Пушенето е полезно за нечие здраве
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пушенето е полезно за нечие здраве

Пушенето е полезно за нечие здраве

Какво се случва на пазара за нелегални цигари

Димитър Пеев
23957 прочитания

© Цветелина Белутова


Ако слушате висши полицаи, митничари, изследователи да говорят за пазара за нелегални цигари, може да останете с впечатление, че гледате някой сутрешен блок, чиито редактор много внимава да не споменава търговски марки, за да не ги накаже Съветът за електронни медии. Когато говори по темата, министър-председателят Бойко Борисов например споменава за "един тип цигари".

Тази седмица директорът на агенция "Митници" ген. Ваньо Танов съобщи новина, която е публична тайна от половин година – по времето на кабинета "Орешарски", български производител на цигари е успял да завземе 70% от пазара за нелегални цигари, което е оборот от около 350 млн. лв.

Без да споменава конкретна марка, директорът на митниците препрати към проучвания на консултантска компания Nielsen, в които се посочва, че значителният дял от нелегалния пазар  се държи от марки, свързани директно или косвено с компанията "Финансконсулт", която държи търговските мерки на "Пещера". 

Новината не беше отразена в нито един всекидневник, а беше спомената само в няколко интернет сайта. Медийната омерта около темата за цигарите не падна и тази седмица.

Според изследвания на Центъра за изследване на демокрацията става дума за нелегален пазар, чиито оборот е около 500 млн. лв. годишно, като от тях до 20 млн. лв. отиват за подкупи на държавни служители, а около 5 млн. лв. - за "медийно спонсорство" (неспоменаване). 
След като МВР и митниците поставиха под обсада фабриките за цигари делът на произведените легално, но продавани нелегално цигари с марки, свързани директно или не с групата фирми около "Винпром Пещера", е паднал под 5%.

Един пазар с дълга история

България има дълга история в производството на цигари (доста преди Димитър Димов дори), но насочването на този ресурс за нелегални цели става през 70-те и 80-те години на миналия век, като част от превръщането на контрабандата в държавна политика. 
Анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов разказва, че силните позиции на България на пазара на цигари  в Източния блок не са помагали по никакъв начин на държавата да се увели създадения през 1972 г. стратегически валутен резерв. И с помощта на ДС, която успява да се сдобие с рецептурника на един от световните производители, Булгартабак успява да започне да произвежда  цигари, които са конвертируеми и в държави от Близкия изток и конкурират големите марки. 
Покрай възродителния процес през осемдесетте и недостига на тютюн, държавата прави връзки дори и с италианските кланове за да осигури суровина. 
Ето защо, смята Безлов, след 10 ноември ресурсите за производство и контрабандните канали за цигари, както и контактите на чуждите пазари са завзети именно от хора, близки до ДС.

Трите основни пазара

Днес нелегалният пазар на цигари се състои от три основни типа. Според Тихомир Безлов първият тип са т.нар. "illicit white", които са законно произведени и законно продавани цигари, които след серия от превъртане на транспортните средства изчезват от България и се появяват в страна от ЕС.

Втория тип пазар - легален производител продава на българския пазар легално произведени цигари без бандерол. А третият тип пазар е така наречената "мравешка" търговия – при нея хора от крайграничните райони купуват цигари от безмитните магазини или от страни с по-ниски акцизи, които препродават с печалба. 
Мащабът на Булгартабак преди 10 ноември 1989 г.  и натрупаният опит от хиляди работници създава и още една ниша, на която България е силна – мобилните фабрики за цигари. Става дума за мобилни производства, които се сглобяват някъде из Западна Европа, функционират 3-4 месеца след което или се преместват или биват "ударени" от правоохранителните институции (такава фабрика, стопанисвана от българи, беше разбита в Унгария в началото на годината). Последните пет

Последният рязък ръст на пазара на нелегални цигари в България дойде след покачването на акциза през  2009 г., когато по думите на директора на Агенция Митници ген. Ваньо Танов България е била "нападната от всички граници". 
Тихомир Безлов коментира, че е имало играчи, които са "складирали" цигари в изчакване на вдигането на акциза, за да ги реализират бързо на пазара. "Става дума за единични удари от хора, които не участват в бизнеса с цигарите." 
Именно тогава "Пещера" започва да налага на пазара марките си цигари, които е започнала да произвежда в приватизираната пловдивска фабрика. Това става с агресивна кампания, която, съдейки от няколко решения на Комисията за защита на конкуренцията, е отвъд закона.

След 2010 г., обяснява ген. Ваньо Танов, легални производители на цигари в България са започнали нелегално производство на цигари. Пикът е достигнат след идването на власт на Пламен Орешарски. От средата на 2013 до края на 2014 г. произведени в България цигари са били 70% от нелегалния пазар в страната.
Тези данни идват от проучвания, които са финансирани от големите мултинационални компании и "Булгартабак" и се извършват от Nielsen. Te се правят на всеки четири месеца из цялата страна, като се преравят кофите за боклук на обществени места и се събират намерените там празни кутии, като по този начин се анализира вътрешния пазар на цигари. Това, че фирми около "Пещера" подриват легалния пазар на цигари, е публична тайна за тютюневите компании от години насам.

Автор: Капитал

Според Nielsen пазарният дял се държи от три компании с офшорни собственост, които са свързани помежду си - "Spark Finance" (с марките Bohemi и Velvet), "R.C.Rodlan Corporation N.V." (My way, Palladium, Turquoise и Famous) и "Финансконсулт" (Crosair, Don, Diva Torro, Gracia, Best Man, King, Merilyn). Nielsen прави връзката през Вася Германова, която е патентен представител  и на трите компании пред Патентното ведомство. "Финанскосулт" държи правата на част от марките, които се свързват с Винпром Пещера ("6th sense" LONDON DRY GIN, водка Flirt и т.н.).

Общият произход на цигарите е доказан и от направени от големите производители експертизи, които показали, че са правени на едни и същи машини.

"Дейността на "Финансконсулт" ЕООД е свързана с развитието на интелектуална собственост и преотстъпване на използването й на трети лица срещу лицензионни възнаграждения. Дружеството не се занимава с производство или търговия на акцизни или каквито и да било други стоки, поради което не бихме могли да дадем коментар по така зададените въпроси.  Във всички случаи когато получим достоверна информация за неправомерно използване на наша интелектуална собственост, ние предприемаме предвидените в закона мерки за защита на нашите интереси" коментираха от дружеството пред "Капитал".

Извадка от доклада на Нилсен
Автор: Капитал

Много поздрави от Турция

Източници от МВР разказаха пред "Капитал", че един от най-яростните защитници за оставане на т.нар, мониторинг е бил другият български производител - "Булгартабак". Това е защото продуктите на компанията имат незначителен дял от нелегалния пазар, според изследванията на Nielsen, т.е. контрабандата подрива собствените им приходи.

Приватизираният държавен холдинг обаче има сходни притеснения, които идват от изток. През годините Турция на няколко пъти е отправяла оплаквания за това, че марки, произвеждани от компанията (Prestige, Victory Exclusive), са били засичани на нелегалния пазар в Турция. До началото на конфликтите в в Сирия и разрастването на Ислямска държава "Булгартабак" бяха основният търговец на цигари в Кюрдистан (цигари Prestige се виждат на снимки на войници на Ислямска държава) и най-вероятно цигарите са се "връщали" от там. Факт е, че марки на "Булгартабак" могат да се купят нелегално от  куфарните търговци на Галата, на цена от две турски лири. Този проблем е поставен и на последната двустранна среща между България и Турция.

Обсадата и разбитата граница


В края на миналата година Агенция Митници и МВР поставят под обсада и четирите фабрики за цигари в България (София, Благоевград, Стара Загора и Пловдив). Митничари проверяват всички превозни средства (и ръчен багаж на излизащите), които влизат и излизат от фабриката. Така през февруари марките, които според Nielsen,  са свързани с "Финансконсулт", изчезват от пазара. Това се вижда и от данните на МВР за заловените цигари без акцизен бандерол. 
По думите на директора на Агенция Митници, създалият се на пазара вакум е предизвикал изключителен натиск по границите.

"И най-вече на Капитан Андреево" разказва високопоставен служител на митниците. Според източникът ни започналият там през 2013 г. ремонт и който все още не е приключил (а забавянето е съвсем умишлено) е използван за предтекст за премахване на всички инсталирани преди това системи за автоматизиран контрол, които свеждали до минимум човешкия фактор. 

Така в края на март оттам безпроблемно преминават няколко тира, натоварени с контрабандни цигари. "На камерите се вижда, че един граничен полицай, малко преди локвата, просто вдига бариерата и камионите влизат" разказва източникът ни. 
Цигарите, който са ударени  тогава, не е предназначени за вътрешния пазар, а за износ в Западна Европа. Подозренията обаче са, че става дума не за успешна "реализация" (както полицаите наричат операциите си), а за "контрареализация" защото е хванат камиона с по-евтините цигари – Jin Ling (петата марка на пазара в Гемрания, като първите четири са легални), които са "illicit whites", копиращи известната марка Camel. Случаят обаче беше използван като повод за смяна на директора на гранична полиция, масови уволнения  в митниците и арести, които продължиха и тази седмица.

Освен натискът по граничните пунктове, митничиците очакват, покрай затоплянето и разтапянето на снега, възстановяването на каналите на "зелена" граница, които използват черни пътища по границата с Гърция, Сърбия и Македония.

Миналата седмица обсадата над фабриките е вдигната, като Агенция Митници чакат следващото проучване, което ще излезе до края на месеца, за да разберат какво се е случило с пазара в резултат на мерките, които са предприели.

Ако слушате висши полицаи, митничари, изследователи да говорят за пазара за нелегални цигари, може да останете с впечатление, че гледате някой сутрешен блок, чиито редактор много внимава да не споменава търговски марки, за да не ги накаже Съветът за електронни медии. Когато говори по темата, министър-председателят Бойко Борисов например споменава за "един тип цигари".

Тази седмица директорът на агенция "Митници" ген. Ваньо Танов съобщи новина, която е публична тайна от половин година – по времето на кабинета "Орешарски", български производител на цигари е успял да завземе 70% от пазара за нелегални цигари, което е оборот от около 350 млн. лв.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  И придобитото се влага в земеделска земя, като според случая или я купуваме с компенсаторни записи, или пазарим депутатите, да гласуват разни ограничения за фондовете за земя от БФБ, така че да ни я продадат на безценица. Един червен пловдивски депутатин е необяснимо активен в изявите си по въпроса.

 • 2
  fpyyh avatar :-|
  fpyyh

  а докато ще има реклами на цигари по билбордите? не беше ли незаконно?

 • 3
  rumenvl avatar :-|
  rumenvl

  БРАВО ЗА СТАТИЯТА. КАПИТАЛ, РАДВАМ СЕ ЧЕ ВИ ИМА!

 • 4
  absent avatar :-|
  Абсент

  И ако от това има по-добра реклама против тютюнопушенето,здраве му кажи


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK