текстове могат да се използват за натиск върху директори на болници. Красимир Петров, народен представител от ГЕРБ, заяви, че има неяснота как ще се оценява неудовлетвореността на пациентите и не е редно да се приема текст, без да се знае какво здравното министерство ще запише в методиката.   Критериите за качество са по-скоро ясни и би трябвало да включват нивата на смъртност, успешни операции, вътрешноболнични инфекции, брой излекувани пациенти и др. Заедно с мнението на пациентите те обаче няма да водят до друго, освен до парични санкции.  2. Спешна помощ, основен и допълнителен пакетИстинската битка, която се очаква да се разрази през следващите седмици, е за разделянето на здравните услуги на три пакета – за спешна помощ, основен и допълнителен. 
 Право на спешни услуги ще имат всички граждани, независимо дали са здравноосигурени. Министерството обаче планира да стесни случаите, в които се звънни на 112 и се вика линейка по начин, за който екипите на линейките настояват от години. В момента "Спешна помощ" се вика за всякакви дреболии до степен, до която понякога не достигат линейки за наистина тежките случаи. Освен това множество мними пациенти подават фалшиви сигнали, а глобените и осъдени за това са единици. Другата идея на здравния министър е клиниките, които 24 часа дават спешни дежурства и поддържат екипи, да получават допълнително средства. На практика те са 49 в цялата страна.   Според стратегията на правителството идеята е лечението на основните заболявания, които водят до смъртност в България, да се лекуват напълно безплатно и пациентите да не доплащат нищо за тях. Става въпрос за инфаркт, инсулт, онкологични заболявания, някои белодробни заболявания, майчино и детско здравеопазване. Мотивите на д-р Петър Москов са, че в момента здравеопазването за най-тежко болните не е безплатно и те са принудени да доплащат за изследвания, консумативи и лекарства. Един от най-ярките примери за това са пациентите със сърдечно-съдови заболявания, чиито лекарства се покриват средно 25% от здравната каса, което е причина за това те да не се лекуват добре и България да е водеща в ЕС по смъртност от тези болести. Другият са пластините, винтовете и пироните, които се имплантират при операции на счупени кости. С изключение на тазобедрената и колянната протеза, които се покриват частично, останали ортопедични импланти не се заплащат от здравната каса и пациентите са принудени да ги купуват сами. В част от случаите пациентите с онкологични заболявания доплащат за част от медикаментите си, присъстват в листи на чакащите за лъчелечение и доплащат изследванията за развитието на тумора.   На теория здравната каса покрива напълно основния пакет и в момента всички възможни заболявания са включени в него. На практика обаче това далеч не е така и по изчисления на болничните мениджъри клиничните пътеки за лечение в болница например са финансирани до 70%. Другият показател за това колко наистина струва здравеопазването са изчисленията на Световната банка за доплащането в брой от домакинствата – те са шокиращите 4 млрд. лв. при общо 3 млрд. лв. публични средства, отделяни за здраве. 
 Кое заболяване да влиза в основния пакет ще определи здравното министерство със специална наредба, след като законът бъде гласуван и вероятно това ще се случи през юни. И докато със заболяванията в основния пакет вероятно няма да има никакъв проблем, основните притеснения се въртят около тези в допълнителния. Защото, когато нещо влиза, нещо трябва да изпадне. Досега изявленията на министерството са, че това няма да бъдат спешни състояния, поради което за тях ще има листи на чакащите, а ако не иска да чака – пациентът ще трябва да доплаща в брой или чрез здравен застраховател. Тези текстове бяха отложени от здравна комисия, за да се гледат в присъствието на министъра.   3. По-малко болнищиВ момента около 400 лечебни заведения изпълняват болнични услуги. В някои от тях става въпрос за еднодневни операции, които се извършват при амбулаторни условия. В повечето случаи обаче става въпрос за болници – многопрофилни или специализирани, чийто брой е един от най-големите в ЕС на глава от населението. На практика населението намалява, но хоспитализациите се увеличават и през миналата година по статистика над 2 млн. души са лежали в болница. Причината за това е именно огромният брой болници, които логично приемат всеки, обърнал се за помощ.   В началото на мандата си Петър Москов обяви, че ще се опита поне държавните болници да нямат статут на търговски дружества, както е по закон, а да са организации, които не работят на печалба. След одита на Военномедицинска академия и отстраняването на ген. Стоян Тонев от парламента в клиниките беше назначена проверка дали имат сключени неизгодни договори, чиито резултати не бяха оповестени. В момента тече проверка как са натрупани дълговете на клиниките, защото е явно, че преобразуването няма как да се получи, докато болниците дължат около 400 млн. лв. на доставчиците си. Последната широко огласена идея за намаляване на броя на клиниките е сливането им. Първоначално министерството обяви, че слива софийските "Св. Иван Рилски" и Александровска, заради което уволнява директора на първата - Дечо Дечев. След това стана ясно, че ще се сливат само администрациите на деветте болници в карето около Александровска, за да може да се икономисва от мащаба при управлението им и при обществените поръчки. 
 Лостът, който всъщност ще намали броя на болниците, е заложен в проектозакона за лечебните заведения, който се обсъжда в момента. Според текстовете Националната здравна карта ще бъде задължителна, което означава, че ако има свръхпредлагане на услуга в един район, здравната каса ще избира с коя клиника да сключи договор и с коя не. Ако определена клиника не сключи договор, това на практика означава, че тя ще трябва да работи само с частни пациенти, което ще доведе до нейното закриване, при положение че конкурентите й получават пари от здравната каса и болните не би трябвало да доплащат нищо там.

 4. Бъдещето на здравната каса Здравната комисия не можа да постигне консенсус по настояването на здравното министерство държавата да има пълен контрол върху управлението на здравната каса. Гласовете се разделиха поравно за и против предложението и в крайна сметка пленарната зала ще реши това. Мотивът на здравния министър е, че по този начин министерството ще носи пълна отговорност за решенията как се управляват парите от здравни вноски.  Опозицията, както и работодателските организации, са на мнение, че по този начин се одържавява касата в полза на плащащия най-малък размер здравни вноски. В момента държавата осигурява с малко под 1 млрд. лв. около 4.5 млн. души – държавни служители, пенсионери, деца и др., а частният сектор внася 2 млрд. за 1.6 млн. души. Анализът на Световната банка обаче показва, че в настоящия си вид НЗОК не работи, защото няма никаква автономия и собствена политика – тя сключва договори с всички доставчици, получили лиценз от здравното министерство, работи по наредби, издадени от здравното ведомство, и по лекарствен списък, утвърден от независим съвет, който определя цените на медикаментите и колко да плаща НЗОК за тях. 

Какво повече може да иска един реформатор от това всеки да получава спешна помощ за най-много 40 минути във всяка точка на България, най-тежките заболявания да са напълно безплатни за пациентите и здравната каса наистина да ги покрива, а болниците в България да станат поне малко под 400?

 Това са и основните акценти на здравната реформа, която провежда правителството. До момента най-напредналата й фаза са промените в Закона за здравното осигуряване, които са на второ четене в здравната комисия на парламента. Основните проблемни текстове по тях обаче все още са на фаза отлагане. В процес на обсъждане са промените в Закона за лечебните заведения, които предвиждат намаляване на броя на болниците и въвеждане на задължителна здравна карта. Ако тя се спазва, здравната каса няма да е длъжна да сключва договор с всяка нова клиника, както е сега.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Началото е

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Началото на материала ви е отчайващо и говори за непознаване на проблемите, г-жо Николова. Или по-скоро преразказвате впечатления от видяно в новините или чуто по сутрешните блокове по темата.

  Не ви го пожелавам, но ако получавате инфаркт или инсулт и чакате линейката 40 минути, по-добре близките ви да звънят в "Тангра", "Саваот" или друга агенция, дето се занимава с тленни останки...
  Тежките заболявания щели изцяло да се поемат от касата. Глупости! Посочете една страна, където осигурителната система изцяло поема разходите по тежките заболявания. Напразно ще търсите...

  По нататък не четох, защото мернах с периферното зрение, че подхващате мантрата за правените от това правителство реформи...

  Уважаема г-жо Николова, неминуемо ще дойде времето, когато и вие ще изпитате на гърба си резултатите от експериментите на политиканстващи аматьори. Не че ви се бъркам в работата, ама мислете и за това, когато пишете нелепици.

 • D-r D

  Стиснах зъби и четох, г-жо Николова!
  Мен би ме било срам да напиша подобен текст!
  Вие наистина преразказвате само чуто оттук-оттам, омесени с определена доза неразбиране и непознаване на праблемите. Няма анализи, коментари, второ (различно) мнение.

  Как можахте да повторите официозната лъжа, че г-н Дечо Дечев е уволнен заради сливането на "Св. Иван Рилски" с "Александровска"? А защо колегите му дни наред протестираха?

  Вие сте срам за професията си.

  А сего модераторите да трият...

 • 4
  invidia avatar :-|
  invidia

  До коментар [#3] от "D-r D":

  Доколкото отбелязвам, се опитвате да дадете коментар, но защо ли не Ви се получава... Личните нападки, отразени в коментара Ви, нямат добавена стойност, нито към дописката, нито към обективнаъа действителност, според мен. Грозно! Ако имате нещо лично, не е това мястото: срам за професията са силни думи... Бих добавила, че написаното от Вас показва само, колко Вие не сте запознат, не само със ситуацията в момента, а и с проблемите в здравеопазването в цялост.

 • 5
  4er avatar :-|
  pi4er

  Вътреболничните инфекции са и като престъпността - дали ще се рапортуват зависи и от управата на болницата... Смъртността и успешните операции са различни при операции на апендикс и операция на сърце/глава. Трябва сравнителност.
  Не видях в стратегиите наблягане на избягването на фалшивите хоспитализации. Напротив. Ако има фалшива хоспитализация: 1) пациент няма - и не може да подаде оплакване за лошо лечения, нито може да хване вътреболнична инфекция; 2) Има пациент, но без необходимост да е в болница - т.е. няма да се оплаче, нито ще хване вътреболнична инфекция. Така че болници, докарващи си от това, ще имат много хубави статистики по тези показатели. Една такава, само с фалшиви пациенти, при това в София, специално я гледах - взема седем цифрени суми от здравната каса.

  Кога ще се въведат електронни здравни карти, да се види пенсионерите как ги завличат да остават в болници за щяло и нещяло и как са пациенти на легло - със или без тяхно знание. И да се въведе сайт на фалшивите/ неудовлетворителни престои в болница - където пациенти анонимно да рапортуват ако са недоволни/ били изнудвани да подпишат престой в болница. Естествено ще има фалшиви сигнали, но ако системно се описват едни и същи болници, след проверки нещата ще лъснат.

 • 6
  edin131 avatar :-|
  edin drugii

  хубави намерения ,без никаква визия за реалността ,за да се осъществят ,реформа трябва първо в осигуряването ,не може 4.5 милиона души както сте написали да чакат на държавата да ги осигурява безплатно и след това срещу 1 лев да искат да имат 24 часа достъп веднага до личния си лекар 24 часа веднага до спешна помощ 24 веднага до болница и до тежка операция 24 часа 365 дни в годината ,тези опции в цял свят са заложени в допълнителен пакет ,който е на огромна цена и само най богатите си го позволяват ,а тук и последния беден циганин ,който никога не е бил осигуряван скача на доктора си ,защото смята ,че той му е задължен да го обслужи веднага и безплатно ,затова вече в провинцията над 2000 населени места са без нито един лекар ,някакви измислици като фелдшери ,сестри и санитари се опитват срещу пари да се правят на медици и затова смъртността е огромна ,апропо тези хора се вживяват като доктори и системата е така изградена ,че и да има някой желаещ да работи в тези райони ,няма как да ги пребори поради невероятно либералната система на аптечно обсужване и пълен достъп без санкция от лекар до всякакви лекарства ,това позволява аптечните цени в България да са най високи в света и никой да не контролира нито продажбите ,нито печалбите на аптекарите ,които даже не винаги са дипломирани фармацевти ,а местни мафиоти желаещи печалби ,това разбива тотално системата и ако не се затворят тези пробойни няма смисъл нито от спешна помощ ,нито от основен ,нито от допълнителен пакет ,болниците ще са пълни от хора ,които се лекуват от неоторизирани лица с основно или средно образование ,при което всяка пъпка става огромен проблем и се финансира после от касата безропотно за да се лекува в болница по най скъпия начин ,защото не желаят да дават пари за лекари в периферията,напр от 3.4 милиарда ,за 2000 населени места се дават по 5 милиона неблагоприятни годишно ,което покрива разход на медицинско лице дошло на десетки километри средно от под 200 лв ,това са за транспорт ,месетен среден медицински кадър със заплата и осигуровка ,здравна служба коптор неподържан от собственика си общината ,това довежда до липса на елементарно здравно обслужване и до пълнене на болниците с хора ,които сами се лекуват или са при местните шамани

 • 7
  antipa avatar :-P
  D-r D


  До коментар [#4] от "invidia":

  Любопитно ми е желанието ви да се регистрирате във форума единствено, за да репликирате.

  Хвърлете око на #2. Не разбирам какъв коментар повече искате да прочетете от мен? Търсете коментари в статията, където ги няма.
  Не смея да сравнявам познанията си по системата с вас. Но освен да громите изказа ми, вие нищичко не споменавате по темата, затова смятам, че общото ви със здравеопазването е че имате личен лекар.

  Хайде де ви питам конкретно какво мислите за:
  - огромния дял здравно неосигурени;
  - това, че държавата плаща едва половината от вноската за ЗО на държавните служители;
  - това, че циганите използват спешната за заобикаляне на отказа от лечение, защото не са осигурени;
  - разделянето на основен и допълнителен пакет. Пациент с херния или с ортопедично страдание автоматично попада при вторите и ако не иска да си отчака неопределено време, ще трябва да си плати.
  Да, това формално не е отказ от здравна услуга, но ако няма възможност да плати?
  Майка ми ме е възпитала да не съдя зо хората прибързано. Вашата явно е била заета с друго и не го е направила.

 • 8
  vaticana avatar :-|
  vaticana

  Допискатс само иреразказва тези на Моско. Може би някой мисли различно дайте му думата.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  kung_fu_zee avatar :-|
  kung_fu_zee

  D-r D, досеха не съм видял нещо смислено като предложение от теб, а само критики и въпроси. Това се повтаря във всеки един твой "експертен" коментар, в който се опитваш да покажеш колко "добре" познаваш системата.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  virtual111 avatar :-?
  virtual111

  Общо взето ще се прави "нищо". Административна му работа. Не се мисли за разумни правила и спазването им /плащане на здр осигуровки и устойностяване на труда напр./ ,а слагане на "шапки" и "задоволяване" на пациента. Някой беше писал нещо за бригадирския труд и бригадирското заплащане... Ама такъв е електората - важи Чудомировото "и аз че изокам некой ден" /може и в кръчмата или на коментара :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.