Коментари Daily 19 май - Липсва ни умението да се фокусираме

И още: Пак "новините" от Катар; Капанът на пожелателното мислене; Управленски гатанки

Мнение

Липсва ни умението да се фокусираме

От интервю с Васил Гарнизов, социален антрополог, във в. "Култура"

Трябва да се съсредоточим върху състезателните предимства - да има в България една, две, може би четири гимназии например, които да поддържат системата на многопредметното образование. За една малка България това е достатъчно. А всичко останало да е много по-фокусирана система на образование. Големите ни успехи са само в някои специализирани училища - като Софийската математическа гимназия. На практика ние 130 години надграждаме многопредметната система. И училището ни е нагласено по този начин, и болниците, и здравеопазването, и университетите...

Например периодично се явява идеята да се направи една специализирана детска болница. Сега как е - нашите лекари отиват в чужбина, след това ние даваме пари децата ни да се лекуват в чужбина - във високоспециализирани заведения, не в многопрофилни болници. Значи има нещо грешно в създаването на нашите организации и развиването на нашите институции. Система, която се стреми да бъде многообхватна или многопредметна, или многопрофилна, изпуска своите конкурентни предимства.

Съвременното, модерното в България го направи Чирков: високоспециализиран екип за определени медицински практики и интервенции, около който идват хора, специализират, нещо се случва... Не означава да изоставиш останалите дейности, а да можеш да се фокусираш. Не да се опитваш да изградиш умалено копие на целия свят, на всички специалности, на всички умения... Това е тоталитаризмът в ума.

Еволюцията трябва да е ръководена... Оставяйки институциите да съществуват еволюционно, но без тази еволюция да е подбутвана в една или друга посока, ние се изправяме пред нещо, което съвременните молекулярни биолози наричат оцеляването на най-равния. У нас за много кратък период от време стават много промени. Тези хора от институциите, които искат бързо да се адаптират към промените, бързо изгарят. Тези, които са най-бавните, които въобще не предприемат стъпки за промяна, също изгарят, защото в един момент са присъствието на миналото в днешния ден; те са анахронизми.

Кои оцеляват? Оцеляват тези, които са "по-равни". Не са съвсем бавни в своето адаптиране към промяната, но и не бързат да заемат водещите позиции. Така че, ако се оставим на подобна "еволюция", и след 50 години МиГ-21 ще е по-предпочитаният от състава на Министерството на отбраната самолет, отколкото въоръженията на западните ни съюзници.

За да се подбутне еволюцията, трябва известен оптимизъм. Оптимизъм на индивида, оптимизъм на някаква група, на някаква прослойка. Но в днешно време като че ли надделява тезата, че оптимизмът е за глупавите и наивните. Но е вярно също, че ако не е положен в някакъв смислен разговор – за сигурността и рисковете за България, за институциите, образованието или здравеопазването – този оптимизъм наистина може да води до изглупяване. До една безпочвена вяра, че утрешният ден по принцип и по един скрит смисъл на историята е по-добър от днешния.

Реакция

Пак "новините" от Катар

От коментар на Иван Бедров в "Клуб Z"

"В покрайнините на София блести новата писта за Формула 1. Русе и Свиленград са свързани от високоскоростен път, по който за няколко часа се стига до Истанбул. Магистрала "Черно море" вече е готова и задръстванията по българското крайбрежие са само спомен. 200 млн. катарски долара са превърнали земеделието в процъфтяващ отрасъл. През 2022 г. Катар ще е домакин на световното първенство по футбол, а строителните материали – познайте откъде?"

Това е част от текст, който публикувахме през март м.г. И 14 месеца по-късно четем, че "български фирми ще строят стадиони за световното по футбол в Катар", както и че "Катар ни дава пари за магистрали", а също и "ще инвестира в български финансови инструменти", за да се подпомогнат санирането и Фондът за гарантиране на влоговете. И новината на новините: "Катар проявява интерес за инвестиции и финансиране в 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

И този път пресцентровете на няколко министерства избълваха огромно количество бодри новини от Доха, закъдето заедно с премиера Борисов заминаха вицепремиерът Бъчварова и министрите Владислав Горанов, Лиляна Павлова, Десислава Танева, Божидар Лукарски, Ивайло Московски и Теменужка Петкова. Властимащите обичат да разпространяват подобни "новини" и те папагалски се публикуват, макар да знаем, че това са само приказки. 

БНТ пусна на сайта си анкета: "Очаквате ли развитието на катарски инвестиционни проекти в България?" Припомнете си първо какво от предишните "новини" от Катар е станало факт и после преценете  какъв отговор да  дадете.

Позиция

Капанът на пожелателното мислене

От коментар на Николай Слатински във "Фейсбук"

Вече половин година слушаме все едно:  "Това дали парламентът ще гласува реформите, ще предопредели дали реформаторите ще останем част от управляващото реформаторско мнозинство", "Не се ли промени съдебната система, нашето участие в правителството се обезценява", "Ако няма воля да се спрат кражбите в управлението, ние нямаме място в тази власт", "Ако няма реални стъпки за ограничаване на корупцията, ще преосмислим подкрепата за кабинета"...

Не зная, вероятно погледът "отгоре" дава друга представа за реалността, може би когато си в управлението оптиката е различна. Видях през изминалите 25 години как властта деформира хората до неузнаваемост -  те развиват пожелателно мислене и подвеждат фактите към своята схема. Пожелателното мислене не е позитивно мислене обаче, а предпоставяне и преднамереност. То е и защитна реакция, убежище, скриване от действителността в един душевния комфорт, в който колкото по-дълго оставаш, толкова повече затъваш.

За политиците пожелателното мислене е особено опасно, защото чрез него те отслабват сетивността си, стават податливи на грешки и рано или късно  започват да изглеждат нелепи и неадекватни, та дори смешни.

Но и отново ще кажа: обществото само си е виновно, ако предпочита Пепеляшки, Червени шапчици и Спящи красавици да му разказват приказки, докато котараците в чизми си опичат работата, смятайки го за покорна рая от неудачници-олигофрени.

Управленски гатанки

Банките са пълни с пари, лихвите са ниски в момента, а в същото време никаква инициативност.

Имаме толкова безработни, а всъщност нямаме работна сила.

Бойко Борисов, премиер, във вторник