Георги Иванов: Нямат ми доверие, че няма да се кандидатирам

Кметът на Хасково пред "Капитал"

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Кой е срещу вас на тези избори, чисто политически?

Кой е казал, че аз имам избори? Нямам намерение да се кандидатирам, тъй като не виждам защо. Всеки един човек има развитие, което има апогей и трябва в оня момент, в който разбере, че е постигнал достатъчно много, да се оттегли. Гордея се с това, което съм направил за изминалите 15 години в град Хасково. 

Твърдите, че срещу вас има атака. Очаквате ли тези думи да я смекчат?

Не, тъй като те няма да ми имат доверие, че няма да се кандидатирам. 

Кои са те?

Политическите сили. Аз не съм политическо лице. Не съм член на никоя политическа сила. Следователно преча на всички политически сили, които имат желание да издигнат политическа кандидатура в този град. Политическите сили винаги са срещу един независим кмет. Те го подкрепят тогава, когато видят, че той ще е печеливш. Имало е такива случаи при мен.

Какъв според вас е сценарият на атаките, за които говорите - да бъдете подведен под съдебна отговорност и да отпаднете служебно от битката за кметството?

Сценарият е как ще реагират хората. Важното е да се говори - няма значение дали е истина, или не е истина. Преди 8 години по същия начин се упражняваха върху мен Николай Бареков и Яне Янев. Аз Бареков го осъдих. По принцип винаги се случва предизборната кампания да започва по този начин. 

Този път как очаквате да се развият нещата?

Сега ще има прокурорска проверка, ще има икономическа полиция и ако решат, може би ще има и съдебни дела. Обикновено приключва с прекратяване на тези гонения, защото всичко е в рамките на закона. 

Има ли възможност за сделка и каква е цената? 

Не съм търсил такава. Това не е в мой стил. Ако беше в мой стил, сега нямаше да разговаряме.

Според мен вие с удоволствие бихте се оттеглили от кметството, но оттеглянето е трудно... 

Оставането ми не е спасение. То е продължение на нападките. Иначе после сигурно никой няма да се занимават с мен, защото няма да съм фактор. 

В телевизионно интервю казахте, че сте забогатял. Смятате ли, че ако не бяхте във властта, бизнесът на вашето семейство щеше да се развие толкова?

Много от нещата, които имам, ги имах когато влязох в общината. Погледнете къде са строителните предприемачи! Строителят и при фашизъм, и при комунизъм пак е строител. Плюс това аз съм строителен инженер. Имам първата строителна фирма. 

Ваша ли е фирмата "Стройтекс"? 

Основана е на 10 април 1990 г. В момента се води юридически на сина ми. Когато станах кмет, бях длъжен да прехвърля всичко. Направил съм го.  

Това е буквата на закона, а смисълът е, че тя практически не трябва да е ваша...

Когато аз стана кмет, моето семейство да се изсели и да живее другаде ли?

Вашата тъща на колко години е?

На 76 години, вероятно. А синът ми бе на 18, когато пое фирмата. Моето семейство се е занимавало с бизнес, продължава и ще продължава, защото те трябва да живеят от нещо. Не могат да живеят от моята заплата. Аз, като изляза оттук, имам къде да отида. Така че моето семейство работи и прави онова, което трябва. Пък аз създавам възможност на този град да върви напред. Знаете ли какъв е финансовият резултат на общината за миналата година? 38 хил. лв. неразплатени средства. В Кърджали са 12 млн. лв., в Перник - 16 млн. лв.  Какво показва това? Че аз съм разбойник, бандит? Това показва, че умея да ръководя една община. Защото идвам от бизнеса и знам как да ръководя една община, да бъде икономически стабилна. 

Има ли бизнеси, които са напуснали Хасково, защото тук им се поставят условия?

Аз не знам да са напуснали. Ако има напуснали, всеки си гони интереса. 

Имате ли имоти в Мюнхен?

Това, което имам, аз съм го декларирал в моите имотни декларации, а те са обществено достояние. Ако нещо ви вълнува, може да проверите. 

Ваша фирма ли е ремонтирала касовия салон на общината?

За касовия салон бе първото разследване срещу мен преди 15 години. Проверката не стигна до нищо. Това са все неща, които са приключили в прокуратурата и за които има издадено постановления за прекратяване. Защо ги дъвчете? 

Как смятате - законите се преправят, за да се реши текущ проблем, или трябва да се спазват такива, каквито са? 

Аз не ги правя законите. Тях ги прави парламентът. А ние наредбите, които правим, те са на база на законите.

Нещата, за които сте проверяван, излизат законни. Но морални ли са?  

А сега ми кажете за стадиона на Хасково, с който спасихме футбола - кое е морално?  

Предприемачи твърдят, че за да можеш да правиш бизнес в Хасково, трябва да направиш дарение на общината. 

Даренията нещо престъпно ли са? Кажете кой се оплаква, че бизнесът му е нарушен, защото не е внесъл? Дайте едно име да проверим! Аз нямам такова впечатление. Дарения се дават за неща като "Света Богородица", за камбанарията, за часовниковата кула, не ги дават за моето имение. Сумата е достатъчно голяма, за да можем да изграждаме тези неща, без да ощетяваме бюджета на гражданите. 

Какво ще правите, ако не сте кмет?

Аз съм строителен инженер и мога да работя. Плюс това си имам мое хоби, с което мога да се занимавам. 

Какво може да обърне решението ви да не се кандидатирате за кмет?

Животът е низ от случайности. Както казваше един премиер: "Срещат те на кръстопътя - ставаш министър." Представете си, че някой ме срещне на някой кръстопът?