С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
13 15 май 2015, 19:09, 9104 прочитания

Енергийната политика се среща с реалността

Очакванията, че цената на електроенергията няма да се повишава, не се основават на реалистични разчети

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Едно от най-сериозните обещания на ГЕРБ - пребалансирането на енергийния сектор така, че Националната електрическа компания (НЕК) да спре да трупа загуби, без да се повишават цените на електроенергията, е на път да се сблъска с със суровата реалност. До края на следващия месец Комисията за енергийно и водно регулиране (КВЕР) трябва да определи цените за бита и малкия бизнес за следващия период - юли 2015 - юни 2016 г. От това решение зависи не само социалното спокойствие преди местните избори и здравословното състояние на трупащия загуби енергиен сектор, но бъдещето на много големи индустрии износители, които са в България до голяма степен заради евтината електроенергия.

В комисията вече постъпиха заявленията на основните енергийни предприятия и може да се прогнозира доста точно пред какво е изправен избраният само преди два месеца нов състав на регулатора. Заявките засега са повече от оптимистични. Министърът на енергетиката Теменужка Петков каза в интервю за БНР в началото на седмицата, че не вижда основание за повишение на цените. Според нея и НЕК, и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) са внесли доклади в КЕВР, в които няма искане за по-високи цени. Ден по-рано същото потвърди и председателят на КЕВР Иван Иванов.


Това, че не можеш, не означава, че не искаш

Факт е, че в заявлението на НЕК няма директно искане за по-високи цени. Следвайки обаче предложения модел от държавната компания за закупуване на електроенергия, както и претендираните от нея компенсации (повечето напълно основателни) за натрупани загуби поради предишни регулаторни решения, всъщност се вижда, че държавната компания иска сериозен ръст на цените. Образно казано, сметката е попълнена, но от НЕК не са посмели да дръпнат чертата. Единствено ЕРП-тата са били откровени в исканията си за по-високи цени.

НЕК предвижда, че средната себестойност на един мегаватчас, който компанията ще закупува за периода 2015/2016 г., ще бъде 190 лв. В зависимост от компенсациите, които държавното дружество ще получи за загубите си от минали години, себестойността лесно ще прескочи 200 лв. За сравнение - сега одобрената от КЕВР цена, на която НЕК продава на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про", е 125.32 лв. При нея обаче компанията беше на червено от всеки продаден мегаватчас. По собствените оценки на НЕК загубата само за втората половина на годината е 425.5 млн. лв. Сумата е астрономическа - близо 30% от общите продажби на компанията. Причината за огромната финансова дупка бяха поредица от решения на регулатора, който залагаше по-ниски от реалните разходи за изкупуваната от НЕК електроенергия. Целта беше да се задържат цените на дребно. През миналата година ДКЕВР просто реши, че НЕК ще намали разходите по дългосрочните си договори с ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" с 540 млн. лв. Както се оказа, никой не беше питал за това двата ТЕЦ-а и държавната компания трябваше да продължи да има плаща много повече от определената от регулатора сума. ДКЕВР намали и разходите на НЕК за зелена енергия с 230 млн. лв., но без да има нормативно основание за това. В резултат на това НЕК започна да затъва с над 50 млн. лева месечно.

Къде се крие уловката

В ценовата политика в българската енергетика винаги има по някоя уловка. В случая за няколкостотин милиона лева.

От Министерството на енергетика коментираха, че министър Петкова нееднократно е подчертавала, че намаляването на тарифния дефицит в НЕК може да бъде постигнато чрез комплекс от мерки. "Част от тези мерки вече бяха предприети с промените в Закона за енергетиката, които ограничават преференциите за нови ВЕИ проекти, както и за топлофикационните дружества и заводските централи, които не произвеждат по високоефективен и комбиниран начин. Важна стъпка в тази посока са и постигнатите споразумения с ТЕЦ "Ей И Ес Марица-изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3" за намаляване на цената за разполагаемост по техните дългосрочни договори", казват от енергийното ведомство.
 
Както се оказва, НЕК изобщо не е заложила в ценовия си модел тези мерки. Първата от тях изисква НЕК да изкупва от заводските и топлофикационните централи само електроенергията, която е произведена по високоефективен начин (т.е. това, което спестява поне по 10% от използваното гориво при комбинираното производство на ток и пара). Това би било сериозен удар за дружествата, за които се смята, че са контролирани от Христо Ковачки и Борислав Лоринков. Това разграничение между ефективни и неефективни производители не само че не е направено, но НЕК дори предвижда да изкупува повече електроенергия от тези централи. Така, изглежда, се повтаря вече двегодишната сага, при която правителството ограничава когенерациите законодателно, но реално нищо не се случва и държавната компания продължава да изкупува скъпа и ненужна електроенергия.

В същото време количествата зелен ток, предвидени за изкупуване, необяснимо скачат с цели 13% спрямо реално полученото през 2013 и 2014 г. от възобновяемите източници на енергия. Според НЕК това се дължи на по-високите заявки за производство. Това е възможно, тъй като през тази година се наблюдава по-висoко производство от ВЕЦ. Тогава средната цена на зелената енергия обаче би трябвало да пада, а не да се качва, както твърди дружеството.

На трето място, очакваните спестявания от предварителните споразумения с Ей И Ес и "КонтурГлобал" също не са заложени. Всичко това оскъпява електроенергията на НЕК с приблизително 200 млн. лв.

Компанията има защо да е предпазлива в прогнозите си, особено изхождайки от досегашния си опит, когато регулаторът редовно й залагаше нереалистично ниски цени. От НЕК обясняват: "Процесът на подписване на споразуменията [с "Ей И Ес – 3С Марица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица-изток 3"] и влизането им в сила все още не е приключил." Споразумението с т.нар. американски централи ще влезе в сила едва когато държавната компания плати дължимите от нея 700 млн. лв. А дали това ще стане, все още не е ясно. Пожелал да остане анонимен представител на банка, финансирала един от двата ТЕЦ-а, обясни, че финансовата институция няма да се съгласи на сделката, докато не бъдат решени проблемите с неплащането от страна на НЕК по другите подкрепени от нея проекти в сферата на възобновяемата енергия. 

Друг проблем е практиката на НЕК да завишава прогнозите за стойността на електроенергията, която изкупува. Например през октомври миналата година държавната компания предвиждаше да губи по 35 лв. за всеки мегаватчас, продаден на регулирания пазар. Реалният разход през третото тримесечие на 2015 г. е обаче 137.83 лв., което означава, че загубата е 12.5 лв. Тази тактика вероятно цели да не допусне политиците и КЕВР да се ентусиазират твърде много и да решат, че има големи възможности за намаление на цените. Заблуждаващият маньовър обаче подрива доверието в прогнозите на НЕК.

Големият розов слон в НЕК

Дори и всички предвиждания за спестявания наистина да се сбъднат, това няма да спаси НЕК от нуждата да получи допълнителна подкрепа. Както подчертава дружеството в отчета си за третото тримесечие на 2015 г., излизането му на печалба не се дължи на фундаментално подобрение на оперативните му резултати, колкото на компенсациите, които то получи за загуби от минали периоди. Ако те се извадят, вместо на печалба от 25 млн. НЕК би бил на загуба от 56 млн. лв.

От енергийната компания са изчислили, че всички компенсации, които дружеството трябва да получи, са 1.282 млрд. лв. Сумата се равнява приблизително на задълженията на държавното дружество към доставчиците му. 700 млн. лв. от тях така или иначе ще трябва да се платят на "Ей И Ес Марица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", вече сериозно се обсъжда дали държавата да не помогне за покриването и на останалите задължения.

Въпреки това, дори тези дългове да се изчистят и дружеството да намали разходите си за изкупуване на електроенергия, НЕК ще продължи да трупа загуби, тъй като одобрените цени все още не покриват нейните разходи за закупване на електроенергия. Ако няма някаква кардинална промяна в енергийния сектор, а такава не се вижда на хоризонта, оптимистичният сценарий предвижда скок с около 10%, като тук не се включват исканията на ЕРП-тата. С тях процентът стига до 15%. Което е доста неприятна перспектива пред КЕВР и Министерството на енергетиката - цените на тока могат да бъдат задържани, но само с продължаване на политиката за трупане на загуби в НЕК. 
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Пощите поемат дистрибуцията на вестници от март, сенатор от САЩ опитва да спре продажбата на bTV на Келнер Вечерни новини: Пощите поемат дистрибуцията на вестници от март, сенатор от САЩ опитва да спре продажбата на bTV на Келнер

И още: Коронавирусът вече се разпространява по-бързо извън Китай, в България няма случаи; Съпругата на Божков остава постоянно в ареста; Преговори с Албания и Северна Македония за членство може да започнат до седмици

27 фев 2020, 1002 прочитания

Борисов се отказа да купува нов правителствен самолет 5 Борисов се отказа да купува нов правителствен самолет

Средствата ще бъдат насочени към стадионите на пловдивските "Локомотив" и "Ботев", както и за училищни физкултурни салони

27 фев 2020, 1181 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Книга за гости

Кои журналисти и управляващи медии присъстват в тетрадката с официалните срещи на Цветан Василев

Още от Капитал
Шопинг в Ямбол

Двама бизнесмени от региона строят ритейл парк за 12 млн. лв. с финансиране от банка и еврофондове

Нов цигарен връх

Rothmans е на път да стане най-търсената марка на пазара

Могат ли БНТ и БНР да останат без реклама

Това е едно от ключовите предложения за промени в Законът за радиото и телевизията, които сектора обсъжда

Автогол с еврозоната, мачът продължава

Изборът сега е между по-добро икономическо бъдеще и статуквото

Календар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

Имало едно време в "Червената къща"

Какво се случи в "Червената къща" и какво е бъдещето на сградата с дълга история на "Любен Каравелов" 15

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10