Енергийната политика се среща с реалността
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Енергийната политика се среща с реалността

Енергийната политика се среща с реалността

Очакванията, че цената на електроенергията няма да се повишава, не се основават на реалистични разчети

9304 прочитания

Едно от най-сериозните обещания на ГЕРБ - пребалансирането на енергийния сектор така, че Националната електрическа компания (НЕК) да спре да трупа загуби, без да се повишават цените на електроенергията, е на път да се сблъска с със суровата реалност. До края на следващия месец Комисията за енергийно и водно регулиране (КВЕР) трябва да определи цените за бита и малкия бизнес за следващия период - юли 2015 - юни 2016 г. От това решение зависи не само социалното спокойствие преди местните избори и здравословното състояние на трупащия загуби енергиен сектор, но бъдещето на много големи индустрии износители, които са в България до голяма степен заради евтината електроенергия.

В комисията вече постъпиха заявленията на основните енергийни предприятия и може да се прогнозира доста точно пред какво е изправен избраният само преди два месеца нов състав на регулатора. Заявките засега са повече от оптимистични. Министърът на енергетиката Теменужка Петков каза в интервю за БНР в началото на седмицата, че не вижда основание за повишение на цените. Според нея и НЕК, и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) са внесли доклади в КЕВР, в които няма искане за по-високи цени. Ден по-рано същото потвърди и председателят на КЕВР Иван Иванов.

Това, че не можеш, не означава, че не искаш

Факт е, че в заявлението на НЕК няма директно искане за по-високи цени. Следвайки обаче предложения модел от държавната компания за закупуване на електроенергия, както и претендираните от нея компенсации (повечето напълно основателни) за натрупани загуби поради предишни регулаторни решения, всъщност се вижда, че държавната компания иска сериозен ръст на цените. Образно казано, сметката е попълнена, но от НЕК не са посмели да дръпнат чертата. Единствено ЕРП-тата са били откровени в исканията си за по-високи цени.

НЕК предвижда, че средната себестойност на един мегаватчас, който компанията ще закупува за периода 2015/2016 г., ще бъде 190 лв. В зависимост от компенсациите, които държавното дружество ще получи за загубите си от минали години, себестойността лесно ще прескочи 200 лв. За сравнение - сега одобрената от КЕВР цена, на която НЕК продава на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про", е 125.32 лв. При нея обаче компанията беше на червено от всеки продаден мегаватчас. По собствените оценки на НЕК загубата само за втората половина на годината е 425.5 млн. лв. Сумата е астрономическа - близо 30% от общите продажби на компанията. 

Причината за огромната финансова дупка бяха поредица от решения на регулатора, който залагаше по-ниски от реалните разходи за изкупуваната от НЕК електроенергия. Целта беше да се задържат цените на дребно. През миналата година ДКЕВР просто реши, че НЕК ще намали разходите по дългосрочните си договори с ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" с 540 млн. лв. Както се оказа, никой не беше питал за това двата ТЕЦ-а и държавната компания трябваше да продължи да има плаща много повече от определената от регулатора сума. ДКЕВР намали и разходите на НЕК за зелена енергия с 230 млн. лв., но без да има нормативно основание за това. В резултат на това НЕК започна да затъва с над 50 млн. лева месечно.

Къде се крие уловката

В ценовата политика в българската енергетика винаги има по някоя уловка. В случая за няколкостотин милиона лева.

От Министерството на енергетика коментираха, че министър Петкова нееднократно е подчертавала, че намаляването на тарифния дефицит в НЕК може да бъде постигнато чрез комплекс от мерки. "Част от тези мерки вече бяха предприети с промените в Закона за енергетиката, които ограничават преференциите за нови ВЕИ проекти, както и за топлофикационните дружества и заводските централи, които не произвеждат по високоефективен и комбиниран начин. Важна стъпка в тази посока са и постигнатите споразумения с ТЕЦ "Ей И Ес Марица-изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3" за намаляване на цената за разполагаемост по техните дългосрочни договори", казват от енергийното ведомство.

Както се оказва, НЕК изобщо не е заложила в ценовия си модел тези мерки. Първата от тях изисква НЕК да изкупва от заводските и топлофикационните централи само електроенергията, която е произведена по високоефективен начин (т.е. това, което спестява поне по 10% от използваното гориво при комбинираното производство на ток и пара). Това би било сериозен удар за дружествата, за които се смята, че са контролирани от Христо Ковачки и Борислав Лоринков. Това разграничение между ефективни и неефективни производители не само че не е направено, но НЕК дори предвижда да изкупува повече електроенергия от тези централи. Така, изглежда, се повтаря вече двегодишната сага, при която правителството ограничава когенерациите законодателно, но реално нищо не се случва и държавната компания продължава да изкупува скъпа и ненужна електроенергия.

В същото време количествата зелен ток, предвидени за изкупуване, необяснимо скачат с цели 13% спрямо реално полученото през 2013 и 2014 г. от възобновяемите източници на енергия. Според НЕК това се дължи на по-високите заявки за производство. Това е възможно, тъй като през тази година се наблюдава по-висoко производство от ВЕЦ. Тогава средната цена на зелената енергия обаче би трябвало да пада, а не да се качва, както твърди дружеството.

На трето място, очакваните спестявания от предварителните споразумения с Ей И Ес и "КонтурГлобал" също не са заложени. Всичко това оскъпява електроенергията на НЕК с приблизително 200 млн. лв.

Компанията има защо да е предпазлива в прогнозите си, особено изхождайки от досегашния си опит, когато регулаторът редовно й залагаше нереалистично ниски цени. От НЕК обясняват: "Процесът на подписване на споразуменията [с "Ей И Ес – 3С Марица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица-изток 3"] и влизането им в сила все още не е приключил." Споразумението с т.нар. американски централи ще влезе в сила едва когато държавната компания плати дължимите от нея 700 млн. лв. А дали това ще стане, все още не е ясно. Пожелал да остане анонимен представител на банка, финансирала един от двата ТЕЦ-а, обясни, че финансовата институция няма да се съгласи на сделката, докато не бъдат решени проблемите с неплащането от страна на НЕК по другите подкрепени от нея проекти в сферата на възобновяемата енергия. 

Друг проблем е практиката на НЕК да завишава прогнозите за стойността на електроенергията, която изкупува. Например през октомври миналата година държавната компания предвиждаше да губи по 35 лв. за всеки мегаватчас, продаден на регулирания пазар. Реалният разход през третото тримесечие на 2015 г. е обаче 137.83 лв., което означава, че загубата е 12.5 лв. Тази тактика вероятно цели да не допусне политиците и КЕВР да се ентусиазират твърде много и да решат, че има големи възможности за намаление на цените. Заблуждаващият маньовър обаче подрива доверието в прогнозите на НЕК.

Големият розов слон в НЕК

Дори и всички предвиждания за спестявания наистина да се сбъднат, това няма да спаси НЕК от нуждата да получи допълнителна подкрепа. Както подчертава дружеството в отчета си за третото тримесечие на 2015 г., излизането му на печалба не се дължи на фундаментално подобрение на оперативните му резултати, колкото на компенсациите, които то получи за загуби от минали периоди. Ако те се извадят, вместо на печалба от 25 млн. НЕК би бил на загуба от 56 млн. лв.

От енергийната компания са изчислили, че всички компенсации, които дружеството трябва да получи, са 1.282 млрд. лв. Сумата се равнява приблизително на задълженията на държавното дружество към доставчиците му. 700 млн. лв. от тях така или иначе ще трябва да се платят на "Ей И Ес Марица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", вече сериозно се обсъжда дали държавата да не помогне за покриването и на останалите задължения.

Въпреки това, дори тези дългове да се изчистят и дружеството да намали разходите си за изкупуване на електроенергия, НЕК ще продължи да трупа загуби, тъй като одобрените цени все още не покриват нейните разходи за закупване на електроенергия. Ако няма някаква кардинална промяна в енергийния сектор, а такава не се вижда на хоризонта, оптимистичният сценарий предвижда скок с около 10%, като тук не се включват исканията на ЕРП-тата. С тях процентът стига до 15%. Което е доста неприятна перспектива пред КЕВР и Министерството на енергетиката - цените на тока могат да бъдат задържани, но само с продължаване на политиката за трупане на загуби в НЕК. 

Едно от най-сериозните обещания на ГЕРБ - пребалансирането на енергийния сектор така, че Националната електрическа компания (НЕК) да спре да трупа загуби, без да се повишават цените на електроенергията, е на път да се сблъска с със суровата реалност. До края на следващия месец Комисията за енергийно и водно регулиране (КВЕР) трябва да определи цените за бита и малкия бизнес за следващия период - юли 2015 - юни 2016 г. От това решение зависи не само социалното спокойствие преди местните избори и здравословното състояние на трупащия загуби енергиен сектор, но бъдещето на много големи индустрии износители, които са в България до голяма степен заради евтината електроенергия.

В комисията вече постъпиха заявленията на основните енергийни предприятия и може да се прогнозира доста точно пред какво е изправен избраният само преди два месеца нов състав на регулатора. Заявките засега са повече от оптимистични. Министърът на енергетиката Теменужка Петков каза в интервю за БНР в началото на седмицата, че не вижда основание за повишение на цените. Според нея и НЕК, и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) са внесли доклади в КЕВР, в които няма искане за по-високи цени. Ден по-рано същото потвърди и председателят на КЕВР Иван Иванов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  seniorbb avatar :-P
  джендър NATO generals

  [quote#0:"статията"] Очакванията, че цената на електроенергията няма да се повишава, не се основават на реалистични разчети [/quote]
  Очакванията, че правителството ще си изкара мандата до край, колкото и да слугува на Делян Пеевски, не се основават на реалистични разчети!

  Не е лошо капитал да спомене, дали издателят има бизнес във ВЕИ-сектора!

 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Просто ценообразуването е грешно - не трябва да е само на база консумирани киловати.. трябва да има и постоянна такса или още по-добре абонаментни планове.

  Просто няма как толкова голяма и скъпа инфраструктура която иска постоянно поддръжане да се плаща само на база консумиран ел. ток - прекалено много абонати почти не консумират и реално поддръжката на инфраструктурата им се покрива с пари на другите консумиращи.. Т.е. цена е висока заради малката консумация и липсата на постоянна такса.

 • 3
  kamenvasilev avatar :-|
  kamenvasilev

  "Така, изглежда, се повтаря вече двегодишната сага, при която правителството ограничава когенерациите законодателно, но реално нищо не се случва и държавната компания продължава да изкупува скъпа и ненужна електроенергия."

  Какъв е смисълът да се вземат каквито и да е евентуално положителни решения, ако след това няма контрол за изпълението им и санкции за неизпълнението им? Или ще се сетим за това като бъдат обявени поредните наказателни процедури за неправомерна държавна помощ и неизпълнени ангажименти по опазване на околната среда, например?

 • 4
  today avatar :-|
  today

  Със социализъм и популизъм не става, трябва и акъл. А наличието му изключва първите две. Всичките проблеми в енергетиката се дължат на корупцията и на популистките напъни по соц. маниер да се поддържат ниски цени, за да е щастлив потребителя. Ама не може хем туй в онуй, хем душата в рая. Хем да плащаме дебели цени на Ковачки, Пеевски и прочие преуспели знайни и незнайни фотоволтаични и въглищни герои, хем да го продаваме евтино. Ми не може едно нещо да го купуваш скъпо и да го продаваш евтино, това е елементарно. Най-малкото да преговарят с всички за намаляване на цената и периода за разполагаемост, откъде всъщност идва най-неприятната изненада. Потреблението на България не е мръднало през последните 15 години, иначе постоянно другарите Р.Овч. и другите руски енергийни лобисти продължават да лъжат как нямало да има ток, как се увеличава потреблението, как се увеличава търсенето в целия регион. Ми хайде сега всички членове на БСП да дадат по някой лев и да покрият недостига на НЕК, създаден заради фалшивите прогнози.

 • 5
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  До коментар [#4] от "today":
  [quote#4:"today"]трябва и акъл[/quote] акъл има! но той се използва само за пълнене на частни джобове! Морал няма! Няма гарници! Няма задръжки! Има алчност! Има ПЪЛНА безнаказаност във всякя една сфера! Има и безконтролност-послушни, губещи и купени медии! Държавата е инструмент за ограбване, и негов гарант!

 • 6
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  позната работи в ЕVN като обикновена служителка. От нея знам, че заплатите там тръгват от 1500 нагоре, като непрекъснато им дават и премии. Всяка година през януари месец взима - заплатата си за декември + 12 заплата + 13 заплата + премии - общо около 7000 хиляди лева. Става въпрос за най - ниско ниво на заплащане. Шефовете взимали луди пари. Предупреди ме да не казвам на никой, щот част от парите ги давали под масата, за да избягва фирмата данъци. Да ме извини познатата, но се изкуших да го споделя с вас.

 • 7
  ferdy avatar :-|
  Malinka Nikolova

  До коментар [#6] от "Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ":

  Това са пълни глупости, освен ако познатата ти не работи генерален директор там.

  Аман от платени тролове.

 • 8
  seniorbb avatar :-P
  джендър NATO generals

  До коментар [#7] от "ferdy": [quote#7:"ferdy"]генерален директор [/quote] в ЕVN получава милиони. Без значение дали ти знаеш или вярваш! Да, това също е включено в цената на тока!

 • 9
  blaster avatar :-|
  Blaster _

  НЕК купува мегаватчас за 200лв. и го продава за 125лв. Защо, защо, защо и докога?

 • 10
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  [quote#9:"Blaster _"]НЕК купува мегаватчас за 200лв. и го продава за 125лв. Защо, защо, защо и докога?[/quote]
  А защо рекатор за 5 млрд€, който демократична България НЕ МОЖЕ да си позволи да купи, седи и бездейства, навмето което се изкупува ток от десетки пъти по-скъпи частни мощности? защо законите са такива? Защо никой не ги променя? Защо държавата пренебрегва своята собственост и е ЛОШ стопанин, а когато частни пенсионни фондове трябва да плащат пенсии, не могат. И пак се опира до КОЙ-до ДЪРЖАВАТА! Същата, която чрез ББР финансира цесиите на Пеевски! Държавата-мащеха за хората и държавното, майка за привилегированите частници, картели, монополи, банки и олигарси! Узаконен Грабеж или Широко Затворени Очи за неприкрито незаконното от "Независимата" Прокуратура, Съд и т.н.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK