Държавата очаква 1.5 млрд. лв. повече данъчни приходи през тази година

Прогнозата на Менда Стоянова е, че ще има актуализация на бюджета и повечето средства ще отидат за свиване на дефицита

Според финансовия министър Владислав Горанов предишното правителство умишлено е толерирало контрабандата
Според финансовия министър Владислав Горанов предишното правителство умишлено е толерирало контрабандата    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Според финансовия министър Владислав Горанов предишното правителство умишлено е толерирало контрабандата
Според финансовия министър Владислав Горанов предишното правителство умишлено е толерирало контрабандата    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
При използване на целия допълнителен ресурс "дупката" в бюджета може да падне до 1.2% от БВП.

Държавата очаква да събере с 1.5 млрд. лв. повече данъчни приходи спрямо миналата година. Това обяви в интервю за "Фокус" финансовият министър Владислав Горанов, който направи прогнозата на база изпълнението на бюджета към момента. Ако тя се сбъдне, постъпленията ще бъдат използвани за намаляване на дефицита. В бюджета за 2015 г. е заложена "дупка" от 2.489 млрд. лв., или 3% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП). Ако цялото очаквано преизпълнение бъде използвано за свиване на дефицита, отрицателното салдо в края на годината може да бъде намалено до около 1 млрд. лв., или около 1.2% от БВП.

За да стане възможна подобна операция, бюджетната рамка за тази година трябва да бъде актуализирана. Пред БНТ председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова каза, че актуализация е възможна заради по-високите от планираните приходи. "Ако имаме много голям излишък (преизпълнение на заложените приходи - бел. ред), мисля че трябва да отиде изцяло за покриване на дефицита. Това не може да стане без актуализация на бюджета. Правителството само не може да изхарчи нито един лев", каза Стоянова. Според нея най-подходящото време за подобна ревизия е през октомври.

Повече приходи

Оптимизмът на управляващите е предизвикан от положителното развитие в икономиката и държавните финанси през първите три месеца на годината. Експресните данни за БВП показаха, че той е нараснал реално с 2% през първото тримесечие. Официалните данни към март показаха също така, че за първи път от 2009 г. насам има бюджетен излишък от над 250 млн. лв. Предварителните данни на Министерството на финансите пък сочат за още по-внушителен плюс – над 1 млрд. лв. Разбира се, тук трябва да се има предвид значителната сума, която Брюксел е възстановил на България. Само за април тя е 666.9 млн. лв. Към края на годината вероятно отново ще се стигне до дефицит по европейските средства, тъй като започва новият програмен период и държавата ще трябва да прави авансови плащания по нови проекти. Заявените средства тази година ще бъдат изплатени през следващата. Менда Стоянова също допуска, че през втората половина на годината разходите ще се увеличат заради обществените поръчки и необходимостта да се финансират авансово европроекти.

Освен повечето пари от Европа правителството отчита и подобрена събираемост. Към края на март Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция "Митници" са събрали общо 856 млн. лв. повече приходи, като според Стоянова това е в резултат на борбата на правителството със сивия сектор.

Проблемът със сивата икономика

Според финансовия министър България е с един от най-големите дялове на неформална икономика в Европа, което означава, че има много резерви от гледна точка на приходите. "Има различни оценки колко още може да се събере. В Европа делим първото място по сива икономика с Румъния и някои други държави членки, което означава, че лесно може да се намерят резерви в събираемостта", смята министърът. Той е на мнение, че добрата събираемост се дължи на мерките, които правителството предприе в борбата си с контрабандата и е резултат от координираното усилие на цялото правителство и на всички служби, с които държавата разполага.

"Трябва да си зададем въпроса защо при относително същия БВП като през 2014 г. тогава резултатите са били много по-слаби. Шокиращо е на пръв поглед как за толкова кратко време може толкова рязко да се промени събираемостта в бюджета, но отговорът само на пръв поглед изглежда странен", смята Горанов. Според него проблемът през миналата година трябва да се търси в неудачното управление на приходните агенции и много честата смяна на ръководствата на приходните администрации. "Според мен при управлението на предишното правителство държавата не е правила нищо да събира своето, а дори е толерирала лошите практики", смята министърът.