Срещите на Цветан Василев: с регулатори, политици, издатели

Сред най-честите посетители е шефът на КФН Стоян Мавродиев с над 30 визити

Рекордьор е шефът на КФН Стоян Мавродиев с над 30 визити.
Рекордьор е шефът на КФН Стоян Мавродиев с над 30 визити.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Рекордьор е шефът на КФН Стоян Мавродиев с над 30 визити.
Рекордьор е шефът на КФН Стоян Мавродиев с над 30 визити.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

В периода на апогея и до рухването на КТБ Цветан Василев се е срещал с политици, регулатори, бизнесмени, журналисти. Това се вижда от сканирани копия от тетрадка, в която на ръка са записвани имената на посетителите в централата на КТБ на бул. "Цар Борис Трети" в различни периоди на 2013 и 2014 г. Макар Василев да обяви, че не той е изпратил файловете, той не отрече тяхната достоверност. Пред "Дневник" работещ в сградата на бул. "Цар Борис Трети" потвърди, че посетителите наистина са се записвали по този начин. Няколко човека в списъка потвърдиха пред "Капитал", че действително са били при Василев на датата, спомената в тефтерите.

На гости вместо контрол

Най-скандалната част от съдържанието на тетрадката е, че представители на регулатори, които би трябвало да надзирават КТБ и дружествата от групата на Василев, са ходили на крака при него. Рекордьор е шефът на КФН Стоян Мавродиев с над 30 визити. Сред посетителите е и Цветан Гунев, който по това време оглавява банковия надзор в БНБ. На два пъти присъства и името на председателя на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. В списъка се среща и Петко Николов, както се казва шефът на КЗК.

Присъствието на Мавродиев е най-интензивно. Проблемът е, че оглавяваната от него комисия трябва да надзирава КТБ, която е и публично дружество, и инвестиционен посредник, застрахователното дружество "Виктория" и куп публични компании от орбитата на Цветан Василев - "Булгартабак" (тогава най-голямата борсова компания по пазарна капитализация), "Петрол" и още дузина по-малки. Стоян Мавродиев не отговаряше на мобилния си телефон в четвъртък. И Николов, и Божков не коментираха. Любопитен детайл е, че повечето срещи на Мавродиев са вечер, има и през уикенда, а единственото посещение на Гунев също е в извънработно време.

Политика в банка

Списъците с посетителите в КТБ потвърждават широките контакти на мажоритарния собственик на КТБ. Според разпространените копия Василев е имал на ден десетки посетители.  

Сред тях са депутатите от БСП Явор Куюмджиев и Кирил Добрев, Румен Петков от АБВ, бившият лидер на ДСБ Иван Костов, Любен Дилов, пловдивският бизнесмен Георги Гергов. Посочени са и фамилиите Дъбов и Мерджанов. Те съвпадат с тези на Димитър Дъбов и Атанас Мерджанов от ръководството на левицата. 

В списъците са още имената на банкера и бивш кандидат на БСП за столичен кмет Стоян Александров, на военния министър от кабинета "Костов" Бойко Ноев, на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, на Димитър Абаджиев - политик от СДС, ДСБ и РЗС, и т.н.

И медии са му скъпи

Най-честият гост на Василев от медийните собственици е Петьо Блъсков. Макар и с единични срещи в тетрадката са имената на Венелина Гочева и Тошо Тошев. Естествено, присъстват и много журналисти и общественици. Кои от тях са били за интервю по работа и кои с други цели - само присъствалите знаят. Няколко визити има и на Силвия Зурлева и Дидие Щосел от "Нова тв". Чести срещи е имал и рекламният бос Красимир Гергов.

Реакциите

Йордан Цонев потвърди пред "Дневник", че се познава с Василев от 1997 г., но не е обсъждал с него частни въпроси. "Срещам се с всички банкери и с Асоциацията на банките и обсъждаме проблеми на банките, не частни въпроси", каза той.  

"Мен ме няма със сигурност. Аз нямам хора там", заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от агенция "Фокус". Той уточнява, че "Стоян Мавродиев не е от ГЕРБ". Преди да бъде избран за председател на КФН, Мавродиев беше депутат от ГЕРБ и с гласовете на партията оглави и регулатора. В официалната му биография на сайта на КФН пише, че и в момента е член на ГЕРБ. 

Фотогалерия: Гостите на Цветан Василев

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35
Цялата галерия

"Няма какво да говорите с мен", бе единственият коментар на Иван Костов, потърсен от "Дневник". Бившият зам.-министър на икономиката в тройната коалиция Явор Куюмджиев коментира, че познава Василев от пет години и се е виждал с него нееднократно. Няма обаче спомен да се е срещал през 2013 г. в кабинета му. Румен Петков коментира пред медиите, че се е виждал с Василев във връзка с работата си във Федерацията по мотоциклетизъм, чийто председател е. "Той е помагал на федерацията, бил е награждаван от нея", каза той. Говорителят на БСП Атанас Мерджанов не отрече да е бил на среща с Василев, но отказа коментар.

 

Пътят на списъка

Мейлът, който получиха в четвъртък медии, е подписан от мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев. Сред тях са политици, председатели на регулаторни органи и държавни институции, бизнесмени, журналисти. В писмото, подписано от Василев, се подсказва, че някои от посетителите са влизали само за минути и не за лична среща с него, а "за да се запознае със съдържанието на един плик". Отбелязано е още, че той не ги качва в личния си сайт поради ежедневните опити да бъде хакнат.

Самият Василев отрече в блога си той да е конкретният подател на писмото, изпратено от адрес в gmail. Един от адвокатите му също отрече Василев да е авторът, но другият  - Константин Симеонов, потвърди автентичността на списъка. Той обясни пред "Дневник", че писмото е реакция, предизвикана от даденото ден по-рано интервю на Йордан Цонев, в което той отричаше ДПС и Делян Пеевски да имат общо с КТБ. Затова е трябвало да се покаже как той е "висял пред сградата на КТБ". От списъка се вижда, че Цонев неколкократно е посещавал банкера.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


25 коментара
 • 1
  abygale avatar :-|
  abygale

  С около 7-8 публикации по темата в дневнки и капитал, направо почвам да се замислям дали Прокопа не е в основата на това активно ДС мероприятие. Ама чак пък мейли сам до изданията си да пуска...падение някакво тотално.

 • 2
  krastitel avatar :-(
  krastitel

  Нека да не забравяме, че Стоян Мавродиев (от ГЕРБ) е все още шеф на един от най-важните регулатори КФН, който регулатор отричаше да е наясно с КТБ и отричаше да има отговорност за КТБ...
  може би с тези си редовни посещения Мавродиев е бил запознат отблизо със здравината и ползите от пирамидата??

 • 3
  etu1426537386394780 avatar :-|
  Любов Добрева

  До коментар [#1] от "abygale":
  На това място е редно да махнеш глагола "мисля" от словосъчетанието си :)

 • 4
  tolex avatar :-|
  tolex

  На снимката - Борат и Буратино

 • 5
  tolex avatar :-|
  tolex

  Откакто съществува изобщо КФН (ДКЦКФБ, ДКЦК...), никога не е имала начело по-некадърен председател от т.н. Стоян-офшорката.

  Супер долен и мазен комплексар. Много завистлив и отмъстителен. Така го описват вътре в КФН. Всички му се подиграват и го взимат на подбив - и колегите и подчинените му. Одумват го непрекъснато зад гърба му.

  Нека Капитал да се поинтересува как и защо е наета точно тази сграда на ул.Будапеща. При какви "изгодни" (за него!) условия. Това човеченце отдавна трябваше да е клиент на Прокуратурата. Но в тази държава.....

  А да не говорим за професионалните му качества.

 • 6
  today avatar :-|
  today

  До коментар [#5] от "tolex":

  Много отдавна имаше статия по въпроса, ако не се лъжа даже някакви хора от управлението на КФН май си подадоха оставките в знак на несъгласие с безчинствата, извършвани от въпросния тип, който нямал нищо общо с банката и не бил длъжен да я надзирава, но сега твърди, че я е надзиравал.

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  Ето затова от сутринта, та чак до пладне 90% от вестниците мълчаха и чакаха инструкции какво да правят. Дежурните новинари, извадили лошия късмет да са на работа по това време, почнаха да звънят по петолъчката и да гълтат валидолите още в 9 ч. Пусто не знаеш, дали информацията е от нашия лагер, дали е от другия, да бързаме ли да оспорваме достоверността, да се яхаме ли на крилете, пък нищо да не правиш също не е работа - после ще подсмърчаш пред камерите като колежките от ТВ7 от епохата на Бареков...Абе въобще, пълен шах...И с право са тупкали топката до последно, защото вижда се, в списъка има хора, които все още вършат добра работа - трябва да ги пазим до последно. Поне докато не им гласуваме достоен еквивалент.

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  ПС. Съветвам ДСБ още утре да подкани почетния си председател да свали тази титла от себе си. СV-то на тази банка говори, че по замисъл тя е създадена да служи като сетълмънт на старите партии за разпределение на плячката от държавното имане. В този смисъл Василешв уместно използва израза, че политиците са го употребили.

 • 9
  mammita avatar :-?
  mammita

  Нещо за размисъл. Не смятате ли, че Василев май вече е до стената? Тези списъци са отчаян ход, защото така предава хората, на които е плащал и които и в момента са му верни. Говоря за блогърът и бивш служител на Капитал Миро Иванов и Огнян Стефанов собственик на Фрогнюз. До сега им минаваше номера, да се обясняват, че имат различна гледна точка към КТБ и Василев, ама сега вече е ясно, че са добре подплатени то Василев. Та не е ли странно, че освен да компрометира едни политици, хвърля на вълците и своите лакеи и практически не само се лишава от тях като ги прави кухи медии, ами и другите медии, които го защитават.
  Още нещо за размисъл. Списъците започват от 2013 и са копирани чено бяло с лошо качество, така че да не се забелязва много много заличените хора от тях. Преди 2013 Василев беше в добри отношения с ББ. 2013 г. ББ бе свален след протести и яростно просъскваше през зъби упреци към Василев. Дали всичко това не е съгласувано с ББ и дали това означава помилване на Василев от ББ?
  Ако имате идеи казвайте.

 • 10
  contra_banda avatar :-|
  contra_banda

  "Мен ме няма със сигурност. Аз нямам хора там", заяви премиерът Бойко Борисов. Ами то има и други адреси, където е ходил на срещи Сашо Мускула. Пък може да е влизал и през гаража. Със сигурност, обаче, Пеевски и Борисов ще използват тези списъци за саморазправа. Кой знае колко имена са изтрити и респективно добавени! Евтин милиционерски цирк! Лошото е, че всички номера са им дърварски, но минават. Такъв е мат'риала!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход