Бюджетът е загубил само 26 млн. лв. от ниската цена на петрола

Брутният ефект е 140 млн. лв., но е компенсиран от скъпия долар и по-голямото количество на вноса

Цените на внесените енергийни продукти са паднали средно с 37.2% спрямо миналата година
Цените на внесените енергийни продукти са паднали средно с 37.2% спрямо миналата година
Цените на внесените енергийни продукти са паднали средно с 37.2% спрямо миналата година    ©  Leonhard Foeger
Цените на внесените енергийни продукти са паднали средно с 37.2% спрямо миналата година    ©  Leonhard Foeger
Общите приходи от ДДС от внос намаляват с 4.9%, акцизите растат с 11%.

Държавният бюджет е загубил 139.2 млн. лв. за три месеца заради поевтиняването на петрола, това сочи анализ на финансовото министерство за събираемостта на приходите, с който "Капитал" разполага, показва, че това е прекият брутен негативен фискален ефект. Той до голяма степен е компенсиран чрез повече внос, поскъпването на долара спрямо еврото и лева, а ако съдим по изказванията на премиера, финансовия министър и директора на митниците – ефект би трябвало да оказва и борбата срещу контрабандата. В крайна сметка постъпленията от вноса на суров петрол за първите три месеца на годината са 163.7 млн. лв., или с 26 млн. лв. по-малко спрямо същия период на 2014 г., което е нетният негативен ефект.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  acarid avatar :-|
  acarid
  • - 1
  • + 2

  Изроди са това!
  Как може да се оправдаваш за по-малки постъпления в бюджета с цената на петрола. Акциза на горивата е същият, тези малкото спестени пари за бензин от потребителите нали се харчат за други стоки. Върху тях отново има ДДС, дори и акциз при някои от тях.
  Да си търсят парите от Лукойл и другите от петролната мафия, които натрупаха огромни печалби от ниската цена на нефта и най-високата цена на горивата (в цял ЕС),,разглеждани без ДДС и Акциз
  https://www.energy.eu/fuelprices/

  Нередност?
 • 2
  cobanmaala avatar :-|
  чобанмахала
  • - 1
  • + 3

  Поредното оправдание за кражбите на данъци,акцизи и мита от Лукойл и другите големи на пазара на горива в България.Защо?
  Ниските цени на петрола отдавна се превърнаха в златна мина за дистрибуторите на горива в България. От ниските цени на петрола губят само добивните компании,а не тези,които го преработват. Кой в България добива петрол,та да губи от ниските му цени? Лукойл? Та Лукойл България не добива петрол,а купува петрол. Точно сега маржовете на производителите на горива и дистрибуторите на горива се увеличиха почти два пъти.
  И някакъв тук ги оплаква. За пореден път държавата се показа като защитник на печалбите на големите на пазара на горивата в страната. Най високите цени на едро на пазара на горивата без мита,акцизи и ДДС в Европа са България. Като се сметне и относително ниската цена на горивата за крайния потребител, се вижда че пари от този сектор България като държава не получава.
  А тук се опитват да ни баламосват с цените на петрола. Аните на крайния продукт? Цени на петрола 110 долара на барел- 2,60 лв за литър. Цена на петрола 60 долара за барел- 2.35 лв за литър. В България има една рафинерия и вносители.

  Нередност?
Нов коментар