Хвърковатата чета се завръща

Вертолетната визита на Бойко Борисов за откриването на разградския стадион демонстрира тотално неразбиране как се брани интересът на данъкоплатците

Правителственият Авиоотряд 28 вози правителствените делегации с тези вертолети Ми-8.
Правителственият Авиоотряд 28 вози правителствените делегации с тези вертолети Ми-8.    ©  Красимир Юскеселиев
Правителственият Авиоотряд 28 вози правителствените делегации с тези вертолети Ми-8.
Правителственият Авиоотряд 28 вози правителствените делегации с тези вертолети Ми-8.    ©  Красимир Юскеселиев

Точно преди две години българското Народно събрание сформира специална анкетна комисия, която да разследва как премиерът Бойко Борисов е използвал въздухоплавателните средства на правителствения Авиоотряд 28 по време на първия си мандат като министър-председател.

По всичко личи обаче, че порочната практика авиокомпанията на властта да се използва за щяло и не щяло и до момента не е изкоренена.

Това между другото стана ясно от скандалното изказване на бизнесмена и собственик на футболен клуб "Лудогорец" Кирил Домусчиев, който в петък грубо нападна с думи репортер на bTV, нарече го "олигофрен" и се опита да го изгони от откриването на новия футболен стадион в Разград.

"Благодаря на Бойко Борисов и финансовия министър Владо Горанов, че дойдоха да ни уважат празника. Това бе изненада за мен. Летели са час и половина с военен хеликоптер, за да дойдат. И не заради концерта на Цеца [Величкович], а за да уважат хората в града", обяви председателят на работодателската организация КРИБ, преди изненадващо да смени настроението си и да изригне със словесни квалификация по адрес на раздразнилия го с въпросите си журналист.

Твърдението, че министър-председателят е използвал вертолет на военно-въздушните сили, прозвуча скандално, не само защото би било доказателство за възобновяване на порочната практика държавните мъже да ползват въздушен транспорт вътре в страната за щяло и не щяло, но и защото премиерът нееднократно е обявявал как няма да даде допълнителни средства на армията за поддръжка и модернизация на авиацията. При това положение използването на бойни вертолети като въздушно такси би било меко казано цинично.

В крайна сметка обаче се оказа, че казаното от Домусчиев е само частично вярно – премиерът наистина е пристигнал в Разград с хеликоптер, но не военен.

Вертолетът, возил Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, не е на военно-въздушните сили и всъщност е бил на правителствения Авиоотряд 28, съобщиха за "Капитал" от Министерство на отбраната. Информацията бе потвърдена и от Министерски съвет.

Правителственият пресцентър допълва също така, че цената на въздушния превоз е била 2900 лв. и по време на полета "не е използван кетъринг".

Всичко това обаче е и ясна индикация, че управляващите изобщо не са си взели поука от скандала, разразил се преди две години около безразборното експлоатиране на Авиоотряд 28 и смятат подобна практика за напълно нормална.