Хасково и краят на една ера

Хасково и краят на една ера

Бизнес и политика се смесват в Хасково в серия конфликти на интереси, според институциите напълно законно

Поли Михайлова, Гергана Михайлова
28002 прочитания

© Надежда Чипева


За да говориш спокойно за собствения си "апогей" и да смяташ, че има твоя "ера" на което и да било място във времето и пространството, трябва да си особен човек. Или да бъдеш звезда или да се възприемаш като звезда.

Кметът на Хасково е звезда. Казва, че ще се оттегли от местната политика, защото е в апогея си, и с въздишка допълва: "Ерата на Георги Иванов приключи." Самооценката му като ярка фигура не е погрешна – когато казваме, че сме в града, за да пишем за него, всички реагират бурно – от пиколото в хотела, през шофьора на таксито от автогарата до собствениците на няколко немалки фирми в града. Общото между тях, ако пропуснем цветистите части от изказа, е, че са напълно съгласни с кмета в едно: стига му толкова.

Никой не му вярва, че няма отново да се кандидатира на предстоящите местни избори. "Аз нямам избори. Няма да се явя. Но те няма да ми повярват", казва Георги Иванов малко след като ни е посреща в кабинета си. Подготвен e за битка, защото освен всичко друго вече е и телевизионна звезда, след като bTV снима имението и автопарка му за милиони и разказа за поредица странни сделки, от които семейството му някак си все излиза с голяма печалба.

Последвалата битка е словесна – обвинява, че въпросите са тъпи, заплашва да прекрати разговора и няколко пъти подчертава, че е готов да съди "Капитал" и за най-малката грешка. Звездите обаче са си звезди и си заслужава да бъдат на фокус. Дори да са залязващи.

Бизнес - политика - бизнес прим

Георги Иванов е кмет на Хасково четири мандата. През годините кандидатурата му е била подкрепяна от СДС, НДСВ, ВМРО, ДПС. През това време фирмите му се водят на неговото семейство. Всъщност не семейство, а "фамилия", както сам я нарича. Във фамилията влизат двамата му синове - 34-годишният Станислав и 27-годишният Павел, тъща му Искра Захариева, съпругата Даниела Захариева. Въпреки това дори в разговора си с нас през цялото време Георги Иванов сам нарича хотела в Хасково свой, строителната фирма "Стройтекс" своя, и изобщо  говори за бизнеса на семейството му като за собствен.

Бизнесмени от града упрекват кмета, че след като е стъпил във властта, не е излязъл реално от бизнеса си, макар всичко формално да е прехвърлено на съпругата му, 81-годишната му тъща, синовете му, с участието и на личния му приятел Иван Петров-Джона. Фирми на фамилията работят активно в общината, включително като подизпълнители на строителни обекти, финансирани с публични средства. Самият Иванов не отрича, че е едновременно кмет и бизнесмен в същия град, който управлява. Не намира нищо лошо в това. Признава, че е прехвърлил фирмите на хора от фамилията си, за да спази закона, и смята, че това е напълно достатъчно. Подчертава, че не е нужно да си беден, за да си във властта. И не намира логика във въпроси за буквата и смисъла на закона.

Иванов нарича актуалната серия журналистически материали по свой адрес "претоплени манджи". Но те повдигнаха много въпроси: дали кметската заплата е достатъчна, за да построиш имение за милиони; дали бизнесът на фамилията му щеше да е толкова успешен, ако той не бе във властта; дали освен написаното в имотната му декларация няма и нещо повече. От 15 години отговорите им търсят полиция, прокуратура и дори Сметната палата. Резултатите са, че кметът излиза чист пред закона, а малките прегрешения, които сам признава, понякога дори му печелят фенове. В последния одитен доклад на Сметната палата за 2013 г. се констатират дребни пропуски при възлагането на обществени поръчки в общината, а това е една от линиите, по които по принцип могат да се насочват средства към определени фирми.

Нито една от проверяваните схеми не е незаконна, но всички те са показателни. Например строежът за 3.6 млн. лв. на социални къщи в ромския квартал в Хасково е поверен от общината на дружеството "Анико". То пък наема за подизпълнител "Алфа - С" на сина на кмета Станислав Иванов няколко години преди да стане депутат. Какво незаконно има в това?

Друга компания, с която започва строителният бизнес на семейството – "Стройтекс", е извършила ремонт на касовия салон на кметството. Но въпреки извършената проверка това също се оказва не незаконно.

Голяма известност доби случаят, в който преди повече от две години фирма на съпругата на кмета Даниела Захариева купува друго дружество, чийто единствен актив е имот (нива) за 5 хил. лв., като данъчната оценка на мястото е под 600 лв. В същото време друга компания - "Европът 2005", изпълнила поръчки на общината, не успява да получи парите за услугите си – 2.5 млн. лв., въпреки дългите съдебни битки. Изведнъж си ги получава, след като купува фирмата - собственик на нивата, за над 1 млн. лв. Което видимо също не е незаконно. "Хората са си имали проект, имали са си информация, купили са каквото им е необходимо", казва днес Георги Иванов. И избухва, че задаваме тъпи въпроси, именно когато питаме защо проектът, какъвто и да е, и досега не е изпълнен, а нивата си стои празна.

Не е незаконно тъщата на кмета, родена през 1934 г., да има успешен бизнес. Нито синът му на 18-годишна възраст да поема строителна компания. Нито приятелят му Иван Петров-Джона да има печеливши компании. Нито приятел на сина му, Кирил Проданов, да има компания с одобрен от общинския съвет пробен устройствен правилник за изграждане на канална мрежа в града и друга, печелеща редовно поръчките за поддръжка на осветлението в Хасково. Нито съпругата на кмета да притежава и управлява хотел след кариера в местния дом на културата. Фирмите са много – всички притежавани от хора от фамилията и обкръжението (повече за тях – в карето).

Просто някак си всички около кмета стават успешни бизнесмени. Така както звездите имат свои звездни системи. На обикновен език те се наричат сателити или обръчи и са порочна практика. На езика на Георги Иванов – фамилия.

Богат човек, богата община

Истории като тези не са малко и, да, вече са разказани от местни медии. Всеизвестен е случаят с BILLA, която първо дава 300 000 лв. на общината за терен и разчистването му, за да строи търговски обект, а после, след като се отказва, води дълги съдебни битки, за да получи парите си обратно. Накрая общината е осъдена да плати и лихвите за забава на парите. Кметът обаче не е осъден за вреда върху общинските финанси от това. Тоест и тук се оказва, че няма нищо незаконно. Защо BILLA се е отказала да строи в Хасково е отделен въпрос. Представители на доста компании, и то далеч не само местни, разказват, че е почти невъзможно да изпълнят свой проект в града, без да направят дарение на общината. Което, разбира се, е недоказуемо. Но е факт, че даренията тук са доста. Колко – кметът не можа да си спомни. Но е любопитен поривът на телекомуникационна фирма например да дари 47 000 лв. за монумент в Хасково – може би за да компенсира града за това, че тя строи оптично трасе.

Да се дарява е чудесно, стига това да не е с цел да получиш по-лесно нещо друго – например разрешителни. Тогава вече става въпрос в най-невинния случай за търговия с влияние.

Влиянието между другото е нещото, което характеризира Георги Иванов. Макар да казва, че не иска пети мандат във властта (виж интервюто), Иванов изглежда способен да продължи да е фактор за всичко, което се случва в областния град. Хасковският кмет не бе единственият, който бе улеснен от това, че встъпи във властта в момент, когато България стана част от Европейския съюз и към нея потекоха субсидии. За късмет на Иванов той излезе от бизнеса, и то от строителния, който бе сред най-големите получатели на европейски средства през последните години. Уклонът му към строителството със сигурност е повлиял върху избора на проекти, които видимо преобразиха Хасково. От соццентър на леката промишленост и селското стопанство той се превърна в град на услугите, търговията и туризма с религиозна статуя, вписана в книгата на рекордите "Гинес".

Статистиките отреждат на Хасково място сред общините с най-ниска безработица - 8.8% през март при средно за страната 10.4%. Средната работна заплата в областта е 6581 лв. (годишно) при 9252 лв. за Софийска област по данни за 2013 г. От 2010 до 2012 г. населението на общината се е стопило с близо три хиляди до 92 788 души, от които по-малко от 58 хил. души са в трудоспособна възраст с ясно очертана тенденция за поддържане на отрицателен естествен прираст. Доколко тези показатели са резултат на управленските му политики и не са били повлияни благоприятно от общото състояние на страната е трудно да се каже. Там, където почеркът на Георги Иванов личи ясно, са финансите на общината и начинът, по който се случват инвестициите в нея.

Хасково се слави и като един от градовете с най-високи местни данъци и такси в страната, което е следствие не толкова на икономическото замогване на хората и бизнеса, колкото на враждата на кмета с управляващата партия. Като един от отявлените опоненти на ГЕРБ, която санкционира финансово тези, които я бият на избори, непопулярните решения като тези с високите данъци се наложиха в стила му. Всичко това спечели на кмета повече врагове, отколкото съюзници, и превърна оставането му във властта в единствен път за спасение от прояви на реваншизъм.

Краят на цикъла?

Очевидно има съмнения, че семейството на кмета живее по-богато, отколкото може да си позволи, защото от Националната агенция за приходите са подели проверка за съответствие на имущество и доходи. Такава се прави и на пазарджишкия кмет Тодор Попов, който също бе навестен от дрон в луксозното имение, в което живее. 

Всъщност, за да бъдеш кмет, наистина не е нужно да си беден, дори е по-добре да не си. Големият проблем е, че Георги Иванов и хора като него са ярък пример за срастването на бизнеса с властта – едно от най-вредните за средата в държавата явления. За политическата среда – защото я прави зависима от определени интереси. А за бизнеса - защото го изкривява и прави неатрактивен за всички извън определени кръгове. А именно това са най-злокобните пороци, от които би могла да страда една икономика. Защото всеки извън кръга е и извън бизнеса.

Поредната серия проверки идват шест месеца преди изборите, а това е достатъчно време за образуване и приключване на дела, с които служебно да се отстранят от надпреварата неудобни кандидати. Източници от политическите среди смятат, че атаките от последните седмици идват не толкова от ГЕРБ, колкото от ДПС заради факта, че някои кметове не пускат бизнес до обръчите, захранващи партията. По тази причина се работи за сваляне на кметовете на Хасково и Шумен и смяната им с компромисни политически фигури. Според запознати със ситуацията около Георги Иванов той има желание да се оттегли от властта, но не може, защото е заплашен от унищожителен реваншизъм, изпадне ли в слаба позиция. Затова му е нужна протекция, най-вече от съдебната власт. Между другото Хасково е един от градовете, в които Lafka влезе с 10-годишен договор. 

В свое интервю от миналата седмица лидерът на ДПС Лютви Местан не отхвърли възможността  движението да подкрепи Георги Иванов за нов мандат, защото през годините е назначавал на работа в общината кадри на движението. Говорителят на Реформаторския блок Радан Кънев също не си позволи нападки, още повече че кметският син Станислав Иванов стана депутат от неговата политическа сила с изборни резултати, навяващи съмнение за контролиран вот. Тогава номинацията от фамилията бе подкрепена от 15 565 гласа. В град, в който традиционно гласуват около 45 хил. души, това вкара наследника на кмета в парламента, но не му е достатъчно, за да спечели нов мандат начело на града.

Дали Георги Иванов няма да се кандидатира за нов мандат всъщност не е ясно. Ако е вярно, че в момента той няма подкрепата нито на ГЕРБ, нито на ДПС, шансовете му тук са по-малки, дори реформаторите да го подкрепят. Показателно е друго – как Георги Иванов възприема властта. "Не знам. Както се казва, ако някой ме срещне на ъгъла и ми предложи... Вие ще откажете ли? Че кой отказва такова нещо?"

За да говориш спокойно за собствения си "апогей" и да смяташ, че има твоя "ера" на което и да било място във времето и пространството, трябва да си особен човек. Или да бъдеш звезда или да се възприемаш като звезда.

Кметът на Хасково е звезда. Казва, че ще се оттегли от местната политика, защото е в апогея си, и с въздишка допълва: "Ерата на Георги Иванов приключи." Самооценката му като ярка фигура не е погрешна – когато казваме, че сме в града, за да пишем за него, всички реагират бурно – от пиколото в хотела, през шофьора на таксито от автогарата до собствениците на няколко немалки фирми в града. Общото между тях, ако пропуснем цветистите части от изказа, е, че са напълно съгласни с кмета в едно: стига му толкова.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  nuzzo avatar :-|

  Видимо, Г.Иванов получава подкрепа от взаимно изключващи се уж политически противници, което явно го ласкае, от една страна, а от друга го е превърнала във умален провинциален макет на Цветана Василев, а вече ясно как завършват подбни всеобщи любимци.

  Та нека РБ се замислят, дали пък по бързо да не напуснат лодката с Г.Иванов, за да не се окажат някой ден на челните места в нечии списъци на бившият кмет и бъдещ клиент на прокуратурата.

  Или вече е късно , а ?!?!

 • 2
  diangello avatar :-|
  diangello

  Вече няма да е кмет, а хотелиер. Чрез подкупи спрямо новата местната власт ще вкара строителните си фирми в реализацията на новия програмен период.

 • bat_plamen

  Не вярвам този корумпиран кмет да бъде наказан от закона.Този случай показва за порден път колко много е изкривена ситуацията у нас и колко зле функционира държавната машина.Няма оправия.

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Плъзгате си по повърхността на проблема.
  Драмата не е че някакъв/и кмет/ове:
  - изкарал 3,4,5 мандата;
  - бил подкрепян последователно и заедно от взаимно изключващи се партии и сдружения по интереси;
  - бил крадял.

  Кметовете в последните години и особено при управленията на ГЕРБ бяха коронясани като местни феодали, като единственото изискване беше да организират спечелване на изборите на територията си.
  Беше им дадена индулгенция, че няма да бъдат разследвани, съдени и т.н. за съшити с бели конци далавери, като това да прехвърлиш печелившите си работещи фирми на 70-80 годишната си майка.

  Кметовете ги издигат партиите, но ги избира населението. И в това е част от драмата: населението по места много добре знае и вижда далаверите на кмета, защото в малкия град всичко се знае.
  И въпреки всичко ги избира?!
  Има нещо много самоубийствено в гена на българина...

 • 5
  sce22 avatar :-|
  глобално хасково

  Тоталният неофеодализъм в действие из българската провинция! Извънсистемните, неподчиняващите се единици са успешно изолирани и неутрализирани. Ако не ни играеш по свирката, ше си намериш работа, ама друг път.

 • 6
  mitkopom avatar :-|
  mitkopom

  Според мен статията е тенденциозна отностно това че Хасковлии не го харесват.

 • 7
  save_knforest avatar :-|
  save_knforest

  Паунов на Кюстендил е същия. Само че, за "Капитал" е важен пътя на черешата, а не пътя на истината...Иначе прогноза: спечелени поредни кметски мандати на РБ, но на национално ниво-тотално сриване на доверието в тях.

 • 8
  cannibal666 avatar :-|
  Tzun Kai Hui

  [quote#7:"save_knforest"]
  17 май 2015 06:58 7
  Отговор

  -
  +

  Паунов на Кюстендил е същия. Само че, за "Капитал" е важен пътя на черешата, а не пътя на истината...Иначе прогноза: спечелени поредни кметски мандати на РБ[/quote]


  И кога пък Ръбатата сбирщина е печелила кметско място изобщо ?

 • 9
  dessides avatar :-|
  VT

  '... казва Георги Иванов малко след като ни е посреща в кабинета си...'
  е защо не пуснете нещо като интервю, някаква реакция на кмета, след като въпросния ви е приемал в кабинета си? вместо това - поредния материал с попретоплени разсъждения на тема 'бизнес и политика'. кому е нужно в такъв случай лиричното отклонение с кабинета на кмета?
  п.с. от софия съм и нямам никакви наблюдения върху главния герой на есето, но ми прави впечатление, че капиталци го недолюбват избирателно в последно време.

 • 10
  pesheff avatar :-?
  Пешката

  Големият проблем е, че Георги Иванов и хора като него са ярък пример за срастването на бизнеса с властта – едно от най-вредните за средата в държавата явления
  ----

  Е точно това е. Много силна статия. Не могат ли да го осъдят заради разликата доходи - имуществено състояние???


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход