Бизнес визитите при Василев

Списъкът на посетителите при банкера прилича на "Кой кой е" в българския бизнес

Гриша Ганчев, който точно в периода 2013-2014 г. влезе в "Петрол", е сред честите посетители на Цветан Василев.
Гриша Ганчев, който точно в периода 2013-2014 г. влезе в "Петрол", е сред честите посетители на Цветан Василев.    ©  Надежда Чипева
Гриша Ганчев, който точно в периода 2013-2014 г. влезе в "Петрол", е сред честите посетители на Цветан Василев.
Гриша Ганчев, който точно в периода 2013-2014 г. влезе в "Петрол", е сред честите посетители на Цветан Василев.    ©  Надежда Чипева

Основната група бизнес посетители, срещали се с Цветан Василев, са покрай съвместни бизнеси. Например братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев от VTB Capital имат чести срещи, вероятно покрай съдружието им в БТК, КТБ, "Булгартабак". Групово и активно присъствие има и на хора около "Петрол". Най-често това е Гриша Ганчев, който точно в периода 2013-2014 г. влезе в дистрибутора. Но Василев, който по това време контролира собствеността в "Петрол", се среща и със спорещите страни Митко Събев и Денис Ершов.

Явно доста много сделки са обсъждани и с Петър Танков - който по това време води няколко недвижими проекта, свързани с Василев, и веригата "Техномаркет". Няколко визити има и на Едуардо Миролио и Петър Манджуков, които правят протфейлни инвестиции в "Булгартабак" и "Агрофинанс".

Чести срещи има и с двете тогава близки до банкера строителни групи - "Водстрой 98" и ИПС. И двете сега са по-скоро в орбитата на Делян Пеевски. През февруари 2014 г. на среща с Василев отива и Калин Пешов, изпълнителен директор на "Главболгарстрой", които през последните години имат много общи проекти с "Водстрой 98", включително за строителството на "Южен поток". По това време точно станаха ясни победителите в скандалния търг за строителството на руския проект.

Много визити има и от рекламния бос Красимир Гергов, чиито фирми имат кредити от КТБ.

В списъка с посетили има и на пръв поглед външни за Василев и КТБ лица. Те обаче са доста известни имена от едрия български бизнес днес, като например Иван и Ангел Ангелови от старозагорската група "Градус", Васил Божков, Валентин Златев, собствениците на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров, Иво Каменов от "Химимпорт", Огнян Донев, Веселин Марешки, Денис Бареков.

Петрол и оръжия

Срещата на Златев е на 20 май 2014, като веднага след него е записан Гриша Ганчев. Възможно е тримата заедно с Василев да са обсъждали детайли по съвместната им дейност в "Петрол". В началото на юни "Лукойл" и "Петрол" подписват договор за доставки.

В сектора на горивата Василев се среща и със собственика на "Инса ойл" Георги Самуилов. През различните месеци Самуилов е спряган като заинтересуван да придобие "Петрол.

Епизодични посещения е имало и от представители на оръжейния сектор - със собствениците на "Арсенал" Николай Ибушев и на "Аркус" Банко Банков, но и с директора на "Кинтекс" Антон Салджийски. Срещата е точно след като той отново е назначен за директор на държавната търговска фирма.

Активни са контактите на Василев и с енергийни представители като Богомил Манчев, Осиковски, Едуард Манукян.

Адвокатско нашествие

Василев е отделял и значително време за срещи с адвокати, вероятно покрай многото сделки, в които е участвал. Едно име обаче се среща в пъти по-често - Александър Ангелов. Първоначално адвокатът обслужва Василев, но после минава изцяло в лагера на Пеевски. В едно от многото си изявления от Белград той описва как адвокатът Александър Ангелов през април 2014 г. му е поискал от името на Пеевски "безвъзмездно прехвърляне на пакети от акции от почти всички тези дружества, за които говорихме преди малко" (по-нагоре в интервюто се споменават БТК, двата мултиплекса, "Дунарит", "Петрол" - бел. ред.). Прокуратурата обаче е отхвърлила сигнала му за изнудване заради отказ на свидетелите да говорят. А те са били Бисер Лазов (едно от доверените на Василев лица, които след затварянето на КТБ стана свидетел на прокуратурата) и "основният манипулатор на всички правни разработки срещу мен и срещу банката Александър Ангелов", обяснява Василев. В списъците обаче не е записана среща през април - последната такава с Ангелов на това място е през февруари.

Фотогалерия: Гостите на Цветан Василев

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35
Цялата галерия

Сред останалите имена се виждат това на Христо Ботев, Любомир Денев (който е и в борда на КТБ), Ричард Клег, Тихомир Трендафилов.

Банкерски посещения

По-обясними са епизодичните срещи с банкери. Сред най-честите визити са тези на изпълнителния директор на "Креди агрикол България" Атанасиос Петропулос, но те лесно могат да се обяснят с придобиването на банката от КТБ. Сделката беше финализирана едва седмица преди затварянето на КТБ, но беше обявена в началото на 2014 г. и вероятно и доста преди това е имало какво да се обсъжда.

Други банкери, чиито имена се виждат в тетрадките, са Асен Ягодин (тогава в държавната Българска банка за развитие), Левон Хампарцумян и Андреа Казини (Уникредит Булбанк), Петър Андронов (СИБанк), Цеко Минев (ПИБ). Сред спорадичните гости личат имената и на други финансисти като Алекс Бебов, Владимир Каролев, Емил Хърсев, Максим Димов. Последният е съосновател с Цветан Василев на финансовата къща "Бромак" още в началото на 90-те години на миналия век.

Клубът на бившите банкери е представен от Георги Агафонов, някогашния собственик на фалиралата банка "Славяни", както и бившия финансов министър и доскоро изпълнителен директор на Д банк Стоян Александров. Той е и един от големите депозанти в КТБ, които бяха гласовити поддръжници на спасяването й.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  info111 avatar :-|
  info111

  На практика става ясно, че кабинетът на Василев е бил нещо като сборище на олигарсите и техните хора в България и мощен скрит център за финансово и икономическо влияние и задкулисна власт, вкл. политическа, като се има предвид, че по начало политиката е концентриран израз на икономиката, още повече че реалната форма на власт в България е ОЛИГАРХО-МОНОПОЛИСТИЧНА ДИКТАТУРА!
  Добре запознати с механизмите на власт и влияние в България отдавна твърдяха, че освен, че е бил близък със Станишев, Цветан Василев е назначил поне трима от правителството на Олигарски. При тази тарапана пред кабинета му това май изглежда напълно възможно и достоверно...Още повече, че е имал и големи политически амбиции - да си припомним, че освен в медии, той инвестира и в партията на Бареков.
  А фактът, че разплащанията за милиарди, както и гаранциите по прословутия руски проект "Южен поток" пък трябваше да минат пак през КТБ разкрива и сериозните позиции и връзки, които Василев притежава с властта в Москва.

 • 2
  abygale avatar :-|
  abygale

  "Прокуратурата обаче е отхвърлила сигнала му /на Цветан Василев/ за изнудване /от страна на Пеевски/ заради отказ на свидетелите да говорят. А те са били Бисер Лазов (едно от доверените на Василев лица, които след затварянето на КТБ стана свидетел на прокуратурата) и "основният манипулатор на всички правни разработки срещу мен и срещу банката Александър Ангелов", обяснява Василев.

  В ролята на Юда - Бисер Лазов, защитеният свидетел на прокуратурата. Предател и крадец.

 • 3
  krastitel avatar :-(
  krastitel

  нямам друго послание освен - крадци (банкери и индустриалци)спонсорирани от политиците и службите
  сметката е поне 4.5 млрд. лв. - но за нас!
  и ние какво правим - даваме им пак кредит на доверие на същите политици или?

 • 4
  today avatar :-|
  today

  В общи линии за пореден път се потвърждава тезата, че Цв. Василев е финансирал политици и им е осигурявал медиен комфорт, срещу което е получавал раздути държавни поръчки (примерно ЮП), през които е трябвало да си възвърне милиардите, раздадени на партийните босове. После да не питате пак защо проекта ЮП от 2 млрд скочи на 4, и защо така се правеха търговете и се променяше законодателството!

 • mammita

  Четох писмото днес и съм леко втрещена. След като пред Дачков, Василев си призна, че е източвал банката със специални свързани фирми, сега си признава, че е раздавал подкупи (пари в пличета) на политици и журналисти. И това ако не си е самопризнанеи?
  Между другото капитал изпускат няколко имена, които на мен ми се набиха на очи още в първите страници (признавам си не съм чела всичко) Това са имената на уж независимия журналист, бивш колега на Капиталци, Мирослав Иванов. Не съм сигурна дали 2013 г. още не работеше и в Капитал. Миро Иванов направи блог около месец след като КТБ бе поставена под специален надзор и освен, че само възхвалява Василев и КТБ, изважда и информация от платежните системи на КТБ. Ама иначе се пише за независим и честен журналист.
  Другото име, което на мен ми направи впечатление е на Огнян Стефанов, собственик на Фрог Нюз. В сайта в момента се лее яко пропаганда за това колко велик е Василев и се препечатват драсканиците на Миро Иванов. Хубаво е да ги казваме тези неща, за да се знае кой ни говори от медиите и на кого да вярваме.

 • 6
  contra_banda avatar :-|
  contra_banda

  До коментар[ #2] на abygale
  Бисер Лазов сега има ново амлоа, освен като кошаревски свидетел на прокуратурата, той се изживява като дописник на пасквилниците на Пеевски. Тези списъци са предоставени от него и неговия роднина Пламен Кисьов, портиер на срадата, по нареждане на бункера Берлин. Сега таргетират жертвичките, които ще бъдат разкостени, защото са имали неблагоразумието да отидат на бизнес среща. В държавата България всичко е възможно, особено ако си неудобен на ня#Кой.

 • 7
  mondiana avatar :-|
  Мондиана

  [quote#1:"info111"]Още повече, че е имал и големи политически амбиции - да си припомним, че освен в медии, той инвестира и в партията на Бареков. [/quote]
  Все пак ми е чудно, че е заложил на такова чучело. Още не мога напълно да осъзная какво точно значи това. Очевидно говори нещо за самия ЦВ - основното, за което се сещам, е накадърност, но е много общо. При неговите възможности е можел да купи по-качествени и по-представителни хора от Дудука и Росен Петров. Тези очевадно обричаха партията на провал.

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#7] от "Бондиана":


  Тези и такива не търсят "по-качествени" - в смисъла, който обикновените (как не обичам тои израз!) хора влагаме. На тях им трябват такива, които имат набор от качества, като зависими, послушни, щеславни, готови на всичко, за да получат лесно пари, власт, възможност да се изтъпанчат пред медии и камери, да разполагат с човешки съдби и да си начешват крастата и избиват комплексите си за малоценност...

  Е, как да си купи (по-)качествен, като на тях по-качествени не им трябват - те са потенциален източник на проблеми за тях, нежелателни и неподходящи за тази работа.

  (Боклуци с боклуци се събират! Как свестен и почтен човек, който нистина обича и тачи България и всичко българско и милее за нея, принципно да се разбере с такива мошеници и лумпени, като Доган, Гоце, Пикаещият във Фонтани, ..., мадридския измамник...?!?)

  Аз и преди неколкократно съм споменавал, че в България се получи - по едно невероятно стечение на географски и политически исторически обстоятелства, една невероятно отвратителна и гибелна за страната ни ОТРИЦАТЕЛНА КОМУНИСТИЧЕСКА СЕЛЕКЦИЯ!
  Не еволюция, а падение, не развитие, а деградация...
  Не позитивна, а изцяло негативна, отрицателна селекция, тоест всичко читаво, свястно, годно бе прогонено, преследвано, унижавано, репресирано и избивано, а всичко негодно, уродливо, перверзно, престъпно - НАСЪРЧАВАНО И НЕГЛАСНО ПОДКРЕПЯН!
  Пред безразличните погледи на Запада дълги години.
  Не е случайно, че няма що-годе голям престъпник, който да е в затвора, след 25 години управление на червената ДС-КГБ мафия! И че тези амнистираха няколко пъти на вълни престъпници от затворите, между които и откровени рецидивисти,... за да стигнем до тук.
  (и това е друга голяма причина много свестни българи да си тръгнат от държавата, защото ПРЕСТЪПНИЦИ И НОРМАЛНИ ХОРА И ГРАЖДАНИ СА ДВЕ АНТАГОНИСТИЧНИ ГРУПИ - едните - гражданите НЕ МОГАТ И НЕ ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ С ДРУГИТЕ, но другите САМИ НЕ МОГАТ ДА СЪЩЕСТВУВАТ УСТОЙЧИВО, ЗАЩОТО ДРУГО ОС3ЕН КРАЖБИ, ИЗМАМИ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НЕ МОГАТ ДА ПРАВЯТ, И ЗАТОВА ТЪРСЯТ НЯКОГО, КОГОТО ДА КРАДАТ И РЕПРЕСИРАТ!!! Когато останат само те, или достатъчно много, ЗАПОЧВА САМОИЗЯЖДНЕТО И САМОУНИЩОЖЕНИЕТО НА ТЪРТЕИТЕ, НА ПИЯВИЦИТЕ - и България от доста време е точно в тази фаза - много станаха тарикатите и престъпниците във властта, много станаха началниците, и няма достатъчно индианци да ги хранят и поддържат екстрите им...
  И така стигнахме до тук...

  Ти казваш, че Бареков бил некаествен и некадърен. Така е, ама я да хвърлим един, макар и бегъл поглед, на останлите!
  Ами Олигарски? Ами Станишев? Ами Данчо Ментата, Христо Бисеров, Местан, Доган, Бат' Сали,..., Пеевски, ако щеш?
  Ами Капутев? Гергов? Болен? Гоце? Пикаещият във фонтаните???

  Ами те мутрите и комедийните образи и марионетки в българската политика и управления са толквоа много и толкова гротескни, ако се замисли човек, че и от тези зависят съдбините на българите и България, че човек не знае да се смее ли или да плаче!

  Аз и до ден днешен не мога да си простя, че преди години, преди да замина от България за Америка, когато вървях в центъра на София и срещу мен видях давърви Александър Лилов (при университета, до Библиотеката) към обяд - имаше много хора, както винаги по това време на деня, когато се разминавахме само го напсувах високо, а не му забих два шамара!
  Когато му теглих една майна много високо, така че всички да чуят, онзи червен негодник и подлец само ме погледна и отмина, мърморейки си нещо под носа...

 • 9
  ungeheuer avatar :-|
  ungeheuer

  Капитал, на фона на всичко това, мисля, че е време да помислите дали "рекламната ви политика" не е време да бъде променена. Приемайте пари от Лафка...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход