🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Водната реформа е към края си, сега да потърсим парите

Какво споделиха министри, водни оператори и финансисти на конференцията на "Капитал"

Четвърта годишна водна конференция "Механизми за финансиране на ВиК сектора", Лиляна Павлова, Ивелина Василева
Четвърта годишна водна конференция "Механизми за финансиране на ВиК сектора", Лиляна Павлова, Ивелина Василева
Четвърта годишна водна конференция "Механизми за финансиране на ВиК сектора", Лиляна Павлова, Ивелина Василева    ©  Цветелина Белутова
Четвърта годишна водна конференция "Механизми за финансиране на ВиК сектора", Лиляна Павлова, Ивелина Василева    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сумата, нужна на България за ремонт на водната й инфраструктура, е 11.7 млрд. лв. От тези пари само 2.5 млрд. лв. ще дойдат по новата програма "Околна среда". Това оставя огромна дупка от 9 млрд. лв., за които някой някак трябва да плати.  

Именно от тази изходна точка тръгна конференцията "Механизми за финансиране на ВиК сектора", организирана от "Капитал". Според министъра на околната среда и водите Ивелина Василева има огромна нужда да се помисли как европейското финансиране от основно да се превърне в допълващо. "Грешен е моделът, в който основните пари са безвъзмездни средства", заяви тя.  Нуждите са огромни


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  cobanmaala avatar :-|
  чобанмахала
  • - 4
  • + 3

  Това е целта на ГЕРБ- окрупняване на сектора и харизването му на чужденци. И след това- българите- бедни донори на големите мултинационални корпорации. Като с ЕРП-тата. А водата- едно от последните национални богатства, принадлежащи на хората, в чужди ръце.

  Нередност?
 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 3
  • + 1

  Канализацията е част от инфраструктурата в една община и като такава трябва да се изгражда и поддържа със средствата на общината. Т.е. данък имоти трябва да е достатъчен и за да покрие и това перо.

  Защо точно данък имоти, а не ДОД, ДДС или акцизите или някакъв друг данък или цена на водата? ДОД и ДДС са национални данъци и не би трябвало да се използват за общинска, а за национална инфраструктура.

  Защо не и през цената на водата - на кубик потребена вода? Ами защото изграждането и поддържането не зависи от това колко вода потребяваш - все ти трябва канал и тръба за питейна вода до вкъщи. Трябва и дъждовна канализация. Т.е. парите за поддръжката трябва да идват от друго място - или от данък имоти, щото всеки имот има нужда от канализация.. или на база абонамент - т.е. всеки трябва да си плаща постоянна абонаментна такса за поддържане на канализацията му до съответния имот. Или тази такса да е включена директно в данък имоти.

  Всичко друго е .. беден богат носи - един плаща друг консумира.

  Нередност?
 • 3
  savovjr avatar :-|
  savovjr
  • + 1

  До коментар [#2] от "mickmick":

  Финансирането на канализацията става само и единствено през цената на водата. Погледни си фактурата и ще видиш, че имаш такса (около 20-25 стотинки, зависи къде живееш) за отвеждане на отпадъчни води. За фирмите тя е по-висока. С тези пари ВиК операторите би трябвало, според собствените им бизнес планове, одобрявани периодично от КЕВР, да правят поддръжката и доизграждането на канализацията. Тази такса обаче се изчислява според водомера, на кубик, както и водата. Само че цената на водата е 1.05 (в София), или 4 пъти повече. Съответно, ВиК операторите са заинтересовани водомера да върти, т.е. да подават вода. И те правят инвестиции само в мрежата за водоснабдяване. Ако им прегледаш отчетите, ще видиш, че инвестициите в канализация са под 5%. Водоснабдителната мрежа на "Софийска вода" АД е 3600 км, а канализационната - 1600, виж бизнес плана им на сайта на КЕВР. Какво повече да се каже...

  Нередност?
 • 4
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 1
  • + 1

  До коментар [#3] от "savovjr":

  Да, знам, че в момента финансирането на ВиК в момента е само на база консумирана цена. Но не мисля, че е справедливо - независимо дали човек консумира 1 или 100 кубика вода на година.. все му трябва канал и тръба до имота, които да се поддържат постоянно. Това не може да стане с цената на 1 консумиран кубик вода. В момента ВиК товарят консумиращите за сметка на неконсумиращите вода. Все пак обаче абонатите искат в който и да е ден от годината и да могат да си пуснат вода и тя да тече - това всъщност е услуга, която не се оценява на база консумирана вода. Освен това - има и дъждовна канализация.. там водомери няма.. Та мисълта ми е, че в момента ценообразуването е несправедливо - защото се ощетяват големите потребители за сметка на малките. Да не говорим, че и парите не стигат при сегашното ценообразуване, защото тия с малката консумация не могат да си покрият постоянните разходи които правят ВиК дружествата за тях.

  Това се отнася и за ЕРПтата даже - навсякъде където имаме скъпа инфраструктура и постоянна поддръжка независима от консумацията.

  Нередност?
Нов коментар