Как да се свържат бизнесът и университетът

Едно предложение за реално участие на частния сектор в подготовката и обучението на инженери

В очакване образованието в България да стане адекватно на нуждите на бизнеса много чуждестранни фирми вече започнаха сами да обучават кадрите си.
В очакване образованието в България да стане адекватно на нуждите на бизнеса много чуждестранни фирми вече започнаха сами да обучават кадрите си.
В очакване образованието в България да стане адекватно на нуждите на бизнеса много чуждестранни фирми вече започнаха сами да обучават кадрите си.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
В очакване образованието в България да стане адекватно на нуждите на бизнеса много чуждестранни фирми вече започнаха сами да обучават кадрите си.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

За автора

Проф. Менто Ментешев е доктор на техническите науки и преподавател в Минно-геоложкия университет "Св.Иван Рилски" повече от 50 години. Участва и в организацията на учебния процес като ръководител на катедра "Електрификация на минното производство" и като декан на Минно-електромеханичния факултет. Ръководи и участва в научни изследвания, свързани с проблеми на практиката, по–голямата част внедрени, отразени в над 150 публикации в страната и в чужбина.

Съосновател е на електроинженерингова фирма СМС, трансформирана по-късно в СМС-С ЕООД. Участва в дейността й в областта на проектирането и създаване на нови електрически апарати и системи за мините и металургията.

Качеството на образованието и съответствието му на съвременните изисквания се коментира особено ожесточено през последните години. А несъответствието, макар и в различна степен, обхваща всички нива и сфери на образованието. Причините и най-вече начините за преодоляване на проблемите са дискусионни, с широк спектър, но почти винаги се свързват с необходимите средства, които на практика е много трудно или невъзможно да бъдат осигурени.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  raimond avatar :-|
  Meister Eckhart
  • - 1
  • + 2

  това означава даскалите тотално да бъдат бламирани

  Нередност?
 • 2
  koralsky avatar :-|
  koralsky
  • + 3

  хах,хайде аз например имам задълбочени теоретични познания,имам десетилетен стаж и опит,имам дар слово,имам собствени разработки в областта на електрониката....чакам да ме направите преподавател.Ще стане ама на куково лято.Естетсвено вие губите повече, отколкото аз,губят потенциалните студенти,които един ден биха могли да бъдат чудесни истински инженери,губи страната,т.е тя вече изгуби облика си на индустриална страна,сега тя има облик на държава от третия свят аграрна бедна туристическа пампайска държава.В образованието както и във всички сфери на живота в България няма съответните организации и работещи звена,а просто има съответните мафии.Няма как да се подобри положението със сегашните "кадри", а те от своя страна няма да допуснат изграждането на истински квалифицирани кадри,защото те ще бъдат заплаха за статуквото.Кой ще разбие този порочен модел аз не виждам,определено няма и политическа воля затова, понеже и те са пълни отрепки

  Нередност?
Нов коментар