Москов иска комплексно лечение да замени "футбола" с пациентите

Директорът на болницата, в която работеше министърът, може да бъде освободен заради изгорял депозит в КТБ

"Ако една болница не може да предложи пълен пакет грижи за онкоболните, включително и палиативни грижи, тя няма да работи онкология", заяви д-р Петър Москов.
"Ако една болница не може да предложи пълен пакет грижи за онкоболните, включително и палиативни грижи, тя няма да работи онкология", заяви д-р Петър Москов.
"Ако една болница не може да предложи пълен пакет грижи за онкоболните, включително и палиативни грижи, тя няма да работи онкология", заяви д-р Петър Москов.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
"Ако една болница не може да предложи пълен пакет грижи за онкоболните, включително и палиативни грижи, тя няма да работи онкология", заяви д-р Петър Москов.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Трябва да се прекрати сегашната ситуация, в която пациентът е като футболна топка, която болниците си прехвърлят, и той да получи цялостно и пълноценно лечение с ясен график какво му предстои. Това е целта на сливането на онкологичните центрове, центровете за психично здраве и кожно-венерическите центрове с многопрофилните болници по места, обясни здравният министър д-р Петър Москов във вторник.

Сливането на онкодиспансерите и многопрофилните болници, което е заложено в проектозакона за лечебните заведения, който е на обществено обсъждане, ще бъде в интерес на пациентите. Целта е държавата да гарантира, че те ще получат комплексна грижа и пълно проследяване на всичките им заболявания не само във времето на операцията и химиотерапията. "Ако една болница не може да предложи пълен пакет грижи за онкоболните, включително и палиативни грижи, тя няма да работи онкология", заяви д-р Москов.

Той каза още, че ще сменя директори на лечебни заведения, ако не постигат резултат в управлението на финансовия ресурс, и съобщи, че е добавил нова клауза в договорите им, според която те трябва да не позволяват задълженията на клиниката да нарастват. Министърът заяви, че е на път да уволни досегашния директор на болницата, в която работеше – софийската МБАЛ "Св. Анна" (бившата Окръжна болница), която е една от най-добре управляваните държавни болници и работи на печалба. Причината за наказанието е, че 6 млн. лв. депозит на клиниката изгоря при затварянето на Корпоративна търговска банка. "Въпросът не е дали средствата са в КТБ, а защо всички са в КТБ", коментира Москов. Общото събрание ще бъде на 12 юни и в него има предвидена точка за смяна на борда на директорите.

Контрол на лекарствата

Москов съобщи още, че до няколко месеца ще бъде въведена система за контрол на изразходването на лекарствата в онкодиспансерите и клиниките. Тя ще бъде електронна и по баркод ще се следи дали всяко хапче или ампула стигат до пациентите. Отделно от това използваните ампули със скъпи продукти за химиотерапия ще се събират в пликове и ще се броят от служителите на районните здравни инспекции - за да се избегнат съмненията, че пациентите не получават нужната терапия, и за да се управляват по-добре болничните наличности.

Методиката на здравната каса

Правителството ще обжалва решението на тричленния състав на Върховния административен съд, което замразява лимитите на болниците, наложени с методика от здравната каса. Ако и петчленният състав остави това решение в сила, "няма начин, по който ресурсът, който изразходва НЗОК, да остане без методология", коментира д-р Москов. Методиката е в сила от март и според нея клиниките получават до 95% от изразходваните през миналата година средства.

Борисов ще убеждава ГЕРБ

"Никога не съм имал съмнение, че зад изпълнението на програмата на правителството стои твърдо мнозинство", коментира Москов. Той допълни, че има нюанси и е необходим малко по-смазан механизъм между партньорите от коалицията. Миналия петък зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на парламентарната група Цветан Цветанов съобщи, че в партията имат притеснения за обединяването на онкодиспансерите и за здравната реформа въобще. Москов посочи, че вече са разговаряли с коалиционните партньори и му предстоят срещи с КНСБ и КРИБ.

Във вторник по време на дискусия за еврофондовете премиерът Борисов заяви, че ще положи големи усилия да убеди депутатите от ГЕРБ да подкрепят реформите.

10 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ariella avatar :-?
  ariella
  • - 3
  • + 2

  Като прекратите 'футбола' кой ще оправя лекарските грешки на самозванците от маститите и известни само с цени клиники в които Футболът е основно занимание
  Без да споменавам имената на тези клиники и болници в които ежедневно се съсипват пациенти които впоследствие биват трансферирани и пренасочвани към Пирогов където да им ОПРАВЯТ БАТАКА та какво следва за такива .
  Лекарските грешки да си умират при некомпетентните без право да получат някога свястна услуга ли?

  Нередност?
 • 2
  bestbuy avatar :-?
  За да останат ХОРА в България.
  • - 3
  • + 6

  "Въпросът не е дали средствата са в КТБ, а защо всички са в КТБ",

  Правилно, ама по същата логика трябва да УВОЛНИ и др. костов и радан кънев, защото и те имаха средства в КТБ.. за съжаление само иванчо си спаси ЛИЧНИТЕ.. а тези на ДСБ изгоряха..

  Нередност?
 • 3
  daskal1 avatar :-P
  daskal1
  • - 1
  • + 5

  Значи е време да се подготвим както в одеския виц:
  Яша Кац води болния си баща в болницата. В прииемната започват въпросите:
  - Чехли имате ли?
  -Да.
  -Халат имате ли?
  -Да
  - Чаршафи, възглавница, хавлия?
  -Да
  - Дюшек, Одеала, юрган?
  -Да.
  - Лекарства, храна?
  - Да, ето ги в чантата.
  - А кой е този в белия халат до Вас?
  - Ами лекар, в случай че нямате.

  Нередност?
 • 9
  ivanbozhidarov avatar :-|
  Wotsonsx
  • - 2
  • + 1

  Г-н министъра, пак говори тотални глупости? Една болница, нямала да се занимава с онкология, ако не предлагала всичко от до, дори и палиативни грижи!!! Ами, г-н министре, то в името на болниците, които искате да закривате го пише: Комплексен Онкологичен Център...натъртвам на думата "комплексен". Там и сега има всичко, за което говорите и залъгвате хората, които и хал-хабер си нямат от онкологичната структура на КОЦ-овете в страната. Вместо да се упражнявате да управленчествате, по-добре помислете как да въведете електронно правителство и как да ни спасите от хилядите страници бюрократщина, с която не можем да обърнем внимание на пациентите си...Мислете г-н министърш, напълно безплатно е!!!

  Нередност?
 • 10
  david_k avatar :-|
  david_k
  • - 1
  • + 2

  Явно коментиращите не схващат казаното, отделен е въпроса, че така структурираната власт на уж правовата ни държава не се допитва до народа при намеренията и идеите за големите реформи във важни сектори чрез референдуми като една Швейцария примерно. Има резон в казаното от министър Москов, че ако един онкодиспансер не разполага с нужните кадри, консумативи за лечение и прехвърля пациента в друг..., то какъв е смисъла този диспансер да съществува? Само за да те прегледат и да ти кажат отиди в София ли? Тук разбира се стои и въпроса, колко ефективно ще е това сливане и до колко качествена и достъпна ще е услугата. Това може да се провери само чрез замислената промяна, като гражданското общество следи за промените и при тяхната не ефективност и достъпност предприеме мерки. Всички знаем каква бездънна яма за кражба бе Министерството на здравеопазването на ред министри и уж капацитети без да се върши абсолятно нищо. Сега има воля за действие, надявам се към нещо градивно, нека бъдем поне малко търпеливи след толкова години гнет и разбира се разумни в проследяването на промените в здравеопазването и тяхното качество.

  Нередност?
Нов коментар